Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 15W Picasso vs. 15W Raven Ridge: 12 % herního výkonu navíc

Cili stejna story jako desktopovy Ryzeny loni a Intelovskej Whiskey Lake letos a pred tim Broadwell az Kaby Lake. Pokud bude bude cena temer stejna jako predhozi generace ma smysl koupit novou. Ale to vetsinou neni pravda a vyplati se spis vyprodej predchozi generace...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna ty intely maj vsechny stejny igpu navic i na stejnejch taktech.. gt2: skylake max 1150 mhz.. kaby lake max 1150 mhz.. cfl max 1200 mhz.. cfl refresh max 1200 mhz.. bych chtel videt, kde intel v nejakym segmentu naposled zvednul vykon igpu o 10%.. (:

imho je podstatnej rozdil spis v ty vydrzi baterky.. tam jsou rozdily i nekolik hodin a pro vetsinu lidi to bude dulezitejsi parametr..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že kdo chce mobilní AMD (z jakéhokoli důvodu), tak výprodejové 2x00U už moc v potaz brát nebude, protože nové modely mají vše podstatné (tj. potenciální důvody pro nákup AMD) lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vazne jsi ochotnej dat treba o 10000 vic za 10% vykonu navic? Takovyhle cenovy rozdily jsou totiz casto u Intelovskych notebooku mezi generacema.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je proto, že je třeba doprodat staré skladové zásoby. Jenže při stávajícím nedostatku procesorů se minulá generace doprodá i bez výraznějších slev.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu ze se porad jeste prodava Kabylake, tak bych s tim moc nepocital...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, zda AMD opravdu dodržuje těch 15W. Protože pokud ano, tak by to byla bomba.
Mám totiž bohužel neblahou zkušenost s poslední řadou i5-8xxxU u Dellu, která podle všeho těch 15W docela masivně překračuje zřejmě na maximálních Intelem povolených 25W, což ale nezvládá chlazení a ty počítače nejsou úplně spolehlivé (a samozřejmě pečou.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, jestli si v nouzi neukousne nějaký watt navíc :-) (ale nedodržovat watty je spíš problém Intelu). Ale dobrá zpráva je, že s těmi watty efektivně pracuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Zajímalo by mě, zda AMD opravdu dodržuje těch 15W

Rekl bych, ze to nezavisi na AMD. TDP byva konfigurovatelne vyrobcem laptopu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, co si představujeme pod „dodržet TDP“. V mobilním segmentu je obvykle TDP chápáno jako průměrná spotřeba v zátěži za nějaký nepříliš dlouhý časový okamžik. Tzn. že čipu je umožněno během krátkodobého boostu překonat okamžitou spotřebou hodnotu TDP, ale poté musí následovat snížení okamžité spotřeby pod hodnotu TDP, aby se průměr vešel do hodnoty TDP. Má to smysl jak kvůli rychlejším odezvám systému, tak z energetického hlediska. Pokud je krátká úloha zpracována rychleji (při vyšších taktech), spotřebují na ní samotná procesorová jádra sice o něco víc energie, ale na druhé straně pak řada dalších obvodů může delší dobu (po ušetřený čas) setrvat v klidovém režimu, takže se ve výsledku ušetří více.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myšlen je samozřejmě ten průměr, protože na něj je dimenzováno chlazení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám Magicbook s R5 2500U. Můžu to otestovat - jaký nástroj na to použít?

Jinak myslím že i ty Dell laptopy byly omezené na 15 W. Jediný laptop kde bylo 25 W byl HP (13?) a tam podle recenzí bylo chlazení tak slabé že výkonově si vedl stejně. Můj se při záběru taky zahřeje na výstupu, ale FPS nepadá. Je to jenom pocitově nepříjemné..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to spis naopak. spotreba procesoru zavisi na tom jak dobre je dimenzovany chlazeni...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch 15W je trvalá spotřeba, na kterou je dimenzované chlazení. Samotný procesor je dělaný na 25W, kdy by měl jet naplno. Při 15W je ten procesor hodně přiškrcený.
Je na výrobci notebooku, jak dimenzuje chlazení, takže není problém, aby procesor trvale běžel na 25W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak nevím.
Budu nakupovat a po minulém článku s parametry jsem to viděl na 2500U, možná s čekáním na potenciální slevy po příchodu 3500U.
Ale možná by stálo za to mu dát šanci. Tak asi podle cenového rozdílu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A dají se tato CPU už v něčem sehnat? Vypadaj fakt zajímavě, ale když koukám na Alzu nebo CZC, jediný "trojkový" Ryzen v jejich nabídce notebooků je Ryzen 5 3550H

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se nyní dostaly první kusy k lidem, kteří je testují, tak dostupnost odhaduji ještě pár týdnů zabere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.