Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Adobe má rekordní příjmy za Q2 FY2017

A to jako za co? PDF-kem se šíří viry a Flash Player má stále trhliny. Adobe by mělo spíše zkrachovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kto normalny ma nainstalovany flash player ? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tech par normalnich to nezachrani, kdyz nenormalnich je vetsina ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tuším, že do Win10 se cpe jako update. A co hůř, vrací se i po ručním odebrání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, nemám ho v desítkách a nikdy se mi necpal. Hatere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se říká ždímání monopolu. Už tak vychází pronájem 2-3 dráže, než průměrné upgrady u standardního modelu, navíc Adobe zrušilo různá proma apod.
To samé Autodesk, který jen neustále každoročně pronájem zdražuje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pretože sú akcionári nenažraní a chcú neustály rast ziskov, čo z ekonomického hľadiska nejde trvale udržať.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> ekonomického hľadiska nejde trvale udržať.

Kdyz ma clovek monopol, tak lze..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak přirozený monopol bez ochrany státu není nikdy trvalý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň vznikne konkurenční software.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od produktů Adobe jsem odešel právě z důvodů předplatného, jediné čeho využívám je formát PDF.
Ta firma je marketingový leader(lze chápat i jako monopol) ve své oblasti (grafika, CAD), technický rozhodně ne, i když si to většina lidí myslí.
A právě v lidech to je- na priomitivní úpravy nutně vyžadují Photoshop, na základní výkresy Autocad, apod. Např. kolega si pro vytvoření několika jednocuchých katalogových letáků vydupal u šéfa Indesign, úplná hovadina.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prečo s tým máte problém? Ak tých pár letákov urobil za mesiac a šéf zaplatil len ten mesiac a zvyšných 11 nie. tak ste asi aj ušetrili.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ždímají uživatele pěkně, to je pravda. A zatím se jim to vyplácí. Profíci, ač neradi, to zkousnou. Ale jen do chvíle než se vynoří dostatečně kvalitní konkurence, která se vyděračskému předplatnému vyhne. Pak může ADOBE zažít rychlý odliv zákazníků.
U amatérů, a vůbec lidí/firem kteří nejsou přímo existenčně závislí na využívání posledních verzí programů Adobe je to poznat již dnes. Buď se drží starších zakoupených verzí, nebo to zkouší s konkurencí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No ale řekněte mi jakou alternativu má třeba Premiéra? Myslím, že kromě násobně dražšího AVIDu v podstatě konkurenční produkt neexistuje a Adobe to moc dobře ví. Zkusil sem rok dozadu několik video editorů a s čistým svědomím můžu říct že všechny levnější stojí za h***o - byly extrémně pomalé při delších editech a neustále padaly. S premiérou sem až na 3 pády z cca 40 projektů nic takového nezažil a oproti ostatním funguje opravdu svižně kupodivu i na starším železe, žádné záseky při načítání sekvencí či podobné dětské nemoci. Umožňuje vytvářet frontu projektů a ty pak renderovat třeba i na jiném stroji (enkodér je zdarma). Bohužel jako ostatní, tak i mě cena SW přiměla zrušit si předplatné.
BTW: Neznáte někdo nějaký jiný video editor který není na předplatné ale funguje ideálně stejně dobře jako Premiéra?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za hloupost, Premiere je zrovna docela srágora. Co třebas něco profi, například DaVinci Resolve? Je tam zdarma verze a je vynikající, je to naprostý high end kterému premiera nesahá ani po kotníky... Dělal jsem v Helsinkách předváděčku Fox TV právě Resolve a Fusion a koukali jako vyoraní, cože jako jde, lépe a zdarma. Resp. ani komerční verze nejsou drahé (1000). Ale i zdarma verzi lze používat na komerci!

Osobně, jakkoliv mám od firmy Adobe zdarma se snažím migrovat na Affinity. Mé Portfolio je postavené na DaVInci Resolve, BlackMagicDesign Fusion (i post produkce statiky), Affinity Designer + Photo. Co zatím chybí je Affinity Publisher.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prubnu, díky za tip!

