Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 5mm pevné disky asi budou, ale dražší

Vzhledem k tomu že v mém případě je cloud pasé tak je úložný prostor v mém žebříčku parametrů hodně vysoko.Někdo by mohl namítnout že tu máme externí USB HDD ale to znamená tahat sebou další zařízení.Ostatně já mám vůbec problém s těmito tenkými stroji.Raději bych bral o něco vyšší a o 250 gramů těžší ale s větší kapacitou akumulátoru.Pokud jde o grafiky tak souhlasím že je to problém.Když totiž výrobci celá léta hustí do neinformovaných lidí že více proužků více Adidas je problém jim to teď vyhnat z hlavy.Navíc tu hrozí že by se mohl někdo všetečně zeptat sám sebe "kecají teď nebo před tím a jak jim mám teď věřit".Jak se říká občas každého hříchy z minulosti dohoní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne to zmysel dava. Pri sucasnych ultrabookoch asi nema zatial zmysel zrazat hrubku o kazdy mm, ale zacina to mat zmysel u tabletov, ktore viac a viac nahradzaju notebooky. A aj vyvoj ultrabookov mozno casom bude spiet smerom k tomu, ze vsetka elektronika, ktora sa momentalne nachadza pod klavesnicou, sa bude presuvat pod displej, podobne ako su riesene tablety a klavesnica ostane len akymsi ochrannym krytom. Tusim som to dokonca niekde cital, ze ten smart-cover planuju premenit na klavesnicu. pri sucasnej urovni technologie nevidim problem nieco take vyrobit, aj ked ta ultratenka klavesnica k ipadu od logitechu je tiez pekny kusok hw. akurat sa neda poskladat ako smart-cover.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si nesuhlasit. Neviem si predstavit HDD v tabletoch alebo smartfonoch, kde sa hrubka pohybuje okolo 10 mm a vsetko je natesnane pod jednym velikanskym displejom. Ak chcem mat super-ploche zariadenie, tak nemozem mat HDD s mechanickymi castami, ale musim ist do NAND flesu. Ale mozno sa mylim. Mozno sa 5 mm HDD uchytia a 1-platnaky 2,5-palcaky budu aj v tabletoch. To magicke cislo na ktore je BFU zvedavy, bude zavisiet od jednej jedinej veci: kapacity tej jednej jedinej 2,5-palcovej platne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi byly na trhu i mp3 přehrávače s HDD, v jednom od Creative jsem HDD měnil za větší, byl tam úplně obyčejný 2.5" notebookový disk.

Do smartfounů kravina, ale do tabletu za cenu větší tloušťky by to nemusel být problém (prostě v jednom místě bude jen šasi + displej + ten disk ... do 12 - 15 mm by to nebyl problém). Odolnost vůči otřesům je diskutabilní, ale když disky přežijí roky v nošených noteboocích ... tak nakonec proč ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Překvapilo, nečekal jsem, že to bylo na trhu ještě nedávno:-)

Měl jsem na mysli spíš tohle https://en.wikipedia.org/wiki/File:Nomad.jpg

Ale rok si nepamatuju ... 2001 - 2004?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Idealne by bolo, keby sa cely Intel vykaslal na novy segment ultrabookov. Je to zbytocna, predrazena sprostost, mozno aj neprakticka, kedze vznikaju problemy jednak s chladenim a jednak s pevnostou takeho zariadenia. Mne je uplne suma fuk ci je NTB hruby 15 mm alebo napr. 28 mm. Pre prakticke ucely (a uvazujuc s rozmeri ludskeho tela pri noseni/prenasani) je rozdiel medzi hrubkou 1,5 cm a 3 cm v podstate irelevantny. Dolezite je aby neboli NTB hrube 6-7 cm ci viac. Mozno sa tento segment trhu ukaze ako slepa ulicka ako Penium 4 ci ZIPP mechaniky, kto vie. Ale velky zaujem o ultrabooky globalne nie je. Vobec sa nedivim. Ani osobne by som ho vobec nechcel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne osobne ultrabooky nie sú ukradnuté, aj keď primárnym kritériom je váha a nie výška, prípadne výkon. Čo ma na ultra najviac odrádza je cena, ktorú si Intel nechá za to zaplatiť.

