Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desky s A620 nemusejí podporovat více než 88W napájení

To je celkem OK, většina CPU se do těch 88W rozumně vejde a pro levnější sestavy s nějakým Ryzenem 5 7600 či R7 7700 je to úplně v pohodě. Navíc i ty vícejádrové kousky mají i s nižším limitem pořád velmi slušný výkon.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to odpovádá mému názoru že ty 620 budou mít maximálně bezpečný provoz pro osmijádra. Na lowend akorát.
Určitě se ale najdou jedinci co tam budou chtít strkat vyšší čipy na svoji zodpovědnost. Jde o to aby výrobce jasně deklaroval že v případě víc jak 8jádra se zříká odpovědnosti za případné zničení/uškvaření.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Před 5 měsíci jsi kritizoval AMD za to že AM5 je drahá. DDR0:
"celkově se platforma dostala do jiné cenové relace."
Zdroj:
https://diit.cz/clanek/65w-ryzen-7-7700-v-geekbench/diskuse#comment-1390123

A teď, když tvé volání po levných deskách bylo vyslyšeno, kritizuješ, že to není dimenzovovano na všechny modely CPU.

Ano vkládám ti do úst co jsi neřekl.
Ale jsi první z hejterů co se ozval.
Tak to zchytáš za všechny ostatní.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

to jsi špatně pochopil, jen kritika výrobců kteří neupozorní na limity těch nejlevnějších desek. Vždy se najde dost tydýtů co koupí desku podle seřazení od nejlevnějšího a dají do toho jeden z nejvyšších modelů a pak se diví že v lepším případě to nemá takový výkon jako v testech nebo v horším že je to nestabilní, zvlášť v uzavřené bedně s jedním větráčkem. Proto by u těchto bazmeků bylo třeba jasně deklarovat že nad 8 jader mohou být problémy se stabilitou a výrobce se zříká následků. Už i tato věta na krabici by mohla být pro většinu dostatečně odstrašující.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba ale není závislá na počtu jader. Proč by třeba 65W Ryzen 9 7900 měl mít problémy a 105W Ryzen 7 7700X ne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě dost baví.
Představa intel fans o tom že jak to má víc jak 8 velkých jader, tak to musí žrát i trávu u cesty.
Ne. Nemusí. AMD to umí. Viz Ryzen 9 7900.

Jak podle fotky poznáš že to je bazmek?
Jo jasně je tam logo AMD XD

Tydýt, který si koupí nejlevnější MB, nestuduje testy. Takže výkon řešit nebude. Stejně tak nějakou teplotu.
Navíc takový Ryzen 9 7950X3D bude mít brutální herní výkon i v této desce s omezeným TDP.
Takto levnou desku v herním PC jsem už viděl. A uživatel byl spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvrzení, že čipset A620 nepodporuje procesory s TDP přes 65W je pitomost, kterou pustil do světa někdo, kdo netuší, která bije a 4+1+1 fází napájení se mu zdá málo, protože vidí svět v duchu hesla ­"čím víc proužků, tím víc adidas­". Koukal jsem na specifikace čipsetů na webu AMD a tam nic o omezení TDP. Ani být nemůže, protože TDP procesoru nesouvisí s čipsetem, ale se spínanými měniči napájení ­(VRM=VoltageRegulatorModul­). Ani u nejzákladnějších A620 desek Asusu, nebo Asrocku se nic o nějakém omezení procesorů podle TDP nepíše.

Všechny i ty základní desky jsou vybaveny CPU 8­-pinem. Ten je schopen dodat 384W a dokonce i 4­-pin je schopen dodat 155W. V každé fázi jsou spínací MOS tranzistory a na jejich kvalitě závisí tepelné ztráty a schopnost dodávat potřebný proud. Maximální spínaný proud MOSu je určen výrobcem a bývá od nějakých 30A do 90A. Jedna fáze se slabými 30A MOSy by tedy mohla teoreticky dodat výkon až 30*12 = 360W. Více fází se dává kvůli nižším tepelným ztrátám díky paralelní práci více MOSů a hlavně kvůli dosažení lepšího vyhlazení výstupního napětí, které se dosahuje fázově posunutým spínáním jednotlivých fází.

