Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 3Dfx je zpět? Nevypadá to tak…

prilis krasne na to, aby to byla pravda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že 3Dfx pohltila nVidia, vypatentovala ji a zahodila, tak se značka vrátí těžko. Navíc, buďme upřímní, už z principu je to nesmysl, protože očekávat, že se parta bývalých zaměstnanců a nadšenců sebere, a jen tak z fleku udělá novou generaci grafiky...tohle šlo před 30-40 lety, kdy naopak většina počítačů a komponentů podobnou partizánštinou vznikla. Dnes ale tohle moc nefunguje.

Ale nostalgie krásná, vzpomínám na svoje první lepší PC z Annonce, Cyrix 6x86MX 233 Mhz (takže výkonově stěží Pentium 166), S3 64V+ 1 MB a k tomu Voodoo 1 4MB - ta byla parádní...hned se mi vybaví NFS2 SE.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já měl P1 166 bez MMX, to nej co šlo do desky, k tomu S3 Trio s dokoupenou pamětí (jel jsem pro to až do Brna) propojenou VGA kabelem do Voodoo 1, která se furt přehřívala, takže větráček pod :D NFS2 SE jsme pařili s bráchou dokola, Warcraft 1 a 2 (on na 486) a taky Duke Nukem 3D po internetu přes dial-up :D nezapomenutelné časy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já musím říct, že jsem tehdy to moc neřešil, byl jsem předpuberťák, a počítač byl prostě na pařbu, a tehdy jsem tomu moc nerozuměl. Voodoo sedělo v bedně pod S3, nemělo žádný chladič, ventilátory byly pouze na CPU a ve zdroji (EC), bedna byla taky Eurocase, tj. mluvit o airflow se nedalo. :-) I tak přežila karta roky, prodával jsem ji s PC a funkční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3dfx jsem nezazil, ale tohle je trolling nekoho uz z principu, evidnetne tech nostalgiku, ktery by chteli verit je hodne, ale zas je jich malo na to, aby se pokousel nekdo neco s tim delat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevstane z popola aj ATI alebo Tandy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak ATI pokračuje pod novým brandem, Tandy nikdy do grafik (v dnešním slova smyslu) co já vím, nedělalo. To už by bylo pravděpodobnější S3, které se tomuto odvětví věnovalo, jednu dobu i dost úspěšně. Nebo Matrox, ten by ale spíš cílil na grafiky pro profesionály. Ale těch firem, co vyráběly grafické čipy bylo...příkladem co si vybavím Motorola, WD, Hercules, CirrusLogic, Trident...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono tehdy to bylo poměrně primitivní, takže se dá takhle s odstupem času tvrdit, že do toho mohl dělat skoro kdokoliv, kdo nějakým způsobem tvořil nějaké integrované obvody do PC (XT, AT). Jak rostla složitost řadičů, grafických karet, zvukovek, tak postupně ty "slabší články" odpadávaly (Trident), nebo zužovali své portfolio (třeba to výše zmíněné WD).

Jinak ATi bylo pohlceno AMD, nevím co udělali s původním brandem, ale pravděpodobně si jej nechali? Ono to pak umožňuje takové to nepříjemné vzkříšení mrtvol nebo parazitování (Tesla - tím myslím československej "brand", který se lepí na kdejakou čínu, Eta, Nokia, ...).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však to píšu jen s nadsázkou a vzpomínkou na ty různé výrobce zobrazovacích čipů. Samozřejmě pravděpodobnost, že se někdo z nich sebere a navrhne pod starým brandem grafiku soupeřící s AMD/nV je opravdu malá :-)

Jinak ATI podle mne zůstalo AMD, jen toto označení nepoužívá. Ono by asi ani nemělo smysl, aby se toho brandu zbavili. Kdo by s ním co dělal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však právě, mohli by to zneužít k trollení nebo parazitování. Proto když se porcuje nějaká známější firma a brand prodají někomu mimo ten zbytek, tak si klepu na čelo :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak třeba lidí co by dalo za červený toaletní papír s logem ATI :-D To by si žádný správný fanoušek červeného týmu nemohl nechat ujít :-DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ati je momentálne radeon group vo vnútri AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to já vím, my se bavíme o té značce jako takové a práv na ni ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samotná tá značka je pravdepodobne pod AMD, ale takisto ako pri 3Dfx už stratila tá značka väčšinu hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve SiS a její poslední gk Xabre, super karta, jen ty ovladače. Jinak Matrox furt žije, používá staré AMD gpu na 28nm.. Škoda 3dfx i když na jejích technologiích byla snad založená řada FX 5000, proto tolik topily. Voodoo karty vždycky žrali jak prase na svou dobu, ale výkon tam byl. Super na hry na UT engine, pak ještě hry jako turok, rollcage atd.. Prostě skvělý časy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak Matrox furt žije, používá staré AMD gpu na 28nm." Nevím, jestli bych to označil, že žije - ve smyslu výrobce a návrháře grafických čipů, o kterém tu mluvíme. Prostě prodávají AMD karty... Jinak co bychom dali za spotřebu tehdejších Voodoo karet dnes, některé se nechladily, jiné malým pasivem a ty nej drobným větráčkem. Takže dnes běžné stovky wattů to nebyly. Ale i tak uměly pěkně začernit spoj okolo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Matrox je "technologická" firma, oni prostě dodávají hotové řešení pro "multi-displáž". Dřív to byla opravdu silná doména matroxu, jenže po tom, co zejména AMD přišlo s eyefinity, tak "trochu" matroxu vypálili rybník. V úvozovkách je to z toho důvodu, že matrox už umí docela hovadské věci, kde to na 6 zobrazovadlech začíná. Každopádně si myslím, že jim to značně zatopilo.