Nepotrebujem nejaký extra výkon a ideál je 11,6" do 1kg s rozumnou cenou. Momentálne idem na 11,6" AMD s 1,5kg (stál 380 €), ale keby sa dalo toho pol kg dole za podobnú cenu/výkon, tak by ma veľmi potešilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak, tak. Ultrabooky maji pro spoustu lidi (treba pro lidi, kteri behem dne stroj casto prenaseji, nebo s nim hodne cestuji) smysl. Osobne rad vymenim svuj 3 roky stary 4kg notebook za 1kg ultrabook uz jen proto, ze s sebou budu nosit o 3 kg min. Cena je sice vyssi, ale to v komercni sfere vubec nemusi byt problem (zvlast kdyz dobre vybavane ultrabooky jsou porad cenove prijatelnejsi nez nejvykonnejsi notebooky pred nekolika lety).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ultrabooky nejsou o výkonu. Ani o rozměrech při přenášení. Ale o rozměrech a váze při používání. Jestli máš na klíně v autobuse 3 kilečka (standartní patnáctka), nebo kilo a půl se Zenbookem je cítitelný rozdíl. Výdrž na baterii také.

V ultrabooku není výkonný procesor proto, aby byl neustále v zátěži (a chlazení nezvládalo), ale aby tam byl v případě náhlé nárazové potřeby. Na nic u něj nečekáš, a krátkodobě uděláš i náročnější úkony při pasivním chlazení.. Samozřejmě že chlazení v ultrabooku (ani ultrabook samotný) nepočítá, že si jej koupí grafik a bude na něm hodiny renderovat.

A vysoká cena má asi stejné opodstatnění, jako u Applu - prémiové produkty, stylový design, nadstandard v podobě tenkosti, rychlosti díky ssd, výdrži na baterii... To všechno jsou parametry, které mají svou hodnotu. A jsou lidi, kteří je vyžadují a jsou ochotni za ně platit. Ti, co je chtějí, ale odmítají zaplatit, se musí uskromnit a žít s kompromisem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

můj osobní názor je ten že si akorát výrobci chtějí napakovat prachy na lidech kteří nemají rádi apple ale uvítali by produkt jako jejich macbooky, takže tenká relativně výkonná stylovka.... ať je to tenké, to je dneska kůl, ať to má ssdčko a ať se za to platí jak kdyby to bylo něco převratného... halelujá.... co na tom že stejné cpu, disky a tak můžou mít v jiném zařízení, jen trošku tlustším... tohle je tenkej ultrabook kterej je cool tak si přece lidi nebudou kupovat něco jiného ne?

ehm co na tom kdo vidí? akorát tenkej notebook, takže marketingu, do háje s tebou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě, jakožto studenta, dojížejícího 300 km na kolej se ultraook jeví poměrně geniálně - nerozbortí mi cestou stehna, vydrží to s baterkou, je dotatečně rychlý (o výhodách (a nevýhodách) ssd se nemusíme bavit) a umí vše, co potřebuju. Jediným problémem je cena. Za relativně hodně peněz je málo výkonu. Ale nelze koukat jenom na výkon (nebo velikost disku), podstatný je totiž účel. SSD něco stojí a jeho přínos je nesporný. A i za eleganci se platí. Možná proto je zlatý náhrdelník dražší, než zlacený, pravý diamant dražší, než syntetický diamant. A koneckonců i Mercedes dražší než Škoda. Je to vcelku normální.

Trochu se nabízí paralela - u malého auta se očekává, že bude levné. Proč by mělo malé auto být levné a hnusné? Naopak by se mělo ještě připlácet za to, že se vaše auto, narozdíl od toho sousedovic vejde, kam se soused nevejde. Jenže vy namítnete, že dostanete "méně auta", čemuž by měla odpovídat cena. A to je samozřejmě hloupost. Skutečnost je zde taková, že malá auta jsou ošizená, nekvalitní, ohavná, pomalá. To by vůbec nemusela být, ale pak by nemohla být levná.
Inu s ultrabookem dostanete také méně notebooku se slabší grafikou, bez DVD, bez možnosti cokoliv upravit. Ale dostanete skutečně méně?

