Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 3000 neoprávněně vypálených CD/DVD aneb Jak Novinky.cz šíří FUD

Pokud by rozmnoženiny zhotovovala z čehokoliv, co obsahuje (ne)účinnou technickou ochranu, tak by čistě teoreticky mohla zákon o kopírovacím monopolu porušit. Ne, že by se o tom ale autor toho škváru obtěžoval informovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Obtěžoval, jen to chce nejdříve číst...

"...nelegální může být také jejich stažení z nosiče chráněného proti kopírování. Samotné vypalování nelegální není..."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

pokud by se autor tohoto skvaru (prispevku) naucil cist a jeste lepe, chapat psany text, tak by zjistil, ze to v clanku je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vis ty ze zeakona nesmis prolamovat ochrany, ale kdyz ten program kterej umi prolomit ochranu udela automaticky tak ses z obliga. Priklad starej dobrej kaktus, kdyz si to vypaloval na 4kovym neru (napriklad) tak to neslo a musels ruzne resit obejiti ochrany (vedome) jenze dneska mas treba nero vr7 a vejs kterej uz umi s kaktusem pracovat a tudiz to udela automaticky a tudiz toto neni postihovatelne....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zakon mluvi o prekonani "ucineho prostredku" a pokud se ta "ochrana" da prekonat, z logiky veci ji nelze za takovou povazovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já s tvým výkladem naprosto souhlasím, ale nevím, jestli si to takhle vykládají i soudci. Můžou totiž za účinnou ochranu považovat něco, co si nezkopíruješ "běžnými" prostředky, tzn. je tam něco navíc oproti obyčejným CD nebo DVD a BFU to nezkopíruje jedním nebo nedejbože dvěma kliknutími. Jinak já bych osobně tuhle pasáž ze zákona vypustil úplně - když jednou zaplatím (byť vlastně za licenci k užívání), tak nevidím důvod, proč bych si to pro sebe nemohl kopírovat ochrana-neochrana (jinými slovy - jakto, že teď si smím zhotovit záložní kopii, ale jen z nechráněného média?).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WTF?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem měl zdůraznit, že škvárem myslím článek na novinkách. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diky za clanek, to oceneni je naprosto bozi :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To hovno jako oceneni se mne teda nelibi, protoze si myslim ze ani mizerny vyrobek si ho nezaslouzi, ale v tomto pripade to sedlo jako prdel na hrnec, tento clanek - na novinkach je opradu ryzi scheisse.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mizerný výrobky, jako svýho času analogový TV tunery, který skoro nikdy nefungovaly s origo softem, si ho taky zaslouží.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem věděl, že toto "ocenění" najde své vhodné využití :-)

BTW. novinky nečtu od té doby, co prakticky znemožnili používat diskuze a jak vidím, o nic jsem nepřišel, je to pěkný škvár.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, clanek je sice velmi nepresny svym zjednodusenim (a verim, ze redaktori Novinek vubec netusi, ze vypalit si na DVD muze audio/video legalne), takze si oceneni zaslouzi :-)
Na druhou stranu dotycna pani bude mit u soudu asi velmi vazny problem, nebot ty DVD pujcovala znamym (alespon podle toho, co se tam pise. Osobne bych se vsadil, ze je spise prodavala,ale to je jen moje domnenka). V takovem pripade uz to neuhraje a myslim, ze si to seredne odskace.
Mimochodem - mohla by to uhrat na "osoby blizke", tedy na to, co vsichni rikaji, jak diky tomu vyvaznou ti "silnicni pirati". Pokud se totiz nepletu, muze si rozmnozeninu poridit nejen pro vlastni potrebu, ale muze to sdilet s osobama blizkyma. Resp. v zakone to neni, ale nejaky soud vydal takoveto rozhodnuti (a pokud se nepletu, byl to tusim nejvyssi soud, takze zadne "becko").

