Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AACS prolomeno?

:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já jsem na to moc línej. Už někdo opsal ty klíče na konci a hodil do google ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proc me to neprekvapuje? Protoze proti nekolika chytrym hlavam je obrovske mnozstvi stejne chytrych hlav (dost mozna jeste chytrejsich), ktere maji eminentni zajem zabezpeceni nabourat. Je to proste marny boj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Primy link na diskuzi na doom9 je kdyztak tady http://forum.doom9.org/showthread.php?t=119871

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hehe DON QUIJOTE a boj s větrnými mlýny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekna blbost, cela AACS ochrana je zalozena prave na utajeni onech klicu, o jejichz ziskani se nepise zhola nic. V praxi samozrejme k nejakym unikum asi dojde, ale jakmile bude takovy klic zverejnen, bude ve vsech novych vydanich HD DVD nepouzitelny a danny vyrobce bude v haji (tak jako kdysi v pripade CSS tomu bylo u firmy Xing , ktere byl klic po jeho provareni odebran a Xing zkrachoval), takze dalsi vyrobci si na to daji vetsi pozor, prakticky takovy "hack" nebude prilis pouzitelny. Takze mnoho povyku pro nic !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v diskuzi na doom9 se krome diletantskych prispevku od lidi co vec nepochopili vyskytuji take rozumne vyhlizejici scenare.. klice se tedy nachazi v pameti a lze je tam najit.. PowerDVD ted dostane sprdana, dojde k revokaci jeho klice a zadna nova HD DVD v soucasne verzi nepujdou prehrat.. co s tim tak mohou udelat? upravit PowerDVD tak, aby ten klic nebyl jednoduse z pameti extrahovatelny, ovsem prehravac ho nutne potrebuje k prehravani a tudiz v nejaky okamzik se v te pameti nachazet musi, takze je pravdepodobne, ze pujde dohledat i v dalsich verzich, nerkuli i v dalsich prehravacich.. ted kdyz jsou znamy klice od nekolika HD DVD titulu, vi se presne, co se hleda a v te pameti se to proste nekde najit musi.. dalsi moznosti je snazit se ten kod nalezt v pameti nejakeho stolniho HD DVD playeru, tedy pokud by ho mel ulozeny v pripojene RAM a ne jen ve vnitrni pameti dekodovaciho LSI.. Ten kod uz podle me bude moct nalezt vzdycky a po netu se muzou snadno sirit.. ale proc, release groupy si jiste osvoji techniku hledani klicu z pameti a nebudou se sirit samotne klice, ale rovnou cele filmy jak to funguje i dnes.. kdo si chce zazalohovat vlastni HD DVD, necht si svou 'zalohu' rovnou stahne z netu.. vime jak to dopadne.. schvalne, jak to ted dopadne s Cyberlinkem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stastne a vesele, hollywood! :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prolomeno?
Jak se pise v clanku tak podle toho o zadnem prolomeni nemuze byt rec.

Jestli jsem to spravne pochopil, tak jde jen o ukradeni klice a jeho zverejneni.

Kdyby to prolomili, tak zadny klic neni potreba, ne?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AUTOR > U nás "díky platné legislativě" nelze odkazovat na jiné stránky, popřípadě zveřejňovat informace? Doposud jsem měl pocit, že zakázáno je překonávat ochrany, nikoli o tom mluvit. Změnilo se něco, nebo začínáme možná být už trošku "předpostrašení"? Použil bych i jiné slovo...

Pochop, nedělá mi problém najít si ty informace sám, ale zajímalo by mne, kam tento server sám sebe umisťuje. Na stranu těch, kdo cítí, že stále ještě existují jakási svobody, nebo těch, kdo by je chtěli co nejvíce omezit? Přijde mi trošku schizofrenní radovat se z "hacku", ale bát se podat informaci ucelenou.

Na závěr bych ještě připoměl - to, že dnes máme šifry typu PGP, že umíme okopírovat DVD a mnoho dalších věcí včetně skutečnosti, že se to globálně rozšířilo je zásluhou těch, kdo se nebojí jít na hranu až tam, kam to jde... Šíření pocitu strachu se mi nezdá jako dobrý nápad.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A cekal snad nekdo neco jineho? Takovi optimisti o neprolomitelnosti snad nemuzou byt ani v Holly(shit)woodu. Opakuje se presne ten stejny scenar jako u DVD. Pocinaje zachytavanim dekodovaneho videa nekde na vystupu a konce DVD Shrinkem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 -pao-: Myslím, že obavy ze zákona jsou nutné. Nejedná se o porušování autorského zákona, ale spíše o napomáhání trestnému činu tím, že zveřejní informace (spíše návod), jak obejít zákon. A tam bude hrát roli rozdíl mezi Informováním o možnosti obejít zákon a Návodem, jak obejít zákon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeby se obevil HDShrink ? :-) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

goro > "Návodem jak obejít zákon" je jakákoli informace například o správném způsobu optimalizace daní. Zcela běžné. Je problémem zákona, že jej lze obejít a nezapomínejme - co není zakázáno, je povoleno. Nechci se tu hádat, ale považuji osobně za VELMI důležité, abychom si ty svobody hájili a nenechali je po kouscích ukrajovat. A měli přitom strach.

Zveřejnění návodu jak okopírovat CDDA, DVD, HDDVD... etc. považuji za ekvivalent popisu, jak správně pracuje ostřelovač, jak se vyrobí droga, jak se vyrobí tricyklický peroxid acetonu za pár kaček ze surovin v drogerii, jak použít nůž k zabití člověka, jak správně někomu vymýt mozek... ve smyslu "je to informace, informace nemůže být zakázána". Stále ještě nežijeme ve věku "zakázaných technologií" a měli bychom myslím nahlas říkat, že to ani nechceme.