PS: Mám zkoušet verzi 12 nebo spíš betu 14?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teď vyšla 14, s tou jsem dělal jen drobnosti, ale vzal bych ji. Jinak je tam fenomenální akcelerace na opencl při renderingu. A uzly jsou neuvěřitelné a klíčování a funkční animační křivky, a grading,.... Je to fakt jiná liga

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Před patnácti lety jsme dali za hw + premiere 100 tisíc na poloprofi práci na kšeft, jezdil jsem tehdy do Prahy z Moravy do jediného autorizovaného střediska na konzultace - ten soft prostě nefungoval, podpora nulová, srali na mě jak v Praze tak v USA. Kšefty jsem dělal v přikoupené Sony Vegas, tu odpornou Premiéru jsme pak prodali. Alternativy jsou a nejen to - jsou lepší! Alespoň na PC, co jsem slyšel tak na Macu je to prý ještě větší tragedie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pred 15 lety to je rok 2002.

Premiera fungupvala vzdy, ale pouze na oficialne podporovanem hardwaru (na webu Adobe).

Treba na AMD se casto dely velmi divne veci, ktere prechodem na Intel zazracne mizely. Treba po 20 hodinach renderingu se nahodne vyresetovaly pocitace, nikdo nedokazal zjistit proc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud u vás problémy s Premiere po přechodu z AMD na Intel ustaly, tak jste měli velké štěstí!
Problémy se stabilitou samotného programu, a leckdy i celého počítače nejsou nikterak vyjímečné ani na HW od Intelu a GK NVidia. Těch oficiálně podporovaných a odzkoušených kombinací HW bylo vždy nemnoho, a ani jejich dodržení vám nedávalo jistotu že bude po problémech.
Zkrátka - Adobe Premiere nebyla nikdy velká výhra.
Zvláště posledních několik let není žádný problém najít lepší, často i výkonější, a hlavně stabilnější alternativu k Adobe Premier.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s Martan67.
Tohle je jen o tom, ze Photoshop nema konkurenci. Ja mam CS2 a budu to pouzivat dokud to pujde a o vyssi verzi nemam zajem. Az to nepujde, tak se pohlednu u konkurence. Problem je v tom, ze lidi co delaji profi, tak jednoduse vedi, ze zadna konkurence neni dost dobra, aby Photoshop nahradila a je to nestalo penize. Takze nakonec, pokud jim nestaci starsi verze, tak Adobe ten vydriduzskej pronajem zaplati.
V podstate je ale vsechno OK, ta cena za Photoshop muze podnitit konkurenci a jakmile jednou nekdo dokaze udelat soft stejne dobrej jako Photoshop, tak na to Adobe doplati. Nezbyva nez doufat, ze to bude spis driv nez pozdeji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PS má konkurenci, dokonce docela silnou. Jenže dnes to je už tak, že většina "grafiků" umí jen ten PS a vyžadují jej, ačkoli jediné, co s tím obrázkem udělají je úprava histogramu (nebo levelů) a ořez.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není tak, že by se nemohli naučit něco jiného, ale na to člověk musí mít taky čas. Pokud honíš termíny, tak raději použiješ to co umíš, než experimentovat. V zásadě každá změna v přechodném období vede ke zhoršení produktivity, i když v konečném výsledku je to změna k lepšímu. Pokud ovšem člověk pochybuje o tom, zda to bude lepší, pak raději zůstává u starého.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napis jednu aspon. Som zvedavy co vypadne z teba.

A ani sa neobtazuj pisat gimp, krita, darktable.. paint.net alebo ine zhovadilosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PaintShopPro
Affinity Photo
Pixelmator
Paint.net
GIMP

- pokud s výše uvedenými programy neumíš pracovat, neznamená to, že jsou nepoužitelné.