Neříkám, že ultrabook je novinka, objev. Ale že není špatný. Apple nemusíte nemít rád. Stačí, když ho nechcete. Chcete Windows. Tak proč kupovat Apple a pak naněj cpát Windows? Ne každému iOS přirostl k srdci, ne každý se s ním naučí, a ne každý ho chce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně nemá smysl děla ultrabooky nižší, než RJ-45 konektor a dát HDD fo tabletu je taky podle mě blbost :) Tohle honění za každým milimetrem je zase jedna marketingová kokotina.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Presne, asi ako bitka o MHz a GHz v obdobi 1997-2003. Este ze IT z toho vyrastlo a tuto dementnu nahanacku zabrzdila fyzika cca pri hranici 4 GHz (ja mam PII Klamath 266,6 MHz a ja zase PII Deschutes 350 MHz ... eeeeeeeeej ty si super alebo ja mam Duron 650 MHz a ja zase 850 MHz ... eeeeeeeej ja som super). Od vtedy sa frekvencia CPU vobec nezvysuje, dokonca boli obdobia ked sa znizila (prechod Netburst - Core). Keby to dodnes pokracovalo rovnako ako v obdobi 1997-2003, tak dnes mame 1-jadrove CPU na 200-300 GHz. Vtedy platilo motto cim viac MHz tym viac super a cim viac super tym viac pruzkov a cim viac pruzkov tym viac Adidas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě pitomější je to u televizorů. K čemu je proboha dobrý 11mm silný televizor, když ve skříni nebo na stolku je minimálně 30 cm místa a na zdi je srdečně jedno, jestli jedenapůlmetrová TV má 11 nebo 31 mm?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je všecko o designu.... mít dneska televizi/notebook/telefon absolutní placku na hranici vyrobitelnosti je prostě "cool"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela. Kdyz uz pomineme otazku, k cemu je vubec dobry televizor, ukaze se, ze dnes spousta lidi nema televizor na stolku, nebo na skrini, ale poveseny na zdi. Netvrdim, ze kazdemu, ale jsou proste lide, kterym se placaty televizor hodi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi sis nevšiml toho konce co tam napsal, co? on totiž na zeď nezapoměl...
"na zdi je srdečně jedno, jestli jedenapůlmetrová TV má 11 nebo 31 mm?"

ono fakt by mě zajímalo kdo bude na vzdálenost několika metrů řešit šířku LCD TV hlavně když se na tu TV dívá z příma na displej a ne z boku.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tloustka televizoru ale neni podstatna pri jeho sledovani, ale i kdykoli jindy (kdy se sice nepouziva, ale naopak prekazi). To, ze visi na stene jeste neznamena, ze se podle te steny napr. nechodi, a pak uz tloustka 15cm (vcetne drzaku) muze byt dost iritujici. Proto na ztencovani televizi vidim prakticky prinos a rozhodne zadny problem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přidám ještě postřeh k DugOp.
Důvod je krom PR také logistický. Menší rozměry -> víc se toho vejde pro přepravu (na jednotku objemu). Navíc je potřeba míň materiálu na výroku === za rok či 2 ===> odpad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úspora materiálu (trochu plechu nebo plastu) minimální, technologická náročnost výroby a tedy výrobní náklady mnohem vyšší. A to nemluvím o kvalitě zvuku. Opravdu je krabice televizoru, ve které je přístroj uložen v blocích z pěnového polystyrenu nebo polyuretanové pěny, pro tenčí a tedy méně pevný a snadno zranitelný TV, menší? Podle mého selského rozumu musí být spíš větší, kvůli lepší ochraně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně sebou denně tahám Asus EEE 901 a vyhovuje. Jsem out, notebook je bachratý až hrůza a je mi to srdečně jedno (naopak je to spíš výhoda, nekroutí se to při manipulaci a nebojím se, že prasknou klouby, nebo displej).

Jediné, co bych ocenil, je delší výdrž na baterky (ty 4.5 hodiny není nic moc a je mi jedno, jestli bude při stejném výkonu stroj míň žrát, nebo jestli se do stejného prostoru a hmotnosti vejdou lepší akumulátory, nejlépe samozřejmě obojí), možná vetší rozlišení displeje (při stejných rozměrech) a rychlejší a větší SSD (není nezbytné, se 2GB RAM Linux cachuje přijatelně a na SSD hrabe minimálně, a data mám na SD kartě). Bohužel mým požadavkům technika žádný ze současných "ultrabooků do kabelky" nevyhovuje natolik, abych se obtěžoval kupovat nový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.