Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 45nm Core 2 Extreme QX9770 se spotřebou 150 W?

Tak to je lolek :))) Napřed info o nenažraných Phenomech a teď o Quadech od Intelu :) A pak, že je to jasné a AMD se může jít zahrabat a Intel jej ruluje. Lidi trochu soudnosti v diskuzích! Už jen selský rozum 4 jádra v jednom procesoru se dají považovat za 4 cpu a představa, že jakýkoli výrobce z týdne na týden vše bude mít vymazlené a spotřeba, jako jakýkoli jiný předchozí CPU... to je jednoduše naivní. Přeju obecně všem ať se snaží a těžíme my zákaznící a je mi vcelku jedno jestli na 45nm nebo 65 nm a v barvách modrých nebo zelených :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že ta soutěživost a snaha vydávat za každou cenu je vidět nejen u AMD (existencionální nutnost), tak ale i u Intelu ("heč mi to umí rychleji") nějak se nám to zvrhává ;-) ale divadélko je to zajímací a o to jde?!? ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a? Už je to vydané? Až tohle CPU bude vydané, potom se o něčem bavme... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je vazne lol, procesor je neuchladitelny boxovanym chladicem a ani neprojde testy v 3DMark 06 :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja len doplnim, ze aj ked testy spoterby Q9650 vyzerali pekne, tak spravidla islo o starostlivo vybrane kusy a v reale moze byt spotreba podstatne vyssia, troch ma prekvauje, ze ako zastupca novsieho CPU tam prisiel taky zmetok, ale je to len dokaz toho ako velmy sa mozu lisit spotreby dvoch zdanlivo rovnakych CPU. A plynie z toho tolko, ze dnes sa vobec neda spolahnut na vysledky recenzii, ja som som si meral spotreby niektorych CPU A64(este 130nm) v tom istom PC a spotreby sa lisili aj o desiatky W. Celkovo je dnes uz spotreba zasadny problem, spravit dnes PC, bez ventilatorv je skoro nemozne, na to je aj CPU so 65W prilis horuce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
Tak isto mozem tvrdit, ze v recenziach neboli finalne revizie K10 a ze ked to bude na trhu bude to ovela lepsie. Ale pravda je taka, ze tento CPU uz vydany je a predava sa, len pod inym nazvom, ale je to uplne rovnaky CPU s rovnakymi frekvenciami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic nove pod slnkom, u AMD bola chyba ze povedali ze to zvladnu za kazdu cenu, intelu TDP znamena kolko zerie procesor "TYPICAL" - teda obvykle, u AMD znamena TDP "Total" - kolko by mohol procesor zrat maximalne. Ale tato vysoka spotreba procesorov je presne to co vedci z IBM predpovedali minuly rok, staci citat Journal of Research and Development. V IBM to na rozdiel od AMD v praxi zvladli uz pred rokom :) (Power6 na 4.7GHz) teoriu vyvijali spolocne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento CPU ale ještě není uvedený...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pohrnu 4jadro pres 3GHz,tak kdo probuh ocekavate nejakou rozumnou spotrebu? Pretaktovane q6600 je na tom jeste hur, proto si nemyslim,ze penryn je krok vedle. Proste pujde zase vys a na stejnych frekvencich jako q6x00 bude zrat mene. Jasne ze pak pres 4GHz nebo kolik se da tocit se na tom budou dat restovat steaky, takze nezbyva nez politovat lidi bez vodnika :-D
Zaver je jasny, komu vadi vysoka spotreba/teplo, spokoji se s necim jako X2 EE 35W, kdo potrebuje vykon, bude muset obetovat nejakou tu korunu za elektrinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este ze planujem 45nm dvojjadro, lebo vypada to tak ze tu mame preteky v quad globalnom oteplovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DTSmaniac: To chce nezavisle rizeni rychlosti jader. Aby mohlo jedno jadro jet na 3GHz a trhat 3DMark a ostatni zatim zpomalit natolik, aby to chladic utahnul. Bezni uzivatele (servery jsou neco jineho) nepotrebuji 4 jadra na 3GHz. Vetsinou nepotrebujou 4 jadra vubec a nebo jen kvuli celkovemu vykonu (komprese videa) a moznost fakticky prepinat mezi 3GHz 1 jadro a 2GHz 4 jadra by se jim hodila ...