Nejžravější současné AMD procesory mají TDP 170W a maximálně berou 240W. Tenhle výkon by měl být schopen dodat i hypotetický VRM s jednou fází a dost slabými MOS spínači s proudem 30A . Takže VRM s jen 4+1+1 fázemi je dostatečně předimenzovaný, aby mohl napájet i ten nejžravější AMD procesor.

https:­/­/www.amd.com­/en­/chipsets­/am5
https:­/­/www.linkedin.com­/advice­/0­/how­-do­-you­-manage­-cable­-management
https:­/­/www.personal­-view.com­/talks­/discussion­/21417­/motherboard­-vrm­-power­-guide

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4+1+1 fazove VRM so stredne velkym pasivom nemaju problem s 7950X, ale teplota VRM je podla testu 101-104°C pri izbovej teplote 21°C. https://youtu.be/DTFUa60ozKY?t=747 Tabulka s poctom faz je v 20:00 minute. Niektore dosky znizuju vykon aby znizili teploty, napr. Asus B650M-A Wifi II. Ak tam das este mensi alebo ziaden pasiv, tak budu teploty este vyssie a moze to znizovat vykon (az o 30%) i zivotnost dosky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na jiném webu mne (zřejmě kolegové z tlustoproudu FELky, kteří spínané měniče už někdy počítali) nachytali na švestkách :­-O :­-­). Ano přiznávám, můj příklad hypotetického výkonu jedné fáze spínaného snižujícího (step-down) měniče byl hodně hajdalácký a pro tohle konkrétní nasazení bude přenášený výkon asi o řád menší. Tak si sypu popel na hlavu a zkusím to spočítat trochu důkladněji.

Problém je v tom, že procesorům napětí 12V moc nechutná ;­-­). Jejich napájecí napětí je dnes, bohužel, už skoro o řád nižší, než napájecí napětí ze zdroje. Při nízkých taktech, malém výkonu a tedy i příkonu běží CPU s velmi nízkým napětím 1,0­-1.2V. Pro vyšších takty je potřeba napájecí napětí zvýšit a s tím rychle roste i příkon procesoru. Pro ryzeny je pro trvalý provoz maximální doporučené napětí 1,35V.

Doba sepnutí tranzistoru ve snižujícím ­(step­-down­) měniči je daná poměrem výstupního a vstupního napětí. Pro jednoduchost budu počítat napájecí napětí procesoru 1,2V. Pak je spínací MOS sepnut jen po dobu desetinu pracovní periody a běžný 60A MOS je tedy schopen přenášet jen nižší výkon 12*60*0,1=72W. Při vyšších taktech procesoru se zvyšuje jeho napájecí napětí, prodlužuje se doba sepnutí a tedy výkon, který je schopna jedna fáze přenést. Budu ale brát jen těch 72W a tak si dovolím si neřešit ztráty. Ty jsou u spínaných zdrojů malé, protože jejich účinnost je velmi vysoká.

Nejslabší napájecí obvody desek s A620, které jsem našel, mají pro CPU 4 fáze. Za výše uvedených podmínek ­(1,2V pro CPU a 60A MOS­) je i ten slabý 4 fázový napájecí obvod schopen dodávat 288W, což stačí i na nejžravější ryzeny.

Počet fází a maximální proud spínacích MOSů spolu souvisí. Čím slabší MOSy, tím víc fází je potřeba na přenesení požadovaného výkonu. A protože růst nákladů při použití lepších MOSů je malý, zvlášť v porovnání s náklady na další součástky i složitější desku při přidání další fáze, dávají výrobci na základní desky co nejlepší, ale cenově ještě rozumné MOSy. Tím spíš, že jejich kvalita je spolu s počtem fází jedním z marketingových prodejních argumentů.

Pokud by výrobce použil jen nějaké slabé 30A spínací MOSy a 4 fáze, zvládla by deska dodávat jen jen 144W a tedy ryzeny s TDP 105W. Ale žádný výrobce si nedovolí dát na maloobchodní trh desku, u které by musel tučným červeným písmem psát: "Pozor, tahle deska nezvládne napájet silnější procesory". Tohle šulení si může dovolit nanejvýš u OEM sestav pro firmy, kde ví, že tam nikdo nikdy nedá jiný procesor, než ten, co tam osadil.