Jak se k tomu postaví tento server je problémem jeho provozovatelů. Mně pouze zajímalo, jak to vidí. Myslím si totiž, že místo, kde vznikne tisíc příspěvků dlouhá diskuse o tom, jaká jsou OSA hovada a na druhou stranu se bojíme zveřejnit správný postup jak okopírovat DVD je tak trošku protimluv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda cdr uz je i priposrano informovat, tak to aspon je jasny signal jakou demokracii tu mame...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim kvuli cemu je takovy povyk ohledne dopomahani k trestnemu cinu nebo podobne blaboly. Ta technologie u nas neni jeste ani na trhu nedejboze aby byly dostupne nejake filmy, takze jak muzu spachat na necem trestny cin, co ani mit nemuzu? Panove, vzpamatujte se, v dobe prichodu HD do Cech uz stejne bude uvedeny postup nepouzitelny, ale zase bude jiny. Je snad dopomahani k trestnemu cinu treba autoskola nebo uceni zamecniku nebo vyuka kickboxu?Takze WTF se bojite?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pao:
(1) Do práva autorského neoprávněně zasahuje ten, kdo obchází účinné technické prostředky ochrany práv podle tohoto zákona.
(2) Do práva autorského neoprávněně zasahuje také ten, kdo vyrábí, dováží, přijímá, rozšiřuje, prodává, pronajímá, propaguje prodej nebo pronájem nebo drží k obchodnímu účelu zařízení, výrobky nebo součástky nebo poskytuje služby, které
a) jsou za účelem obcházení účinných technických prostředků nabízeny, propagovány nebo uváděny na trh,
b) mají vedle obcházení účinných technických prostředků jen omezený obchodně významný účel nebo jiné užití, nebo
c) jsou určeny, vyráběny, upravovány nebo prováděny především s cílem umožnit nebo usnadnit obcházení účinných technických prostředků.

No a teď dumejme, zda zveřejnění odkazu se vejde do některé z mlhavých definic bodu 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nez se HD DVD rozsiri bude mrtve. Je tu nekdo komu DVD nestaci? Uz vidim jak vsichi leti do obchodu a kupuji si za ty lidove ceny prehravace a HD DVD. Jen si vzpomente jak dlouho to trvalo DVD, nez vznikly treba pujcovny? Jeste dnes se pujcuji VHS a mnoho lidi je za ne vdecno!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2VP:
No no ten zakon je tak gumovi, ze je zakazon vlastnit a prodavat PC.
Nebot linux a potazmo cdparanoia ochranu ignoruje.
Nebot: neumi autorun, neumi spoustet win32api soubory a zmrzeniny opravuje jako vadu ve stope .... takze ac nic nebchazim a o nicem takovem nevim, tak chranena audio CD ripnu ;-)
No a na divne CD/DVD a tvoru ISO mages je to DD_RESCUE, DVD ani CD strukture nerozumi, proste ji prenese bit po bitu a zmrsenyny preskoci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

flukes: Děláš si srandu? Schválně si zkus vzít nějakou pěknou fotku ve vysokém rozlišení a dej si jí na fullscreen svého monitoru. Máš? Fajn a teď si představ, že to je zastavený snímek běžícího videa. Máš? Bezva. A teď si pusť DVD. Pořád ještě máš pocit, že DVD je něco super nepřekonatelného, obzvlášť teď, kdy se na trhu hojně zabydlují LCD TV s vysokým rozlišením?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Drahe HD prehravace? Asi jsi neslysel o tom, ze XBOX 360 externi usb drive ktery stoji pod $200 s PowerDVD 6.5 a ted 7.2 bezi uplne nadherne na Win XP a na Viste zrejme take. Jediny problem je MT cpu tedy X2 4200/ Core2 6600 a pak bezi full HD jako vino pri 40-50% vytizeni..

Ohledne te ochrany, mozna mel s vydanim par mesicu pockat to je pravda, uvidime jak se to vyvine..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 P_V; 4All:
 
"Do práva autorského neoprávněně zasahuje ten, kdo obchází účinné technické prostředky ochrany práv podle tohoto zákona."
 
Ochrana která lze obejít není podle mého názoru učinná technická ochrana práv. Pokud by byla skutečně učinná, pak není možné ji obejít. Tak jak psal Izak__ - není vše jen svět Windows a to, že lidé stojící za ochranami je tvoří "win only" je jejich problém. Tohle ani není tak o systému, protože podobné nástroje je možné použít i ve Win. Je to spíš jen o tom, jak ztížit "BFU" cestu ke kopii. Stejně jsou na tom špatně nakonec právě Ti obyčejní uživatelé, kteří nakoupí, zaplatí a pak kupují znovu, atd.

Proč mám třeba platit za CD s nějakým obsahem, když už jsem dříve ten samý obsah zaplatzil koupí kazety? Na jednu stranu chápu, že tu jsou jisté nové náklady, atd., ale všude slyším, že si kupuji určité dílo a např. CD, či kazeta je jen nosičem tohoto díla, tak nač další poplatky? To jen ukazuje, jak nedomyšlené a absurdní je autorské právo v dnešní době, neboť vychází z dob, kdy autor mohl být tak autorem knihy, ale nereflektuje soudobé možnosti a brzdí vývoj skutečné informační společnosti...

Mimochodem - podle tohoto současného autorského zákona je u nás např. použití software od SlySoft/Elby nelegální neb tyto nabízejí produkt plně odpovídající druhému bodu, tak jak jej uvedl P_V. Před novelizací tohoto zákona tomu tak ale nebylo. Legálně jsem si za své peníze koupil software, který byl později státem prohlášen v podstatě za nelegální, respektive bylo zakázáno jej užít pro hlavní učel jeho užití. Stát tak tedy znehodnotil moje finance. Neměl bych se tedy se státem také soudit jako bankovní společnosti dožadující se navratnosti svých investic?! :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se Vam to nelibi, precte se si tohle http://www.spotrebitele.info/clanek.shtml?x=805428
na cdr se zadne aktivity nedockate, je to bussines a zadny obchodnik nema duvod jit do sporu se statem ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(3) Účinnými technickými prostředky podle tohoto zákona se rozumí jakákoli technologie, zařízení nebo součástka, která je při své obvyklé funkci určena k tomu, aby zabraňovala nebo omezovala takové úkony ve vztahu k dílům, ke kterým autor neudělil oprávnění, jestliže užití díla může autor kontrolovat uplatněním kontroly přístupu nebo ochranného procesu jako je šifrování, kódování nebo jiná úprava díla nebo uplatněním kontrolního mechanismu rozmnožování.

