Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

3D obraz v křišťálové kouli realitou

Obr: 3D obraz v křišťálové kouli realitou
Jestli jste fandové sci-fi filmů a seriálů, tak si jistě vybavíte různé ve vzduchu zobrazované 3D obrazy. Toto je již možné, i když je zobrazovaný obraz vidět jen uvnitř "kříšťálové koule". Jak to vypadá, jak to funguje, k čemu to je, kdo a za kolik to prodává, jaké to má parametry, tak to všechno se dozvíte z tohoto článku.

Kapitoly článků

1.  3D obraz v křišťálové kouli realitou

Asi většina z nás máme v živé paměti 3D modely z Hvězdných válek, z aktuální Epizodě II si pamatuji na 3D model bitevního pole a samozřejmě na model hvězdy smrti. Něco takového již není pouhou sci-fi vizí, ale začíná to dostávat reálný rozměr. Firma Actuality Systems Inc totiž vyvinula zařízení Perspecta, které dokáže takovéto 3D obrazy zobrazovat. Sice to ještě zdaleka není na takové úrovni, jako v oněch Hvězdných válkách, ale již je se na co koukat.

Actuality Systems se již podařilo prodat čtyři Perspectivy, ale vzhledem k ceně 40 000 dolarů až tak moc na odbyt asi nepůjdou. Firma věří, že do budoucna se jí povede snížit cenu tak, aby se dalo o Perspectivě uvažovat i jako o zařízení na hraní her (no, já si nedovedu představit, k jaké hře by se to hodilo). Prozatím ho nabízí především pro vojenské, medicínské a modelovací účely.

Na první pohled vypadá Perspecta jako velká křišťálová koule. Pokud byste se na ní v reálu podívali pozorněji, pak by vás jistě zaujaly dva Wide SCSI-2 konektory, které napoví, že nejde o ledajakou křišťálovou kouli. Můžete ji totiž připojit k osobnímu počítači a "cpát" do ní 3D data, která pak prostorově zobrazí.

Nebudu tu dál slovně popisovat vzhled Perspecty, když se můžete sami podívat na dostatečně výmluvný obrázek:

Perspecta se zemí a letadlem

Kapitoly článků
1.  3D obraz v křišťálové kouli realitou

Diskuse ke článku 3D obraz v křišťálové kouli realitou

Žádné komentáře.