Ve skutečnosti by však nebyl důvod bránit osazení žravějších procesorů ani do desky se slabším napájením. Řízení napájecích obvodů je pod kontrolou BIOSu desky, která ví, jak má silné napájecí obvody. Tak dá i žravému procesoru jen tolik, kolik to napájení zvládne. A procesor poběží, jen to bude s o něco menším výkonem, než by mohl na mít na špičkové desce. I když tohle je spíš jen teoretická možnost. Stačí se podívat na test silných procesorů na různých deskách. Výkon i na nejlevnějších deskách není významně nižší, než na špičkových. No, pro jistotu bych měl dodat, že tohle platí pro AMD procesory. U nejžravějších Intelů na kvalitě desky bude záležet o dost víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano kupodivu AMD stacia i 4 fazy na 190W CPU, ak tomu doska nebrani. ASRock B550M-HDV limituje vykon aby VRM nepresiahli 78°C. A to je problem. Ma 4+2 fazove Sinopower SM4337 + SM4336 MOSFETy ktore dodavaju 55A pri 25°C a 35A pri 100°C. CPU mal spotrebu cca 190W, cely PC 220W.
V niektorych benchmarkoch je to v pohode ale v Handbrake to malo az o 45% nizsi vykon, v Corona 30%, 7-zip 22%, Cibenench 5%, POV-RAY 12%, Spreadsheet 17%.
https://www.tomshardware.com/features/cheap-AMD-b550-motherboards-tested/5

Podobna doska, 4-fazova Asus Prime B550M-K bez pasivu na mosfetoch vykon neznizovala, ale VRM mali 105°C v zatazi.

U Intelu je to ine. Vacsina 4-fazovych dosiek s pasivom chcipa a vyrazne znizuje vykon i pri osadeni 130W 12600K.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono u AMD aj tie procesory s vyssim poctom jadier ide dat do "ECO" modu. Potom su zastropovane 65W TDP (a akymkolvek realnym limitom spotreby, ktory sa na danu generaciu aplikuje) a strati sa pri tom prekvapivo malo vykonu. Cize v takej doske je teoreticky stale mozne prevadzkovat aj dost tucne procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak si z fotky základní desky poznal, že se po vložení víc jak 8jádra zničí/uškvaří?

Jo nijak, jen další hejt.
Navíc AMD vyrábí i 12jadrový 65W model:
https://diit.cz/clanek/65w-ryzeny-otestovany-ryzen-9-7900-vykon-core-i9-...

Předpokládám že deska v pohodě zvládne i Ryzen 9 7950X, jen se mu nastaví limit na 88W a výkon klesne o zanedbatelných 5%.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

protože jde o všeobecně jednodušší označení. Dá se slovíčkařit jako ty, třeba že i ručně jde snížit voltáž nebo podtaktovat a tak se vejít, ale pro frikulíny co tomu spíš nerozumí než rozumí je to mnohem výstižnější označení bez právničtiny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chceš psa býti, klacek si vždy najdeš. Stále si stěžuješ na ceny základních desek. Já nevim, ty bys byl snad spokojenej až ve chvíli, kdy by se dostaly na úroveň AM1 desek? To byla paráda, 900Kč s DPH!
Prostě se smiř s tím, že DDR5/PCIE4/5 není levné konstrukčně a levným deskám odzvonilo. Pokud chceš levnou platformu, kup si NUC nebo AM4/LGA1200 ale neprskej tu, že to zas nemá tohle a ono.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Každý má právo volby.
Buď si koupí desku, která zvládne i ty nejvýkonnější CPU co se v příštích letech dostanou na trh.
A nebo bude šetřit a koupí si toto.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Anebo teď koupí A620 + Ryzen 7600 a až to bude příliš dýchavičné, tak koupí novou levnou desku a do ní nový levný Zen9. Nebude ho to stát nijak zásadně navíc, protože ušetří spoustu tisíc za hi-end desku a něco málo dostane za prodej A620+7600.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A sakra.
Davidovi někdo hacknul účet!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To snad není až tak fatální problém. 7950X/8950X/9950X nikdo soudný do A620 nedá. Leda tak v příspěvku v diskusi o Intelu na DIIT, aby mohl tvrdit, že může koupit levnou desku a o pár let později díky mééééégadlouhé kompatibilitě do ní vrazit top model poslední řady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v jedny zakladni desce s B450 sem mel R1600af a ted R5700X. Ta deska stala cca 1700,- muzes provest kalkulaci kolik by stal obdobny upgrade na Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím důvod, proč upgradovat z 12vlákna. Klidně u něj vydrž dál. A až za 2-3roky "dodýchá", tak určitě nebudeš do té desky cpát jejími omezeními přikrcenej 5950X, když místo toho půjde koupit za obdobnou cenu stejně výkonný Zen 6-7, ale s menší spotřebou, PCIe5(6) atd

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Copak se stalo s filozofií "7+ let starého HW" ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Měla smysl v době, kdy ten starý hw byl odpovídajícím způsobem úsporný. To Zeny5 nejsou, ač je lze takto nastavit. O Intelu se netřeba bavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšu si

45W desktop není úsporný, ačkoliv ho tak lze nastavit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I Intel lze takto nastavit, přesto se zde nepovažuje za úsporný. Beru výchozí stav. Ten úsporný není ani u jednoho z výrobců, přestože jeden je o něco lepší než druhý.