AMD nezavisle rizeni rychlosti jader ma, funguje to z tohohle pohledu dobre ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Topná tělesa se vracejí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: Prave o tom mluvim - proc si nekdo bude kupovat 4jadro, kdyz mu ma 3/4 procesoru spat? Chapu lidi, co na tom renderujou, servery, kodovani videa,... Ale pro vetsinu lidi na domaci pouziti je zbytecny i 2jadro, leda by si potrebovali cosi dokazovat, protoze potrebuji 28cm ;-P
teda ale ted koukam na ty grafy znovu....3.2 zere 58/75W navic (idle/load) oproti 3.0GHz?! to je hodne divny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam,ze se Intel chysta na tuhou zimu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jo Intel proste musi byt ve vsem prvni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 ASD_ ..v tom clanku nizsie o Phenomoch som sa pytal na nieco s chladenim...nevies poradit? Dik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DTS Maniac: Ja som bol tiez zastancom skor slabsich CPU a rozumne vyladeneho systemu, ale ked mi Barton na 2.2GHz nedokazal prehrat hlupe HD video, tak som si povedal, ze tie Dualcore maju nieco do seba, len je smola, ze uz sa neda kupit 35W Athlon X2... ...zostavaju este 45W BE modely a Pentium Dualcore... ...takze moja najblizsia stanica low voltage dualcore...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se evidentně o nějakou chybu, co s největší pravděpodobností udělali na anandtechu. QX9770 byl testován na více místech a nikde s ním neměli takové problémy:
http://www.legitreviews.com/article/597/10/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To DTS Maniac: silné CPU jsou právě kvůli těm špičkám, čím má člověk silnější CPU, tím na ně naráží míň a tím více ho štvou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2mayday: presne moje slova!! nestihal mi barton hd video, nestih jsem koupit 35w ee,tak jsem sel aspon do 4000ee a to jede taky na defaultu i na 1voltu takze vcelku se pres 40w nedostanu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
Xeon X5482: 4 jadra, 3,20GHz, 1600MHz fsb, 2×6MB L2, 45nm, 150W
Nepripomina ti to nieco? Do predaja siel vtedu ked aj Q9850. Pravdepodobne do predaja poslali tie lepsie a na test sa usiel taky leda bolo. Ale zato ta mozem uistit, ze nikde nenajdes v predaji K10 na 2,4GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ptitpi:
jn, pri rozdilu 200MHz je ten rozdil ve spotrebe nesmysl.. soudruzi v anandtechu to nezvladli a na cdr.cz taky tim, ze to od nich prevzali