Linux asi nebude "účinný prostředek", protože jeho obvyklou funkcí určitě není být určen k obcházení bla bla. A ještě bych se pozastavil nad formulací "kontrolovat užití díla". Vzato hezky česky doslova, ono se to asi vztahuje jen na technologie aktivního DRM kde autor může provádět onu "kontrolu", jako třeba online ověřování licencí a podobně. U pasivní ochrany těžko kdo co bude kontrolovat a odpovídat tím zákonné definici.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

izak, pao: naprosty souhlas

jak zacneme zakazovat nejake informace ci pravo na informovanost slapeme si po nasi "pracne" vykricene demokracii

to ze autor nepostnul link pro me bylo velke zklamani (doted jsem bral cdr jako velice solidni zdroj informaci)

navod na vyrobu ATP ci HMTD je bezne dostupny napr na wikipedii nevidim duvod proc by informace ktera ma zhruba stejnou vahu jako informace o tom ze nejakou ochranu lze obejit vypnutim autorunu ci stiskem shiftu pri vlozeni CD do mechaniky mela byt zatajovana

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na CD-Rku už jsou opravdu totální sralbotkové. Zveřejnění takového linku na článek o "prolomení" ochrany naleznutím jakéhosi jednoho klíče rozhodně není žádným napomáháním k překonávání ochran díla /a kterého jako?????/. Buď tady takový článek nemají dávat, nebo to bez problémů linkovat. Hoši už si uvolněte ty svěrače!!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 P_V:
Podel bodu tři je tedy možné, aby na nosiči byla defacto ochrana dávno neučinná, ovšem už sama její přítomnost zabranuje uživateli daný nosič zkopírovat. Ve skutečnosti je to totéž, jakoby autor na dílo uvedl "Nevytvářejte žádné kopie tohoto nosiče!". Bude-li toto napsáno někde přímo na nosiči, pak by to mělo být také považováno za technickou - tištěnou - ochranu před kopírováním... :). Úsměvné, ale bohužel je to tak...
Pokud jde o užití aktivního DRM, tak si myslím, že váš výklad není přesný. Ona totiž ona kontrola je nad vámi uplatněna už tím, že na nosici je implementována jakákoliv ochrana - třeba i ta zmíněná výzva "Nekopírujte!" :). Už její přítomností má totiž autor kontrolu na tím, že vy dílo nezkopírujete. Ne, že by to nešlo, ale z legislativního hlediska znamená přítomnost ochrany to, že vám je ze zákona zakázáno ochranu obejít a tudíž nosič zkopírovat nesmíte - tak má autor tuto (pseudo)kontrolu nad vámi, byť mezi vámi nedojde nikdy k žádnému kontaktu. Je to podobné (a sporné), jako u softwarových licencí. S autorem se také nesetkáte a souhlas se smlouvou vyjdřujete kliknutím na "Ano", při instalaci, respektive nákupem produktu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem poukazoval na to, že české slovo "kontrola" znamená prověření, hlídání, sledování. Zatímco anglický termín "controll" znamená řízení, ovládnutí, nařízení. Pokud za posledních několik let došlo k výzanmovému posunu českého termínu směrem k rychlokvašeným překladům ála TV N@va, pak je má připomínka asi bezpředmětná. Ale pokud ne, tak ten zákon patrně proti vůli jeho tvůrců, se omezuje jen ta takové prostředky kde autor může do užití díla aktivně kecat, ne jen něco předem pasivně nakázat. Pasivní informace "toto dílo smí být užito jen takhle" není žádné kontrolování použití v českém smyslu toho slova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 P_V:
V tomto ohledu máte asi pravdu. Zkrátka legislativa je právě o hře se slovíčky o správném umístění čárky ve větě, atd., protože jediná taková chybyčka může vést k rozdílným výkladům zákona. Bohužel je to tak, že se dbá právě na to slovíčkaření a ne na skutečný smysl zákonů a tak se často skuteční zločinci "okecávači" dokážou vyvléknout, kdežto běžný člověk je stíhán za kdejakou pitominu, jako je třeba přávě zkopírování CD. Jak je vidět, tak se i zákonodárci často mohou zaplést do vlastního slovíčkaření, jak uvádíte ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdo nejdřív čte, ví že už link byl prezentován ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdokoliv tvrdi ze nejaka ochrana je neprolomitelna keca...

1) Ochrana at sebelepsi je nedokonala, je stvorena nedokonalou bytosti a tak ma pravdepodobne nejakou slabinu.

2) Jednoduse receno neni v zajmu vyrobcu ochranych systemu aby nejaka jejich odchrana zustala dlouho neporazena, protoze kdo by pak mel duvod koupit si novejsi verzi? A kazda spolecnost se musi chovat trzne tudiz je v zajmu vyrobce aby alespon casem byla ochrana prolomena :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tuším, že už to tu bylo, ale obecně: každé PC se sw přehravačem DVD, každý hw přehravač MUSÍ být schopen dekódovat médium s chráněným obsahem. To znamená, že principielně NENÍ MOŽNÉ vytvořit neprolomitelnou ochranu, protože šikovní a před špatným zákonem nepo**aní lidé (a že jich zaplaťpánbůh po tomto světě chodí stále dost) jsou schopni v určitém místě dekódovacího řetězce zachytit data v rozluštěném tvaru. A platí to prakticky pro všechny ochrany, kde lze "natáhnout" klíč do paměti. Jak říkávali pražští kasaři v první půli minulého století: "co umí lidská ruka zamknout, umí i odemknout". Na tom se dodnes nic nezměnilo. Pravda, porušuje se tím zákon, ale když zákon porušuje i policejní prezident...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rek bych, ze AACS spolehlive zabrani beznejm lidem v kopirovani. Aspon na nejakou dobu, ktera bude nejspis delsi nez tomu bylo u DVD.
A smazirny co to delaj na kseft? Tem to akorat zvedne trzby.
Uprimne receno, v dobe kdy budou koncit DVDcka uz bude na svete protocenejch tolik klicu a HW bude o tolik jinej, ze nevidim problem. Navic data nam tecou po sbernici nesifrovany, aspon v jednu chvili. Widle nas tam sice nepustej, ale pokud pobezej ve virtualizaci, tak to co pobezi v jako supervizor vidi naprosoto do vseho.
Nekdo uz to tu psal, a je to uplna pravda. Aby sel nejakej klic prohnat algoritmem tak se musi dostat do pameti a to v originalni podobe nebo podobe, ktera je do originalni snadno premenitelna. Zkratka ten klic nejde schovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych chtel vsechny co pisou ze nejde udelat neprolomitelna ochrana. Maji sice pravdu ale neni problem udelat ochranu ktera je realne neprolomitela(jeji dekodovani by trvalo radu let), pokud se sifrujou data pres sllozite matematicke funkce, tak budete mit co delat s pochopeni asm kodu.Avsak je tu i druhe hledisko a to je narocnost HW a tady takova ochrana narazi, bo desifrovani takoveho mnozstvi informaci v realnem case musi byt proveditelane na lowend HW. A z toho vyplyva ze tyhle ochrany pujdou nejak prolomit, jako u vseho jde o cas a pily

