Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 30 let s vesmírným raketoplánem - Jak to všechno začalo

v pokračovaní by som veľmi rád videl ako náklady na 1 let mohli z 15 miliónov narásť na astronomických 1000. Inflácia doláru, nehoda Challengeru a neskôr Columbie iste pridali na cene, ale až toľko?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No dolar skoro tak klesl,

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano dolar klesl od 70' let extremne (diky zruseni smeny dolaru za zlato americkym federalnim rezervnim systemem (FED) 15.8.1971)

"Dolar tak přišel téměř o 97,5 % své hodnoty od doby, kdy platil zlatý standard ve své původní podobě."

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no my (CR) jsme na tom ted uplne stejne, ted koukam na papirovku 20 Kcs z roku 1988 - "Bankovky jsou kryty zlatem a ostatnimi aktivy statni banky ceskoslovenske".

Schvalne kouknete na soucasne bankovky, nikde nic :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono už to ani tehdy neplatilo, zrada je v těch "ostatních aktivech". A měnové zlato, které se k nám vrátilo v 90. letech jako zbytek zlatého pokladu předválečné ČSR, bylo rozprodáno. V té době se našim bankéřům zdálo zlato zastaralé :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Budme konkrétní v rocwe 1971 , tedy když dolar opouštěl Brettonwoodský měnový systém, tedy vazbu na zalto stála tr.unce zlata 35$, v době kdy naš geniální bankéř soudruh Tošovský prodal našich 56 tun zlata dostal za unci 300$, dnes stoji stejná unce 1600$. jinak řečeno start raketoplanu stal v roce 1971 13,457 tuny zlata. Za toto zlato dnes jde ziskat 0,685 miliardy dolaru, jink řečeno stojí to furt stejně, to jen politická pakáž dolar zdevalvovala na cenu toaletního papíru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, nase mena uz neni zlatem podlozena.
V roce 1938 byla nase zasoba zlata na maximu, pak uz to jen klesalo, po revoluci rapidne.
http://www.demiurg.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=168&Item...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek, jen by to občas chtělo prolinkovat na nějakou vysvětlivku u výrazů typu EVA: http://en.wikipedia.org/wiki/Extra-vehicular_activity

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju skvělou gamesku (http://sourceforge.net/projects/raceintospace/ - jeto remake původní verze, ale s původní grafikou), po jejímž zahrání už nikoho nepřekvapí jakákoli základní zkratka ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokračovať !
Nechápem, ako niekto mohol kliknúť na "nepokračovať". To bol snáď omyl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super článek, pokračovat. A věta v úvodním odstavci "Jak se ale tento stroj s letovými vlastnostmi cihly rodil?" mě pobavila :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to tak skutočne je... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V tom clanku je dost nepresnosti - napr. Air Force nebola k projektu raketoplanu prizvana, ale donutena (wiki netreba brat ako pismo svate!).. najma po tom, co im zrusili MOL, ktory bol uz vo faze testovania.. a Air Force rychlo vycuvala z raketoplanu po katastrofe Challengeru (spolu s preinvestovanymi miliardami dolarov na upravu Vandenberg AFB pre starty a pristatia raketoplanu) a spolieha sa na svoje osvedcene Titan/Atlas rakety (ak neratame black program miniraketoplanu)!

Podobne aj vyvoj - Faget nepripustil ziadne ine riesenie od dodavatelov, ako bola jeho predstava (uz od cias Mercury), hoci nebola vzdy ta najlepsia ci najspravnejsia! Zvolenie SRB na pevne palivo a Thiokolu bola tiez politicka agenda z Utahu..

O sucasnej beznadeji a nekoncepcnosti NASA skoda hovorit..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vsade sa vravi posledne lety raketoplanov, ale NIKDE nikto nepise co bude dalej ? zakazali ufonci lietat amikom do vesmiru ? :D alebo maju nieco 100x lepsie nove ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemají nic, minimálně do 2015 je budou vozit rusové na sojuzech. i proto poslední shuttle mise navozily na ISS taková kvanta zásob.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemají došli prachy. Budou mít, pokud to dokončí až někdy v roce 2015 + o něco dříve snad soukromé rakety. Ono se není co divit, když NASA má roční rozpočet, jako stojí jeden den války v Afghánistánu a Iráku. Kdyby zůstal procentuálně rozpočet stejně vysoký jako za časů Appola, tak bychom dnes létali na dovolenou na Mars...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxem potom je, ze projekty jako Appolo se nekolikanasobne vratily finance, maj lepsi pomer invence/penize ... a jen tak mimochodem se pri tom zabijej lidi jen neumyslne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je paradoxem spousty projektů nezávisle na režimu. Já si pamatuju, jak byla v roce 1980 s velkou slávou otevírána D1 (s pouze 5letým zpožděním vůči optimistickému plánu). Bylo k tomu i ekonomické odůvodnění, že to přinese hospodářství spoustu úspor a dálnice se tím zaplatí do 10 let. No a po otevření D1 se výstavba dálnic skoro zastavila - velký politický cíl byl splněn a další projekty nedostaly peníze. Dnes jsou zdůvodnění pro výstavbu dálnic podobná a tempo jejich výstavby taky mizerné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jen za klimatizaci vojenskych stanu v Afghanistanu a Iraku http://zpravy.idnes.cz/usa-stoji-klimatizace-v-iraku-a-afghanistanu-rocn...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hezky clanek. jen me zarazi fakt, ze vetsina lidi , i po 40letech, porad veri na pohadky o letech na mesic