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptipi
To je presne o tom co som pisal nizsie, je velmi dolezite na aky konkretny kus kremiku narazis, rozdieli mozu byt aj desiatky W. Par MHz prakticky nema vlyv na spotrebu, vid rozne porovnania C2D na roznych taktoch a roznou L2, kde skoro na kazdom servery vysli ine vysledky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mayday: jj, 35W X2 byly super,skoda,je divne,ze i na 65nm ma AMD "jen" 45W kousky. Proste 90nm se jim asi obzvlaste povedl.
Zkus coreavc + mpc, s 2.2GHz bys 720p mel prehrat (dothan 1.6 cca. 95% vytizeni).
jfb: souhlas, v domacnosti je to typicke vyuziti - jen obcas. Vetsinou ale za pomalou odezvu systemu nemuze procesor, ale treba disk nebo malo pameti. Proste si myslim,ze vetsine staci obycejny procesor s nejakym rozumnym chlazenim,nez mit QX, coz nuti mit lepsi napajeni/chlazeni prave kvuli tem spickam, aby v nich nethrottloval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re ASD: rozdíl může být velký, ale není normální, aby při zvýšení frekvence o 200MHz při stejném/velice podobném napětí se zvedla spotřeba samotného procesoru na dvojnásobek! Už toto by každého mělo trknout, že je něco opravdu špatně. A když si přečteš článek na anandtechu, tak zjistíš, že tomu tak opravdu je. Sami napsali, že měli problém se základní deskou a že se jim třeba vůbec nepodařilo rozchodit EIST. To by sice primárně ovlivnilo jen klidovou spotřebu, ale je celkem solidní šance(zvláště ve srovnání s jinými recenzemi), že nemožnost rozchodit eist byla částí podstatně rozsáhlejšího problému spojeného s napájením procesoru(např, že se deska rozhodla, že potřebuje vyšší napětí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re ASD: zvláště když se na tak brutální spotřebu nedostane QX9650 ani přetaktováním na 4GHz:
http://www.tomshardware.com/2007/11/19/intel_core_2_extreme_qx9770/page2...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptipi
Nie recenziu som necital a je mozne, ze doska do CPU proste pustila viac stavi, ale sam mozes videt ten rozptil spotreby ked Intel vyraba stvorjadra s TPD od 50 do 150W, ale 80W sa mi tiez zda dost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re ptipi: ak nerozchodili EIST tak to je potom jasne .. no 50W rozdielu je dost vela a intel-y by mali byt na tom relativne dobre aj bez EIST.
Moze byt spotreba o tolko vyssia aj koli zvyseniu frekvencie zbernice?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co na to Ládík?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a zachvíli si budeme moct při těchhle spotřebách procesorem i svítit, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic noveho. Takova "vychytavka" od Intelu tady uz byla. Jednalo se tehdy o CPU Prescott, ktery se mel vyrabet "pokrocilou" technologii 90nm. Ale ouha, misto snizeni spotreby a tepla se konal opak. Intel kvuli tomu musel dokonce zmenit specifikaci procesoru z puvodnich 71 Amper na 98 Amper. Uz tehdy se ten "opekac topinek" nedal uchladic referencnim chladicem. Holt, pokrok nezastavis. :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začíná se nám, to tu, ňák, zvrhávat, skvělá hláška, Jainy ProudMoore, ze hry Warcraft III., asi nějaká verze CZ, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ladik... ked dokazes napisat aspon jeden post bez ciarok, poslem ti 100sk na ucet :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pantau: Nu což, namlátí tam středníky. :D

K tématu, uvidíme, jak se to vyvrbí. Nechce se mi věřit, že by intel zopakoval podobnou chybu jako u Prescottu, obzvlášť když ho k takovému kroku nic nenutí a vzhledem k současné impotenci AMD si může dát s uvedením nového produktu na čas a pracovat na jeho vyladění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1stMAGIC, pantau: teda takhle jsem se už hodně dlouho nezasmál :D sorry za OT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Žhavý C2XE QX9770: procesor za to nemůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku 45nm Core 2 Extreme QX9770 se spotřebou 150 W?.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to uplne k tematu, ale castecne ano.
Ohledne ASUSu a jeho slavne napajeci casti, neni ani prvni ani posledni chybka, u "lepsich" modelu pro AMD je tahle chyba celkem normalni, po zatizeni PC pada, tuhne, restartuje se, staci se podivat kolik dava napajeni pro CPU a "narovnat" podle specifikaci CPU u AMD trebas zde: http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUFilter.aspx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT: Intel neodpovídá na hrozby AMD, ale mastí si kapsu - u takových nahučených kousků je mnohem vyšší marže, navíc víš sám, jak se vyrábějí procesory. Pokud jde natočit na 3.2 GHz, tak proč ho neprodávat a navíc s pořádným příplatkem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stavěl jsem si PC a dal tam obyčejnýho Celerona 3,06GHz a desku ASUS... No a co mi ta potvora neudělala? Prostě všechno na AUTO a procesor jel na 4,6GHz... Takže pak všechno ručně a je to v poho.. Nicméně předtím jsem si toho nevšiml a instalace WIN XP proběhla normálně... Takže jsem ho nechal na 4,3GHz, teplota cca 35-40 stupňů a pár bodů v PCMarku pro dobrý pocit navíc... Takže ne jen napětí, ale i FSB zvedá... ASUS - Rock Solid - Heart touching... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Otas...zdar...prave som si objednal ASUS P5E a C2D6750....myslis, ze mi to ta doska tiez prenastavi ako sama chce? Ak ano, kde to potom upravim na tych originalnych 1,25V...v biose?Diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snejk
Tieto problemy su skor ojedinele, ak budes mat BIOS, ktory podporuje tvoje CPU, tak by si sa s nimi nemal stretnut. Ja stavam skoro vyhradne na ASUSe a este som sa s tym nestretol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze deska nastavi spatne sbernici, nasobic pripadne i napajeni byva vetsinou zpusobene tim ze bios konkretni procesor nezna tak ho nastavi bud nejak "defaultne" a nebo podle jineho CPU.

