Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k A620 herní výkon Ryzen 7 7800X3D neomezuje, v CineBench je o ~5 % nižší

Chlapik pouzil 20$ chladic pre A620 a vodnika pre X670, co mohlo teoreticky znizit vykon v Cinebench.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To zvýšení skóre nebude kvůli výkonu napájecí kaskády. Jednojádrové skóre, které rozhodně není omezováno napájením, je u té x670 vyšší o 1,3%. A nárůst těch 4,7% rozdělený na 8 jader dává jen velmi malý přírůstek 0,6% na jádro. Kdyby byl důvodem přírůstku na x670 nedostatečný výkon napájení a620 desky, tak by bylo jednojádrové skóre podobné a rozdíl by byl hlavně u výkonu jader při vícejádrovém testu.

Těch 88W, kterými se na řadě webů u a620 straší, bude asi minimální požadavek na výkon napájení a bude se uplatňovat nejspíš nanejvýš u OEM desek, které se dají šidit víc, než běžné základovky, protože se u nich nepředpokládá osazení jiných, než s nimi dodaných procesorů.

Nejslabší a620 základní deska, kterou jsem našel má pro cpu 4 fáze. I pokud by měla celkem bídné 50A spínací MOS tranzistory, měla by být schopná při 1.2V dodat trvale 1.2*50*4=240W. Měla by tedy utáhnout i nejnáročnější AMD procesory s TDP 170W.

Částečně by výkon napájení mohlo omezit provedení bez chladičů pokud by nebyly ani ofukovány chladičem procesoru. Ale podle grafu Figure 9 z datového listu (viz dole) běžně používaného bloku spínačích 60A MOSů je při pokojové teplotě bez chladiče a ofukování snížení jmenovitého proudu jen asi 10%.

Pokud tedy výrobce desky nezavede v BIOSu nějaká umělá omezení, což nemá moc důvod, tak by neměly mít žádné procesory na desce s a620 s napájením problém. I proto, že nepůjdou taktovat.

https://www.digikey.jp/htmldatasheets/production/1035111/0/0/1/ir3550.html

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono ten CPU je tak dobrý, že snáď aj peklo zamrzlo

AMD Ryzen 7 7800X3D: Nejlepší herní procesor roku 2023? Zřejmě ano!
Z. Obermaier
včera 08:00
Nejlevnější model řady Ryzen 7000 s 3D cache nabízí sice jen osm jader, k maximálnímu hernímu výkonu mu to ale jednoznačně stačí. Reálná herní spotřeba je navíc na úrovni nejúspornějších mobilních procesorů. Pro hráče absolutní bomba.
https://pctuning.cz/article/amd-ryzen-7-7800x3d-nejlepsi-herni-procesor-...

Subjektivní názor

Jak už bylo řečeno, pouze z pohledu herního výkonu je situace mezi špičkovými čipy AMD a Intelu celkem vyrovnaná. Těžko bychom mezi výkonnými modely hledali některý, který by vyčníval.

Pokud ale přidáme na misky vah spotřebu, je to jasné. Nejzajímavějším herním procesorem roku 2023 je právě Ryzen 7 7800X3D. Nabízí špičkový herní výkon, extrémně nízkou spotřebu a moderně vybavenou perspektivnější platformu AM5. Pokud kupujete nový herní stroj, je tato varianta nejlepší volbou, pokud akceptujete vyšší cenu desek.
https://pctuning.cz/article/amd-ryzen-7-7800x3d-nejlepsi-herni-procesor-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

s vydáním A620 desek už IMHO není ani problém ta "vyšší cena desek".
V situaci kdy dám do té nejlevnější desky A620 desky s omezením napájení onen 7800X3D, mohu dál klidně použít RTX4090(stále jen pcie4.0), tak oproti hiend desce přijdu o 2-3% fps v nějakých těch 1080p a ještě méně u 1440p. Bavíme se ale o výkonu o ve stovkách fps, kde je to tedy absurdní, protože ve 4K už nepřijdete vůbec o nic. Vzhledem k tomu, že nejdříve musím koupit drahou 4090, aby vůbec mě stálo za to vůbec lepší desku řešit, tak je to neexistující problém. A pokud teda zamýšlím neupgradovat desku do konce životnosti AM5, tak desky s pcie5.0 na X16 slotu jsou už pod 5 tisíc korun. Zde platí opět, že to má smysl řešit až pro budoucí hiendové grafické karty, které budou stát přes 30 tisíc, vedle toho je onen "příplatek" mezi nejlevnější A620 deskou a nejlevnější B650 deskou, která umí pcie5.0 na X16 slotu naprosto minimální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten kto dobre pozna danou technologii(aktualni 600 AMD(ASMedia) cipsety plus Zen IV architekturu) vedel ze rozdil ve vykonu v pripade pouzitych cipsetu nebude zadny.

Procesor totiz v sobe obsahuje pametovy radic ktery je vyveden primo na desku, dale sam krmi dva NVMe sloty plus jeden PCI-Express x16 slot, rozdil teda dela jen a jenom napajeni(pocet VRM/faze/dimenzace boardu).

Kdyby vyrobce uskrtil X670E platformu(desku) rovnez na 65W TDP, dosahla by stejneho vykonu jako jiz zminovana 65W A620.