Prosím nevytahujte 13900K(S), bavíme se o úsporných desktopech, čili spíš něčem jako 13400 apod..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 9 9950X bych do A620 klidně dal.
Například pro render farmu to je ideální řešení.
Naprosto bezkonkurenční poměr pořizovací cena/ provozní náklady/ výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč dáváš link na recenzi herního CPU v diskuzi o renderování?
Video jsem při první reklamě vypnul.
Takže jsem viděl jen minutu a nevím o čem je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hlavne je dobre tohle vedet dopredu, at clovek vi a 65w procesory se kupujou stejne vic
1. nezere to tolik
2. byli vzdycky mnohem levnejsi
3. herni vykon byl skoro stejny jako xkove verze

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že nejlevnější desky mají limit na CPU se děje už dekádu. Nevím co je na tom tak objevného. Především na mITX a microATX deskách je to povinnost to zkontrolovat před koupením. Ale jak tu už někdo podotknul a myslím že i samo AMD to říkalo, A620 je pro lowend AM5 a APU s větší GPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že plácáš nepodložené nesmysly, založené na svých představách. Ale samozřejmě se mohu mýlit.

Mohl bys uvést odkaz na nějakou desku, u které výrobce uvádí, že se do ní nesmí dát, nebo se nerozeběhne nějaký procesor po příslušnou patici? A pokud možno pro AMD procesory, když se bavíme o deskách pro ně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Desku nechci pokud nemá 4 díry na DDR. Ještě se mi nestalo, abych v budoucnu nezaplnil všechny. Teda možná kromě posledního PC, kde jsem dal rovnou 64GB protože byly levné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Což mi připomíná: Jedou DDR5 jako dvoukanál už na jednom DIMM? Nebo se mi něco popletlo v hlavě? A pokud ano, tak dva DIMM jedou pořád jako dvoukanál nebo jako čtyřkanál? Víte tohle někdo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AFAIK AM5 neumí 4kanál, nebo kecám? Takže u 2 slotů předpokládám 2kanál při obsazení obou slotů totožnými moduly. Teoreticky je snad "lepšejší" výkon při použití dualrank (multirank). Ale nejsem v tomhletom machr, jenom machruju podle toho, co si pamatuji...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, DDR5 moduly jsou nadále 64-bit, nicméně interně je to rozděleno na 2x32 bit, tedy je to jakoby dvoukanál. Dá se tak říci, že dva moduly v dual channelu pracují v režimu 4x32 bit namísto 2x32 bit. Trochu to kompenzuje ty vyšší latence.

Zajímavé pak jsou ty nové DDR5 paměti s 24GB a 48GB kapacitami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dík. Takže teď jde ještě o to, jak s tím naloží procesor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednokanalove a dvoukanalove zapojeni pameti se resi kvuli vysledne prenosove rychlosti pameti a to hlavne u integrovanych grafik, kde to ma velky vliv na vykon (fps).

Prenosova rychlost modulu pameti je dana taktem jeho hodin. A pokud se misto jednoho modulu pouziji dva (dvoukanalove zapojeni), tak se prenosova rychlost zvysi skoro 2x, protoze se misto 64 bitu muze najednou prenaset 2x64-128 bitu.

Velka prenosova rychlost je ale prinosem jen u aplikaci, ktere pouzivaji dost velke souvisle bloky dat. Tam, kde aplikace pristupuje k malym blokum datum nahodne a ta jsou rozeseta po velkem rozsahu pameti, jako jsou treba hry na neintegrovane grafice, zvyseni prenosove rychlosti moc nepomuze. Pri jednom pristupu do pameti se prenasi velky blok pameti (8x64 bitu na ddr4 kanal), ale velkou cast z nich muze byt pro aplikaci neuzitecna. V takovych pripadech je podstatnejsi mensi zpozdeni (latency) pristupu do pameti. Proto pouziti EXPO profilu u amd procesoru zlepsuje fps.

