Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CEO Aceru rezignuje, prodeje počítačů klesly o 35 %, 7 % zaměstnanců firma propustí

To je dobrá zpráva, konečně zase snad začnou vyrábět notesy k práci a ne ty nepoužitelné přiblblotiny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, treba s Chrome OS:o)))))))))))))))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Už začátkem roku se ukázalo, že tato volba nebyla nejšťastnější, protože i přes veškerou propagaci nebyl o sestavy s Windows 8 dostatečný zájem a jako lepší alternativa se jevil Chrome OS." ..... ale tohle je uz vazne trochu prehnane nemyslite? Lidi kupujou acery s chromeos (bez systemu) vic nez s windows 8? Hmmm a ted jeste tu o karkulce:)

Kdyz jsem se nedavno dival, tak dotykove notebooky zacinaly na 20ti ....... ted se divam na czc, ze se da dotykovy acer koupit uz za 10, ale ten je v nabidce sotva 14 dni!!! .... a i tak je 5x!!! vic tech nedotykovych aceru ... myslim, ze neuspech aceru je vcelku jasny:)
A navic je tu ten problem, ze lidi nove pocitace nepotrebujou. Kdyz jsem v 99 kupoval celeron 366 a o rok pozdej celeron 667 a o dalsi 3 roky pozdej athlon 64, tak fakt melo smysl upgradovat .... ale ted uz mam 4 roky i7-860 a vazne nevidim smysl v upgradu:o) Jedine co jsem upgradoval byly Visty na W7 a ted na W8 a 16GB ram + samozrejme kopa disku:)

Ale ted se divam, ze ono se v prohlaseni aceru nic o windows 8 nebo dokonce velice propadakovem chromem os, nic nepise, takze jde jen o vyplod autorovy fantazie:)
Myslim, ze acer to tema relativne levnyma dotykovyma jeste muze trosku zachranit (dnes uz vazne nikdo z BFU nedotykovy displej nechce), ale podle czc jsou stale jen zhruba dva modely do tech 20ti litru, coz je kurefsky malo ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ad první odstavec - nepřeháníme, tohle pochází z prohlášení Aceru, které sdělil světu začátkem letošního ledna. Pro Acer není podstatné množství prodaných kusů, ale finanční výsledky a Chrome jim umožňuje ušetřit na licencích a ušetřené peníze použít jinde (třeba do vývoje). To je taky myšlenka Aceru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkombinujete to, co říkali v lednu, s tím, co říkají teď, a senzační nesmysl je na světě. Díky, ale fakt upadáte na úroveň root.cz.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Čím by si tu měly zvyšovat návštěvnost, než články, které budou nutit k reakcím. Vždyť to je jejich živobytí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl? Loni oznámili, že půjdou do Ultrabooků s Win 8, v zimě prohlásili, že se sestavy s Win 8 neprodávají, jak čekali a byl to špatný směr, nyní oznámili, že prodeje počítačů (tedy sestav s Win 8) spadly během kvartálu o 35 % a budou muset změnit strategii. Co je na tom nesmyslného? Ono to naopak do sebe logicky zapadá a dává to velice dobrý smysl. Navíc to koresponduje s tím, že většina výrobců hovořila o Windows 8 jako o průšvihu. Chápu, že někdo může v důsledku svých osobních pohnutek jiný názor, ale to ještě neznamená, že tento názor objektivně odráží globální situaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nerozčiluj se. Známé komediální figurky Petyy a BTJ, takto fanatičtí propagátoři úpadkového dětského herního systému ani nečtli cos napsal, či spíše nechápou, že čím dál obskurnější wokna zákazníci odmítli tak jednoznačným způsobem, že to přivedlo i tak velkou firmu do potíží.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No vždyť to píšu. Root.cz.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Petyy má na rozdíl od tebe úplnou pravdu. Problém s prodejem nových strojů v žádném případě není kvůli Windows 8, ale protože lidi nový stroj nepotřebují. Před pár lety upgradovali na W7 a to jim klidně 5 let vydrží. Výkonově už není moc kam růst. Notebook, co jsem si koupil před 3 lety není o tolik slabší než letos v lednu kupovaný. Kdyby mi vlivem špatného zacházení neodešla klávesnice a část krytu, tak nemám důvod měnit.

