Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 24j. ES Raptor Lake 24 % nad 16j. Alder Lake, nepřekonává 12j. Ryzen 9 5900X

hlavne tam treba zohľadniť patch na jadro Linux od AMD
ktorý zvyšuje výkon v istom type multithread záťaže (Stream)
na
Zen3 o 36~44%
a na
Intel Xeon Scalable "Ice Lake" server o 54~82%
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-5.20-AMD-NUMA-...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Kvůli tomu 1% uživatelů?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Priamych alebo nepriamych používateľov.

Ak je databáza na web server-i a prejdete na ten web,tak ste nepriamym používateľom tej databázy a tam ten výkon oceníte...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si to po sobě ani nečteš a jen tapetuješ. Sám v prvním příspěvku jsi ze zdrojového článku správně opsal, na jaký typ činnosti to pomůže. A ne, databáze to není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj mega databáza to byť môže napr. DB v backende Lotus Notes, SAP HANA, Oracle

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nejsou databáze, které potkáš na webovém serveru. Navíc se často platí na počet jader, takže tě netrápí využití všech - sám to omezíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok beriem. Ale Lotus Notes má aj webového klienta, takž je tam web server , aj keď nie obvyklý webserver

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DB jako backaendovy prvek by va na jinem "nodu" site/vrstve te "aplikace". Drive jsi mel kalsicky treba Front-End server, ktery ti distribuoval requesty na 2 a vice webovych serveru. Pak mas dalsi level, kde mas treba backendove aplikace, a pak mas vrstvu DB, ktere tem backendovym aplikacim slouzi. Samozrejme se to da vsechno hodit na jeden server, nebo tam muzes mit ruzne varianty, ale v principu se to nikdy na jeden server nedava. Potazmo aspon nedavalo, uz je to par let, co jsem tyhle weby neresil, tak nevim, jestli se neco zmenilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dnes sa to dáva do viruáliek na jednom "železe" a potenciálne sa presunú na iné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A má tenhle SiSoft bechmark vůbec nějakou výpovědní hodnotu o výkonu v reálném využití kde se zátěže různě kombinují?

Přijde mi že je to nicneříkající syntetika.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli má reálně vůbec nějakou hodnotu spíš tento CPU je spíš důležitější otázka, na kterou se ptát. Pokud tento heterogenní paskvil stejně v ničem ani výrazně nepřekoná konkurenci, spíš jen všude dotahuje a ještě potřebuje mít vyšší spotřebu, jaký má vůbec smysl? Upřímně mě docela fascinuje ten, kdo na toto čeká, aby si to mohl koupit. Alder Lake dokázal nabídnout aspoň výrazně lepší ST výkon, který jde sem tam někde vidět, co ale nabídne toto navíc proti Zen4, to já teda nevím...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

celkově RL vypadá na příjemné překvapení, moc jsem od toho nečekal, ale vypadá to na vylepšení ve stylu ZEN2-ZEN3, takže bude mnohem větší důvod koupě než u 11gen.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

At uz RL bude tak xi onak, bude to kazit spotreba a hlavne...RL je koncova. Pokud AMD udrzi aspon 2 dalsi generace na AM5 je pak lepsi jit do Zen4 uz jen z toho duvodu. Celkove inteli socketova policy "2generace a dost" jsou znatelna nevyhoda pro domaci pouziti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Beztak že bude 13900KS s 300W spotřebou v základním nastavení

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tyhle čipy zajímají jen extra nadšence. Původně jsem myslel že Raptora přeskočím ale potom co ukazují předběžné testy rozhodně marně nevypadá a vyměnit 12700K za 13700K už se dá vážně uvažovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Eheh.. no nevím, nevím... jen se zeptám – co že je na něm tak úžasného?, protože já to jaksi asi nevidím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda to je zas hotovej prognostickej ústav. Co takhle počkat na něco reálnějšího, než bůhvíjaký ES postavený v jednom pseudo-testu proti specificky vybranému Ryzenu? Ty výsledky jsou v principu blbost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak na tom se shodneme

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

blbost to neni, hovori to prinajmensom jednu vec, ako kazdy benchmark:

intel vedie v 1T:
https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html
a vo vedeni imho ostane aj pri porovnani Zen4 vs. velke jadra Raptor nielen ako dnes Zen3 vs. velke jadro Alderu

