Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podtaktovaný 64jádrový Epyc na 3. místě ve výkonnostním žebříčku SiSoftu

Tuto událost by asi nejlépe vystihlo tradiční gottovské „Toto jsem opravdu nečekal…“ včetně veškeré nadsázky, která tato slova při tradičním předávání Slavíka provázela…

Že se 7nm 64jádrový procesor umístí na stupni vítězů v žebříčku všech otestovaných procesorů v databázi SiSoftu, na jednu stranu opravdu nemůže překvapit. V podstatě by to ani jinak dopadnout nemělo. Na stranu druhou to ale až tak samozřejmé není: Zatímco rekordy obvykle trhají silně přetaktované procesory, tentokrát si bronz odnáší naopak silně podtaktovaný vzorek - engineering sample.

Záznam z databáze SiSoftu byl sice stažen, ale zůstal zachovaný v podobě screenshotu, který kdosi zkomprimoval do jpegu, kdosi resamploval a kdosi pak překomprimoval do formátu png. Všichni tři by za to zasluhovali pár facek. Pokud jde ovšem o dílo jediné osoby, pak by zasluhovala všechny tři (páry facek).

Vidíme však, že testovaný vzorek 64jádrového Epyc Rome měl základní takt 1,4 GHz a boost 2,2 GHz. Reálně tato čísla nejspíš příliš neznamenají, pokud má procesor boost fungující podobným způsobem jako stávající generace, pak - stačí-li TDP - mohou všechna jádra boostovat klidně na maximální hodnotu. Právě 2,2 GHz je shodou okolností základní takt stávajícího 14nm 32jádrového Epycu. Protože může být při stejném (nízkém) taktu spotřeba 7nm jádra zhruba poloviční, pak je skutečně možné, že všechna jádra testovaného vzorku běžela při boostu přes 2 GHz. Jinými slovy, i když se finální takty uvedené ve specifikacích zvýší, reálné hodnoty dosahované v zátěži nemusejí stoupnout o tolik, kolik by naznačoval rozdíl v papírových.

Každopádně lze ale od sériového produktu očekávat ještě vyšší výkon, který patrně v žebříčku posune nový Epyc ještě o něco výše. Ne o mnoho, to už nejde.

Databáze dále obsahuje i výsledek 32jádrového vzorku Epyc Rome, který (zatím?) odstraněn nebyl. I tento vzorek je podtaktovaný, i když ne tolik jako 64jádrový. Při taktech 1,7 GHz pro základ a 2,4 GHz pro boost jde o frekvence o 500 a 800 MHz nižší, než jaké nabízí současný 32jádrový 14nm Epyc 7601. Jistě není třeba pochybovat o tom, že finální takty budou vyšší než u 14nm modelu, tedy přes 2,2 / 3,2 GHz. Na druhou stranu nelze čekat extrémy, 7nm Epycy disponují 2× vyšší kapacitou L3 cache na jádro a 128-256 MB cache si zkrátka o pár wattů řekne.

Vydání 7nm serverových procesorů Epyc Rome ohlásila AMD na třetí kvartál, tzn. na léto. Lze očekávat, že k jejich vydání dojde tak měsíc po Ryzenech 3000.

Zdroje: 

screenshot: WCCFTech

Diskuse ke článku Podtaktovaný 64jádrový Epyc na 3. místě ve výkonnostním žebříčku SiSoftu

Úterý, 21 Květen 2019 - 11:21 | Peter Fodrek | Tipujem, že bez lebo prepínanie kontextu Clocks,...
Úterý, 21 Květen 2019 - 11:01 | Hrdina | S těma fackama bych to viděl nějak tak... ;)...
Úterý, 21 Květen 2019 - 08:30 | RedMaX | No, nic moc, znamena to teda, ze kdyz je Epyc...

Zobrazit diskusi