To že někteří výrobci naivně očekávali růst prodejů jenom kvůli příchodu nového OS, je jenom jejich blbost a spíše zoufala snaha, jak na poslední chvíli uchlácholit akcionáře.

BTW: Widnows 8 je asi tak stejně obskurní jako Linux.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si tak docela jisty, ze lidi nemaji duvod menit. Spis je jim jedno, ze jedou na skoro znicenym smejdu a nechteji davat 15tis. za novy stroj. Vidim to ted aktualne treba na kamaradce. Ta ma cca 3-4 roky stary ntb, ktery dle jejich slov byl tehdy drahy (stal hroznych 10tis. priblizne) a ma v tom jednojadrovy a jednovlaknovy Celeron 900 (45nm Penryn s.478) taktovany na 2,2 GHz + 2 GB RAM. O stavu sasi se ted zminovat nebudu, ale vykonove ji to tezce nestaci, bo uz tak pul roku by si na tom rada hrala World of tanks, coz je samozrejme nemozny.

Celkove to neni ojedinela situace co tak vidim. Lidi maji duvod upgradovat, ale radeji se omezuji ve vyuziti pocitace. Vetsina BFU totiz chce notebook a idealne do 10tis. Vykon je nezajima a uz vubec nevybiraji tak, aby jim ten vykon stacil i nasledujicich nekolik let, ale pocitaji maximalne s tim co potrebuji v dobe koupe.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podívej je i jiné skupiny uživatelů než ta tvoje. U nás v domácnosti jsou celkem 4 NB a nikdo nemá potřebu na nich hrát hry. Pokud ti NB stojí doma na stole a složí k vydělávání peněz, nebo k brouzdání po netu, používáš stále stejný SW na který NB stačil i před čtyřmi roky a stačí i v současnosti. Potom prostě nemáš důvod měnit. A jak už jsem zde někde napsal vyměnit HDD za SSD a k tomu i výkonnější CPU (se stejným TDP) není ani u NB zas tak velký problém. Uživatelé NB nejsou jen puberťáci co ho mají na hraní her a jako zátěž do batohu, nebo věc která musí vypadat jak omlácená cikánská hračka. Jsme to i my, normální lidé, starší a pracující, kteří nemají potřebu hned vše měnit. Taky občas musíme koukat na korunu, zvlášť když je třeba děcka uživit a udržet na školách, atd...A já osobně nevěřím, že prodeje výpočetní techniky táhnou věčně ožralí, uhrovití študáci co musí při studiu kromě chlastu a sexu ještě hrát LOLko, WoW, tankisty, nebo Battla. Já si vystačil s prvníma dvěma věcma a občas jsem si půjčil hit té doby a to bylo ZX Spectrum.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle "Vasi" skupinu ja ale nevyvracim. Jen upozornuju na to, ze krome te jsou tu i lidi, kterym nestaci deset let stejny pocitac. Btw te kamosce je 22, v puberte uz fakt neni, pracuje a nema zrovna na rozhazovani. Ale proste si chce obcas ve volnym case zahrat a nestaci ji Solitery. Me tahne na 25, pracuju, pubertak a uhrovity paran urcite taky nejsem, plat jakozto IT technik s maturitou a nijak dlouhou praxi mam taky hodne mizernej, ale protoze jsem celkem introvertni a tech par pratel co mam maji volno vetsinou kdyz ja jsem v praci a naopak ja mam volno kdyz oni pracuji, tak holt si rad ve volnym case zahraju na pocitaci. Ostatne "ziju" v panelaku a bohuzel tady misto na dilnu nebo aspon poradnej ponk fakt nemam. Je to mozna divny, ale pocitacovy hry hrajou i normalni dospeli pracujici lide.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, mě když bylo 25..., občas jsem přespal na záchytce, občas se vzbudil nad ránem v jiné posteli, někdy jsem nemohl pochopit proč? Battla 2 jsem hrál ještě ve čtyřiceti, občas i v ESL za klan. Dnes hraní považuji za festival promr..ného času ale to je jedno, i když si stále občas zahraji Battla na PS3, ale velice sporadicky. Já jsem chtěl jenom poukázat na to, že svět není těch pár recyklovaných místních členů, co se považují za vrchol a valnou většinu uživatelů PC a NB na které stojí světový obchod s výpočetní technikou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Se ti divím, že na BTJ vůbec reaguješ. Já mám na ty jeho slinty už vypěstovaný neuroblok. Ivan Petrovič Pavlov měl pravdu, funguje to!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdil to jen valve, kteremu MS store ubira trzby .....
Vyrobci nadavali na surface.
MS vyda novy system, ktery je na prvni pohled dotykovy v dobe, kdy dotykovy displej je samozrejmost .... acer nevyrobil do ledna JEDINY notebook s dotykovym displejem .... acer se divi, ze jeho notebooky nikdo nechce ... ZAHADA HLAVOLAMU! Ano, svedme to na doposud jediny dotykovy plnohodnotny operacni system:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No kdysi Acer už aspoň jeden notebook s dotykáčem vyrobil - Acer Aspire 1820PT, tehdy s ním tak trošku předběhl dobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi mame trochu jinou definici slova "samozrejmost". A obzvlast rozdilne chapeme jinak frazi "dotykovy display je samozrejmost". Kdyz se podivam na CZC, ktery ma hezky prehledny filtr, tak tam maji 544 notebooku s uhloprickou 15,6" (coz povazuji za standard mezi notebooky a tedy relevantni vzorek ... nejaky +-13" notebooky jsou da se rict specialitky) a jen 42 z tech 544 notebooku ma dotykovy display. I kdyz vezmu v uvahu pripadne spatne zapsane parametry a vlivem toho nepresne udaje filtru, nebude to stejne vic jak 60 z 544 ks a tedy to neni vic jak cca 11%. Opravdu jsou dotykace samozrejmosti? O desktopu myslim nema smysl se bavit, protoze dotykovych monitoru je na trhu minimum a v cenovych relacich, ktere oslovi maximalne firmy a odborniky, kteri to potrebuji k praci.

