Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 35W Ryzen 9 4900HS dosahuje 87-103 % výkonu desktopového 95W Core i9-9900K

u Intelu: "poslední ať zhasne"

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

No a proč nejste knokrétní?
"RedMa(r)X ať zhasne".
Chudák, úplně ho vidím, jak tam sojí a nevěří... a čeká...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

RedMaX u Intelu na procesor nečeká, nakoupil už dávno od AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

+1 Presne tak.
Navic notebookove procesory me nezajimaji. Nicmene u notebooku mas vzdy pozadavek na co nejnizsi vyvin ztratoveho tepla, to je vzhledem k omezenemu prostoru zasadni. Pak mas dalsi pozadavky, ktere uz jsou jen v ramci nejakych kategorii, napriklad notebook, ktery ma vydrzet na baterii co nejdele, musi mit co nejmensi spotrebu energie nebo musi byt pritomna baterie s velkou kapacitou, jenze to zase jde proti vaze celeho notebooku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

wono je jedno koho aky CPU zaujima/nezaujima

ak ma novy NAJVYKONNEJSI 35W mobilny cip AMD (s realnou full spotrebou 54W) single aj mutli vykon takmer totozny ako DRUHY NAJVYKONNEJSI DESKTOPOVY 95W cip Intelu (s realnou full spotrebou 140W), nepocitajuc teda Ci9 9900KS ... (a ako spravne pises "u notebooku mas vzdy pozadavek na co nejnizsi vyvin ztratoveho tepla, to je vzhledem k omezenemu prostoru"), no tak to svedci aka je hlbka tych mega-sraciek v ktorych je Intel uz tri roky

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Renoir je dobrej procák. Je fajn že AMD po dlouhých 10 letech dokázala vytvořit konkurenceschopný CPU i do notebooků. Teď doufejme že to pomůže rozpoutat cenovou válku.

Ale na druhou stranu že by Renoir byl nějaká hi-tech bomba to se teda říct nedá.
- Umí sdílet L3 cache pro CPU a GPU.... neumí
- má to 6xALU .... nemá :D

I ten levný Cortex A77 má větší IPC a má sirší back end:
- A77: 4xALU+2xBranch, 2xAGU + 2xStore, 2xFPU .... 12-wide
- Zen2: 4xALU, 2xAGU+1xStore, 4xFPU ....................... 11-wide

Je to smutné, ale jediná výhoda x86 jsou vysoké frekvence a o něco málo silnější FPU (ikdyž ten Apple má větší IPC i na FPU). Vzhledem k tomu že se brzy objeví první ARM procáky s instrukcemi SVE2 pro vektory 128 - 2048-bit, tedy 4x širší než AVX512, tak bude ARM kralovat i ve FPU výpočtech. Ostatně Fujitsu už staví první superpočítač na ARMu a jejich CPU FX64 právě s podporou 2048-bit SVE.

x86 dávám rok, maximálně dva.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nechceš se přejmenovat na 6xALU? :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej nápad, takovej nick by mi ušetřil spoustu psaní a to není úplně od věci :)

No jo, ale co když Apple letos uvede novou A14 která bude mít 8xALU? To abych se kvůli tomu zatracenýmu ARMu přejmenovával každý rok....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, arm ide jednoznacne dopredu milovymi skokmi, staci sa pozriet kde to bolo pred 15-20 rokmi v casoch monochromatickyhc displejov 160x128, zopar 100 kB pamati a nokii 3100 a pod.
(nejake jedno trapne arm jadierko s vykonom 50 mhz 486tky) a kde je to dnes (8-10-jadraky) big-MiDdlE-LITTLE, pricom najrychlejsie jadra maju do 3 ghz a architektura je niekde uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuplne inde ako pred 15-20 rokmi

ale tvojich 6ALU ... vsetko musi drzat krok so vsetkym ... do sucasneho zen2 mozes natrepat aj 16x ALU (a o nic ine sa nestarat), ale vykon v celociselnych operaciach proste nebude 4x vyssi ako pri 4x ALU zen2

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pred 20 lety melo x86 opravdu silne kone (pun intended) ve forme Athlon & Duron :D

