Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 16 jader Zen 5 s 40 CU RDNA 3+, 32MB ∞$, 256bit sběrnice: APU na Vánoce 2024

mobilní APU - who cares....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Koho to zajímá ? Asi 80% uživatelů PC, protože přibližně tolik dělají notebooky z celkových prodejů PC.

Jiná otázka je kolik z nich využije integrovanou grafiku na hraní. A taky na jaké hraní. Na příležitostné hraní nenáročných her typu tanky, nebo CSO na nízké detaily a rozlišení 1080 jsou APU od AMD celkem celkem použitelné už od prvních mobilních ryzenů a od 6800 je hratelná i řada AAA her. Trochu problém je, že výrobci do notebooků s TDP nad 15-20W cpou všude slabé nVidia grafiky. Takže hry běží většinou na nich, i když nemívají o moc větší výkon a přitom při větší spotřebě.

Ale začíná se to pomalu měnit. Podle německého srovnávače Geizhals (viz odkaz dole) je asi 14% modelů notebooků s ryzeny 6800, plnou iGPU a TDP 35+W bez samostatné grafiky. A s posilováním grafiky v novějších procesorech a zrychlováním paměti se význam iGPU bude zvyšovat. A ta nová vrze grafiky s Infinity Cache a 256-ti bitovou RAM by mohla stačit už na velmi slušné hraní i bez samostatné grafiky.

Užitečná by bylo i rozšíření podpory připojení možnosti silnější externí grafiky přes USB4. Ta údajně u USB4 s rychlostí 40Gb/s už funguje a ukazují to i některé testy, ale ve specifikacích výrobců podpora ThunderBoltu uváděná není, tak člověk nemá jistotu.

https://geizhals.de/?cat=nb&xf=12822_8~1482_AMD~8149_zzw~8149_zzx~9676_3...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že v článku je zřejmě terminologická chybka. Strix Point nebude mít 8CU/1024SP, ale 8WGP/16CU/1024SP. Bude tedy o třetinu silnější, než iGPU v právě vycházejícím Phoenixu, který má 6WGP/12CU/768SP.

Ještě možná poznámku. RDNA 3 má v jednom steam procesoru (SP) dvě výpočetní jednotky, tak mají výrazně větší výpočetní výkon, než měly SP v přechozích generacích APU (do řady 5000 včetně), které měly v SP jen jednu výpočetní jednotku. Je to podobné, jako když výpočetní jádro v CPU je schopné místo jednoho vlákna zpracovávat dvě (MT=MultiThreading).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný základ pro PS5 Pro.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jen aby to nebyla dalsi realne nedostupna vec, vime, jak je to s dostupnosti mobilnich cipu od amd, navic tou dobou uz mozna bude valka o taiwan.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, dnes su na trhu len 3 notebooky s 2000 čo obsahuju APU 7940(5) super čip 4nm 8 jadrovy 5,1GHz, 12CU 2,6GHz ale proste dostupnosť skoro žiadna a cena divoka 1500-1800€
K Čine, dufajme že Čina je dostatočne silna a neda si ukradnuť časť svojho uzemia (Taiwan) cudzou velmocou, ako sa to stalo Ukrajine (Krym).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Krym se přidal k Rusku sám a dokonce na základě ukrajinské ústavy (a včetně sedmnácti tisíc ukrajinských vojáků), což se nám neříká. Tchajwan to asi zatím neudělá, ale kdo ví, co bude za pár let - být vazalem USA je stále méně výhodné.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Aj keby to, čo tvrdíte bola pravda, tak medzinárodné právo neumožňuje zmenu hraníc
1. vojensky

2. Bez predchádzajúcej dohody všetkých zmenou dotknutých štátov (teda zmluvy medzi Ukrajinou a Ruskom) o výmene územia alebo zmene hraníc za náhradu.

Keďže pred anexiou Krymu Ukrajina nepodpísala Rusku dohodu, tak k pripojeniu Kr\mu k Rusku nikdy právoplatne nedošlo.

Preto až do roku 2022 bola iná situácia s Doneckom a Luhanskom. Podľa práva na sebaurčenie mohli tie republiky vzniknúť nevojenským vyhlásením, ale nikdy v budúcnosti sa nemohli legálne stať súčasťou Ruska bez predchádzajúceho súhlasu Ukrajiny. Súhlas nasledujúci po dokumente o pripojení je neplatný. Momentom pokusu o pričlenenie DLR, LLR k Rusku sa skončila ich legitimita a legalita v medzinárodnom právne sa vrátili Ukrajine

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

to iste kosovo. Srbsko ho neuznalo. Tym padom krajiny EU uznavaju nepravoplatne uzemie