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ty když nevěříš na pohádku o Měsíci, tak věříš tomu, že by to Rusové tehdy světu neoznámili? Nebo za to tehdy dostali tučný úplatek - jaký?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

uznání měsíce američanům bylo přece reciproční za uznání gagarina sovětům.

(někdy mě ty konspirátoři fakt baví :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli neverite, tak se podivejte na film Transformers 3. Jsou tam videt zcela nove zabery z Mesice, ktere se do televize nedostaly. Dokonce to natocili ve 3D.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Najsmutnejsie je to, ze zalsia stara ikona letectva konci a nic lepsie nie je. Nikdy sa neprekonal CONCORD a asi dlho sa neprekona Raketoplan. Je jedno ci sa budeme bavit o ruskych ci americkych. Svet ide do sra.... ked technika zo 70 rokov 19 storocia nie je prekonana v roku 2011. Hanba ludstu za to. Viac penazi tecie do prehranych vojen nez do vyskumu ktory by mohol priniest nove miesto pre ludi, ci materialy a vselico nove o com sa mi ani nesniva.

Som velmi rad, ze DIIT je schopne vystupit z tiena IT a peknym clankom si uctit ikonu ako je raketoplan.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak a mozna s tim souvisi i diskuze na zacatku ohleden kryti penez zlatem zda se ze zdroje nekdo soustavne odcerpava...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vis, konzum. Nova auta, nove pocitace, nove boty, nove vsechno, opravovat je nemoderni, recyklace draha a vubec, hlavne ze mame vysoke HDP. Kazdy kdo ma 5 pohromade vi ze kdyz zemetreseni napacha skody za miliardy je to katastrofa jen ekonomove se raduji kolik pracovnich mist se vytvori a jak stoupne HDP pri odstranovani jeho nasledku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Concorde i raketoplán jsou krásné ukázky techniky, ale jejich konec a nenahrazení ničím dalším je jenom logický důsledek toho, že to byly "politické" projekty, které prostě neměly do budoucna svou rentabilitu. Pokud by si je nějaký miliardář platil soukromě, nemám nic proti, ale platit provoz takových žroutů financí z daní je nemorální. Kdybychom v Česku chtěli zavést něco jako Apollo, co by spolklo 4% rozpočtu, (tzn. každý pracující by platil cca 1000Kč měsíčně), to by bylo remcání...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já nechci rejpat, ale myslím, že pár takových věcí jsme již zavedli. z poslední doby mě napadají třeba ty bezvadné pandoury. pravda, nejdou na ně průběžně 4% rozpočtu, ale i tak...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To, že to zavádíme taky, ještě neznamená, že je to dobře! :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kosmicky vyzkum generuje ohromna kvanta technologii ktere maji prime vyuziti i na zemi. Na obezne draze lze delat experimenty i vyrabet veci ktere na zemi ne ze jsou drahe ale jednoduse NEJDOU provest. A dlouhodobe ... podivej se na cenu pozemku. Roste, ze? To bude tim ze se lide na zemi uz v podstate nevejdou. MUSIME se zacit stehovat nekam jinam (resp. to alespon planovat) - jedina alternativa je proste ty prebytecne lidi pobit ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

(Lidem kteri navrhuji kontrolu porodnosti doporucuji zamyslet se nad tim jak dopadne ekonomika pokud budou prevazovat duchodci ... a odpoved je ze duchodci budou umirat na nedostatek lekarske pece. Taky nevesele.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lidstvo se zreguluje samo - jakmile se dostane do blahobytu, jde porodnost k 1.2 dítěte na matku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je blbost, že se lidi na Zemi nevejdou. Pevnina tvoří jenom asi 30% povrchu planety a většina je neobydlená nebo je hustota zalidnění několik osob na čtverečný kilometr. Než zabydlovat oběžnou dráhu je mnohem levnější zalidnit tyto oblasti nebo moře. Tím nepopírám význam kosmického výzkumu, ale nevěřím tomu, že do sto let budou normální lidi bydlet jinde než na Zemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Concordu hodně uškodila ropná krize - tedy politicky vyvolaná záležitost, se kterou se v rozpočtu moc nedá počítat.
Je normální, že velké výzkumné projekty platí stát. Bylo to tak vždy. Na některé akce trh prostě nemá odvahu, přitom se časem zaplatí (ať už jde o objevení Ameriky nebo Apollo). Rozhodně jsou to lépe investované peníze než třeba na dnešní vývoz demokracie do Iráku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.