Take dost velky pokrok, nemyslite?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blbosti...
apu neni iba blby zlepenec cpu+gpu.
treba si dokladne nastudovat ako postupom casu apu (future is fusion) technicky zlepsovali.
su to 2 rovnocenne (compute) entity v pristupe do spolocnej ram, atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ty seš taky vývin ...šmankote, to jdeš jako do obchodu "dobrý den, chtěl bych počkat na procesor s co nejmenším vývinem... tepla"?

každopádně během čtení tvého příspěvku u mě taky došlo k vývinu... jdu si přeprat trenky ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mě ten procesor zajímá, protože bych chtěl přesně jeho ekvivalent do desktopu (mini ITX). A nejlépe s oběma TDP profily (35,45W) abych si ho mohl nastavit dle teploty bez složitého laborování a nastavování. Nejsem schopný totiž, říct jak si v mém 8,5l itx povede - aktuální Skylake 6700T (prý 35W) má sice skvělé teploty při CPU zátěži, ale při GPU zátěži (ano správně, v minicasu vše ohřívá všechno) je to už nepěkných 60-70 stupňů.
Netuším jak hodně Intel už tenkrát lhal se svými 35W, tedy jaký je toho ekvivalent od AMD (45,65W?) S továrními TDP profily navíc jedou všechna turba, což je zásadní máte-li to i na hry, takže žádné ručně podtaktované 3700X nechci.

65W 3950X v eco je super, nicméně pro mé potřeby je to zbytečně moc jader, zbytečně moc TDP a zbytečně moc peněz

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

der8auer zen prepastoval s tekutym kovom - 4ghz to da furt :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak no-Xi, to děláte Redovi naschvál ne? Si napamatujete, jak schytal mínus palbu na podzim, když se tu rozčiloval, že srovnáváte jabka s hruškama? To byl tenkrát řízek 3900X a nějaké 28C Intel CPU...
To je přeci vrchol, srovnávat levnější produkt s menší spotřebou a cenou se (+/-) stejně výkoným HW konkurence?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o levnejsi a drazsi, ale i o novy a stary. Predstav si, kdyby do srovnani dal misto i9-9900K jeste starsi Prescott. To preci nedava smysl. Ale beru to tak, ze proste v dobe koronaviru se nic nedeje a je treba o necem psat. Holt se nam letos okurkova sezona posunula.
Nicmene povazoval bych za rozumejsi, kdyby treba vyhledal statistiku kolik letos zemrelo lidi na chripku, kolik na koronavir a provedl nejake srovnani. Mohlo by to byt zajimavejsi a treba by to prispelo k tomu, aby aspon nekdo prestal panikarit.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Chceš říct, že 9900K se už nevyrábí a Intel má v nabídce lepší desktopový procesor novější generace? :-)

Ono to je spíše o tom, že se nyní naplno ukazuje, jak moc Intel zaspal a naopak jak moc AMD výkonově odskočilo - tedy že jde o dva antagonistické jevy, které v absolutním měřítku vytvářejí tenhle nepravděpodobný, až psychedelický, "WTF-LOL-ROFL" stav, kdy mobilní APU dosahuje výkonu "herního top-endu" konkurence - při méně než třetinové spotřebě.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale Intel je levnější!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

9900K je postaven na 6 let stare 14nm technologii zatimco notebookove AMD je postaveno na dva roky stare 7nm technologii.
Kazdy, kdo se o procesory zajima, nad touhle zpravou mavne rukou a rekne, neprekvapive, Intel je v prdeli. Ovsem fanousci AMD jakoby se prave probudili, tu hned zacnou vykrikovat, je, je, to jsme necekali, ze je AMD lepsi, to je ten Intel v pekny prdeli.
Tady vidis, ze stejne konstatovani se da pouzit ruznym zpusobem, inteligentnim i hloupym.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A koho je to chyba, že Intel má 6 rokov starú technológiu? Nech príde aj on s 10 nm, ktoré netopia ako Whiskey lake.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...od toho jsou snad jiné WEBy!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

