Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

1xnm mobilní DDR4 od Samsungu snižují spotřebu a zvyšují kapacitu na 32GB

Samsung uvedl SO-DIMM moduly s 1xnm čipy. Spotřeba modulů je téměř o 40 % nižší a maximální kapacita až 32 GB. Podporuje-li to procesor, můžete se dvěma moduly dosáhnout 64GB RAM…

Nové 32GB SO-DIMM DDR4 oproti předchozí generaci zdvojnásobily kapacitu a zvýšily maximální podporované takty na DDR4-2666. Spotřeba byla snížena o 39 %. Krom toho, že tyto moduly se již sériově vyrábějí ve velkých objemech, jde zároveň o vůbec první uvedený 32GB DDR4 SO-DIMM.

Pokud byste srovnávali spotřebu pamětí v notebooku osazeném dvěma novými 32GB moduly oproti témuž notebooku osazeném dvěma dosavadními 16GB moduly, bude spotřeba pamětí v zátěži o 39 % nižší (pouze 4,6 wattu) a spotřeba v klidu o 25 % nižší (pouze 1,4 wattu).

To byly ty pěkné stránky. Co už Samsung ve své tiskovce explicitně nezdůrazňuje, ale co z ní vyplývá, už tak pěkné není. Výrobce totiž srovnává nové 1xnm („10nm class“) čipy s dosavadními 2xnm („20nm class“). To znamená, že mobilní DDR4 doposud vyráběl pouze na 2xnm procesu. Přitom první generaci „10nm-class“, což je ~19nm výroba, nasadil v segmentu pamětí už v roce 2012 a druhou generaci „10nm-class“, což je ~14nm výroba, na konci roku 2017 a to i v desktopových DDR4. Mobilní segment, kde by se úspora a nižší množství odpadního tepla hodilo nejvíce, se tedy první generaci „10nm-class“ vyhnul úplně a druhé generace se dočkal půl roku po desktopu. Je to smutné, na druhou stranu se ale Samsungu nelze příliš divit. V situaci, kdy jsou výrobní kapacity omezené a prodá se naprosto vše i za přemrštěné ceny, nelze s přihlédnutím k ekonomickým zájmům výrobce příliš kritizovat, že pro některé produkty využíval i starší 2xnm linky namísto toho, aby je nechal ležet ladem.

Druhé negativum už se netýká Samsungu, ale bude s novými pamětmi úzce souviset. Výrobcům notebooků totiž umožní dosahovat vyšší kapacity RAM s použitím jen jednoho modulu, takže se můžeme dočkat ještě vyššího počtu jednokanálově osazených notebooků. Že taková konfigurace v případě výkonnější integrované grafiky může znamenat ztrátu 30-40 % výkonu, už připomínám jen ze zvyku.

Samsung v souvislosti s druhou generací „10nm-class“ výroby zmínil i nové 16Gb LPDDR4, 16Gb GDDR5 a 16Gb DDR4.

Zdroje: 

Samsung

Diskuse ke článku 1xnm mobilní DDR4 od Samsungu snižují spotřebu a zvyšují kapacitu na 32GB

Žádné komentáře.