Btw protoze urcite budete vyzdvyhovat AIO, tak jsem se mrkl i na ty a ze 189 AIO na CZC ma podle filtru jen 87 dotykovy display. Tedy ani ne 50%.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja to myslel tak, ze dotykovy displej je samozrejmost a kazdy ho vyzaduje a prave jen tech 10% notebooku je dotykovych, coz zcela jasne odpovida na otazku, proc je nikdo nechce .... ja bych si teda v dnesni dobe uz taky nedotykovy notas nekoupil .... ale problem je, ze notas s parametrama, ktere bych byl ochoten snest nedotykovy bude za 15 a dotykovy za 45 ..... a tudiz si jej proste nekoupim a pockam:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jeden z nas musel navstivit alternativni realitu. Kazdou chvili nekomu pomaham s vyberem notebooku nebo se me nekdo pta na neco ohledne notebooku co si sam koupil a nevzpominam si, ze by nekdo mel za posledni rok pozadavek na dotykovy display nebo ze by si ntb s dotykovym displayem koupil. Chapu ze se par takovych lidi najde, ale pochybuju, ze to bude majorita a ja budu mit stesti na to 1% zaostalich lidi, kteri jeste nezaregistrovali moznost dotykovyho ovladani. :-) Ostatne dotykovy ovladani na ntb je momentalne pouzitelny jen jako doplnkovy a ne prilis dulezity a priplacet si za neco takovyho se vetsine lidi nechce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Musis ale pochopit, ze na kazdem propagacnim notebooku jedou krasne dlazdice a jede tam animace, jak to prstem hezky ovladas .... a ono hovno .... vyrobci vymysleji uz tak tristni picoviny, jako prohnute displeje, tak je videt, ze uz nevi roupama co by .... a lidi proste minimalne ten dotykovy chteji vsude, zvlast s windows 8. Dyt tam mas tuny veci a her v shopu, ktere muzes dotykove pekne hrat na klasickem notasu nebo klidne monitoru .... ruzne malovani, piskvorky, angry birds .... to vsecko je holt mysou uplne na hovno. Muj dalsi monitor bude 100% dotykovy a s pasivni 3D polarizaci ... nehodlam v dnesni dobe vystriknout 10 litru za blby fullhd monitor, aby nebyl dotykovy nebo 3D ..... to fakt ne ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze kolik lidi je ochotnych dat 10tis. za monitor? Kdyz jsem mame rikal ze uz fakt potrebuje novej (jeji soucasna patnactka celkem blika :-D), tak se ji 3tis. zdaly moc. A po vic jak roce v male PC prodejne muzu rict, ze tenhle pristup ma hodne lidi. Lidi nepotrebuji hi-tech techniku, ale levnou techniku. Coz je jeden z duvodu, proc jsou jim dotyky na ntb a PC ukradeny. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, mně připadá jako krok správným směrem uvedení standardní 15,6" s full HD IPS pod 15 tisíc s daní bez OS. Ač Acer nemusím a takto velké notebooky také ne, tak v tomhle vidím pozitivum a snad se pohnou ledy a nezůstaneme u LCD s 1366x768 s nekoukatelným obrazem nebo u "zbytečných dotykáčů".