starý vs nový je přeci normální srovnání. To je ten zásadní důvod, proč se věci mění. Jakmile nová věc získá významně lepší vlastnosti, které vyžaduji, tak si ji pořídím a tu starou prodám/vyhodím.
Jinak s tím Prescottem - pokud počítači vytápíš místnost, tak ano, Prescott jsi měl již dávno nahradit za tu i9-9900K. Vytápění bys mohl realizovat méně počítači.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad se to od prodavačů dozví i BFUs...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jestli má "prodavač" nasmlouváno hromadu neprodejných Intelů, tak o to víc bude mlžit.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel "prodavaci" jsou casto rekrutovani BFU, predtim prodavali burgery nebo el.cigarety- to je preci taky elektronika
:-(

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to trochu pritazene za vlasy. O tom že ryzen je špička není pochyb, ale že by 35W procesor byl v reálu silnější než 95W, tomu se mi nechce věřit. Jediné že by měl 35W jako minimum a v zátěži šel na těch 90W taktéž.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No AMD na 7nm už nějakou chvíli pracuje, architektura se taky posouvá. Spíš by bylo divné, kdyby tento okamžik nenastal.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

> ale že by 35W procesor byl v reálu silnější než 95W, tomu se mi nechce věřit.

Silnejsi neni, je zhruba stejne vykonny. A proc se vam nechce verit ? Kdyz se podivate na Intel procesory pres generace, taky meli s novymi procesy podstatne snizenou spotrebu. Treba Haswell 15W laptopy mely +- stejnou spotrebu jako Ivy Bridge 35W laptopy. Proste Intel momentalne brutalne zaostava ve vyrobe.

Kdyz se podivate na parametry (hlavne base clock):
Core i9 9900K 8C/16T 3.6G/95W
Ryzen 4900H 8C/16T 3.0G/35W

Kdybychom predpokladali stejne IPC, a predpokladame ze to umi drzet base clock pri tom TDP, tak ten Ryzen by mel mit 3.0 / 3.6 = 83% MT vykonu. Takze testy ktere uvadeji 87-100% mi prijdou docela realne. Mozna to bude trochu min, mozna vic, ale tech 80% to bude. Ze to umi pri 1/3 spotrebe je ciste otazka technologie vyroby.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak. Tady se ale mluví o 55 W nikoliv o 15 W rozdílu. Kdyby byl rozdíl tak markantní tak HEDT u AMD nemá 200 W ale jen 100 W. A mít 3,x násobek i9 9x na 100 W, tak je AMD asi tak o 15 let vývoje napřed.
Osobně věřím že je to marketingově zkreslené stejně tak, jak to dela Intel. Například v noteboocích je dnes procesor benchmarkove o dooost silnější než moje 2x 5690. Jenže pokud udělám nějakou uzlovou prasarnu v illustratoru, ty super procesory v noteboocích to nerozdychavaji. Temp vyletí nahoru jako prase a zbela obrazovka. Jestli to rozdycha nebo crashne je otázka trpělivosti uživatele. U stolních pc s 6 generaci intelu je to chvilkove přemýšlení... Ale je. U mě to moc nepřemýšlí a to se bavím o cpu starém 10 let? Problémy už má jen u načítání některých videí na YouTube (chvilku si zapremysli). Proti benchmarkum jsem tedy dost skeptický protože realita bývá úplně jinde.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

„Jenže pokud udělám nějakou uzlovou prasarnu v illustratoru, ty super procesory v noteboocích to nerozdychavaji. Temp vyletí nahoru jako prase a zbela obrazovka. Jestli to rozdycha nebo crashne je otázka trpělivosti uživatele."