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno nemala by HW ochrana fungovat tak, ze kluc je ulozeny v decrypt HW. Proste nejaky cip, do ktoreho priputuju crypted data a cip uz iba posle von video signal (popr. budi priamo maticu na monitore, aby to neslo nahrat).
S tymto si kcu ako crackeri poradit, ked ten kluc bude priamo napaleny v cipe a nepojde ho zvonka nacitat (nieco ako ked na AVR-ku prepalite fuse a nejde nacitat bin kod co v nom je)?
IMHO celkom dobra ochrana, kym sa toho nechytia rusi a cinania (ty su povestny brusenim cipov).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to NOX
Pokud bude ten tvůj hypotetický čip mít někdo k dispozici a zaútočí na něj pomocí útoku s hledáním kolizí funkcí tak ten čip nebude dlouho odolávat a klíč se z něj nechá vytáhnout, aniž by ho někdo musel brousit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Mr. Gentleman:
Proč bys měl platit za CD, když máš kazetu? Vyrobit z kazety kvalitní CD není až tak velký problém. Já už to druhý rok řeším tak, že kupuji kazety a vyrábím si z nich cédéčka. I s bookletem to dá zhruba 2-3 hodiny práce a výsledkem je perfektně hrající placka bez DRM, kaktusů a podobných vylomenin, kterou lze libovolně klonovat, hraje v každém zařízení a žádný přehrávač není schopen ji identifikovat a tudíž žalovat, cože si v PC pouštím. Autorský zákon tím nikterak neporušuji, ušetřím spoustu peněz a nemusím řřešit rootkity a podobná svinstva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 krakonoš:
Já neřeším nemožnost udělat si z kazety CD a je mi jasné, že není-li člověk naprostý audiofil, který hudbu poslouchá jen ve speciální poslechové místnosti s aparaturou za mnoho tisíc, tak v podstatě nepozná rozdíl oproti originálnímu CD. Ostatně sám jsem si z mnoha kazet CD udělal.
Řešil jsem legislativní stránku věci a totiž tu, že si kupuji právo na užívání určitého díla. Tedy koupím-li si kazetu dejme tomu K. Gotta :), tak jsem si koupil právo na osobní přehrávání daného díla, které je na kazetě. Samotná kazeta je jen nosič tohoto díla. Pokud jsem si tedy již jednou zakoupil právo na dané dílo, pak pokud bych chtěl nyní toto dílo na jiném nosiči, tedy např. na CD, DVD Audio, SACD, nebo čemkoliv jiném, pak bych měl mít možnost jít do obchodu, nejakým způsobem prokázat, že dané dílo vlastním - např. předložením dané kazety spolu s účtenkou vystavenou na mé jméno - a z obchodu si odnést dané CD se stejným dílem, jen za cenu nosicče (řádově možná koruny) + nějakých distribučních a tiskových poplatků. Dejme tomu cca, za 200Kč.
Pokud ale v současné době vlastním kazetu dejme tomu zmíněného K. Gotta a budu chtít toto konkrétní album ve formátu CD (a nepočítám možnost si CD vytvořit sám - proč, když jsem si už dílo koupil), tak si musím jít znovu koupit dané album ve formátu CD, dejme tomu za 500Kč, což je cena média, poplatků spojených s distribucí, atd. a cena díla. TEdy jsem nucen si právo na přehrání zakoupit znovu a opakovaně. To nepovažuji za správné. Něco jiného by bylo, kdyby bylo dané médium přímo součastí díla, ale to jak uznáte sám není. Kupuji si totiž hudbu na daném nosiči obsaženou a nikoliv dané médium. Měl bych mít tedy právo žádat jednou zakoupené dílo na jekaémkoliv dostupném médiu za jen za cenu distribučních poplatků...
Toť alespoň můj názor :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mr Gentleman:Za 200,-? Snad za 20,-, ne? Větší náklady s tím spojeny nejsou.A to, že si kupujeme právo dílo poslouchat, jsou jen jejich kecy. Na dotaz, proč nedostane zákazník za časem poškozené CD náhradu, odpověděl zástupce IFPI (či něčeho podobného), že když si koupí drahou vázu a doma ji rozbije, taky nedostane novou. Prostě říkají, co se jim zrovna hodí. Kupujeme předražené placky, nic jiného.To co píšete je logické, ale na tom by nevydělali, takže to nezavedou. A ze zvědavosti jsem se ještě podíval na ceny CD toho Gotta a zíral jsem. Většina kolem 100,-, nejdražší za 300,-. Kouknul jsem i na jiné věci a ejhle, v průměru kolem 200,-, za 500,- už jen výjimečně. Zdá se, že konkurence v podobě "pirátství" nese své ovoce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě k tomu přímému linku:Chápu redaktorovy obavy ho uvést, v Německu byl už minimálně jeden za takovou věc odsouzen. Sice nejsme v Německu, ale i tady svobody ubývá. A každý nemá žaludek na soudní tahanice.Ten odkaz v článku byl myslím dostatečně jasný, aby si to mohl každý lehce najít, ale přesto navrhuji zavést tradici, že ten, kdo to najde první a bude mít odvahu, umístí přímý link do diskuze. To nám snad mazat nebudou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

