Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 2800 MHz, 63 °C a 1767 RPM? Přetaktovaný Radeon RX 6700 XT

no tak to chci videt jak bude vypadat rdna3.. (: 3ghz default?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

rdna3 u gpu bude neco jako zen3 u cpu, konkurencia bude mat velke problemy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia není Intel, ti reagují pružně a předem. Jako reakce na RDNA3 měla Nvidia připravit 5nm Lovelace. Zatím není jasné, kdy půjde na trh, různé zdroje uvádějí buďto konec roku 2021 nebo průběh roku 2022.

Poslední úniky naznačovaly, že alespoň rámcově nebude mezi výkonem RDNA3 a Lovelace žádný extrémní rozdíl:

https://diit.cz/clanek/jak-si-povedou-amd-rdna-3-nvidia-lovelace

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

to je hodně moc důvěry. AMD jede čiplety už v paté generaci. nVidia s tím teprve začne u Hopperu. Ostatně Lovelace přišla nejspíše proto, že se na Hopperu něco nepovedlo a nejspíše to budou právě ty čiplety. Zelené zlo bude mít velký problém. Vpodstatě je už v problémech teď, akorát je zachránila těžební horečka, takže k žádným posunům v Steam tabulkách zatím nedojde. Nicméně brand feeling má teď AMD lepší než nvidia, což je s podivem, protože jsem myslel, že nvidioti jsou věrné ovce. Ale nějak o nich není na mediálním prostoru slyšet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký problém přesně NV proti AMD má?

Poměr cena/výkon drží NVIDIA, alespoň podle MSRP. 3060, 3060Ti a když budeme řešit každý cent, tak i 3070 má lepší poměr ceny a výkonu než tato 6700XT. 3060Ti je nejvýhodnější na trhu, 6700XT má poměr cena/výkon o 13% horší. Případná 6700 bude určitě slabší než 3060Ti, ale pokud bude levnější než 3060Ti, tak z 6700XT dělá dost nadhodnocenou grafickou kartu, ani rozdíl ceny mezi 6800 a 6800XT není tak velký, pokud bude u 6700 potřeba podstřelit cenu 3060Ti

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problém nVidie je, že ji obhajují v každé diskuzi na tech webu trollové jako ty.
Je to skvělá firma a dělá skvělé produkty, ovšem tvůj urputný boj kdy velmi rád měníš argumentaci dle aktuální situace na trhu je dost trapný. To že často používáš manipulace, neumíš počítat s procenty a jseš demagog už je jenom taková třešnička na dortu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nvidia stojí na brand feelingu. Vždycky byla ve všem horší než AMD a přesto dominovala, protože nvidioti jako ty byl na internetu hodně hlasití, recenzenti hodně nadržovali a OEMka zaháčkovaná nelegálními dohodami AMD obcházely. Jenže to všechno se zlomilo tím, že AMD dorovnalo a pak i mírně překonalo Intel. Tím, že skočilo z úplného outsidera před "technického" lídra vytvořilo fenomenální brand feeling kolem AMD. A nVidia začala zmatkovat.
Nezvládla představení (známá fraška - Kožená bundička v kuchyni).
Uspěchala vydání RTX3000 aby byla před AMD. Jenže se jí to vrátilo jako bumerang nejen nepřipraveností ovladačů, ale hlavně nedostupností modelů (paper launch). Co o to, že AMD se stalo o měsíc později dtto? Paper launch si vyžrala jen nvidia u AMD už se to bralo, jako že to je prostě problém celého průmyslu.
Další chyba nVidie byla nezvládnutá architektura Ampere. Kdy brutálně navýšili výpočetní jednotky, ale texturovací a renderovací nechali stejné. Vznikl tak buldozer effect, kdy teoretický hrubý výkon vůbec nekoresponduje s grafickým výkonem a výkon grafik řady 3000 tak byl zklamáním, přestože mezigenerační nárůst byl velmi solidní a stejně tak cenový. Jenže právě ten cenový pokles vyloženě nasral nejvydělečnější část zákazníků nVidie, kdy se cítili zrazeni tím, že nVidia nacenila výrazně větší, výkonnější a složitější grafiku na polovinu ceny RTX2080Ti z ničeho nic.
AMD navíc dosáhlo zcela opačného efektu. Vydané technické parametry řady 6000 naznačovaly, že to bude slabota, zejména z pomalosti paměti byl strach. Jenže grafiky, které byly zkušenými analytiky stavěny vždy o třídu pod nvidiu nejenže zcela srovnaly krok, ale za cenu výrazně nižší spotřeby (doposud doména nVidie) a hlavně došlo k šokujícími rozdrcení řady 3000 ve FHD. A je naprosto fuk, že nikdo normální si nekoupí RX6800XT nebo RTX3080 na hraní jen v FHD.
Další průser nvidie nastal ve volbě paměti. Volba 10GB byla zásadní chyba, protože karty jasně cílily na 4K a jako na potvoru se při vydání řady 3000 objevily dvě hry, které si páply skoro 12GB a autoři her to i tak proklamovali.
A v neposlední řadě si marketingové oddělení nvidie nasralo do bot, když při své frenetické snaze si brandfeeling na AMDčku utrhnout alespoň v raytracingu, tak moc tlačilo na recenzenty, aby ten RT tlačili, až šlápli vedle u Hardware unboxed. Respektive podcenili mediální sílu profesionálních youtuberů a speciálně Linuse.

