Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

3. září představí Intel architekturu Lunar Lake

Zdroj: Intel

Intel oznámil datum akce, na které odhalí energetickou efektivitu nové x86 architektury i výkon integrované grafiky a nového AI akcelerátoru…

Architektura Lunar Lake je čistě mobilním řešením, které bude doplňovat architekturu Arrow Lake. Na rozdíl od Cannon Lake, Ice Lake, Tiger Lake a Meteor Lake jde skutečně o řešení, které bylo od začátku koncipováno jako mobilní - nikoli o generaci, jejíž desktopové modely byly z důvodu neutěšeného stavu výrobního procesu zrušeny a do sériové výroby se dostaly jen menší čipy určené pro mobilní trh. V tomto směru jde tedy Lunar Lake skutečně mobilní architekturou.

(Intel)

Přejděme ale k datu 3. září. Ačkoli většina médií tento termín označila za vydání Lunar Lake / Core Ultra 200V, Intel v oficiálním prohlášení sdělil něco trochu jiného:

Během živě přenášené akce odhalí [Michelle Johnston Holthaus a Jim Johnson] detaily o průlomové energetické efektivitě x86 procesoru, výjimečnému výkonu jádra, masivním skoku v grafickém výkonu a nedostižnému výpočetnímu výkonu AI, který bude pohánět tuto a následující generace produktů Intelu.

--- Intel

Intel tedy výslovně hovoří o odhalení architektonických prvků, o datu dostupnosti ve zprávě nepadlo ani slovo. Nelze sice vyloučit, že ke skutečnému vydání dojde rovněž, ale to Intel neohlásil a šlo by v podstatě o první případ, kdy by Intel ve své novodobé historii v jeden den ohlásil novou architekturu a v tentýž den zahájil prodeje produktů. Připomeňme, že architektura Meteor Lake byla odhalena v září:

A prodeje zahájeny formálně 14. prosince.

Prodleva mezi představením a dostupností Lunar Lake samozřejmě může být citelně kratší, ale vydání na začátku září se jeví jako nepravděpodobné už s ohledem na zprávy z konce června, podle kterých Intel odložil dodávky procesorů výrobcům notebooků z původně plánovaného června právě na září.

Procesory Lunar Lake přinesou kombinaci 4 velkých a 4 malých jader, v obou případech postavených na nové architektuře. Velká jádra však nově nepodporují HT, tedy dvě vlákna na jádro, což znamená nižší vícejádrový výkon oproti výkonu jednojádrovému, než bylo u dosavadních produktů Intelu obvyklé. Grafickému jádro Intelu podstatně navýší rozpočet tranzistorů, což v kombinaci s novou architekturou Battlemage vytváří výrazný prostor pro výkonnostní posun. Nový AI akcelerátor dosáhne výkonu 45-48 TOPS (podle různých vyjádření Intelu), takže bude kompatibilní s Microsoft Copilot+PC.

Zdroje: 

Diskuse ke článku 3. září představí Intel architekturu Lunar Lake

Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 07:09 | Pety | To je rukopis TSMC.
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 06:00 | Melda | V tom žlutém jako by mluvili o AMD... :D
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 05:59 | RedMaX | Mediálně potřebuje Intel něco, co překoná...
Čtvrtek, 1 Srpen 2024 - 00:16 | waleed | "O průlomové energetické efektivitě x86...

Zobrazit diskusi