Se spotřebou tehdejšího HW, ono to bylo logické. Ty čipy byly poměrně malé a výrobní proces hrubý. Všechno běželo na kmitočtech, které vypadaly pomalu vesmírně, ale dneska to trumfne kdejakej embedded Cortex. Ono to ani rychleji běhat nemohlo, protože byly i líné paměti, líné sběrnice. Však se stačí podívat, co stabilizovalo napětí na těch kartách. Z prvu lineární stabce, později nějaké LDO, až se na GF4 Ti začaly objevovat spínáky (které ještě nepotřebovali aktivní chlazení). Dneska jen ty zdroje vygenerujou desítky wattů odpadního tepla (to co zřala celá V5 5500). A samozřejmě, chlazení také prošlo nějakým tím vývojem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nepochybně, Matroxy byly vždy spíš ty profi multimonitorové karty. Ale dřív si to navrhovali komplet, tj. i s čipovou sadou grafiky, ne? Nebo se pletu? Já jsem totiž Matroxy v ruce bohužel nikdy neměl, jako dítě/teenager jsem se k profi kartám nedostal, a v práci dneska máme CAD stroje s nV Quadro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, jejich čipy byly považované jako ty s nejlepším obrazem (v dobách analogu). Sám jsem matroxku žádnou ve svém stroji neměl (nepočítám moje sběratelství a různé stroje, kde jsem to měl chvilku strčené, stejně jako fakt, že v mém serveru je BMC s embednutou MGA G200), ale tehdy to s kvalitou analogového výstupu (ještě DVI nebylo, nebo teprve začínalo, spolu s LCD panely) bylo takové všelijaké. Měl jsem třeba GF4 MX440 od Manli a ta neskutečně mazala, stejně jako většina nV karet co jsem v tom období měl v ruce/počítači. Taková V3 3000 měla hezkej výstup, proti těm mazadlům od nV, stejně jako R9600, taky čisté.

S tím jak začaly zlěvňovat zobrazovadla s tekutým šutrem (a tedy rostlo i zastoupení zobrazovadel s DVI) začal analog pomalu vyhnívat. Pomohli tomu i sami výrobci, kdy se začali ojebávat VGA kabely, analogové části monitorů a samozřejmě i analog na GK. Víceméně se od té doby stával doménou servisu(servery) a starších projektorů a tak je tomu i do dnes.

Jinak matrox se dlouhodobě soustředil spíše na tu kvalitu obrazu, byť měl "chvilkové" tendence zasoupeřit na poli 3D grafiky (poslední počin byl Parhelia). Vylámal si na tom zuby, stejně jako většina výrobců, o kterých už neslýcháme (taková Volari V8 od XGI, nebo různé křeče v podání S3, případně teď intel).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, ale v té době to byly žravá monstra, normální zdroj měl 250W a ještě tehdá ATX nebyla, ale na papíře už se rýsovala jako novinka od Intelu. Ty už byly většinou 350W a high end pro extra drahý sestavy 450W. Ale to až s nástupem PII a AGP sběrnice.
Jinak kdo tu ještě pamatuje stará XT? Grafiky do ESA slotu a harddisky o velikosti chlebníku. Pak AT jumprovat 2-5x86ku to byl kumšt. Takový doby už se nevrátí..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty voe, to už jsme fakt tak starý?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ne. Pouze jsme už moc dlouho mladý. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Úplne som zabudol na CirrusLogic a Trident. Mal som pocit, že Hercules je skôr rozlíšenie (nástupca asi MDA) než konkr. značka. Motorola robila GK vo veľkom?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Motorola dělala MC6845, což byly CGA a MGA grafiky pro IBM PC (ještě skutečně IBM), viz třeba tady:

https://pctuning.cz/article/historie-grafik-v-noteboocich-od-pocatku-k-v...

A Herkules byla firma, jmenoval se tak sice i jejich standard, ale normálně to byl brand a vyráběli grafiky. Ale na druhou stranu jsem se ujišťoval, a na webu zahlédl, že Herculesy používaly jako základ zmíněný MC6845, takže výrobce "GPU" je zase spíš opět Motorola.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby to byla nejakym zazrakem pravda, tak jen tezko muze konkurovat AMD a Nvidii. Kazdopadne rad vzpominam na 90. leta a me prvni 3Dfx :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3Dfx je tá šikovná karta vhodná do HTPC ? :D https://www.youtube.com/watch?v=_3iHV0NvLPI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I do ultrabooku :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by byl tzv. Dronbook. Na to by člověk ani nepotřeboval stolek, s tímhle množstvím ventilátorů by se to vznášelo samo :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

He he, zrovna nedávno jsem tohle video taky tady v diskuzi někde postoval. :-) Člověk musí uznat, že taková blbost, ale co práce jim to muselo dát.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.