Krita je IMHO spíše alternativou ke kreativním programům typu (Corel/Fractal design) Painter.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel to není tak docela pravda. Profesionální znamená hodně věcí, ale třeba programy, kde lze dělat zcela bezproblémový pre-press (že se třeba výstupní PDF nekousne v RIPu, kvůli špatné implemetaci - častý problém Corelovských app), že dodržuje všechny věci nutné pro tisk (separace, přetisky, výtažkové barvy), kvalitní ICC v různých barevných prostorech, bohužel, tohle Adobe umí a má na to letité know how. Na druhou stranu většině těchto profíků stačí jakýkoliv Photoshop CS od verze jedna a to samé Illustrator, takže tam je jediný problém kompatibilta s novými OS.

Ale zase situace s Adobe předplatným konkurenci nahrává, takže třeba Affinity photo roste do síly a výše zmíněné vlastnosti má čím dál lépe implementované, takže ano, budoucnost snad bude lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to já nikterak nerozporuju, že na některé úlohy je Adobe SW nejlepší. Jen tvrdím, že jsem potkal za svůj život asi 50 grafiků (/"grafiků"), přičemž opravdu ovládat PS umělo z nich jen 10 a pouze 3 lidi z nich bych označil za opravdové profíky, kteří chodili na prepress.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to rozhodně. Též nejsem zastánce myšlenky fotošop na ořiznutí fotky a pošoupání kontrastu je to nej. Není. Problém mají spíše ti opravdoví profíci, kdy je Adobě pěkně ždíme a asi si je vědom své pozice vycházející z dlouhodobého know how, než že by byli tak dobří programátoři. A kdejaká státní istituce a škola ještě tlaky podpoří, protože mají licence s výraznými slevami a tak pro kdejakého joudu nakoupí Adobe CC, aby měl kde oříznout fotky. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predem se moc omlouvam, ale mame tu silnou nahradu Photoshopu:

PaintShopPro :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Affinity Photo - neznam, zkouknu a zasmeji se az pak. :-)

Pixelmator :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Paint.net :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

GIMP :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Dekuji za moznost se opravdu dobre pobavit.

Vyjma toho jednoho programu jsem jako clovek, ktereho jeden cas Photoshop zivil, zkousel vsechny a mnohe dalsi a nikdy se nic kvalitam Photoshopu ani trosku nevyrovnalo.
On totiz Photoshop to nejsou jen filtry, vrstvy a pokrocile editacni nastroje, ale i skripty, davkovy rezim a mnoho dalsiho a kazdy z tech jinych programum v necem selhal, zadny neni tak komplexni jako Photoshop ani a ted ocekavam kupu minusu linuxovy opensourcovy GIMP se naprosto nechyta!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tomto oboru ještě existuje vývoj víš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady nikdo nezpochybňuje význam PS pro profi sféru, ale to, že pro 80% uživatelů je to zbytečně drahý a zbytečně komplikovaný nástroj.

Já PS používal profesionálně několik let, ale nedělá mi problém naučit se používat sadu jiných nástrojů (včetně GIMPu). BTW, náhrada PS byla celkem jednoduchá a efektivní, ale nahradit Illustrator bylo daleko horší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Affinity Designer, ale osobně mi obecně pro práci s křivkami vždy více vyhovoval Corel ( i když pravda, je to 10 let co jsem to použil naposledy). Ono jako 3Dčkař nějak nechápu, jak s tak mizernou správnou bodů (v AI) někdo může pracovat.

Osobně si myslím, že jedinou alternativou nemající aplikací je InDesign, který docela vyrostl. Kde je konec Quarku. Proto čekám na Publisher.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Quark se stále prodává a dělá se v něm (i když není in). Bohužel směřuje poněkud frikulínským směrem, ale zlom pořád umí výborně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já vím, ale cena....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ta je šílená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Affinity ovšem uvolnilo tyto programy pro PC relativně nedávno. Corel mi naopak nikdy pořádně nesednul.