Jinými slovy, během pouhých 4 měsíců si nVidia řadou velmi špatných inženýrských a marketignových rozhodnutí zcela rozbourala roky pěstovaný brand feeling a kdyby nebylo těžební horečky a nedostatku výrobních kapacit, tak by AMD prodávalo více grafik, než nvidia. A touto dobou by se to už začalo projevovat i v tak cinklých statistikách jako je steam survey, což by byl řádný hřeb do rakve nvdiiácké dominance na kterou by se nabalil megahřeb optimalizace her na AMD místo na nVidia (to už se mimochodem stejně děje, ale ne v takovém měřítku jak by mohlo).

Poměr cena výkon je pak samozřejmě zoufalý pokus nvidiotů zachránit co se dá, ale zelenej brandfeeling byl 10 let stavěnej na tom, že zákazník nvidie si za kvalitu, výkon nebo spotřebu velice rád připlatí a nějakej poměr cena/výkon je pro socky co nakupují u rudých. Takže tím děláte nVidii medvědí službu.

A zelenej Armageddon se blíží. AMD podle všeho zvládlo čipletovku u grafik a už jedou první vzorky. Nvidia naopak v této technologii pohořela a jako nouzové řešení přišlo s Lovelace, což je silně optimalizovaný Ampere na steroidech. Problém je, že v ten moment už nvidia bude extrémně ztrácet. Díky čipletové technologii skokově snížíš náklady (roste výtěžnost výroby), dělají se mnohem snáze výkonové a teplotní optimalizace a je možné stvořit i opravdová výkonnostní monstra. Navíc AMD se utrhlo ze řetězu co se frekvencí týče. Tedy v příštím souboji nvidia přijde o své velké marže (bude muset výrazně s cenou dolů u velmi drahých řipů a pamětí), definitivně přijde o výkonnostní trůn (rozdíl mezi top AMD a top nVidia bude 30 a více procent i ve 4K) o který se teď s AMD dělí a AMD jako velkočipový odběratel proti kterému je nVidia už teď trpaslík si bude moci diktovat kapacity u TSMC.

nVidia je prostě v prdeli a ne proto, že by byl jejich HW tak špatný (naopak, za 20 let souboje s ATI/AMD je to poprvé, kdy technicky vzato je nvidia konečně před konkurencí, doposud tomu tak nebylo) ale prostě proto, že jejich marketing stál na brandfeelingu, který je nyní v troskách a to chybami vlastního vedení.

nVidia už má fakt šanci jen jedině, když dostane ten ARM a buď se řádně napakuje na mobilech (když si řekne o 50 dolarů z každého trochu dražšího mobilu, tak má 20 miliard ročně jistých) nebo udělá M1 like APU a stane se zázrak, že ho protlačí u Microsftu, kterej konečně pořádně zoptimalizuje windows RT. Ale zatím to vypadá, že nedostane ani ten ARM, zatímco AMD něco koumá s tím Xilinxem (nejspíše chystá non x86 APU powerhouse a potřebuje do něj akcelerátory na všechno).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Příchod nových generací bych viděl načasovaný - pozdržený tak, aby přišel ve chvíli, kdy na used market půjdou grafiky z těžby po pravidelném propadu. Pokud by krypto kleslo kolem vánoc, tak půlka příštího roku bude ideální čas pro nové generace, protože právě v tu dobu začnou na trh prodit karty ve velkém, poboně jako před 4 roky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Krypto kolem Vánoc spíš pravidelně stoupá ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odhaduje se 2,5x vyšší výkon proti RDNA2. Jsem opravdu zvědavý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No keď David Wang (AMD Senior Vice President, Engineering, Radeon Technologies Group) označil minulý rok RDNA 2.0 za Multi-Gigaherz architektúru, tak naozaj nemal na mysli, len prekonanie 2Ghz bariéry v "GameClock-u", ale kto by mu vtedy veril, že na rovnakom 7nm procese urobia taký veľký skok v maximálnej frekvencii :) A akoby si AMD ani nechcelo hneď vystrieľať všetkú "muníciu" v podobe navýšenia frekvencie a niečo si chcú nechať aj pre ďalšiu generáciu (RX 7700XT) , ale ako sa zdá 6700XT má riadne OC rezervy oproti referenčným taktom.

...tiež sa teším na RDNA 3.0 a myslím si, že práve čip o podobných rozmeroch ako má NAVI 22, bude základným kameňom budúcich 5nm multi-chip riešení v High-Ende.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hergot, to jsem měl vědět, že můžeme leakovat, když napíšeme "něco tajného".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Máte Radeon 6700XT? A mohla bych ho vidět. No jistě, prosím...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A možná, že půjde i pár hodin koupit. Teda pohromadě s celou sestavou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Máme jich plný sklep, platba je možná přes Western Union nebo za pomoci Google Play dárkových karet, jedná se o 100% legitimní prodej.