A znovu vyjadruji presvedceni, ze dotycna za ty DVD neco chtela, protoze nechapu, proc by po ni nekdo jinak sel. Zatim snad pokazde, kdyz se takovyto pripad objevi, ukaze se, ze na tom dotycna osoba vice ci mene vydelavala. Uvidime....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Zatim snad pokazde, kdyz se takovyto pripad objevi, ukaze se, ze na tom dotycna osoba vice ci mene vydelavala."

Zde bych si dovolil pripomenout karvinsky pripad:
http://www.novinky.cz/krimi/135721-stat-musi-odskodnit-vezneneho-sberate...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ad posledni odstavec. stat bude muset zaplatit... statu je to u prdele kolik zaplati, stejne to pujde z nasich dani.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tady podotek, porušovatelé dopravních předpisů nevyváznou na "osobě blízské", ale na neschopnosti a hlavně lenosti policie. "Osoba blízká", tedy správně "právo nevypovídat" je princip starý několik staletí, byl tu i za nacismu a komunismu a doteď nědělal nikomu problémy. Jde o to, že dříve prostě sháněli policisté i jiné důkazy než jen doznání pachatele.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pani mit u soudu jiste problem mit bude mily Loiso, tedy u toho dnesniho demokratickeho, v demokratismu je proste rikat a delat veci ktere nikoho neposkozuji trestne, asi aby meli prostacci, kteri uz neveri v Panaboha, pred vyrchnosti hruzu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

bla bla bla

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na serveru Novinky.cz vychází podobně kvalitní články minimálně jednou denně , takže mě to ani moc nepřekvapuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Obecně pokud by si pouze stáhla z netu hudbu či filmy a pak si je vypálila, pak bych v tom neviděl problém.
Pokud by je ale dále množila a prodávala, pak v tom vidím problém a celkově se mi to nelíbí, protože pak ta paní skutečně krade.
Pokud si něco stáhnu pro svou potřebu a vypálím si to na disk, pak v tom nevidím žádnou krádež, protože jsem již zaplatil při koupi HDD, zaplatil při koupi vypalovačky a zaplatil při koupi DVD disku za to, že to mohu udělat.
Obecně by toto výpalné mělo jít rovnou autorům a ne nějakému svazu, protože to je podle mne stejně jako krádež nemorální. Pokud platím výpalné, pak by mělo jít rovnou autorovi, protože tím, že si daný film nekoupím na originál nosiči, ale stáhnu z netu a vypálím, tak vlastně obcházím celý ten nechutný kolotoč vydavatele, distributora, marketingu a tak dále a mé peníze, za které si takovou kopii tímto způsobem mohu vytvořit by měl dostat právě a jen autor. Pak to bude jako celek morální a v pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, novinky... dřív jsem je četl, teď už z "běžného" zpravodajství nečtu nic, stejně se tam člověk nic pozitivního nedozví :). A o jejich úrovni vypovídá styl psaní článků, časté hrubky nebo nějaké gramatické nekonzistence. A korunu tomu vždycky nasadí nějaký rádoby odborný článek, hlavně z IT - když na takový náhodou narazím a překonám se, abych si ho přečetl, tak to je doslova utrpení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

díky za pobavení hned po ránu :D Deep in shit mě fakt rozesmálo :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jj a hned dvojite.

"dnes, 0:01 | rubrika: Audio/video, Jinde, CD, DVD, Právo a finance

Dnes krátce před polednem vydal server Novinky zprávu"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedopatření, myslel jsem to, že to vypustíme ještě včera, opraveno ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> Jak byste pojmenovali tuto čistě ilustrativní fotku? :-)