http://www.alza.cz/acer-aspire-v3-571g-sedy-d480031.htm

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, určitě bych radši FullHD a IPS, než patlací 1366x768.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bez OS je to pro naprostou vetsinu lidi neprodatelne ..... lepsi je ten o 2k drazsi s dvojnasobkem ram a OS.
Ale s rozlisenim obecne souhlasim. Je trapne kdyz i stupidni hloupy telefon ma fullhd a notebook ne .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to bral za ty peníze v 17", pro kancelář i klidně jen s Pentiem 2020M, ale s SSD. Jinak mě nic nenutí kupovat nový NB, SSD jsem si tam už dal sám, výkonnější CPU jsem koupil na eBay za pár stovek a novým NB si v ničem nepolepším, u 15" jsou displeje pořád stejný šmejd. Hry nehraji, tak je mi výkon GK u zádele.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uz radu mesicu ctu jak padaji prodeje hotovych a mobilnych sestav s Windows 8 a RT. Nevim proc nedokazi prodejci pochopit ze Windows 8+RT ma natom vyrazni podil a jejich trzby dou otevrene do prdele. To jiste Nokia s Windows Phone 8. Windows 7 se prodava i nadale tak jaky je problem uvadet hotove produkty s tohle verzi? nijaky jenom jesitnost vedeni a denni prosba Microsoftu. Kdyby ty produkty s 8 byly aspon z verzi Pro ktera jde downgradnut na 7 takto je Core za 100€ neco zaco si zbytocne platim a nevyuziji to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto se to prodává. Mám Lenovo s licencí od Windows 8 a od výrobce nainstalovanými sedmičkami. Je teda fakt, že Windows jsou v Pro verzi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bude tim, ze Pro umoznuje downgrade a normalni 8 ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Celkově si myslím, že Acer asi nejvíc doplatil na vlnu tabletů - ač se funkčnost těchto zařízení s noteboky jinak moc nekryje. Ostatní výrobci mají těžiště své tvorby daleko více ve firemní oblasti, kde je notebook pořád notebook a je potřeba, stejně tak PC. Nicméně když někdo chtěl "něco na doma na internet", tak bral nezřídka právě tady tuto značku a dnes funkci internetového kiosku tablet často zastane, takže jim to IMHO dost ukrajuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Snad se konečně k zákazníkům začnou chovat vstřícněji. Neskutečné, když jsem po nich chtěl, aby mi sdělili, jak z NTB dostat DVD mechaniku. Podotýkám, že jsem zdůraznil, že noťas je po záruce a že beru na vědomí riziko spojené s demontáží. Odopvěď mě doslova šokovala - tuto operaci jejich servisní služba neprovádí a z důvodu know-how mi nemohou z jejich servisního manuálu informaci poskytnout. Takže jinými slovy: "Zákazníku nas.r si a kup si nový ntb, nejlépe od nás". Takže jsem tedy neváhal, napsal jsem jim, že děkuji a další ntb od firmy Acer v budoucnu již určitě ne, chytil se slova servisní manuál, vygooglil a na noťasu povolil JEDEN (JEDEN!!!!) šroubek (zároveň je to jeden ze šroubků k uchycení krytky nad HDD, kdyby to chtěl někdo vědět) a mechaniku vytáhl. Totální paka, která by potřebovala trochu padnout na hubu, aby zase začali jednat podle hesla "náš zákazník, náš pán".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt se to dela u vsech notebooku stejne - ten sroubek je dokonce zespoda oznacen symbolem DVD mechaniky.