Také potřebujeme přístup na Váš počítač přes AnyDesk, máte tam virus a netstat hlásí mnoho íránských superhackerů!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Beru vše :-D Jsem poslední dobou znuděný tím, jak mne nikdo neokrádá a spamová schránka je taky nějaká prázdná...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja len dúfam, že tento rok vyjdú aj nižšie modely 6600 alebo 6500 a budú mať nejakú komickú spotrebu hlboko pod 150W. To by som do svojho PC pustil. 200W je na môj vkus veľa, aj keď výkon bude asi pekný...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nestačí snížit powerlimit? Sweetspot je u většiny karet AMD i nvidia kolem 60% kde přijdeš o cca 10-15% výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale áno, je to riešenie, ale keďže ma nič netlačí, tak si rád počkám na niečo slabšie, čo mi bude takisto stačiť na moje potreby prilezitostneho hrania. A nižší model po optimalizácii bude mať tú spotrebu akú si predstavujem... S CPU sa mi to podarilo a spokojne frcim na 45W limite takmer bez straty výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak na 45W spotřeby ve hrách asi ani není třeba nižší řady CPUček ani škrtit ne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Keby si čítal môj komentár, tak je tam slovíčko príležitostné hranie... Ja hovorím o maximálnej možnej spotrebe 6jadra pri akejkoľvek záťaži. Ale ty máš svoju pravdu, tak je zbytočné ti to vysvetľovať...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakékoli články kolem grafických karet mě vždycky bavily, ale poslední dobou se drbu za uchem a ptám se, k čemu je mi vlastně dobré vědět kolik žere 6700XT při 2800MHz??
Je to podobné, jako se zajímat o to, kolik žere Aventador když jede 280..

Praxe je taková, že momentálně není žádná karta, a poslední zbytky funkčních oblud alá R9 390 vyprodávají v aukcích. Za Cokoli co má víc než 4GB lidi dnes platí zlatem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jenže toho Aventadora si můžeš klidně koupit za výrobcem stanovenou cenu ;)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mozno ma ukamenujete ale da sa to,len v dnesnej tazkej dobe sa treba viac posnazit.
tento tyzden som zohnal pre znamych : 3x RTX 3060 12GB, RTX 2060 6GB, RX 6800, RTX 3060 Ti, vsetko karty kupene nove z MO/VO. Problem je cena ktora je momentalne dvoj az trojnasobna oproti MSRP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na koupi karty za 2-3x MSRP se člověk snažit nemusí, takových karet je všude hromada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, na mindfactory je skladem furt něco - teď momentálně 2 modely RX6900XT (za 1500 éček), 2 modely RX6800 (+-€1050), 2 modely RTX2060 (+-€550).
Netvrdím, že je to bůhvíjaká láce a holt to není tak, že člověk zajde k zelenému skřetovi a má, ale sehnat se dá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam 6800xt gigabite geming predal som moju rx 5700 za 650e a kupil 1020e 6800xt. Chcem sa podelit o skusenost mam ju 0,880mva 2150 mhz jadro a pamet 2150 mhz. Spotreba je 190w. Vytihol som snej 2600mhz oc.Unigine Valley Benchmark 1.0
FPS:
136.9
Score:
5727
Min FPS:
42.2
Max FPS:
278.2
System
Platform:
Windows 8 (build 9200) 64bit
CPU model:
AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor (3699MHz) x6
GPU model:
AMD Radeon RX 6800 XT 27.20.14535.3005 (4095MB) x1
Settings
Render:
Direct3D11
Mode:
2560x1440 8xAA fullscreen
Preset
Custom
Quality
Ultra

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Půjde karta zítra koupit přes web AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měla by, ale stránka spadne 5 min. před zahájením prodeje
i na českém eshopovém rybníčku nejsi schopen nic koupit alespoň na alze, která je zavalená botama, natož na světovém eshopu amd.com, fakt nepočítej, že něco koupíš, kouknul bych na czc tam se snaží dávat karty náhodně v rozmezí hodin po launchi a nevytvářej profil karty dřív, než ji daj skladem, to je pro bota těžší, nebo jiné menší eshopy, ale mineři a profi skalpeři v tom umí chodit 100x líp než kdokoliv jiný, nezbývá než čekat až pomine horečka a sklady se zaplní :/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Náhodně naskladňuje i Alza. Počítám že cena bude kolem 25 tisíc

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi budem raději, když nebude takhle honěná, ale dva roky si odbručí podtaktovaná někde v rigu a pak jí koupíme z bazaru. Jediná možnost nás smrtelníků "bez kontaktů" se dostat k nějakému železu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

lol 18 litrů za průměrnej gigabyte to ať si strčej do někam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde to mají za 18 tisíc a kolik tam toho je, Za 18 tisíc je to luxusní kauf, když na Aukru dnes levněji neseženeš 4 roky starou GTX1080Ti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Super kauf :) Nikdy jsem za kartu nedal víc jak 5tis...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.