Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 49 ohlédnutí za digitální fotografií v roce 2012

"Přijde běžně dostupná D-SLR se záznamem 4k videa? Pokud možno dokonce formou update firmwaru stávajícího modelu? Skoro bychom si mysleli, že toto je reálné v obou případech, tedy u nového modelu i upgradu nějakého hi-end těla cíleného právě na video. Bude to ale otázka toho, jak moc si chce kupříkladu Canon nabourávat prodeje těl určených pro 4k video primárně."

Tak toto bych rekl ze jiste NE, protoze zadny vyrobce vam neda nic zadara, pekne si koupite nove telo. Kdyz uvazime, ze FHD vystup z jakekoliv zrcadlovky stoji za prd v porovnani s profi kamerou (treba ja mam PMW-F3, ale staci se podivat na FS100), tak 4K bude jeste vetsi humus. Rozliseni na vstupu totiz u fotaku je nicnerikajici cislo. Na youtube vam to ale staci :) Nastesti ten kdo potrebuje 4K opravdu nesahne po hracce - fotaku, ale pouzije skutecnou kameru. 4K v DSLR je jako mit 20mpx v mobilu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"dále potenciální kvalitu fotek polopropustným zrcátkem sráží full-frame hi-end Sony A99"

Ta "sražená kvalita" A99 vypadá dle testerů nějak takto: http://cdn4.mos.techradar.futurecdn.net//art/cameras/LabCharts/Sony/a99/...

"This chart indicates that TIFF images (after conversion from raw) from the Sony Alpha a99 produce very similar dynamic range results to the Nikon D600, Canon EOS 5D Mark III and Nikon D800. It performs slightly better than the D800, but more or less the same as the other two cameras, overall."

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Klid, autor je pentaxák...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to spolu nijak nesouvisí. kdyby to byl pentax, kdo přejde u zrcadlovek na polopropustné zrcátko, budu kritizovat úplně stejně jej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to nemyslel - jen že se o Sony tolik nezajímáš.

A do nového roku hodně úspěchů a dobré světlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dík, tobě taky. Jinak já nenadržuji myslím žádné značce, byť samozřejmě o Pentaxu píšu nejraději, protože si myslím, že v dané cenové relaci nabízí nejvíc (narušuje to asi jen D3200). ostatně to myslím dostatečně naznačuje poslední fotka v článku :-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No Pentax mě dost naštval. Pořídil jsem si DA* 55/1.4 a zjistil že AF je na K5 tak nespolehlivý, že ten objektiv nemohu používat na clonách F1.4 až F1.8 kvůli kterým jsem si jej kupoval. Problém s AF a DA*55 řeší prý až K5 II. To potěší :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

potom si musím klást otázku: Jak skvělý by ty křivky měli průběh, kdyby nebylo světlo kradeno chipu polopropustným zrcadlem?
http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"více modelů podobných jiným jako vejce vejci"

snadno svede autora k tomu, že přehlédne/ignoruje možná nejlepší bezzrcadlovku roku: Olympus OM-D E-M5.

http://www.sansmirror.com/newsviews/sansmirror-serious-camera.html

http://www.dpreview.com/reviews/olympusem5/22

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

máš pravdu, OMD EM5 jsem doplnil. ještě ti dlužím vysvětlení, jaktože chyběla: psal o ní no-X v únoru a nedal jí rubriku "Foto" :-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nikon D7000. Cakal som, ci nahodou Nikon nevida jeho nastupcu. Na to, co fotim je to akurat. Trochu male telo pre moju ruku, takze rozmyslam nad gripom. Ceny FF su bohuzial trochu inde a za tie peniaze si radsej kupim poriadne sklo k D7000.

Ako vsade, tak aj tu je marketingova vojna v plnom prude. Som zvedavy kedy skonci. Je to des, kupit kompakt, ktory by za nieco stal je umenie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"poriadne sklo k D7000" ?

http://www.bythom.com/dxsurvey.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S úsměvem sleduji drahé přemegapixelované novinky a děsím se doby, kdy mi odejde má věrná Minolta Dynax 5D a já si budu muset koupit něco jiného. Asi to ale už bude bezzrcátko...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že vývoj neskončil v roce 2005 ... takže ty dnešní přemegapixelované snímače podávají lepší výsledky ve všech směrech než 8 let stará 6Mpx sranda ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vývoj se jistě nezastavil, ale ani já jako relativně spokojený majitel jedné SuperCCD zrcadlovkové vykopávky, které kvůli velikosti a váze přezdívám něžně kombajn, zatím nenacházím moc důvodů proč investovat do nového těla.
Co by mne přimělo k upgrade jsou
- použitelné vyšší citlivosti a dynamika
- odladěné HD video, včetně 1080p@60 (odrazujícím faktorem je pořád nezcela dořešená rychlost vyčítání chipů, s ní související borcení svislých linií nebo psychydelické "plavání" obrazu videa), plus minimálně stereo mic vstup, optimálně i sluchátkový výstup

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neočekáváme ale, že by kupříkladu UHS-I rozhraní využívalo větší množství kompaktních fotoaparátů na trhu, toto bude i nadále doména modelů vyšších, ať již kompaktů s výměnnými objektivy, nebo zrcadlovek.
Tak Fuji HS20(30)EXR neatrí ani do jednej kategórie a podporu UHS-I má.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, možná by ještě stálo zmínit, že 36Mpx snímač v Nikon D800 je od Sony a že ta ho také použila ve své A99, pročež moc nechápu, proč "Nikon se defintivině ujímá žezla co do počtu pixelů".
A ještě k položeným otázkám, konkrétně k 3: stojí opravdu někdo soudný o to, abychom na APS-C měli 30 a více megapixelů? Myslím, že současných 24 (Sony, Nikon) je až až.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nikto sudny nestoji o tie megapixely ale tu nejde o to, co rozumny ludia chcu.
Prikladov je vela.
jeden priklad za vsetky -presadenie formatu 16:9 u monitorov aj bez toho aby to bol ten najlepsi format. U desktopov je aka-taka moznost vybrat si iny format, u notebookov nieje ziadna ina moznost. Kolko ludi je nespokojnych a vyrobcovia na to kaslu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je bohužel pravda. Já jsem nicméně nenarážel ani tak na "všeobecnou touhu" po tomto jako na to, že se zdá, že by to uvítal autor článku, což mi přijde hodně zvláštní.
Jinak článek obecně fajn, je to hezký přehled, jen prostě některé věci tam jsou docela nevyvážené.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SONY A99 má 36Mpx? Ale no tak, nejdřív si něco zjisti a pak piš.
A je jedno, kdo vyrábí čip, foťák není jen o čipu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až doteď jsem žil v přesvědčení, že má, jelikož původně mít měla. Nicméně moje chyba, uznávám a děkuji, že se do nikoho zbytečně nenavážíte.
Co se týče druhé části, popírá bohužel tvrzení, které nikdo nevyřkl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.