Co se tyka prehravani HD videa si nejak nejsem jisty jak nekdo muze mit zatizeni CPU temer 100%. Muj 3 roky stary 2jadrovy 2GHz Opteron zvlada standartni videa se zatizenim radove kolem 5%, mpeg2 HD do 20% a h.264 pri 35% .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Rodney: Jenze bez filtrovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> goro:
Víš, kolik se techdle "snob-end" procesorů prodá? ;) Ne, tyhle kousky fakt žádné velké love nedělají, ty jsou jen na plácání se do prsou, jak jim to jde udělat rychlé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney... neexistuje, jedine ze by si mal grafiku s HW akceleraciou videa

tu zatazenie procesorov bez HW akceleracia videa grafiky --> http://img212.imageshack.us/img212/379/corcneqdnqpo43898820qh5zm4.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 ASD_ no a keby predsa len....tak to zmenim v biose? ci nejak inak...?Moc sa nevyznam, tak preto tolko otazok...dik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pantau: No ale to samozrejme k tomu patri, navic akceleraci videa maji snad skoro vsechny grafiky ktere vysly za poslednich par let (5700,6600,8800 ty co jsem mel ja HD zvladali bezproblemu a x1450 v notebooku taktez). (i kdyz 5700 to tusim umela jen s podporou software ale zvladala)
Co se tyka integrovanych grafik ala intel, ty ja nepovazuju za plnohodnothe grafiky, spise takove 2D siditko co se tvari ze umi 3D ale skutek utek.

Kdyz uz nekdo ma 2-4 jadrove CPU a display co zvlada plne HD tak bych logicky predpokladal ze si k tomu poridi i rozumnou grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: "o se tyka prehravani HD videa si nejak nejsem jisty jak nekdo muze mit zatizeni CPU temer 100%. Muj 3 roky stary 2jadrovy 2GHz Opteron zvlada standartni videa se zatizenim radove kolem 5%, mpeg2 HD do 20% a h.264 pri 35%"

Předpokládám, že se bavíš o rozlišení 1920x1080/p?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snejk
Pojde, to zmenit v BIOSe a presne hodnoty si lahko zistis na webe, ale v prvom rade sa usiti ci aktualna verzia BIOSu podporuje dane CPU. Veziu BIOSu vycitas priamo v BIOSe a podporovane CPU na strankach ASUSu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to SatMa: Máš uplnú pravdu, ja som mal problém z doskou s KT800 (socket A), pol roka síce Sempron 3000+ (2ghz Barton) išiel bez chyby ale ako prišlo leto a horúčavy tak začal občasne mrznúť. Laboroval som s tým asi niekolko týždnov, až kým som prišiel na to že na nastavení auto mu dáva 1.55V a nie 1.6V ako by potreboval. A to som ASUSU veril, no aspoň sa to dá nastaviť a je po problémoch. Akurát včera som kúpil novu mašinku s Gigabyte doskou G690 (s3) a X2 3800+ EE SFF(35w) a tu je to nastavené dobre (na auto).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

goro >
>Intel neodpovídá na hrozby AMD, ale mastí si kapsu

nie tak clekom vid moj prispevok o koprocesoroch na rozne ulohy, JAVA,XML,.... ,na ktore je Phenom optimalizovany
http://www.cdr.cz/a/diskuze/11365

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

soory link bol chybny
http://www.cdr.cz/a/22940

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney... len dodam ze nove grafiky ako gf8600, ati2600, gf8800GT atd.., zatazuju cpu ovela menej ako tie stare.

