Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: 7nm čipy budeme vyrábět v GlobalFoundries i v TSMC

No hlavne aby nedoslo k situaci, ze Navi64 TSMC bude mit jiny vykon nez Navi64 Globalfoundries. Bych radeji, kdyby treba Navi64 u TSMC a Navi56 u Globalfoundries.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Toto riešenie je nezmysel. AMD nebude míňať peniaze na prípravu dvoch rôznych návrhov GPU pre dva rôzne 7nm procesy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

56ky jsou vzdy delany z nepodarku full verze (64ky), takze logicky to bude stejna tovarna a stejny chip.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozdílných výkonů bych se nebál, třeba si rozdělí řady nebo stejně kvalitní křemík dají k sobě. Ale chybí mi spíž důvod proč to dělají? Prachy,kapacita,nejde se vyvázat ze smlouvy nebo chtějí mít pro jistotu dva dodavatele?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje nejaky predpoklad, ze proces TSMC je pro grafiky vhodnejsi. Nakonec pokud bude highend AMD od TSMC a mainstream grafiky od Globalfoundries, tak to bude jasne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to bude taková pecka, že ví že budou prodávat těžařům, hráčům i konzolistům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může mi někdo prosím Vás přeložit do češtiny následující: "Je zajímavé, nakolik paradoxní tato situace je. Zatímco obecně platí, že čím menší nároky na množství křemíku produkt má, tím je pro výrobce výhodnější. V situaci, kdy však výrobce platí pokuty za nízkou spotřebu křemíku, už to tak černobílé není."

Výrobce platí pokuty AMD za to že je čip AMD malý ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mozna to taky chapu nak spatne, ale cekal bych, ze kdyz maji nasmlouvane nake pevne mnozstvi wafferu za danou cenu (pokud je to cena za kompletni vyrobu cipu ne jen za cisty kremik), tak by bylo porad pro AMD lepsi mit mensi cipy, protoze by jich na dane plose vyrobili vice (a prodali vice-veci zisk). Pokud je to jen cena za cisty kremik bez dalsich technologickych postupu jako rezani, testovani, pouzdreni atd, tak by mohla nastat situace, ze vice vyrobenych cipu bude znamenat vice nakladu na vyrobu, ale u nake stare generace uz na tom bude maly zisk a neprodali by toho tolik, tak radsi vyrobi mene, tak akorat aby se vesli do nasmlouvaneho mnozsvi ale nemeli problem s odbytem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to bez rezania, testovania balenia a AMD plati, ak neodoberie dostatocny pocet wafferov pokutu.

A ta cena je od odobrateho poctu waffferov...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pevně danej odběr placek/čipů, potřebuješ n placek/čipů pro CPU a x placek/čipů pro GPU. V případě CPU je to asi v pohodě, není to závislé na žádné další komponentě co by to teď limitovala a lze s nějakou časovou rezervou výrobu navyšovat či tlumit. Odbyt byl jasnej.

U GPU (a to těch větších, jako je veka) je možná problém, který jsme do teď neměli potvrzený... paměti. K čemu jim bude na skladě x placek/čipů pro GPU, když k tomu nemají adekvátní množství paměti. Pokud mají dobré informace od výrobce/dodavatelů (HBM - hynix, samsung, GDDR5/X - všechno možné), můžou si snadno vypočítat, že by tolik čipů zkrátka nevyužili a nebo neudali (mimo AMD mají určitě dobré informace samotní výrobci karet - sapphire, GA, msi, ...).

Další fakt je ten, že sice chceš co nejmenší čipy, aby jsi toho vyrobil hodně, ale viz výše, pokud je máš problém udat (resp. víš, že je tam nějakej strop), musel by jsi buď placky sešrotovat, skladovat, nevím. V případě čipů budeš mít na skladě ležáky, nemluvě o tom, že řezání, testování, pouzdření a další něco stojí.

Těch omezení tam může být kopec, aby bylo paradoxně výhodnější "plýtat" křemíkem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni slozita vec. Ani to neni napsana nijak slozite.

Kdyz udelas maly cip, a chces jen 1000 cipu, zpotrebujes jen treba 2 placky.

No ale kdyz mas ve smlouve ze musis odebrat 10placek, jinac zaplatis penale, tak uz to tak dobre neni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>Pak se společnost rozhodla dát přednost 14nm výrobě u GlobalFoundries. Důvodem podle všeho
>byl především fakt, že společnost váže smlouva odběru určitého množství waferů, které musí AMD
>od GlobalFoundries odebrat, která vznikla v době oddělení továren společnosti pod samostatnou
>hlavičku.

Ta zmluva je niekolkokrat zmienena v tlacovych spravach AMD. A bud neplati, kazdopadne je jasne, ze v roku 2016 AMD zaplaitla 340 milionov USD Global Foundries pravdepodobne za neodobrate waffer-e, co ale v roku 2017 nenastalo a ani v Q4 2016? Lebo ta platba bola naposledy v Q3 2016..

Z webu AMD zmenikley of GF a platbach AMD voci nej:

SUNNYVALE, Calif. 4/1/2014

AMD (NYSE: AMD) today announced that it amended its Wafer Supply Agreement (WSA) with GLOBALFOUNDRIES Inc. for 2014. Under the terms of the amendment, AMD and GLOBALFOUNDRIES agreed on purchase commitments for 2014 and established fixed pricing and other terms of the WSA which apply to products AMD will purchase from GLOBALFOUNDRIES. Under this amendment AMD expects to pay GLOBALFOUNDRIES approximately $1.2 billion in 2014
http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-amends-wafer-2014apr1....

Q3 2017 Results
On a GAAP basis, gross margin was 35 percent, up 30 percentage points year-over-year primarily due to a $340 million charge related to our GLOBALFOUNDRIES Wafer Supply Agreement (WSA) in the year ago period (WSA charge
http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/press-release-2017oct24.aspx

2017 Annual Results
On a GAAP basis, gross margin was 34 percent, up 11 percentage points from the prior year primarily due to the absence of a $340 million charge (WSA charge) recorded in 2016 associated with an amendment to our wafer supply agreement with GLOBALFOUNDRIES
http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/press-release-2018jan30.aspx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak když musí za každou cenu udat co nejvíc křemíku, tak ať vyrábějí hlavně to největší - Vegu. Problém prodat to nebude. Ještě nám dluží např. Vegu Nano. A jestli není dost pamětí, tak ať navrhnou ještě větší APU bez pamětí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.