Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 1/2,33“ MOS snímač s nejvyšší citlivostí od Panasonicu

To by nešlo vytvarovat snímač do výdutě? Tím by se problém dopadu paprsku na mikročočky také eliminoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A pak to elektronicky narovnat... stejně se podobná korekce už běžně dělá kvůli soudkovému/poduškovitému zkreslení a další pro potlačení chromatické vady.

Problém je v tom, že by se nedalo rozumně ostřit - standardně se plocha, kolmá k ose objektivu, na čip promítá zase jako plocha.

K tomu přechodu na CMOS - ten se dělá především kvůli (full)HD videu, CCD čipy ho těžce nestíhají kvůli způsobu práce. Ostatně CCD proti CMOS zvětšují i výsledné zpoždění hledáčku a zpomalují ostření (podle kontrastu). CMOS čipy zatím mají nevýhodu ve větším základním šumu (horší využití plochy čipu pro to nejdůležitější - fotodiody). To z velké části odstraňuje BSI konstrukce (strašně se mi líbí, když je zkratka BSI nějakým neználkem interpretována jako "čip s podsvětlením").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, správně je "čip se zadním podsvětlením" :-)

Je to stupidni, ale viděl jsem to hrozně často

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

I s CCD jde delat Full HD video (v 60p), pripadne vetsi v nizsim FPS.. problem ale je, ze pak i fotky budou jen Full HD, protoze to co jde hur na CCD je prave vycitani jen nekterych dat (neumi to ROI tim zpusobem jak to umi CMOS).

A pak kvalita videa.. jdete do haje s rolling-shutter full-hd.. k cemu HD video jez ma 1. jello effect a 2. je rozmazane protoze cmos neni tak citlivy..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím "podsvětlením" neobjevili žádnou ameriku, co si vzpomínám, tak např. na starých studiových kamerách Tesla 306 (80. léta?) se využívalo něco podobného již u snímacích elektronek. Byly tam osazeny tři plumbicony a "přisvicovalo" se žárovičkama, právě proto aby byl již nějaký "klidový" proud, čímž se pak snížil šum i ve tmavších scénách...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže ono se to neosvětluje. BSI znamená, že je nějaká elektroniky i "z druhé strany" snímače (směrem do foťáku) a nejenom na povrchu (směrem k objektivu). Asi jako když má plošný spoj integrované obvody jenom na horní straně nebo z obou stran (shora i zespodu), abych to k něčemu připodobnil. (Teď doufám, že nejsem mimo i já. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Podsvetlenie" je v pripade CMOS snimacov samozrejme absolutny nezmysel, Spravny preklad by mal byt "osvetlenie".

BSI - Back-side illuminated totiz neznamena ziadne "podsvetlenie" ale principialne ide len to, ze svetlocitlive prvky (fotodiody) su umiestnene na opacnej "zadnej" strane, nez je ostatna elektronika, t.j. akoby sa na fotodiody svietilo "odzadu" v porovnani s klasicky konstruovanym CCD chipom. Tym padom je k dispozicii vacsia efektivna plocha buniek snimaca a teda sa zvysi citlivost.

U klasickych CMOS chipov boli fotodiody spolu s elektronikou na spolocnej strane kremiku a teda fotobunky tvorili len malu cast plochy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to dobře chápu, není to ani tak - "jenom" je přehozené pořadí výroby jednotlivých prvků na destičce. Všechny logické obvody jsou vespod a fotodiody navrchu na nich - čímž mohou mít maximální možnou velikost. Tím se na veškerou elektroniku na čipu vlastně svítí "zezadu", ze strany, která byla dříve otočená ke křemíku. Slovo "jenom" dávám do uvozovek proto, protože opačné pořadí výroby se snáz řekne než udělá...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni to jen prehozene poradi. Je tam jina sada masek, protoze ten BSI cip ma architekuru vice prostorovou a pak finalne je cely produkt stencen - viz prurezy tady: http://www.i-micronews.com/upload/Micronews/images/Samsung%20BSI%20CMOS%...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik je to v milimetrech? 25,4 x 58,102?? Počitám to dobře? Není to moc velké?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

cca 6 × 4,5 mm (při běžně používaných kombinacích monitoru a rozlišení odpovídají zhruba rozměry znázorněné na schématickém obrázku realitě)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakresli si kruh o průměru 1,090128755364807 cm.
Do něj si nakresli požadovaný obdélník, čtverec. Tak velký ten snímač je.
To co jsi napsal je opravdu moc velké. To neodpovídá velikosti 1/2,33"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.