2 optimist:
 
Je pravda, že česká CD jsou ndes již levnější než dřív - tedy kolem těch 200 - 300Kč, ale co vidím v obchodech s hudbou, když do nějakého zajdu, tak zahraniční interprety pořád nacházím někde na hranici 400Kč a více. Bohužel. Uznávám, že českou muziku už se za tyto ceny i koupit vyplatí, byť s tím, že jde často o zmršený produkt s kdovíjakými ochranami. Pokud by se dala CD bez vyjímky původu autora kupovat řekněme za ceny kolem těch 150-250Kč a bez ochran, tak už je to o něčem jiném. Zatím to tak ale není...
Tím nechci hájit pirátství a zejmána pak, když si někdo na pirátství založí živnost a prodává kopie ve velkém, ovšem mám za to, že zlevnění by skutečně zvedlo prodej alb a tím i vykrylo náklady vydavatelům na určitou míru pirátsvtí, kdy si CD navzájem zkopírují např. přátelé, nebo rodinní příslušníci...
Jinak přeji ještě veselého silvestra a všechno nejlepší do roku 2007. Ať se nám všem daří lépe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me zaujala jina vec. Zaznela tu na definice toho, co je ochrana: "...zabraňovala nebo omezovala takové úkony ve vztahu k dílům, ke kterým autor **neudělil oprávnění**"

Je-li autor prihlasen na OSE a pobira podily z vypalneho, pak snad je to projev souhlasu s tim, ze si uzivatel smi vytvorit onu zakonnou kopii pro vlastni potrebu, ne? Za co jinak bere ty prachy?

Je-li tedy tento ukon (kopirovani pro vlastni potrebu) opravneny, pak nejde o "ucinnou ochranu" z vyse uvedene definice a mohu ji tudiz prolamovat. Hm?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mrakoplaš: Není. Bere za oboje. Nemůžeš.
 
Další otázky nemáš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martin: Pochybuji, ze jsi pravnik. Vice investigativnosti by ti neuskodilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrakoplaš: Ne, nejsem. A investigativně jsem toho na toto téma napsal opravdu hodně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek BackupHDDVD - pokračování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku AACS prolomeno?.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to dobře chápu, tak jediný rozdíl bude v tom, že u HD DVD bude ke staženému filmu ještě připojený soubor s příslušným klíčem.
Každopádně by výrobci blu-ray by měli zajistit, aby se proflákl nějaký způsob obejití té jejich ochrany, jinak asi vyhraje HD DVD :-)

Ohledně obcházení ochran proti kopírování: řekl bych, že to "neudělení oprávnění" by mělo být někde (třeba na obalu) výslovně zmíněno. Pokud mi to přece autor výslovně nesdělí, řídí se naše vztahy zákonem, který vytváření kopií dovoluje.
Každopádně je to asi vcelku jedno, situace bude nejspíš taková, že to sice bude protizákonné, ale všichni to budou dělat dál, stejně jako je protizákonné například někomu půjčit svoje CD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aktualizace: Chápu to blbě, samozřejmě. Ta verze co bude ke stažení žádný klíč už potřebovat nebude :-)
Akorát když bude někdo chtít ripnout film, bude si muset sehnat ten klíč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jestli to chapu dobre, ale... Jestlize je Volume key normalne v pameti a je to to jedine co potrebuji pro ziskani Title Key... tak v cem je problem ho ziskat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celé je to nesmysl: Koupím si HDDVD přehrávač, někdo z něj vyšťourá to heslo, to se dostane na blacklist a nové filmy si v něm už nepřehraju.

Který výrobce by takové riziko byl ochoten podstoupit? Každá organizace na ochranu spotřebitele by ho okamžitě sežvýkala a vyplivla jako nic! Ani v USA by na nějakou hromadnou žalobičku nemusel čekat příliš dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze to shrnme: DIKY "OCHRANAM"-(to jako vymyslel kdo? kdyz to jsou OMEZENI..., aha kdo by si kupoval omezeny disk ze?) je vylisovani respektive priprava filmu drazsi, prehravac je diky nutnosti desifrovat originalni disky drazsi (+ jeste asi o par milisekud pomaleji najizdi??) SW prehravac a take diky "zabezpeceni" operacni system nam uzira vykon procesoru na dekodovani ochran a to vse ZCELA ZBYTECNE!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od té doby, co se na CD objevily první ochrany, jsou všechna CD, která používám ,,NO IDENTIFICATION" tedy analogové kopie, které se po spuštění v jakémkoli přehrávači prezentují pouze jako sesznam určitého počtu WAV souborů typu stopa 1 - stopa X. Jsem zvědav, jak mi kdo eventuelně prokáže, že jsem tyto nahrávky získal nějakým nezákonným způsobem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>nikoliv na volume key, ktery je při přehrávání filmů narozdíl od
>zbývajících prvků AACS systému ?volně k dispozici? v operační paměti.
Tady autor asi trochu ujel ne? Volume key je preci to JEDINE, co mi staci, abych desifroval title keys ulozene v VTKF.AACS a tim padem rozsiforval cely disk (coz je dalsi nepresnost clanku - volume key je vzdy jenom jeden, ale title keys muze byt vic, clanek se tvari ze oboji muze byt jen 1x).
P.S.: Neni nekde ke stahnuti nejakej HD DVD image s AACS, ciste "ze studijnich duvodu" bych se na nej rad podival. :-P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jste ještě nepochopili, tak veškeré ochrany podporují piráty.Bez nich by si každý udělal kopii pro sebe sám.Pirát je ten,kdo dělá stovky  kusů na kšeft.No a bez ochran by neměli kšeft.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano přesně tak. Piráti umějí obcházet ochrany lépe než lamy a proto lamy jsou nuceni si od nich  některá DVD kupovat. Ovšem nezáviděl bych pirátům jejich výdělky, protože jsou to těžce vydělané peníze. Oni riskují trestní stíhání, soudy, domovní prohlídky, výslechy atd. Já osobně bych do tohoto kšeftu nikdy nešel, možná tak před 8-10 lety ale v dnešní době je to téměř 100% sebevražda. Bud musíte prodávat známým a ti pak na vás plivou, že je okrádáte, nebo začít inzerovat což je v dnešní době může udělat jen trotl a nebo si postavit stánek po vzoru vietnamských trhovců a čekat na celníky J Jinak nevím jak dostane pirát svá pálená DVD (někdy i pod 100kc za kus) mezi své zákazníky. Můj osobní názor je ten, že dnes lidi považují za piráta i člověka, který má doma 100 záloh pořízených z půjčovny a prodává je za 50kc. Tento člověk u mě není pirát ale spíše ubožák J Pokud dnes chcete narazit na skutečné velkopiráty, rozjedte se po čínských tržnicích.
 