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je iný prípad.
1. Kosovo sa osamostatnilo. To môže legálne
2. Kosovo sa ale nesmie pričleniť k inému štátu (Albánko), lebo tým by sa anulovalo jeho osamostatnie od Srbska, keďže Srbsko nedalo súhlas na pričlenenie Kosova k Albánsku pred osamostatním Kosova.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen opakujete vylhanou Ruskou propagadnu. Mezi Kosovem a Krymem je mnoho rozdílů:

1) konflikt v Kosovu začal mezi místními a Srbskem. Konflikt na Krymu začal invazí sousedního státu

2) Kosované jsou národ a prohlašují se za něj (např. mají dlouhá vlastní Národní divadlo, mají vlastní jazyk (byť odlišnost od Albánštiny je na hranici dialektu), mají vlastní dlouholetou kulturně-sociální odlišnost (jak od Srbů, tak od Albánců). Tento národ neměl vlastní stát: tedy se jich týkalo právo na sebeurčení.
Krymští Rusové nejsou národ, sami se považují za část ruského národa, který stát má. Tedy jde o národnostní menšinu Ukrajiny, a jako takové se jich právo na sebeurčení netýká (stejně jako se netýkal např. Sudetských Němců).

3) Ukrajina nepáchala systematické válečné zločiny na území Krymu, jako to páchalo Srbsko v Kosovu. Tedy narozdíl od Srbska neudělala nic, čímž by podstatně oslabila svoji suverenitu nad tímto územím.

Tedy zatímco v Kosovu stojí právo na sebeurčení proti velmi oslabené suverenitě Srbska, v případě Krymu stojí ničím neoslabená suverenita Ukrajiny vůči nelegálnímu nároku národnostní menšiny - tedy přesněji vůči údajnému nároku, protože ta menšina ten požadavek ani nevznesla, to území bylo nejprve nelegálně obsazeno cizím agresorem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Konflikt na Krymu začal invazí sousedního státu."

Jaký konflikt? Ty asi netušíš, co se dělo v době vzniku Kosova.

3) Na Krymu nepáchala zločiny jenom proto, že tam by si to nedovolili, ale na východě je páchali a ostřelovali civilní infrastrukturu. Ukrajinská vláda dělá běžně kroky, které nemají s demokracií a lidskými právy jak je vnímá EU nic společného.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale mirdo, podkud jde o Rusko (v azbuce Россия*), jsi totálné mimo.
A ruSSké trolly tadý nechceme...

*To pro ty, co se čílí, že tam přece nejsou dvě "S" ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Slaboši se vždycky snaží vyhnout mluvení za sebe, tak při argumentaci se snaží do svého hovínka zoufale namočit všechny ostatní.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takze se shodneme, ze Ukrajinci na Krymu nic nepachali, tedy nebyl legalni duvod na oddeleni. Jsem rad, ze jsme si to vyjasnili.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neblabol.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lžete. Krym se nepřidal k Rusku sám.

Krym byl obsazen Ruskými vojsky a veškerá rozhodnutí udělal těmito vojsky obsazený parlament. Tedy se "přidal sám" asi tak, jako v 68 naše vláda "schválila" vstup vojsk Varšavské smlouvy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak já napíšu další pohádku, když sis začal.
Občané Krymu tak nezměrně touží patřit pod banderovský, bankrotující a prokazatelně fašistický kyjevský režim, že Putin nestíhá posílat další a další vojáky na potlačení těchto tužeb.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neblabol.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To sis trochu spletl. Fasisticky, nebo temer fasisticky rezim je v CCCP, ne na Ukrajine.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na Ukrajině je vzorová demokracie a i my jednou budeme tak progresivní a začneme zavírat média, politické strany, církve a oslavovat banderovce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

>Na Ukrajině je vzorová demokracie

nie je a ešte dlho nebude

>zavírat média,

ktoré

>politické strany,

ktoré? Strana regiónov existuje stále

>církve

ktoré?

Ukrajinská vetva pravoslávnej cirkvi sa v 90. rokoch 20. storočia jednostranne odtrhla od moskovského patriarchátu. V roku 2018 konštantínopolský patriarchát zrušil tristoročnú podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve a zobral kliatbu, ktorú moskovský patriarchát na ukrajinskú cirkev a jej predstaviteľov vyhlásil. V roku 2019 Bartolomej formálne udelil ukrajinskej pravoslávnej cirkvi autonómiu, čo moskovský patriarcha Kirill ostro odsúdil.
https://dennikn.sk/minuta/2742397/
https://www.teraz.sk/spravy/moskva-ruska-pravoslavna-cirkev-sa-ne/356257...

>a oslavovat banderovce.