vsetky stare 8800-ky, tiez 2900 su na tom s akceleraciu biedne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZDar Pan TAU, zajímavá motivace, ale bude, to těžké, ale docela vám, závidím, ty nízké teploty procesoru, u mně, běžně procesor AMD Sempron 2200+, v SOCKETu (A), na skutečné frekvenci 1500 MHz, "přetaktovaný, na skutečnou frekvenci 1500 MHz, má teplotu, bežně tak, kolem 50 C, no a třeba, v léťě, když mám v pokojíčku, trochu, tepleji, tak má teplotu, tenhle procesor AMD Sempron 2200+, v Socketu (A), teplotu asi 55 C, ale tak, tenhle, procesor, by mněl, podle, specifikací vydržet, teplotu, asi až 95 C, takže, je to, v pohodě, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to teda, opravdu nevím, jak by, mohla, Grafická Karta NVIDIA GeForce FX-5700 Ultra, se 128-Bit. sběrnicí, myslím, zvládat, akceleraci, Blu-Ray, videa, tedy, videa, třeba v rozlišení 1920x1080, no, ale tak, kdyby k tomu byl, silný procesor, a pak, taky, doporučuji Core Codec, a taky, hlavně, mít nahrané nové ovladače, ForceWare, asi nějaká verze CZ, třeba, na mojí Grafické Kartě NVIDIA GeForce FX-5200 se 128-Bit. sběrnicí, a s procesorem AMD Sempron 2200+, v Socketu (A), a se 512 MegaBajty, Operační paměti DDR-RAMky, na Frekvenci 400 MHz, (Efektivně), a se starými ovladači ForceWare, asi nějaká verze 44.xx, asi nějaká verze CZ, myslím, mi, ten VideoKlip, ve Formátu *.DivX, a v rozlišení 960x540, tedy, v rozlišení 720p, mi ten, VIdeoKlip, PUNKerky a ROCKerky, Avril Lavigne-Live, ten počítač, neutáhnul, a s novými ovladači, ForceWare, asi už nějaká verze 96.85, asi nějaká verze CZ, už ano, takže, ona, ta Grafická Karta NVIDIA GeForce FX-5200 se 128-Bit. sběrnicí, tedy, Grafické Karty NVIDIA GeForce 5. Generace, docela, i ty Blu-Ray, videa, podporují, i když, oficiálně, ne, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doubt: Krome tech standartnich videi predpokladam ze ano. Nijak jsem nesledoval kolik presne maji, ale vzhledem ktomu ze se mi nektere nevlezly na 1600x1200 display :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT: Jaký je cenový rozdíl ve výrobě 3GHz modelu a 3,2GHz? A když mají dobrou sérii, kde se jim podařilo dost rychlých kousků, tak proč to nedat jako další model? Jinak sice se jich prodá pár, na druhou stranu i v ČR existuje dost nadšenců, kteří musí mít to nejrychlejší, nebo téměř nejrychlejší. A kolik jich je v USA, že? Takže souhlas, že tento procesor nebude na špici v prodeji, ale na druhou stranu zase další možnost vydělat, takže se rozhodně zaplatí.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Rodney: "Co se tyka integrovanych grafik ala intel, ty ja nepovazuju za plnohodnothe grafiky, spise takove 2D siditko co se tvari ze umi 3D ale skutek utek"
No mne NB HP compaq nx7300 c2d@2GHz s integrovanou GMA950 prehrava video 1920x1080p@5MBps bitrate a 30fps uplne plynulo a vytazenie CPU byva tak do 50-60%.
Ale suhlasim, ze na zlozitejsiu grafiku a samozrejme na hry je absolutne nepostacujuca.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel jen dokazuje ze muze, AMD holt proste musi ... nejhorsi jsou ty zpravy o tom, ze AMD ma problemy s 45nm ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firma AMD, by se měla, pořádně naštvat, a ty procesory pořádně, Nacechovat, třeba, jako Firma Intel, co na tom, že kdyby, zvedla, 4x, rychlou vyrovnávací pamět L2 Cache, tak že by, pak, ty procesory AMD Barcelona, mněli, třeba jen o 8%, i když možná i o 10%, vyšší výkon, přece, jenom AMD Barcelona, na stejné Frekvenci, a to asi pak, jen průměrně o 1%, pomalejší, než je, stejně taktovaný procesor, Intel Core Extreme Quad, by nemuselo, být, až tak, špatné, ale zase, kdyby, použily, víc rychlé vyrovnávací paměti L2 Cache, tak by, zase stoupla, o hodně spotřeba, těch nativních čtyřjádrových procesorů AMD Phenom X4, a ona, už je, teď, dost vysoká, takže by to, byl, problém, no jo, holt, nemá to Firma AMD, jednoduché, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si trochu rypnout do ASUSu. Zajimave ze prakticky stejny problem se spatne nastavenou hodnotou napajeni na Auto existoval i u desky A7V600.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.