Co se týká HD-DVD nebo Blu-ray, tak jsem ještě nezaznamenal žádný CZ Shop který by prodával HD-DVD vypalovačku a Blu-ray vypalovacky se pohybují od 20-30K což není asi takoví problém ale problém je cena prázdných BR medií. Viděl jsem BR medium 25GB za 400kc a 50GB za 800kc. Co když film (hra PS3) bude mít 30 nebo 40GB ? Už vidim ty piráty jak běží pro medium za 800kc, kopírují na něj film  a pak ho někde prodávájí za 900kc :)
 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

DrNo: Nevzpomínáš si už, kolik před pár lety stála (při tehdejší několikanásobně nižší průměrné mzdě) první média CD-ROM či později DVD-R?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Angelovič: To jsme tam neuvedli, protože prostě nevíme, zda ten key bude na jeden model, jednu sérii, nebo ho bude mít každý přehrávač unikátní. V tom poslední případě by byl vyřazen jen ten jeden, ze kterýho se key vytáhnul.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

martin: To bude mit dotycny vyrobce radost, kdyz mu jeho prehravace (at uz vsechny, nebo jen nejaka serie) prestanou fungovat a lidi mu je zacnou hromadne reklamovat a chtit novy/penize zpet ... jedna nebo dve "deaktivovany" serie prehravacu a vetsina vyrobcu od toho da radsi ruce pryc a bude vyrabet neco jineho. Takze budou disky s dokonalou ochranou ... nelze je prehrat protoze se nebudou dat sehnat prehravace :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V článku je chyba - na discích se nešíří seznam důvěryhodných přehrávačů, ale právě naopak jenom seznam nedůvěryhodných. Takže není nutné seznam (už tak dost velký) neustále vyřazovat/doplňovat nové přehrávače a jejich subverze, ale stačí jenom přidávat do blacklistu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To su trotli. To ako co mam robit, ked sa na disku objavi kluc (blacklistovany) mojho playera? A to vsetko koli tomu, ze najaky cinan alebo hacker z inej krajiny ho leakne do sveta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reklamovat player u prodejce. Ale na druhou stranu - chudaci prodejci, prip. dovozci. Stejne si myslim, ze vyrobce u kompromitovanych prehravacu jenom vyda novy firmware a jede se dal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> krakonoš:
Seš moc paranoidní s těm analogovýma kopiema. To totiž nejde prokázat pořádně ani když si uděláš kopii 1:1 digitální cestou rip-burn. Můžeš říct, žes originál měl a ztratil nebo se zničil - kdo ti dokáže opak? A originálů, které jsou stejné, jsou celé série - na tom pak fungují různé freedb servery a podobně. Raději nahrávej na kazetu - analogová kopie jako analogová kopie ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-) S tým kopírovaním z kazety je to troška uletené.
Netreba mať veľké oči, až čas ukáže ako sa vlastne veci majú.
Osobne si myslím, že ja ako výrobca, ktorému mi majú podchvíľou reklamovať zablokovaný prehrávač blacklistom, by som sa do takéhoto podniku vôbec nepúšťal. To by som potom veľmi rýchlo zbankrotoval.
Alebo: Veď kde by sme zašli, keď ja majiteľ originálneho filmu by som si ho nevedel prehrať, len za to že ho niekto niekde ocrackoval. Je to na hlavu postavené. Nemyslíte. To by som išiel s tým filmom do predajne kde som si ho kúpil a buď by mi dali funkčný alebo peniažky naspäť. A je tu priestor pre ďalšiu špekuláciu, lebo teoreticky by si človek mohol urobiť zálohu filmu a originál vrátiť, lebo ten je neprehrateľný. A mal by som aj film aj peniažky. VERY GOOD. Len tak ďalej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek BackupHDDVD - vše hotovo!.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, firmy stojící za HD DVD se nemohly dívat na jeho blížící se prohru, tak to trošku pošťouchly :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>> doubt:
Čéče věříš, že mě nechává celý HD video chladným i poté, co "je dílo dokonáno"? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: A to já bych si možná dal říct, ale teď ještě určitě ne. Přehrávače jsou drahé a předpotopní, filmy "v oběhu" prakticky žádné ... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wifte, kdybych mel ty prachy na 1080p projektor,tak bych te pozval na promitani a zvuk v-de-te-esu-e-es :) ,aby ti spadla brada a musels uznat,ze hd ma neco do sebe ;P ale zatim je hd pouze o penezich... :'(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to DTSmaniac:
takovy projektor snad ani neexistuje. I ty co stoji kolem sto tisic maji rozliseni maximalne 1024x768

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm: A co třeba Panasonic PT-AE1000E? http://www.ifotovideo.cz/zpravodajstvi/clanek.asp?id=928

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> DTSmaniac:
Mno, já o tom nechtěl moc psát, protože to už je téma mimo náš záběr, ale i takový pornoprůmysl měl s HD videem jisté potíže :). Prý je to "až moc detailní", takže vidíte kromě "toho" každou vrásku, pupínek a jiné věci, které by tam být neměly. A já si tak říkám - jestli to fakt chci, mít možnost spočítat vousy "Khóna Šhoneryho", vidět, jak tlustou vrstvu makeupu má na sobe "Julča Bobová" ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale je tady pořád malý problém. Krásně to popisuje tento článek
http://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.cs.html