Pouziti 2 kanalu muze zlepsit i zpozdeni (latency) pristupu k pameti. Ne to teoreticke merene v testech, ale to prakticke, ovlivnujici vykon aplikaci. Druhy kanal totiz pracuje nezavisle na prvnim a muze adresovat zcela jinou oblast pameti. Rekl bych, ze prave tohle vedlo u ddr5 k rozdeleni 64 bitoveho kanalu na dva 32 bitove subkanaly. To umoznuje adresovat soucasne a nezavisle 4 samostatne oblasti pameti a zkratit tak realne pristupove doby k nahodne rozlozenym datum.

Zaroven to mozna muze i setrit energii u pametove mene narocnych aplikaci, protoze pro precteni dat staci aktivovat jen polovinu pametovych cipu.

Mira vyuziti a tedy i prinosy toho rozdeleni puvodne 64 bitoveho ddr4 kanalu na 2 ddr5 subkanaly zavisi na konstrukci pametoveho radice v procesoru. Muze se k pametem chovat i tak, ze ty dva subkanaly neadresuje jako nezavisle, ale jako jeden 64 bitovy, stejne jako to bylo u ddr4.

Mam trochu podezreni, ze takhle s ddr5 pracuje intel u svych ddr4 kompatibilnich procesoru. To by mohlo vysvetlovat, proc je u nich prinos pouziti ddr5 pameti tak maly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vlastnosti samotnych pametovych bunek ddr4 a ddr5 se moc nelisi. Zasadni rozdil je v jejich organizaci a v pristupu k nim. A pokud pametovy radic neni schopen vyuzit vyhod vyplyvajicich z rozdeleni puvodne 64 bitoveho ddr4 kanalu na dva 32 bitove ddr5 (sub)kanaly, bude REALNA rychlost ddr5 pameti podobna jako u ddr4 pameti. Tohle bude platit tim vic, cim vetsi bude podil ridkych, nahodne umistenych dat, kde plati, ze v adresovanem bloku pameti je jen jedno uzitecne dato a zbytek obsahu bloku je v danou chvili neuziecny.

Aby bylo mozno zvysit prenosove rychlosti pameti zvetsila se u ddr5 delka bloku nacteneho pameti na jedno adresovani na 16 po sobe jdoucich radek (adres). U ddr4 se na jedno adresovani nacetl a poslal vzdy obsah 8 radek pameti. Nejmensi mnozstvi dat, ktere se na jedno adresovani da precist z ddr4 pameti je tedy 8x64 bitu a tedy 8x8 bajtu. Pokud z tech 64 nactenych bajtu ale aplikace potrebuje jen jeden a ostatni jsou pro ni neuzitecne, prenasi se 63 bajtu zbytecne. Realna prenosova rychlost je tedy 64x mensi, nez ta teoteticka. A u ddr5 se to jeste zhorsi, protoze se velikost bloku nacteneho na 1 adresovani prodlouzi na 2x a bude 16 radek.

Kdyz se prenosova rychlost ddr5 se zvysi 2x a na jedno adresovani bez vyuziti subkanalu se prenasi 2x vetsi blok dat nez u ddr4. Realna rychlost ridkych (1 datovna blok) uzitecnych dat se tedy proti ddr4 nezneni. Realne zpozdeni pristupu k pameti (v ns, ne v taktech) je u ddr5 podobne jako u ddr4 a tak je aplikace brzdena pristupem k pameti u obou typu velmi podobne.

Kdyz se ale misto dvou 64 bitovych kanalu vyuziji 4 (sub)kanaly po 32 bitech bude velikost bloku dat prenaseneho na jedno adresovani stejna jako u dd4 (16x32=8x64), ale za stejny cas se jich prenese 2x vic. Diky nezavislenu adresovani 4 (sub)kanalu ddr5 tedy muze byt realna prenosova rychlost ridkych (1 dato na blok) uzitecnych dat az 2x vyssi. A diky zdvojnasobeni poctu nezavisle adresovanych (sub)kanalu se muze az 2x zkratit realne zpozdeni (latency) pristupu k uzitecnym (ridkym) datum. A to bez zmeny technickeho zpozdeni (latency) pameti. Zpusob fungovani pametoveho radice je tedy velmi zasadni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Technicky jo, prakticky to ale není ten dvoukanál co si představuješ - až po DDR4 jsou DIMM 1x64bit, DDR5 je 2x32bit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za mne celkem ideal pro bezne potreby, pokud budou i desky s lepsima napajecima kaskadame, rekneme do 150W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte pride s 8+2+1.
https://www.gigabyte.com/Motherboard/A620M-GAMING-X-rev-10#kf
AsRock pride s 6+2+1 a lepsim pasivom.
https://www.asrock.com/mb/AMD/A620M%20Pro%20RS/index.asp
Asus typicky poddimenzovane VRM neudava, takze zrejme to bude 6+1+1.
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IT nejsou pohádky od Němcové.