v mutliT ma intel pruser a to furt a stale:
https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
pozrime sa kde je 1,5 roka stary R9 5950X kt. ma all core boost nejakych mozno 4,5-4,6 GHz a zera na plne gule 142W (a to po budu nazvanu "furt a stale" ) a novucicka absolutna zufalost i9 12900KS co ma all core boost 5,0 GHz na velkych ňadrach a neviemkolko na malych a na plne gule zere 250W (aj o len 56s kym dobehnu benchmarky, potom sa musi ist schladit do chladnicky) a je o 200 € drahsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci malovat nějakého čerta na zeď, ale podle mého názoru bude konkurenceschopnost RL proti Zen4 ještě o něco horší než AL proti Zen3. Zen4 je příjemné osvěžení, ale RL je prostě takový nemastný, neslaný mi připadá, přidává akorát hromadu atomů s příšernou efektivitou, velmi slabým výkonem, problémovou latencí a špatnou využitelností, čím víc jich tam bude muset být, tím horší. Ta výkonná jádra dostala jen minimální zlepšení a nezvýšil se ani jejich počet, to zas bude fungovat dobře jen v nějakých syntetických benchmarcích na míru, na které to bude dobře optimalizované a bude tam ta péče, ale pak na tom budeš chtít skutečně něco spočítat a bude tomu zas docházet dech a ty rozdíly teď budou ještě výraznější, když se zdvojnásobuje počet atomů, věřím, že v Cinebenchi to nebude mít problém Zen4 překonat, ale mimo tento benchmark to už bude asi o dost horší, třeba rendering v Blenderu.

Zen4 si prostě jede to svoje, ten prostě zvýší takty o víc než 20%, k tomu symbolicky IPC skoro o 10 a to mu stačí, power usage Intelu pořád podleze a uplift min. o 20% oproti Zen3 je jistý všude, v průměru by neměl být problém se dostat na 30, toto by mělo stačit na dorovnání MT a jako bonus se skoro dorovná i ST, Intel ho sice bude mít furt lepší třeba o 5%, ale to už je prakticky jedno, tady těch 5% už nemáš nikde jak poznat a navíc takto výkonných jader tam bude jen 8.

Hlavně ve hrách to pak bude asi dost masakr ještě pak s tou V-Cache, uvidíme jak se jim zadaří, ale pokud už na úkor toho se nebudou muset snižovat ty takty, toto bude ještě pořádný powerhorse, který možná překoná i Meteor Lake, pokud se opravdu potvrdí, že to oproti RL shodí takty, tak toto bude nakonec ještě asi dost vyrovnaný souboj a Zen5 na to možná ani nebude třeba. Intelu bude trvat ještě asi hodně dlouho než Ryzeny s nečím nějak přesvědčivě překoná, nevypadá to, že by to mělo dopadnout někdy v nejbližší době.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zen4 si prostě jede to svoje, ten prostě zvýší takty o víc než 20%, k tomu symbolicky IPC skoro o 10 a to mu stačí"

jestli je to míněno jako vtip, tak to vůbec není špatný :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S čím nesouhlasíš? nezvedne takty, nezvedne IPC nebo nebude stačit? Protože to tak každopádně dopadne – nebude stačit, takže zbývá to akorát podlézt cenou, což nevím, jestli někoho v high endu vůbec zajímá, zvlášť pokud bude o něco horší ve všem kromě ST. Už před AL se valily fantastické zprávy, jak Zen3 nemá v ničem šanci a skutek utek, u Zen4 to je koukám opět stejný... docela by mě zajímalo, kde se vždycky berou taková přesvědčení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mě zajímalo, co přesně je na tom vtipného? Podle mě má Mike všechny parametry v +/- realisticky očekávaných mezích.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výkonově to bude dost těsná plichta ve všem, možná vyšší ST pro Zen4, možná pro RL, možná lepší MT Zen4, možná RL... kdo ví, toto zatím moc není jasné, jak to vyjde, prostě v některých hrách/aplikacích vyhraje Zen4 a někde zas prohraje. Jenže tato plichta je taková dost špinavá, stačí odhlédnout od výkonu ke spotřebě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Tynyt: vy opravdu oba věříte tomu, že AMD zvedne "v pohodě" frekvence nad 5,9Ghz u Zen4 ?
I kdybych náhodou takovému údaji chtěl uvěřit (což nevěřím), tak bych jeho názor rozhodně nenazýval "realistickým", ale když řeknu, že je "přiliš optimistický" tak to bude eufemismus .-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to navyseni taktu o 20% spise domenou multi-thread zateze?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty Atomy právě mají efektivitu lepší než velká jádra, přesněji jsou efektivnější jak z hlediska počtu tranzistorů a tedy plochy, tak z hlediska spotřebované energie. Problém u současné generace je v aplikaci v procesoru. Jádra jsou po čtveřicích, což by nevadilo, ale mají příšerné latence při přístupu ve srovnání s velkými jádry. A právě proto u 13 generace Core nejde předvídat. Nejsem žádný velký fanda Intelu, ale dá se očekávat, že na rozdíl od horkou jehlou šitých Core 12, se Intel zaměří právě na největší slabiny současných CPU. Pro nadšence ostatně plánují návrat do Hi-Endu, kde malá jádra vůbec nebudou. Já jsem zvědav, zda aspoň doženou AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.