Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 96Mpix APS-C? Pentax údajně také zvýší skokově rozlišení díky posuvu snímače

copak na to řeknou vykreslovací schopnosti stávajících objektivů? :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem k tomu, ze se nemeni rozliseni snimace pod objektivem, ale snimac je jen posunovan, tak v tom nevidim problem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

v tom případě doufám, že tuhle fičuru dostane i K-5 II :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nedostane stejně jako K-3, Pentax totiž moc nepřidává novou funkcionalitu do již prodávaných přístrojů. Mám též K-5II a žádný nový firmware už neočekávám :(

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To já bych naopak novému fw věřil (byť možná ne s touto funkcí). Pentax podporuje starší modely docela dlouho, vždyť na skoro již "historickou" K-7 vyšel poslední fw loni, tj. 5 let po jejím uvedení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no praveze problem je. pokial objektiv uz z podstaty svojej konstrukcie nedokaze na ploche snimaca vykreslit viac ako povedzme 25MPix detailnost, moze snimac rotovat ako camrda a aj tak nevykuzli ostrejsi obraz. Mozno vo vyslednom subore bude nasypanych 96MPix, ale budu to redundantne data a obraz bude co sa tyka detailov porovnatelny, ako keby tam bol 25MPix cip. Inymi slovami - posuv cipu nejako zvysi vyslednu ostrost, bude to stale lepsie ako dopocitavanie pri interpolacii, ale nikdy nepojde za hranicu ostrosti optiky. Popieralo by to zakony optiky. A logiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze dostanes 96 vypoctenych megapixelu. Nic vic, nic min.

Alespon tipuju, ze to funguje tak. ze se posouva snimac o zhruba 1/2 rozmeru jednoho pixelu, a z nasnimanych (asi) 4 snimku se vypocte vysledek. Nevim ale jak resi problem s casovym posuvem mezi temi snimky - trebars kdyz mam expozice v radech (desetin) sekund, pak z toho asi moc poskladat nelze. Ale mozna se mylim a je to cele jinak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale použitelné je to asi jen na zátiší, architekturu a krajinky, nebo jak rychle to zvládne exponovat?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

predpokladam tak rychlo ako rychlo vie sekvencne fotenie(technicky zvladne nie ako skutocne foti s pauzami)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz uprava 14-16 Mpix RAW alebo robenie panoram z 5-10 ks. 14-16 Mpix mi pripada nezdravo prehnane (kde je moj maly 4 Mpix fotacik z roku pana 2003). Keby som mal robit panoramu z 10 ks. 96 Mpix fotiek, kazdy bezny soft na tom skolabuje. K cemu je to dobry?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proc by na tom mel bezny soft kolabovat?

Kdyz muze byt nactena knihovna obsahujici deset tisic fotografii i s nahledama, tak par stomegovych fotek ten soft nemuze rozhazet.

Nikdo nikomu nebrani fotit do 4 mpx i v roce 2015, nicmene nezapominejme ze dnes je standardem na zpracovani fotek 16-32 GB RAM a ctyrjadrova I5, coz je pocitac ponekud vykonnejsi nez v roce 2003.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ta knihovna s thumbailama fotiek je vacsinou nakesovana na disku a podobne sa jedna o par sto megovy subor, co samozrejme nie je problem. Tie thumbaily maju asi 160x120 pixelov, co teda neni bohvico, musi ich byt niekolko tisic, aby to zacalo robit problem, ked sa to nacita do RAMky.

Tak 16-32 GiB RAM je mi na velky prd (mimochodom 32 GiB nie je ziadny standard, ale maximum napr. high-endovych dosiek pre cs. 1150). Na prd mi je aj hypotitickych 64-128-192-256 GiB RAM (ak by to doska a prislusna edicia 64bitovych Wokien zvladala), pokial ten samotny program na robenie panoram bude len 32 bitovy a je schopny tak vyuzit len 2 GiB RAM. A to si pis ze taky programek na robenie panoram je na RAM absolut zabijak. Mozno si ziadne panoramy este nevyrabal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naprd ti bude krome te RAM i ten core i5. Potrebujes grafarnu, s rozumne velkou pameti a podporou ve fotoeditoru ktery pouzivas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobry to je k:
1) hypoteticky - nahrada teleobjektivu - muzes delat vyrezy z fotek
2) abys mel predlohu na tisk na papir o rozlohe bytu 1+1
3) aby sis mohl honit <..> pred kamosema, mas-li zrovna 15
4) Pentaxu se zvednou prodeje

.. nic dalsiho mi nenapada. 4K (8MPix) displeje nema temer nikdo, natoz vyssi, lidske oko umi sotva 10MPix IIRC, takze nevim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prostě použitelné JEN pro statické snímky. A i tak je otázka, kdo využije tak brutální rozlišení.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Technika jde stále kupředu, zatímco úroveň fotografií v internetových galeriích neustále klesá.
Je tedy patrné, že je něco špatně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

no jo no, fototechnika je stále dostupnější a fotí každý, kdo má do pr*ele díru. na tom by nic nebylo, když to ty lidi baví, tak proč ne.

větší průser je trend, který pozoruju na hodně serverech s galeriemi - fotorádce, photoserver, megapixel, v poslední době i photoextract: reciproční hodnocení. lidi si navzájem chválí a hodnotí šílené podprůměrné cvaky, které o světle a kompozici nikdy neslyšely, ale navzájem se tím utvrzují v pocitu, že jsou děsní borci a umělci :(. fotografie jako umění jde děsně do haj*lu. všude se jenom píše "pěkné, super, pecka", ale když někdo poukáže na kompoziční chybu, tak na něj málem pořádají hon s cílem upálit ho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, jak se redaktori i diskutujici chytaji zrovna tehle funkce. Pritom nejde o nic noveho, technika skladani nekolika za sebou porizenych fotek ze stativu je tu uz davno. Sice se doted neposouval snimac, ale i ty miniaturni rozdily mezi jednotlivymi takto porizenymi snimky na zvyseni rozliseni staci.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.