Koukám další majitel notebooku s Core 2 Duo. To co nepřesně popisuješ (po zbělání obrazovky se stane ?) je nestandardní chování a na dobrém notebooku se tohle nemůže dít.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nějaká podlozenost tvých úvah nebo jen tvé vlastní myšlenkové pochody z praxe Facebooku na notebooku? Já dělám na mac pro 5.1 se dvěma procesory 5690.
Pokud jako grafik vytvořím složitý model s gradienty nebo síť (nedejbuh imitaci stochaistickeho rastru) nové notebooky jsou rady že to dávají alespoň s nekolikaminutovou odezvou. Stolní jsou o něco rychlejisi ale stále žádný terno, jako tyhle dva staré procesory v reálném nasazení. Přitom pdle dnešních benchu je můj mac tak těžkej oldscool že nemá cenu na něj ani instalovat Adobe CC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou facebook je tak špatně udělanej program, že je hodně náročný. Pokud tím procesorem 5690 myslíš Xeon X5690, tak problém bude jinde - RAM, SW. Půjč si někde notebook co bude mít alespoň osmijádrový Ryzen. Těch 12 jader Xeonů nemůže být tak výrazně výkonnější - popisuješ to jako, že na notebooku je to nepoužitelné a na Xeonu naprosto v pohodě. S jakými notebook procesory máš ty negativní zkušenosti? Velikost RAM byla srovnatelná? V tom musí být jádro problému.

32nm Intelíci se už ve workstationech můžou jít klouzat, ale pokud nemáš prachy na něco modernějšího, tak je lepší tolerovat tu absurdně vysokou spotřebu a nízkou efektivitu. Ale oslavy vlastnictví hodně zastaralého HW a plivání na nový HW? To je lehce trapné. Věř tomu, že kdybys v reálu viděl ta čísla spojená s 12 jádry Ryzenu v porovnání s 12 jádry Xeonů na 32nm, tak bys už ani nepípl. V tomhle případě by k velkému zamyšlení stačilo i osm jader na 7 nm.

BTW některé benche hodně využívají moderní instrukční sady, stejně jako nějaký SW, takže ty nárůsty nejsou vycucané z prstu, i když se třeba u tebe a tvého SW neprojeví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

problemy so starym chrastidlom, ake prekvapeni...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš Westmere EP Intel Xeon Processor X5690 130 W?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. není TDP jako TDP. Pro největší zjednodušení dejme tomu, že při daném TDP běží jak Intel tak AMD na base clocku na všech jádrech a threadech.
2. IPC Zen 2 je o cca 15% výš, u APU to bude méně (menší cache a možné další ořezávky).
3. Rozdíl v procesu 14nm a 7nm je právě přesně těch 50+ W, APU má hard limit na nějakých těch 54W (viz recenze co to měřily), Intellí 95W si veme i 140W (při automatickém boostu apod.).
Pokud by se sečetl rozdíl výrobní arch a IPC, tak vám to krásně zapadá do sebe jak puzzle, není to žádný zázrak, pouze výsledek tvrdé práce vývojářů :-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Kdyby byl rozdíl tak markantní tak HEDT u AMD nemá 200 W ale jen 100 W

Umm, nikoliv. "Dira" mezi dvema technologiemi v mobilnich CPU byla vzdy mnohem vetsi nez stejne technologie u desktop CPU. Viz treba ten priklad co jsem psal - Haswell mobil vs Ivy Bridge mobil - 15W vuci 35W to je >2x rozdil. Pricemz desktop CPU Haswell vs Ivy byl rozdil mozna 10%.

Jinak receno "skalovani" u vyrobnich technologii neni ani zdaleka linearni, a tudiz odvozovat z rozdilu mobilnich CPU rozdily HEDT je nesmysl.

> Osobně věřím že je to marketingově zkreslené

Marketingove zkreslene ? asi jste si nevsiml, ze zdrojovy clanek neni AMD, ale notebookcheck.net. Vysvetlete mi pls proc by mela jedna z nejznamejsich stranek recenzujici laptopy, lhat, kdyz se stejne za chvili objevi dalsi recenze.

> Proti benchmarkum jsem tedy dost skeptický protože realita bývá úplně jinde.

Myslite jako "realita" vaseho jednoho benchmarku, nejaky "illustrator" ? jo, nepochybuji ze se najde benchmark kde se budou procesory mit zcela jine poradi nez v prumeru udelanem z desitek benchmarku. Ale realitou bych to nenazyval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne spotreby AMD - presnejsi info ve vcerejsim clanku a diskuzi. Tech 35W Ryzenu neni maximum. Ale prece jen daleko blize realu nez to co rika Intel.