Zátiší polykarbonátu s hliníkem a jinými materiály.
Prokletí dávných záloh.
Ztracené vzpomínky.
Nerušte mé kruhy!
Data nad zlato.
Datové peklo.
Pity a bity.
Binařiště.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pomichalova bude asi zase nejaka dalsi variace na Prchalova.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No kdyby jen novinky. Stejnou "hovadinu" předváděli v tv zprávách. Docela mě to nadzvedlo ze židle, že se nestydí takto netydatě lhát....
Pokud si pálila pro sebe ničeho(rozhodně ničeho dokazatelného) se nedopustila. Pokud to prodávala, pak to šířila + škoda by měla odpovídat odpovídala přesně jí utržené částce - poplatky.
Na druhou stranu si dovedu představit, že bych si nechal zaplatit za cenu média + čas strávený vypalováním (je otázka nakolik by naše zalobovaná justice akceptovala to, že jsem poskytl službu a kopii si pořídil ten, pro koho jsem to dělal).
Ten počet vypálených CD je podle mě jednoduše daný tím co policie paní zabavila u ní doma (pochybuji, že by měla evidenci toho co komu "prodala") a toho si může vypálit kolik xce a žádnou škodu z toho vyčíslovat nelze.....
Dorazila mě slova komentátorky, která uváděla, že "protipirátská unie vypátrala!"...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že článek si ocenění zaslouží, ilustrační obrázek je skvělý! :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ma nekdo predstavu kolik je 3364 CD/DVD a kolik casu zabere to vypalit?
Z meho pohledu je to cele nesmysl, zkosel jsem jsem to take zalohovat na media ale ukazalo se po roce a pul ze je to nekonecne a cas berouci nesmysl a pak v tom neco hledejte a je jedno ze je to popsane a pekne slozene. Pokud to pujcovala muselo to byt v obalech a pak musela teda delat i tisknout labeli.
Proste si neumim prestavit ze nejaka starsi zena sedi doma a vypaluje 3365 cd/dvd.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky by to mohl pálit její potomek a ona to mohla vzít na sebe. Ale nevidím důvod proč by to nezvládla sama, dva roky +- 700 dní 3500/700 = 5ks na den. Pokud nemá práci, žádný problém. Dokonce i jako koníček po večerech. Horší už je stáhnout denně nových 5 dvd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je cele dost malo pravdepodobne, jak uz se pise zde v clanku.I kdyby ji nekdo z tech znamych nabonzoval, pak je nutna aktivita mistni policie, aby se tim vubec zabyvala.Zkuste zajit na policajty, ze vam kamarad pucil vypaleny cedo.Budete radi kdyz nedostanete na miste gumolecbu.Dejme tomu, ze ale mistni vebacek bude natoilik zbehly v oblasti autorskeho zakona a jeste natolik aktivni a bude se namahat zvednout zadek ze zidle.Dalsi podminkou potom je, aby soudce vydal na zaklade udani, a nekolika par cd/dvd, povoleni k domovni prohlidce.Jinak by asi tezko zistili, ze ty ceda ta dama pali rovnou po tisicich.Proste tomu neverim, tolik stastnych, nebo nestastnych okolnosti se hned tak nesejde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jedno CD se pálí přibližně 3 minuty, v to započítávám jen velice malou režii na přípravu dat a věci kolem (čisté pálení jednoho média trvá podle několika posledních recenzí vypalovaček lehce přes 2,5 minuty). Pokud by to všechno byla CDčka, pak to dělá 7 dní čistého času.

Zápis na DVD dělá podle stejné metodiky měření dvojnásobek času toho, co zápis na CD (6 minut). Doba by tedy byla 14 dní. Hrubý odhad je tedy všeho všudy něco kolem 10 dní čistého času, plus mínus 3 dny.

Kdybych bral v úvahu, že této činnosti denně věnovala 2 hodiny, a to pouze v pracovních dnech, měla paní o zábavu postaráno na 1,5 měsíce. Takže jsem toho názoru, že tolik času jen proto, aby obdařila své známé nějakou hudbou, se zadarmo asi nedělá. Něco na tom podle mého odhadu jistě trhla a tudíž nějakou škodu skutečně reálně způsobila (ovšem pět mega? - nevěřím).