Toho bych se obával, monitorování veškérého síťového provozu a jednoho dne - povinny windows

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> WIFT Mno čéče tobě je těžké odolat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1920x1080 projektory chystá Benq i Epson ale ceny tak kolem 100 tis. :o(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem trochu omladil své domácí kino a jeho novým srdcem se stal full HD SXRD projektor Sony VPL-VW50, který má nativní rozlišení 1080p (1920x1080). Promítám ze vzdálenosti 4,5 metrů na plátno o šíři 2 metry, což dává při formátu 16:9 úhlopříčku cca 230 cm. Na takový rozměr je už full HD téměř nutností. Krmím to tedy z Xboxu360, HD DVB-S přijímače a z MCE počítače s Vistama a DHCP grafickou kartou. Všechno běží bez problémů ve výstupním rozlišení 1920x1080. Tituly mám (zatím) většinou jen SD. Kromě toho jsem doposavad nesehnal HD DVD mechaniku k XBOXu a tak HD obsah sleduji jen na demo kanálech Astry, občas nějaký VMW titul a také z XBOX Live. To je žalostně málo. No doufám, že se ten trh s prémiovým HD obsahem nepodělá dříve, než se stačí pořádné rozjet :-((( T.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlas HDTV je paráda at si každej řiká co chce sic nemam prachy na projektor co by hdtv zvládala ale ikdybych měl tak bych si asi počkal na LED projektor už jen kvuli tomun tichu a spotřebě že nemusim živit 300W lampu co má nizkou učinost a valná část ze spotřoby je jen teplo ale kdo HDTV pozná už se pak těžko vrací k SDTV sic na normál filmy si člověk zas až tak nevichutná ale dokumenty jsou veli vděčný za HDTV ten rozdíl se musí vidět a v 720i se to dá nacpat i na DVD5 celej film aby to bylo dobrý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nemám nic proti tomu, že HD je paráda. Vo tom samozřejmě žádná. Ale na zážitku z filmu jako takového (jeho děje a zpracování) to přidá nula celá prd. Takže u mě (navíc s očima ne zrovna v pořádku co se týče pohledu do dáli, kterou je pro mě už několik metrů) je to pořád snob-end.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

moje grafika je taky DHCP, jmenuje se 192.168.1.1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, co třeba dokumenty od BBC, např. Planet Earth, ani tam to nic nepřidá? Viděl jsem to sice jenom v 1280x720 ale i tak to byla bomba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipovacka >> Kolko bude trvat vyrobenie SW playera, ktory prehra "premium-content" na nezabezpecenych vystupoch (VGA, DVI, SPDIF) vo fullHD? A za aku dobu bude podobny player v ostatnych OS (Linux, Mac)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ... dal bych spíš přednost rozvoji 3D filmů než "větším" formátům obrazu :) ... 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Honza748:
Nevím, neviděl jsem ani v SD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemáte někdo link na stažení nějakýho dema filmu v HDTV?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho se tato ochrana vyvíjela a kolik to stálo? Nejspíš dlouho a hodně. Takže, jako obvykle, vyhozené peníze. Všechny tyhle opičárny mají jednu společnou nevýhodu v tom, že jejich vývoj je nepoměrně delší a dražší, než vývoj programů, které je obcházejí, nebo zbourají. Jsem jen zvědav, kdy to vydavatelům konečně dojde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDTV: A nebyla by nějaká opravdu menší ukázka? Aby se to nemuselo stahovat třeba týden. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phil-cz: http://www.moviezone.cz/trailers (480p 720p 1080p)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by se dalo HD prirovnat k navsteve v kine: doma uhlopricka 3 m, v kine 15(?), doma na to koukate ze 4 m a v kine z 20 trebas.. proste rozliseni, ktere oko u 1080p zachyti uz se bude blizit kinu (nekamenujte me: proste uhlove rozliseni bude obdobne).
Podle me prinos neni jen u dokumentu, vsechno je hezci, i filmy (mimo mejkapu Julci Bobove :D). Proste HD je ostrejsi a pro oko prirozenejsi, ikdyz koukam na upscale, porad by oko jakoby chtelo ostrit na detaily, ktere tam samozrejme nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> DTSmaniac:
No, vidíš, a moje oči se snaží ostřit, i když tam ty detaily jsou ;-). U mě už to asi lepší nebude :).
PS: Kino mi připomíná adware, za který se ještě musí platit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pridam sa k adware kinu. Uz tam vobec nechodim. Film zacina o 18.00, 18.10 prichadzaju Touaregovi holohlavci s hamburgermi a pipajucim mobilom. 18.20 konecne skoncia reklamy. 18.50 sa dojeda popcorn a konecne nastava ticho. 19.00 sa otvaraju cukriky, aby sme zakryli cibulovy zapach, 19.20 sa nudiaci divaci zacinaju rozpravat a 19.40 sa pri naznaku konca zdvihnu prvi nedockavci a zacinaju sa obliekat. 19.50 sa film skutocne skonci...