Kdyz neco resit ohledne socketu AM5 tak poradny cipset protoze ani X670E neni poradna platforma(!), je totiz blbe zalozena na dvou oddelenych PROM21 cipsetech ktere jsou k tomu jeste nelogicky propojeny za sebe, prvni z nich komunikuje s procesorem jenom x4 linkami a jako bonus jeste v tride PCI-Express 4.0, cili X670E neni ale ze vubec PCI-Express 5.0 native tak jak byl AM4 X570 ktery byl skutecne PCI-Express 4.0 native!

Chtelo by to X690 kde by byla zakladni deska vybavena skutecne jedinym poradnym cipsetem ktery by s procesorem komunikoval skrz x4 linky PCI-Express 5.0, jako ceny X670E sou praseci ale vybaveni a komunikace soucasnych ASMedia cipsetu je tragicke, nepochopim proc AMD neudela vlastni cipset ze 6nm IOD, soucasne naceneni X670E skutecne 6nm IOD odpovida!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že má AMD místní diskuzi, kde jim každý hned super poradí jak udělat vlastní chipset. Nebylo by lepší, kdyby tam byl rovnou další celý Zen4?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale fakt je v tom že ač ten svůj čipset udělali maximálně levně a modulárně tak na cenách finálního produktu, tedy ZD to vidět vůbec není. Proto ho chápu že ho ta cena se*e. Jednoduše dva levné bazmeky spojili a chtěji za to ultra přirážku. Je to stejně oprávněná kritika jako 20Kk+ grafiky s 192bit sběrnicí a jednoduchou konstrukcí kterou má maskovat masivní chladič jako takový extra fíkový list. Nebo ještě hůř 128bit levné PCB akorát pár desítek MB extra cache u čipu - což na konstrukci již tak levného řešení nemá vliv. 128bit byl vždy lowend a ne na 8tisíc+. Prostě si zjednodušili práci, ale cenu napočítávají jako kdyby měli nějakou extra navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano zjednodušili si práci. Je to stejný jako brečet, že AMD neprodává nativní 16ti jádro, nebo že Intel tam cpe nějaký E jádra. Takže by měly ty procesory prodávat mnohem levněji, protože já přeci vím kolik to má stát. Ceny desek od AMD i Intelu, s poslední generací chipsetů, jsou srovnatelné. Každý má výhody i nevýhody. I kdyby udělali jednochipové řešení, tak to nejspíš skončí jako u X570, který žralo 15W, takže tam montovaly vřeštící miniventilátory. AMD šlo především cestou budoucí upgradovatelnosti. Nabízí možnost PCIE 5 pro SSD i grafiku a k tomu USB 4. Nemyslím si, že je to málo. I jen ty další PCIE 5 linky by to prodražily. Plus ten chip na lepším výrobním procesu. Třeba uvedou nový high end chipset spolu, nebo i před, Zen 5. Hlavně aby byl pasivně uchladitelnej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je co jsem psal, že víc jak osmijádro je to toho čipsetu zbytečné když už u 7800X3D se začíná objevovat limitace - byť nepatrná ale spolehlivě indikuje že tam zkoušet tlačit silnější je nesmysl. Myšleno pro obecnou populaci co nešteluje watty a kupuje fakt nejlevnější fošny a ne vyšperkované co se blíží výbavou vyšším modelům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano psal jsi to. A už ti bylo vysvětleno že Ryzen 9 7900 má 12 jader a 65W.
Ryzen 7800X3D má 120W tedy stejně jako 16 jádrový AMD Ryzen 9 7950X3D.

A taky nevíme kde ta limitace je. Jestli v napájení nebo v teplotách.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

spíš v teplotách, málokdo pořídí levnou desku do kvalitní - rozuměj dražší - skříně s patřičným prouděním vzduchu. Tyhle se obvykle dusí s jedním větráčkem vzadu. Dvanáctijádro, tedy pokud ho natvrdo neomezíš na těch 65W bez jakéhokoliv boostu ti s grafikou RTX 3060 12GB pojede na hranici teplotních možností, samozřejmě o jakémkoliv oc si uživatel může nechat zdát. No a pokud pěstuje rád doma teploty kolem pětadvaceti stupňů tak i tak to bude throtlovat.
Popisuji běžnou situaci kdy je skříň do tisicikoruny, sice prostor na dva větráky vpředu ale jen úzký průduch u kraje zpředu skříně, tudíž minimální efektivita a jeden 12cm větrák vzadu. A jak jsem psal kdo šetří každou korunu na desce ji bude šetřit i na skříni. Pak můj scénář platí 100%. Osobně ověřeno na takové skříni s 3900X+GB Eagle RTX 3060 12GB s 2x16GB DDR4 3733. Tedy 105W CPU a necelých 200W grafika - reálně při Zaklínač 3 s RTX kolem 170W a procík taky rozhodně na plno nejel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano tyhle levný skříně, které nemají kudy nasát studený vzduch jsou peklo.
Přidání výkonného větráku na zadní pozici vede k tomu že se otočí tok vzduchu ve zdroji.
Takže teplo se za skříni točí v kruhu.
Osobní zkušenost.

Ale pleteš si throttling se snižováním turba.
Jestli se tedy bavíme o AMD CPU.
Zkoušel jsem ucpat průduchy na skříni.
Ryzen při 95°C začne snižovat frekvenci.
Nejdřív o 5%. Po hodině plné zátěžě dokonce o 10%. Ale furt jede nad Base frekvenci. Tedy v turbo režimu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.