Ohledne porovnavani - minimalne ten Eurocom a MSI jsou notebooky. Takze urcite limit na strane chlazeni. Corsair One je "minitower" takze o neco lepsi, ale moc mista na lepsi chlazeni v nem taky neni. Na druhou stranu se alespon porovnavaji porovnatelne produkty. Takze proc ne.

PS: uz aby dorazila desktopova verze AMD APU teto generace. Po chcipnuti me R9 290X a prechodu na mobil se na tohle vazne tesim a doufam, ze to nejak zvladne ruzne "PUBG" like onlinovky etc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

'' že by 35W procesor byl v reálu silnější než 95W ''

architektura - nic? vyrobni proces - nic? jak je mozny, ze dnesni mobilni procaky jsou desetinasobne rychlejsi nez 100w pentium 4? (:

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Proste hrušky a jablká...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu. Ta nova AMDcka se chovaji podobne jako mobilni Intely nebo alespon umoznuji podobne chovani. Pro urcitou casovou dobu od zacatku zateze posunou TDP ze 35W nekam snad az k 60W. Jde to videt na nekterych YT videich, kde si toho chovani vsimli. Konkretne u toho asusu do 2 minut, ale spadne pak zpatky na tech 35W.
Tudiz ten vykon stale omezeny je, jen je tam casova perioda, kdy to CPU muzes krmit vic. Podobne jako u Intelu. Tudiz ja bych byl opatrny s tim, ze je "vykony jako 9900k"..v delsi zatezi u "nelimitovaneho" urcite ne, ale v ramci toho 90W limitu 9980H to tak ale je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

však těch 95W u Intelu taky neplatí. ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že tady zase někdo objevil Ameriku. To že mobilní CPU jsou schopné do značné míry se vyrovnat desktopům platí už hooodně dlouho. V jednovláknovém výkonu už přes 15 let minimálně od dob Sandy Bridge. No a posledních letech dohání mobilní CPU desktopy i ve vícevláknovém výkonu.

Proč myslíte, že už delší dobu se do desktopů prodávají 65W CPU? Ne, není to tím, že se zelení fanatici pronikli do AMD a nutili je vyrábět CPU s co nejmenším TDP.

Lepší by bylo do srovnání přidat i Ryzen 3700x, jenže pak by článek nevyzněl tak bombasticky. Holt co jiného taky čekat od bulváru ...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

'' To že mobilní CPU jsou schopné do značné míry se vyrovnat desktopům platí už hooodně dlouho. ''

jo? no tak mi prosim tebe porad 35w mobilni procak od intelu co se vyrovnava r9-3950x.. diiik (:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíte být zas tak náročný. Mobilní 8mi jádra se začaly vyrábět teprve nedávno. Na 16ti jádra s TDP 45W si ještě pár let počkáme.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pár let? IMHO to za rok můžou zvládnout, když už teď mají:
XMG APEX 15 + AMD RYZEN 9 3950X s 65 W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne že by to technicky nešlo, ale buhví, jestli je na to trh připravený. Vyrobit CPU je jedna věc, pak je ale třeba prodat ho v dostatečném množství, tak aby se zaplatil vývoj a výroba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak proto je intel stále na 14++++++ procesu a má děravou architekturu. Trh není připraven na procesory bez bezpečnostních děr a modely dodržující své TDP alespoň v rádech desítek procent. Díky za vysvětlení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebud skarohlid. Tohle je prvni CPU, ktere je schopno neco takoveho delat v krabicce o vaze 1,6kg, tloustce 18mm a u toho neshoret.
Chtelo by to trochu nadhled z vlastni strany...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

