Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

5mm pevné disky asi budou, ale dražší

„5mm pevný disk“ ;-)
Zvěsti se nesou Tchaj-wanem, že výrobci pevných disků vyslyšeli volání Intelu po pevných discích tenkých jen půl centimetru. Jenže to má několik háčků…

Pevné disky tenké jen 5 mm si žádá Intel, aby se mohly stát součástí Ultrabooků tlustých už jen 15 mm. Není problém udělat takto štíhlé úložiště v podobě SSD, ale u pevného disku je to potíž. Přesto zbývající hrstka výrobců HDD pojala požadavek Intelu jako výzvu a převelela podle zvěstí nesoucích se Tchaj-wanem na jejich vývoj část lidí, kteří pracovali na hybridních úložištích.

Většina výrobců je prý stále ve stádiu plánování, doposud žádný z nich takový disk nevyrobil. Největší překážkou je přitom stabilizace operací čtení a zápisu a také skutečnost, že snižování výšky zvýší náklady. Tyto tenké pevné disky tak budou každopádně o něco dražší.

Trošku se v tom povrtejme. Proč chce vlastně Intel 5mm pevné disky? Upřímně řečeno to trošku nechápeme, neboť máme dojem, že si tím částečně podřezává vlastní větev. Mohl by sám přijít s 5mm SSD, ostatně v Ultrabooku by podle jeho vlastních požadavků SSD být měl. Nabízí se samozřejmě odpověď: zatraktivnění Ultrabooků hezkým číslem, jímž by byla kapacita vestavěného úložiště. Pokud by zde byl pouze SSD, nemůže mít Ultrabook při stejné ceně zdaleka takovou kapacitu, přičemž to vypadá (a nedivili bychom se tomu), že kapacita úložiště při výběru produktu potenciálním zákazníkem stále hraje významnou roli.

Podobně významnou roli hraje nejspíše i grafika a když ne grafika jako taková, tak alespoň její paměť. Řada notebooků je vybavena naprosto zbytečně levnými grafikami jen proto, aby se mohlo na štítku blýsknout nějaké větší číslo typu 512 MB nebo ještě lépe 1 GB grafické paměti, přestože to nemá žádný reálný přínos (to, co zvládnou grafiky „papírově zlepšující specifikace“, zvládnou obdobně dobře dnes už i integráty přímo od Intelu, o AMD ani nemluvě – jenže u integrované grafiky nejde napsat, že má 1 GB paměti a není se tak čím chlubit – na papíře). Zajímavé přitom je, že proti tomuto nešvaru se sám Intel pokusil zabojovat spácháním průzkumu, podle kterého „50 % diskrétních grafik kupují zákazníci zbytečně“. Že by v případě SSD došly Intelu argumenty?

Tenkrát jsme měli na toto téma s Intelem řeč (neboť z jeho strany vznikla potřeba konzultovat s námi náš článek Více než 50% grafik Intelu platí zákazníci zbytečně…). Z tehdejšího rozhovoru tak nějak samo vyplynulo, že ačkoli se to Intelu nelíbí a snaží se proti tomu brojit, je největším hypermarketovým tahákem pro notebooky 500GB disk. Tradičně je problém v tom, že běžný zákazník nechápe, „proč platit víc za Ultrabook s malým diskem a integrovanou grafikou, když vedlejší notebook nabízí za nižší cenu pětistovku + dvougigovou grafiku“. A tak to vypadá, že se Intel zkrátka jen snaží marketingový tahák („pětistovka disk je základ“) nějak využít (ono se do toho 5mm disku stejně víc nevejde).

Nejpravděpodobněji tak vypadá scénář, že Ultrabooky sice SSD ponesou, ale vedle něj by chtěl Intel zatraktivnit tyto produkty na papíře i přítomností nějakého většího úložiště. Otázkou je, jak moc to bude atraktivní, když takové Ultrabooky ponesou harddisky s přirážkou za tenké provedení. Moc smyslu nám to zatím nedává, ale uvidíme. Nakonec výsledkem by mohl být i 5mm hybridní disk.

Ideální by podle našeho názoru bylo, kdyby se těch pár výrobců HDD dohodlo a na 5mm pevný disk by se Intelu vykašlali. Ona se také docela obtížně bude ověřovat odolnost takovéhoto v podstatě nového řešení – tedy obtížně – „ověří“ ji nejspíše samotní zákazníci, až přijdou o svá cenná data :-).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 5mm pevné disky asi budou, ale dražší

Pátek, 17 Srpen 2012 - 11:32 | Jakub Jičinský | Tloustka televizoru ale neni podstatna pri jeho...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 14:46 | Tomáš Bohuněk | Pro mě, jakožto studenta, dojížejícího 300 km na...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 01:05 | zx cygnus | Překvapilo, nečekal jsem, že to bylo na trhu...
Středa, 15 Srpen 2012 - 22:46 | mikeczcom | můj osobní názor je ten že si akorát výrobci...
Středa, 15 Srpen 2012 - 22:38 | mikeczcom | kdysi? ;-) http://www.czc.cz/cowon-x7-160gb-white...
Středa, 15 Srpen 2012 - 22:31 | mikeczcom | Asi sis nevšiml toho konce co tam napsal, co? on...
Středa, 15 Srpen 2012 - 15:33 | Pety | Úspora materiálu (trochu plechu nebo plastu)...
Středa, 15 Srpen 2012 - 13:17 | Tomáš Bohuněk | Ultrabooky nejsou o výkonu. Ani o rozměrech při...
Středa, 15 Srpen 2012 - 13:00 | gurulix | Přidám ještě postřeh k DugOp. Důvod je krom PR...
Středa, 15 Srpen 2012 - 12:16 | Jakub Jičinský | Tak, tak. Ultrabooky maji pro spoustu lidi (treba...

Zobrazit diskusi