Osobně jsem ale toho názoru, že pitomci jsou i ti, co si to od ní za peníze půjčovali (pokud v tom opravdu hrály roli peníze a já jsem toho názoru, že hrály). Když už se rozhodnu za něco takového zaplatit, tak už sakra přeci platím legitimnímu prodejci už jen pro ten pocit, že se něco z toho _může_ dostat i k autorovi, ne? (záměrně říkám _může_, těžko se dokazuje, že se k němu skutečně něco dostane, ale když dám peníze takovémuhle vykukovi, tak si můžu být naopak jist, že se k němu nedostane prakticky nic, pokud nepočítám šusťáky z výpalného).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když někteří důchodci sbírají staré harampádí a jsou schopní zarovnat si s ním celý byt až po strop, tak proč by tahle paní nemohla sbírat CD a DVD z podobných důvodů?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ted to jelo na Nove a lzi jsou daleko prehnanejsi:
Zabaveno bylo pres 5000 nosicu
Provozovala cernou videopujcovnu
Pujcovala za 30,- Kc

No vecer to bude na Prime treba jeste horsi.

Dneska je fakt moderni lhat, lhat, lhat

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rozeberu jen to, cos uvedl (zprávu z Novy jsem neviděl)

"Zabaveno bylo pres 5000 nosicu" - teoreticky může být pravda (3364 + případné originály?), prakticky těžko odhadovat.

"Provozovala cernou videopujcovnu" - k tomu se kloním od začátku. Otázkou je, zda byla videopůjčovna opravdu černá, tedy jestli to skutečně neměla právně v pořádku. Možná ne, když po ní šli, ale tak "oni" by si vžycky nějaký důvod našli, těžko soudit takhle "od piva".

"Pujcovala za 30,- Kc" - tak to jsem se sekl ve výpočtech o bůra :). Pokud je to pravda a měla to právně v nepořádku, nějakou škodu téměř jistě způsobila, podle mě zhruba ve výši veškerého půjčovného, co na tom vybrala, mínus odečtení nákladů (vycházím z toho, že člověk, který dá těch 30 Kč za půjčení jí, by je stejně tak dal i legitimnímu půjčovateli, pokud by mu totéž nabídl za stejnou cenu - suma sumárum klasický případ zneužití liknavosti samotného zábavního průmyslu, což je něco, co se mi osobně z morálního hlediska až tak docela nezamlouvá - ono je to hlavně vzhledem k okolnostem vyloženě hloupé).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to se neska jeste najde nekdo kdy si je ochoten pucovat za prachy vapaleny placky??Snad nekdo kdo bydli pod mostem a 50 let nesleduje vyvoj, ale ten zas predpokladam nema cd/dvd player.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to taky nechapu Klubová CD/DVD půjčovna pujcuje pro predplatnem za jiz od 12/DVD normalni pujcovne po 1ks je tech 30,- a to pujcujou samozrejmne jen originaly...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jen pro zajimavost jeste pred par lety tam stali fronty dnes pokazde kdyz prijdu zeje prazdnotou... holt si to kazdy radsi stahne a to ne proto ze je to zadara jen je to pohodlnejsi kdyby nekdo za rozumnej... ale co skoda slov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže aby způsobila uvedenou škodu, musela by provést cca 130 tisíc zápůjček. Já ji obdivuju, sehnat tolik kunčoftů dnes, když krachují poslední půjčovny...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takze baba kradla, nechapu co tu resite

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kazdej srackomet co to prevezme si jeste prisadi, styl jedna pani povidala.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ti kokoti co nám teď bohužel vládnou by místo úplatků a rozkrádání mohli konečně dát do pořádku nekvalitní zákony, začal bych hned tímhle. Pak by se tu nemuselo slovíčkařit a polemizovat nad zněním autorského zákona.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Neblazni, kvuli tomu tam sou aby mohli krast.Ale nakonec je to nase idiocie ze se nechame kazdy 4 roky oblbnout a potom az do dasich voleb tahat za fusekli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby mohly volby něco změnit, dávno by je zakázali...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.