Vsadim se ze demontaz mechaniky u vsech modelu maji popsanou na webu, jako ostatni firmy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jdi ty kecko, já na HP ProBook musím demontovat klávesnici a u šroubku, který drží DVD mechaniku není žádná informace.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Není a nemají. Kdyby to bylo tak jednoduché, tak bych si neplácal játra. Kupte si Acer a poreferujte, můj model je Aspire 5740G, jsem velmi zvědavý na vaše úspěchy. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čo je možné namiesto tej vybratej DVD mechaniky potom namontovať do notebooku?
Ja by som napríklad potreboval nahradiť klasický HDD nejakým 2.5" SSD a ten pôvodný HDD potom vložiť na miesto vybratej DVD mechaniky. Je to realizovateľné na Acer resp. iných značkách notebookov?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je to realizovatelné, stačí dokoupit rámeček podle externího rozhraní mechaniky (PATA, ale tady asi SATA) a interní aby byl taky SATA.
Za pár kaček se to dá sehnat a hodit tam původní disk z noťasu a místo něj dát do primární pozice SSD.

http://www.ebay.com/itm/SATA-2nd-HDD-HD-Hard-Driver-Caddy-for-12-7mm-Uni...

Problém pak může být vzhled "dvířek" mechaniky, buď nepasuje vůbec, nebo je třeba trochu dopilovat, případně přizpůsobit dvířka vyndané optické mechaniky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vďaka za info, tým pádom mi fakt netreba ultrabook ale postačí aj klasický modifikovaný NB s (konečne) použiteľným FullHD displejom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bylo naivní čekat cokoli jiného. Trh je nasycený. Na pohodlnou práci s nejnovějšími Windows stačí pět let starý HW. To nikdy předtím nebylo.
Jediné, co ještě nutí lidi upgradovat jsou hry a herními NTB Acer neproslul. Každý je má zafixované jako výrobce levných noťasů a netbooků Aspire. A skoro každý jejich zákazník koupě lituje, protože se mu to rozsypalo.
Svalovat vinu na Windows je dost hloupý alibismus. To je jako tvrdit, že propad ve výrobě aut je zaviněný novým formátem řidičáku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Acer se vymlouvá jako všichni na úpadek trhu, ale stačí se kouknout na % zastoupení a hned víme kde je problém.

Acer míval v minulosti velké prodeje, vyráběl totiž ty nejlevnější, často nekvalitní stroje. V letech 2009-11 se ale hodně zlepšil a jeho stroje začaly bejt mechanikcy OK, tehdy se vydral hodně vysoko a obsadil hodně trhu.

Pamatujete třeba na první řady Timeline atd?

Jenže toho využilo Činské Lenovo a začalo vyrábět ještě levnější a ještě horší plasťáky + Lenovo do té doby nemělo poškozené jméno tak to lidi kupovali jako ok produkty za super cenu. Jsou to shity, ale než se na to přišlo tak to Acer odnesl podílem. Když si porovnáte podíly firem Acer vs Lenovo vs zbytek z roku 2010 a 2013 na trhu, tak je zázrak že tržby Aceru spadly jen o 35%.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.