1) nízká cena a tomu podřízeno vše
2) vysoký výkon, spousta rozhraní, podpora .. ale stojí majlant

nebo
3) komprimis, který je v obou ohledech horší než předchozí řešení

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, kde je IT pripodobneno Pohadkama..
Nizka cena nebude uz vsech desek. Budes mit desky, ktere budou osazeny kvalitneji.
Bambilion rozhrani je beznemu uzivateli naprd. Osobne se povazuji za vic nez bezneho koncaka a vystacim si 3 USB portama, v extremu 4, z toho by jeden mohl byt klidne i USB2. Na co maji desky 10 USBcek mi osobne hlava moc nebere. 4 DIMM sloty jsou taky vetsine lidi k prdu a vystaci si se 2.
PCIe5 opet v principu jeste nejakou dobu naprd, takze vitam zredukovani na PCIe4. 4xSATA konektory jsou rovnez dostacujici pro 98% koncaku.
Takze ve vysledku A620 za treba 3k s kaskadou co utahne tech 150W bych klidne koupil, misto B650 desky za 4-5k v minimu, jelikoz nebude mit pro mne zadnou vyhodu, oproti te 620.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to tak, že patříme oba do té "méně vyžadující" části zákazníků.

USB:
klábosnice, hlodavec, občas sluchátka, kytara, DVD.
u ntb navíc redukce na RJ-45 (výrobce ho pokládal za nadbytečný)

Deska
CPU, 2x RAM, 1x NVME (systém), 1x SSD (data, hry)

PS: Tu staženou půlku internetu mám na síťovém disku, kde k tomu mají přístup i další zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě levné mini-ITX desky bez chipsetu a máme zde favorita pro nenáročné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za tu cenu kľudne a dokonca i račej ako B650 za 200€. Však mi viac ani nie je treba. Wifi 2 bol by som i bez toho, B650 i tak PCI 5.0 nepodporuje, 170TPD procak ani náhodou nemienim zakupovať ani v budúcnosti, na taktovanie nemám chladič a viac ako 50€ zaň nedá a vodu nechcem. OC Ram to som max nastavil AMD expo profil 5600 cl 36 a viac mám piči a to tam ide... A tie 2 M2 SSD to má. Jedno som osadil a druhé noo neviem ako budem s peniazmi a či mi bude 1T stačiť tak stále je priestor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

88W v herní zátěži bez problému stačí i pro Ryzen 9 7950XD
https://diit.cz/sites/default/files/ryzen_9_7950x3d_techpowerup.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To fakt stojí za úsporu těch pár centů na těch několika MOSFETech a kondenzátorech, takhle ty MB ořezat?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ušetřili ještě na chladiči.
Na druhou stranu 8pin vypadá komicky.

Jak si přišel na pár centů?
Verze s + na konci je o 14$ dražší.
Rozdíl je v napájecí kaskádě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tu nejde o vyrobnu cenu ale o segmentovanie trhu. Pridas 2 mosfety za par centov a zvysis cenu o 20$. Das velky pasiv za 50 centov a zvysis o dalsich 20$. Pridas wifi za 1$ a zvysis cenu o 20$. Pridas M.2 slot za 2 centy a zvysis cenu o 10 $. Pridas segmentovy displej na diagnostiku za 10 centov a zvysis cenu o 50$.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Segmentace tam možná je ale dá se to vysvětlit i logicky.
Konektory sice stojí pár korun. Ale abys je všechny připojil potřebuješ další vrstvy PCB a hromadu měděných spojů.
Čím složitější deska, tím větší šance že se najde chyba po kompletaci...

Velký pasiv stojí rozhodně víc než 10Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1kg hliniku stoji 2.4$ na burze. Na aliexpress kupis 15cm velky pasiv za 1-2$. Vyrobne naklady budu 10 korun. https://www.aliexpress.com/item/1005001844998778.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobní náklady možná 10Kč. Ale za náklady to nikdo prodávat nebude.
Pravda že tu cenu jsem neodhadl.
S logem a thermopadem to budou 2$. Čekal jsem 4$.

Hliníkový disky na auto taky nestojí 20$. I když váží pár kilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.