Keby ste napísali meľnykovci, tak beriem to boli nacisti, ale banderovci boli proti nacistom, lebo boli proti všetkým, čo nechceli samostatnú Ukrajinu, teda proti Rakúsko-Uhorsku, Poľsku, ZSSR aj Tretej ríši. Meľnykovci boli ochotný mať aj ukrajinský vazalský štát. To, že Bandera podnikal aj teroristické akcie za samostatnosť Ukrajiny je fakt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mas chybne. Cina patri Taiwanu, ne naopak. Cina je protipravne odloucenou provincii Taiwanu. Je treba veci napravit, a vratit pevninskou cast opet Taiwanu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Taiwan by snad ani pevninu nechtel. Obyvatele na pevnine jsou tak vymlety, ze to bez prevychovy neni mozny. Dokonce i emigranti z pevniny jsou vymlety asi podobne jako Putlerovci v EU.
Taiwan by mel vyhlasit nezavislost co nejdriv (idealne jakmile Ukrajina vyhraje), dokud ma technologicky monopol. Za deset let bude USA a EU technologicky mnohem nezavislejsi a nebude takova motivace branit Taiwan.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Někdo kdo mluví o výhře Ukrajiny a technologické nezávislosti EU označí někoho druhého za vymletého - LOL.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Takže informace o asymetrických CPU, kde se budou kombinovat dvě různé generace ZEN (5+4c), je chybná?
https://diit.cz/clanek/zen-5-apu-vznikne-ve-3-konfiguracich-88-48-24-prv...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tahle informace působila prapodivně už od samého počátku a nejpravděpodobnější vysvětlení je, že závěr RGT byl chybný.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Však jsi to tvrdil už v diskuzi pod původním článkem.
A je to tam jediný rozumný komentář.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nebyl závěr RGT, tato informace se objevuje od jara 2021 a mám dojem, že byla i nějaké starší uniklé roadmapě. Je možné, že původně plánovali 3nm Zen 5 + Zen 4c/D Strix Point s RDNA 3 a když vyplynulo, že 3nm proces bude potřeba nahradit 4nm a RDNA 3 za RDNA 3+, zjistili, že během způsobeného zdržení bude hotový i Zen 5c a zahrnuli ho rovněž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5C oproti 4C by podle mne byla podstatne lepsi kombinace. V principu stejna jadra, jen ruzne frekvence. Takova "hardcore" varianta toho, co uz (se zavrenym okem) vlastne delaji i 2 chipletove konfigurace..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna z verzí je, že by šlo o 8× Zen 5 + 8× Zen 4c oproti 4× Zen 5 + 8× Zen 5c. A to si skutečně nejsem jistý, zda by druhá (s ohledem na polovinu velkých Zen 5 jader) byla lepší.

Pokud „c“ budeme považovat za 2/3 výkonu velkého jádra a Zen 5 jako o 25 % rychlejší než Zen 4, tak mi první kombinace vychází 8× 1 + 8× 0,8× 0,67 = 12,3 a druhá 4× 1 + 8× 0,67 = 9,4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne slo spis o to ve smyslu blize k homogenimu nez heterogenimu designu jader chipu. Cili i jednodussi pro scheduler, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom nevidím rozdíl. V obou případech musí být scheduler schopný primárně přiřazovat zátěž výkonnějším jádrům, toť vše. Jestli je rozdíl mezi jádry trochu větší nebo menší, už na scheduler žádné další požadavky neklade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porad to ma efekt na to jak budou e fungovat programy. Primarni rozdil je v tom, ze vykon jadra Zen5 vs Zen5C nebude tak rozdilny, jsko by byl u zen5 vs Zen4C. Kdyz si vezmes priklad AL..v momente, kdy ti preskoci na a nebo se zapoji thread u Little, mas okamzite vykonostni penalizaci na tom threadu -50+%. To u zen5+zen5C nehrozi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V clanku mi chybi info o tom, ze konfigurace Stric Halo je konfigorovatelna. Mela by mit i 12C+32, 8C+24 a mozna i dalsi kombinace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kepler tvrdí, že se čip jmenuje Sarlak

https://twitter.com/Kepler_L2/status/1649661794128916480

PS: jinak bych ty informace bral s hodně velkou rezervou, přece jen to je MLID a i když část těch informací může mít reálný základ, hodně často bývají interpretace z více zdrojů mylné, nebo vyloženě smyšlené

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je mozne, ze do "finale" to ani nepostoupi. Stejne jako jine chipy/konfigurace uz driv. Byla by to ale skoda. Strix Halo se s technickym know how AMD primo nabizi. Otazka je, jak y bussines case na tom maji zalozeny a jak velky bussines jim to je schopno prinest..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no-X: Lze někde dohledat, jaký výkon má ta XDNA/AI ve Phoenixu? Bez toho je údaj 20/40 TOPS u Strixů těžko porovnatelný (zda vůbec šel nahoru u toho základního Strixu, co má dosahovat 20 TOPS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

12 TOPS.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.