A k teme:HD je pecka, ale len ked na to cumim z blizka. Klasicky film si v HD vychutnat neviem. Filmy hodnotim podla obsahu a nie podla rozlisenia. Dokumenty BBC su ina kava a uz ich niekolko desiatok doma oprasujem. Zatial mi vsak x264 natlacene na DVD5 medium kvalitativne uplne postacuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek BackupHDDVD/Bluray: pokračování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastne mate pravdu, radsi si take pujcim DVD v pujcovne nez jit do kina, opravdu americky zpusob popcornove zabavy nemusim. Dikybohu se da aspon vetsina filmu jeste navstivit s titulky. Zvuk doma mam hodne obstojny,ted uz jen ten obraz. Navic muj prvni zazitek s Dolby multiplexem neni zrovna nejlepsi, druhy dil matrixu mi byl zkazen (kdyz pominu popcornaky a spol.) nekvalitnim salem, boombastickym zvukem a spatne serizenym obrazem (Zlicin), takze vzpominky dobre nemam :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud stolní přehrávač nepřehraje kopírovaný film, dneska už kdekterý přehrávač podporuje třeba DivX, stačilo by film převést a jede se dál, nemám pravdu? Nebo je k něčemu důležité, aby film byl zrovna v tom konkrétním formátu?
Ad kino: zážitek v kině je daný spíš obrovskou promítací plochou, než velkým rozlišením filmu; v kině mám před sebou jen obrovskou plochu s filmem a jinak tmu, u TV/monitoru mám v zorném poli kromě obrazovky s filmem ještě věci okolo (třeba bordel na stole kolem monitoru a tak :o))) ).
Ohledně popcornu a tak souhlasím, jsem už říkal, že třeba jak jsou "golden class" sály, tak kdybych měl zaručeno, že tam nikdo nebude půlku filmu srkat colu a zasypávat okolí popcornem, tak si ten dražší lístek i koupím. Jenže ono spíš naopak k tomu lístku nějakej popcorn přidaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT zrejme patri mezi skupinu lidi kterym proste staci nejaky telesync nebo i verze natacena kamerou :)
Ale je fakt rozdil divat se na film, ktery se rozmazane odehrava tam nekde a nebo se divat s opravdu dobrym prostorovym zvukem a kvalitnim obrazem. Zazitek je nesrovnatelny. Je pravda, ze malokdy je "prostorovy" zvuk v kine skutecne prostorovy a o DVDckach to plati dvojnasob. Porad si rikate - sakra, proc mi ty bednicky tak spatne hrajou. A pak jednou narazite na film, ktery nedelal Warner Brothers, ale nejake nesrovnatelne mensi studio a zjistujete co to znamena ten skutecny prostorovy zvuk - napr. u Constant Gardener. Nejlepsi zvuk jsem zatim zazil v kine v Olomouci (ne v multiplexu) na filmu Master and Commander a srovnatelny zvuk byl i v Cinestaru v OV u filmu War of the Worlds. Kdyz mate pocit jakoze Vas ta obrovska potvora skutecne zaslapne a duneni vybuchu citite az v zaludku. Potvora rozmazne dalsich par domu a kdyz ¨konecne nastava klid tak si jen vydechnete a nahlas reknete wow! - tak tohle znamena ten prostorovy zvuk :D..... 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno nevim ktery stolni prehravac umi "divx" (navic divx vubec nic neni) v HD rozliseni. Proste na prehrati je treba dodrzovat nejaky standard. HD prehravac proste prehraje jen Bluray a HD-DVD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptc:
Napriklad XORO HSD-8500 (http://www.xoro.cz/products/hsd-8500.htm) prehraje DivX HD i XviD HD. A spoustu jinych HD formatu...
A ne, opravdu se nejedna o obycejny upscaler, ale o plnohodnotne prehravani HD formatu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jasate tady nad HD v Xvidu?, Xvid je kodek standardu mpeg s kvantizacni matici h.263, matice ktera ma 30 kvantizacnich urovni - pricemz nejnizsi je 1, tedy ony pixely navic jsou nanic, jelikoz kazdy druhy pixel je zdecimovan kodekem, detail velikosti/ostrosti jednoho pixelu se tedy nedockate - zcela ho odstrani kodek v ramci komprese/omezeni datoveho toku, je to jako kdyz vezmete obrazek 320*240 a roztahnete ho na 640*480, obraz bude vetsi, ale realne rozliseni vyssi nebude, u Xvidu je to tak ze je zachovano rozsliseni, ale znicena jeho skutecna informace, ta co z nej dela HD, obraz je neuveritelne cisty, ano, ale to je vse, to by byl PAL v mpeg4 na 20GB kapacity take. JEDINE HD ktere uvidite je v AVC - Mpeg4 s kvantizacni matici h.264 s 52 kvantizacnimi urovnemi vcetne kvantizeru 0 - tedy bezeztratove komprese na nejnarocnejsi casti sceny ktery zachova ony nejjemnejsi detaily o velikosti jednoho pixelu. TV/PAL ma sice vice radek nez dvd, ale ty nejsou obrazove, nenesou informaci, jsou pouze synchronizacni a nejsou vykreslovany, a nektere nesou informace teletextu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clee: Aaa pan je znalec. Kdyz uz, tak xvid ma kvantizacnich urovni 31 (1-31) a H.264 aka AVC ma opravdu 52. To, kolik ma kodek kvantizacnich urovni neni az tak podstatne (pouze stejny interval rozdelime na mensi casti), takze ziskame jemnejsi quantizacni skoky, navic ~Q18 u avc odpovida zhruba Q2 u xvidu. Ze xvid pouziva quant. matici h263 uz zase tak pravda neni, existuje spousta podstatne lepsich matic jak pro xvid tak avc a troufam si tvrdit, ze avc matice nejsou jeste tak vyladeny, jako xvidacke. Pokud vezmeme prumerny HD film, ripnuty do 720p, vyuzije se stejne velmi maly rozsah Q (obvykle 2-5, xvid, 1 nema smysl pouzivat). To, co dava avc velkou vyhodu, je podstatne vetsi moznost vyhledavani motion vektoru,vetsi kvantum makroblok typu a take deblok filtr (pro nizsi datove toky). Ovsem pravda je asi takova, ze 90% kvality je zavisle na nastaveni kodeku, coz nekteri radoby riperi naprosto ignoruji a nastaveni avc enkoderu nevenuji patricnou pozornost, cimz se nam vetsinou dostava do rukou avc-hd, ktere je kvalitativne daleko horsi nez napr. xvid-hd rip. Ano avc dokaze byt samozrejme lepsi nez xvid, a to hlavne pri nizkem datovem toku, ale pri daleko krvavejsich narocich na enkodovaci cas (s tim souvisejici to "spravne" nastaveni). Dost silne pochybuju o tom, ze kdyz ti predhodim dva ripy stejneho hd, xvid a avc, dokazes rict, ktery je avc. Myslim ze bys byl dost prekvapen, kdybys xvid, oznacil za avc. ;-) Navic: pokud delas HDrip, jsi vetisonou dosti limitovan biteratem, coz zcela vylucuje pouziti Q<18 u avc. atd. atd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.