Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 90letý foťák Leica, který začal kinofilmovou revoluci, vydražen za 32 miliónů Kč

Krasnej kousek, to se musi nechat. Aktualne ma Leica svoji M9 - http://en.wikipedia.org/wiki/Leica_M9 - bratru za skoro 150Kkc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj taky predrazena, i kdyz je to skvely fotak (M9) ... byt to za 15.000, tak nestihaji vyrabet a obraty by sly do miliard ... no ale kdyz chteji za kazdou cenu krachnout jako luxusni znacka, proc ne ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jste mě pobavil. Leica nestíhá vyrábět jak M9, tak jejich top skla typu Noctilux (bratru za 250kKč), tak i středoformátovou S2. Nedávno nabírali nové zaměstnance aby stíhali pokrýt poptávku, nicméně čekací doby jdou do měsíců. Ale kdo chce kvalitu, tak si chvíli počká a na cenu nehledí.
Pro ty ostatní jsou tu japonské výrobky, které do roka ztratí na ceně 30% původní hodnoty. Cena výrobků leica časem jen a jen roste :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jste mě pobavil. To, že nestíhá vyrábět automaticky něco znamená ? Třeba to, že si neuvědomili, že původní plánovanou produkci 100ks/rok dnešní zbohatlíci skoupí hned - a s navýšením spotřeby by mohli razantně slevit, ale to by nebyla Leica, že ? ;o)
Kvalitu fotek netvoří fotoaparát, ale fotograf. Cena žádného elektronického výrobku časem neroste :oD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

3Dfx Voodoo 5 - 6000.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Znamená to jednu věc: poptávka převyšuje předpokládaný objem výroby, a tím pádem má společnost vyšší zisky. Zkuste se podívat na výroční zprávy. ;-)
Pro snižování ceny není důvod -- obchod je dohoda mezi kupcem a prodávajícím. Pokud obě strany s cenou souhlasí, cena je přiměřená.
Pro zbohatlíky Leica vyrábí speciální edice. Pokud se vám zdá cena za obyčejnou, seriově vyráběnou M9 vysoká, zřejmě nepatříte mezi cílovou skupinu této značky.

To, že cena výrobků Leica s časem roste, je fakt, který může potvrdit každý uživatel. Cena určitých produktů může klesnout (např. zmíněná digitální komora M9), ale objektivy a filmové aparáty na hodnotě neztrácí.
V poslední době ceny raketově rostou díky oslabujícímu dolaru a velké poptávce z Číny (viz vítěz aukce). Platí to i pro použíté digitální přístroje. Cena použité M8 za poslední rok vzrostla zhruba o 12 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... staci se podivat do bazaru fotoskoda.cz ... za kolik se prodavaji stare tela a stare objektivy ;-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Kvalitu fotek netvoří fotoaparát, ale fotograf."...
pod toto se lze jen podepsat...-, ale mam pripominku...., se staryma flexaretama apod. se dalo carovat, dnes je to o zmacknuti v ten spravny okamzik... / i kdyz to vlastne plati vseobecne porad /...
co ja se nafotil v interieru bez blesku ci jineho "prisvetleni" na obycejnou sunku Ljubitel, svetelnost 4.5, ale uvnitr byl Ilford 27DIN, film vyvolavan 4+ hodin v silne redene vyvojce R09...vysledek opravdu stal za to..., nektere povedene kousky mam dodnes schovane ve velkoformatu... / roll papir + vana to jistila..., uz jen to prvotni osvetleni papiru stalo taky za to... / stary Opemus, ci jak se to jmenovalo, pres 2m delka mezi papirem a objektivem, mnoho ztraceneho casu s nastavenim delky osvitu atd..., ale z vysledku mel clovek opravdu radost... /, btw, nejsem zadny "umelec", ale mam par "momentek" na kter jsem opravdu "hrdy", ani nevim, jak se mi to povedlo :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ZEISS uz ani ty skal nema na spickove urovni ;-))) uz je maji vsichni srovnatelne, hlavne ZEISS je uz mel totalne shitove, tak to predal Minolte, ktera je zase dala zpet na spicku ... akorat uz na te spis nebyla sama ;-)) ... ted je ma SONY ;-))

No a ZEISS uz to pochopil, ze kdyz nejsou lepsi nez NIKKOR, tak nemuzou prodavat draz ... tedy prodavaji levneji ... ale co s manualnim sklem, kdyz ho muzu levneji koupit v bazaru ... ale do zimy jedine manualni sklo, to se totiz nezasekne ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je jinak. To, co Sony prodává pod značkou Zeiss, jsou Minolty (případně nové designy původního týmu Minolty), na které maluje značku Zeiss, kterou má legálně pronajatou. S Zeissem jako takovým nemají vůbec nic společného. "Echt" Zeiss jsou pouze manuální skla, která staví na původních optických designech (na rozdíl od Sony-Zeiss skel, které staví na Minoltě). Nové manuální Zeissy sice částečně vycházejí z původních designů Glatzela, Woeltcheho a dalších "géniů" z Oberkochenu, ale jsou nově přepočtené/upravené a opticky lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to ještě jinak - Sony má něco od Zeisse a něco od Minolty, následně vlastní, a to je řada G. No a řada G je o třídu lepší, než Zeissy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, nemá Sony od Zeisse nic, než logo :-) Pokud máš na mysli nějaký konkrétní produkt, dozela by mě zajímalo, který by to měl být...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne Minolta vyrabela vse pro Zeiss vcetne navrhu, ZEISS uz se dnes soustredi vyhradne na vesmirny program a velke zrcadla pro hablovy teleskopy.

Proto ma SONY ZEISS ... protoze uz to byla de fakto minolta, ktera to cele delal a davala to do tubuse ZEISS ... takze i ty manulani skla pro nikon jsou od minolty ;-)) ... a ted od SONY ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale to si asi pleteš :-) S Minoltou spolupracovala Leica, nechala si u ní vyrábět některá těla a licencovala jí pár objektivů. S Zeissem neměla Minolta společného nic. Zeiss původně spolupracoval s Tomiokou, následně s Asahi-Pentax, se kterým vyvinuli bajonety, od Pentaxu dostal Zeiss devítivrstvý multi-coating, ze kterého vznikl T* a Pentax optická schémata pro pár širokoúhlých objektivů (původní 28/2.0 a 15/3.5). Následně Zeiss spolupracoval s Yashicou (jejíž optickou divizí byla bývalá Tomioka). Všechny původní designy Zeissu byly německé a vyráběné v Německu. Nakonec Zeiss výrobu optiky pro kinofilm přesunul do Japonska (v Německu zůstala minimálně část výroby pro střední formát), kde pro něj vyráběla Kyocera (samozřejmě podle původních designů, jsou to ta "made in Japan" skla pro C/Y bajonet) asi do roku 2005. Novou řadu manuální optiky si Zeiss nechává vyrábět u Cosiny v Japonsku. Značka Zeiss na optice pro Sony bajonet je jen nálepka, optika je Minolty a nemá s Zeissem nic společného (a ani nikdy neměla).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ještě upřesnění k jak píšeš "hablu", kde to taky pěkně motáš: primární zrcadlo pro HST dělala americká Perkin Elmer (a udělali s ním pěknej průser, ale to je jiná věc), nikoli zeiss.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ja by som vsetky tie drahe hracky zakazala, ono to stejne jen kazdeho otravuje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdarec Věróóóóóóóó!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní představa, že dá někdo za naprosto zbytečnou věc částku, kterou nevydělám za celý život...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.