vzal tady nekdo v podtaz, ze ona i9 9900K od intelu dosahuje 95W jen na papire? realne preci bylo dokazano, ze v defaultu nema problem papat temer 300W....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne 300W to plati u Core i9 - 10900K cili nadchazejiciho Comet Lake, samotny Core i9 - 9900K papa maximalne 250W a model 9900KS jeste vic a to 270W, Intel, future of shit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Krásná práce hned bych ho vyměnil za svůj 8750h.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by super, kdyby nějaký výrobce udělal s těmito procesory nimi PC (nejlépe s pasivním chlazením) nebo možná i jen konvertor do AM4 soklu (tedy pokud je to možné ...komplikací by mohlo být hlavně asi napájení).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že by AMD mohla hecnout i něco z plnotučných desktop čipů varianty s 35W TDP. Prostor na to určitě bude nejen u těch APU jako z minulé (stávající) generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš si, že taký R7 3700E nebude? A aj keby nie, 65 W uchladíš aj pasívne ak by si mal aspoň pomalobežný ventilátor vzadu ak by si nepoužil ozaj mini case. A taká Fera 1224 je na min. otáčky tichý chladič. Mne uchladí aj 95W CPU. Myslím na malé otáčky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 9 4900HS:

-zere tretinu
-stroje s nim stoji tretinu
-vaha zarizeni s nim vybavena je tretinova

+zarizeni s nim vybavena musi projit samotnou certifikaci u AMD kuli splneni kvalitativnich pozadavku:

https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

AMD by klidne mohlo udelat z tohoto modelu APU pro socket AM4 a nacenit ho mezi modely 3700 a 3800X, lidi by jej za to utrhali ruce!!!, ne kazdy totiz potrebuje vykonnou externi grafickou kartu, ja si myslim ze na Ryzen-u 9 4900HS si v pohode ve FullHD zahrajete a to ticho luxusne ikonicke..., tez ten 65W 12 jaderny Ryzen 9 3900, uz by bylo nacase ho uvest i mimo OEM segment.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"AMD by klidne mohlo udelat z tohoto modelu APU pro socket AM4 a nacenit ho mezi modely 3700 a 3800X"
.. proc by to delali. V desktopu zajima 35W minimum lidi a jako mobilni ho budou prodavat za drazsi. Byli by sami proti sobe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD nemá APU nad 4jadro. Aj keby vydal R5 3600G, tak by mi to stačilo. Nemusel by som mať GT 1030 na prehrávanie h265 kodeku a keby to podporovalo 3 displeje.... no neváham! Predsa len GT 1030 niečo stojí (nič pod nemá rozumnú spotrebu a podporu h265 ak nerátame bazarovú GTX 950 s nemalou spotrebou) a nepodporuje 3 LCD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eeee a co je za problém s Ryzen 2200G-3400G? Tři výstupy používám (2xHDMI,1xDP) a HEVC to umí přehrávat přes HW. Co jsem měl Gigabyte GT1030, tak ta neumí 4K@60 přes HDMI, bitová hloubka přes 8bit jí taky dělal problém. A to ti zvládne i Athlon 200G.
Používám Gigabyte B450 I Aorus Pro WiFi s R5 3400G (3xFHD LCD). Doma MSI B450I Pro Gaming s Athlon 200G (1x4K@60Hz@RGB0-255@8bit). HEVC@10bit@HDR to přes DXVA přehraje na pohodu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

4ká ma neláka, 10 bit už vôbec nie. PC používam aj na konvert fHD videí do kodeku h265. Na to nemusím mať DP ani 4K podporu. Ide mi len o výkon APU s podporou toho kodeku na prehrávanie, nič viac. Podľa cpubenchmark má R5 3400G polovičný výkon oproti R5 3600(X). Na C2Q mi konvert trvá asi 24h, tak by som radšej možno aj 10x výkonnejší 3600G/4600G (ak by bol) než starší 3400G (starší = 12nm) kedy by sa čas skrátil snáď pod 4h.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemá ZATÍM APU nad 4jádro. V 4xxxG už osmijádrové APU bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vážne? Maj gát. Super. Odkiaľ čerpáš info?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebookové osmijádrové APU Renoir už fyzicky existují, je jenom otázka času než vyjdou i do desktopu (desktopové APU vždy následují pár měsíců za notebookovými)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že v bude mobilný 6-8jadrový APU, je dôkaz, že bude aj 8jadrový desktopový APU? Ale vzhľadom na zmenšenú cache u APU Zen+ sa obávam akú dajú do nového desktopového APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.