Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

3000 neoprávněně vypálených CD/DVD aneb Jak Novinky.cz šíří FUD

Jak byste pojmenovali tuto čistě ilustrativní fotku? :-)
Včera krátce před polednem vydal server Novinky zprávu nadepsanou slovy „Žena si vypálila přes 3000 CD a DVD, hrozí jí pět let vězení“. V podtitulku zprávy je uvedeno, že si 58letá žena „během roku a půl neoprávněně vypálila přes 3300 kusů nejrůznějších audiovizuálních nahrávek“. Rádi bychom na toto konto uvedli, že jde o nesmysl…

Novinky si zřejmě neuvědomují, že v běžné praxi nelze něčeho takového, jako je „neoprávněné vypálení jakohokoli množství audiovizuálních nahrávek“, vůbec dosáhnout. Na vypálení audiovizuálních nahrávek prakticky nemá být co nelegální. Zákon jasně říká, že „do práva autorského tak nezasahuje ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla“ (tady jen doufáme, že nějaký výklad z tohoto nevyvozuje, že si smíte udělat jen jednu rozmnoženinu a ne rozmnoženin několik – domníváme se, že z povahy věci může být autorovi jedno, jestli máte rozmnoženinu jeho díla jen jednu, nebo padesát, pokud je máte „pro svou osobní potřebu“). Nelegální může být jejich prodej, půjčování a jiné šíření, nelegální může být také jejich stažení z nosiče chráněného proti kopírování. Samotné vypalování nelegální není, a to ani v případě, že si takto vypálíte kopii staženou z internetu. A dokonce ani v případě, že si tuto kopii z internetu stáhnete při jejím současném sdílení (které nelegální být může).

Článek, jakkoli může být založen na skutečné události, v níž se mohla zmíněná 58letá žena skutečně provinit proti aktuální autorskoprávní legislativě (jakkoli můžeme s jejím zněním nesouhlasit), si podle našeho názoru klade za cíl opět trochu vystrašit běžného práva neznalého uživatele a říci mu, že „vypalování je špatné, áno, protože je špatné, áno…“. Neradi bychom Novinkám sahali do svědomí, ale nemůžeme se zbavit pocitu, jakoby touto zprávou šly „zábavnímu průmyslu na ruku“.

Server Novinky však přeci jen nepatrně omlouvá jedna skutečnost, kterou je přepis komentáře mluvčí karlovarské krajské policie Andrey Pomichalové. Byla to ona, kdo byl Novinkami citován: „Od ledna roku 2008 do prosince 2009 na svém osobním počítači a notebooku neoprávněně zhotovila 3364 kusů rozmnoženin hudebních děl, zvukových záznamů a jiných audiovizuálních nahrávek.“ Policejní orgán neznalý těchto základních v poslední době stále častěji propíraných faktů nepůsobí zrovna dvakrát důvěryhodným dojmem, a to i přes dodatek, v němž se hovoří o „nelegálním půjčování v okruhu známých“. Zde už bychom se mohli o tom, zda bylo půjčování těchto kopií v souladu se zákonem, či nikoli, seriózně bavit. Myslíme si, že toto bude případným předmětem šetření.

Půjčování skutečně nelegální být mohlo, nezodpovězenou otázkou zůstává, zda bylo prováděno za úplatu (pak skutečně škoda prokazatelně vznikla a její výši lze přesně vypočítat, přičemž bychom klidně mohli odečíst zhruba 2 400 Kč, které bylo z médií zaplaceno OSA coby tzv. „výpalné“), nebo zdarma, kdy by udávaná škoda 5 miliónů Kč byla vytažená z rukávu a vynásobena tzv. „bulharskou konstantou“ (to je ve svém principu „proměnná“ a je proměrnná podle toho, jak je potřeba, aby to vyšlo). Počítejte s námi:

Aby byla způsobena škoda 5 miliónů, vychází to při 3 364 nosičích v průměru na necelých 1 500 Kč neoprávněných příjmů na každém ze 3 364 kusů neoprávněně půjčených nosičů. Anebo jinak: víme, že celý tento „kšeft“ trval dva roky, tedy 730 dní. To vychází v průměru na 6 850 Kč neoprávněných příjmů denně, neboli přibližně 208 300 Kč měsíčně. „Dámy a pánové – nechci se vás dotknout – kdo z vás to má?“

Podle toho, kolik měla paní nosičů, to vychází, že v průměru každý měsíc půjčila celkem 280 disků. Průměrná cena půjčovného nám tak vychází na téměř 25 Kč na jeden disk za den. To je cena, se kterou se třeba v DVD půjčovnách můžete setkat. Dodejme však, že v tomto konkrétním případě zpráva hovoří především o zvukových nahrávkách. To by to muselo být za nahrávky, aby jich bylo tolik a aby na nich paní vydělala za dva roky 5 miliónů? Stále se spíše přikláníme k tomu, že škodu vyčíslil nepříčetný nebo nesvéprávný člověk.

Zkrátka a dobře je podle našeho názoru zpráva jako celek zralá na jediné, a to ocenění Deep in SHIT. Jde o senzační rychlokvašku bez špetky zamyšlení, která je silně cítit FUDem, ať už je původcem FUDu kdokoli – Novinky, Policie, zástupci zábavního průmyslu (tam bychom to viděli nejspíš, již víme, že Policie nijak udávanou výši nezkoumá a jen přetlumočí to, co jí zástupci zábavního průmyslu podstrčí, vizte případ mladého Libereckého „piráta“).

Deep in IT: čtvrté ocenění
Za článek: „Žena si vypálila přes 3000 CD a DVD, hrozí jí pět let vězení“ (Novinky.cz)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 3000 neoprávněně vypálených CD/DVD aneb Jak Novinky.cz šíří FUD

Pondělí, 25 Duben 2011 - 17:54 | Pety | Kdyby mohly volby něco změnit, dávno by je...
Pondělí, 25 Duben 2011 - 17:53 | Pety | Takže aby způsobila uvedenou škodu, musela by...
Neděle, 24 Duben 2011 - 22:02 | next_ghost | Když někteří důchodci sbírají staré harampádí a...
Pátek, 22 Duben 2011 - 17:14 | borowitz | Neblazni, kvuli tomu tam sou aby mohli krast.Ale...
Pátek, 22 Duben 2011 - 16:34 | ToNemuzuPrispivatBezRegistrace? | Možná jsem měl zdůraznit, že škvárem myslím...
Pátek, 22 Duben 2011 - 15:23 | JirkaH76 | takze baba kradla, nechapu co tu resite
Pátek, 22 Duben 2011 - 15:20 | JirkaH76 | bla bla bla
Pátek, 22 Duben 2011 - 15:13 | ukuIeIe | Ti kokoti co nám teď bohužel vládnou by místo...
Pátek, 22 Duben 2011 - 13:45 | Tom27 | jen pro zajimavost jeste pred par lety tam stali...
Pátek, 22 Duben 2011 - 13:43 | Tom27 | to taky nechapu Klubová CD/DVD půjčovna pujcuje...

Zobrazit diskusi