Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

65nm Presler a další brzké plány Intelu

Intel logo staré
Pravděpodobně v souvislosti s oficiálním uvedením Sonomy se do oběhu dostaly další plány Intelu, mezi kterými je právě zmíněný 65nm nástupce dvoujádrového Smitfieldu s kódovým jménem Presler. Ten bude samozřejmě také dvoujádrový a půjde v podstatě o procesor Yonah pro desktopy. Yonah v plánech Intelu vlastně figuruje jako nástupce mobilního Prescotta, Presler pak jako nástupce dvoujádrového Smithfielda, který je zase pokračovatelem desktopového Prescotta 2M. Presler nahradí Smithfieldy v prvním čtvrtletí příštího roku a to odhadem na frekvenci 3,6 GHz a výše (že bychom se v příštím roce konečně oficiálně dočkali 4GHz procesoru od Intelu?).
Modelová čísla Smithfieldu

O Smithfieldu padla také jedna informace, a sice o modelovém číslování. Již z dřívějších zpráv známe označení x20, x30 a x40 a dnes přichází dosazení za ono „x“ a tím je číslo „8“. Výsledná modelová čísla jsou tedy 820 (2,8 GHz), 830 (3,0 GHz) a 840 (3,2 GHz). Finální jméno zatím nepadlo, ale díky značení podobným způsobem, jako dnešní Pentia 4, by se mohlo zdát, že i Smithfield bude stále Pentium 4.

Vanderpool v 6xx

V dohledné době očekávaná Pentia 4 6xx budou v druhé polovině tohoto roku obohacena o technologii Vanderpool (technologie umožňující rozdělit počítač virtuálně na několik PC). Zde se tedy na virtuální PC nebudou dělit jednotlivá jádra (jak se to dá čekat u dvoujádrových procesorů), ale zjevně už i jednotlivé „thready“ (vlákna) v HyperThreading procesoru (který se už nyní v podstatě tváří jako dva).

EM64T i ve starších procesorech

Pentia 4 6xx budou mít, jak jsme si již několikrát řekli, také 64bitové rozšíření EM64T. Toho se však překvapivě dočkají i starší Pentia 4 5xx, a to v druhém čtvrtletí tohoto roku, tedy relativně brzy po uvedení modelů 6xx. V té době se také dostane EM64T i do Celeronů D 3xx. Tím však Intel získá nad Semprony poněkud náskok, neboť Semprony zatím 64bitové funkce nemají a v rámci konkurenceschopnosti je tam budou muset doplnit (což by na druhou stranu neměl být pro AMD větší problém).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 65nm Presler a další brzké plány Intelu

Sobota, 22 Leden 2005 - 12:13 | Anonym | abys pak neplakal ze na tento supervykony...
Čtvrtek, 20 Leden 2005 - 19:36 | Chupas | ... a kdyz to dobre pujde, tak ve...

Zobrazit diskusi