Co se ID týká, tak ten samozřejmě dnes konkurenci nemá, nicméně takový Scribus považuju pro účely příležitostné sazby za vyhovující.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bager, ale alternativne programy nemusia byť len o tebe. Vieme si predstaviť, a v diskusii to aj obrazne spomínajú, ze si namakaný profík, ktorý proste Adobe platit musí.

Lenže produkt si platia aj uzivatelia, ktorí v ňom využívajú len základné operácie, ktoré má aj gimp. Až príde kríza, tak sa Adobe počet zákazníkov výrazne preriedi s úmerou k nimi zvyšujúcej cene za ich produkt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kamose zivi drobna grafika a v podstate on by opravdu mohl pouzivat GIMP, jenze to ma drobny hacek. Na forech o grafice si grafici sdeluji ruzne tipy a ukazky a navody, jak neco udelat opravdu super profi, prave ve Photoshopu. Jiste sem tam se tam objevi nekdo s jinym programem, ale je to minimum a tudiz prave ve chvili, kdy se grafikou zivis, tak potrebujes Photoshop, aby ses udrzel produktivni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Grafik, který pracuje jako opička, kopírující práci jiných lidí, není u mě kreativec, ale sprostý dělník u pásu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že dominance mnoha progamů je ze značné části způsobena síťovým efektem (včetně síťového efektu znalostí) je celkem banální fakt. (Naštěstí ale už existuje alespoň nějaká ta literatura...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím o člověku, co jednu dobu používal Gimp k přípavě grafiky docela prodávaného papírového časopisu, protože automatizační funkce PS v tu dobu stály za starou bačkotu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rok 1998? Protoze od verze Photoshop 6 jsou automatizacni funkce na slusne urovni a od verze Photoshop 7 (rok 2000) jsou jednoznacne nejlepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně později. A "slušná úroveň", no, to asi bude otázka osobních měřítek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uz podporuje Gimp takove samozrejmosti, jako je CMYK ?

Graficky program co je ve vyvoji 21 let uz by to mel umet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že je nutné aby to uměl, pokud necílí na profi prepress. Amatérský tisk a minilaby stejně jedeou v RGB.

Pokud by ale měl být konkurecí APS, pak by naopak CMYK měl umět.

Je to tedy otázka cílové skupiny, ne neschopnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že jsem se onehdá ptal, a že to tehdy překvapivě moc nevadilo. Ale nejsem tiskový grafik, tak nemůžu posloužit podrobnostmi. Každopádně GEGLový Gimp by s tím snad neměl mít problémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak třebas profi podpora PSD 32 bitové hloubky v případě post produkce a vrstev, správa profilů a podobně, je katastrofální. na to 1000x raději Affinity Photo.

Jsou věci, které PSD umí dobře, jen jich více neumí než umí :), Kolik režimů krytí PSD má v případě 32 bitů? 4, možná 5 (mimo multiply, add, normal apod). Pro mně jako 3D grafika je tohle základ. Vrstvy úprav a 32 bitů? Také hrůza a děs. Zkuste na to Fusion a nebo Affinity (obecně na color grading preferuji Fusion). To je úplně jiná liga.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě by mi třeba verze CS6 (poslední verze bez předplatného) stačila,...... ale jakmile si jako fotograf koupím nový fotoaparát, kde bude RAW, který tato verze nepodporuje, tak je to konec. Samozřejm ě vím, že existují alternativy pro RAW, ale pro mě tento způsob nejlepší. Je to jen prostě na člověku, jak se rozhodne...chceš - zaplať, nechceš....hledej jinde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rawy z novych fotaku se daji prohnat Dng convertorem (zdarma a aktualni) a pakmje bez problemu nacte i CS6. Nijak vyrazne to nezdrzuje a jako bonus jsou dng soubory lepe komprimovane a tudis i mensi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vím že zním jak kolovrátek, ale Affinity stojí 50 usd.... Ne všechno se mi v něm libí, ale počet +- je stejný jako v psd, kdy ale nemá funkce co nepotřebuju :-) (jako animační nástroje)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám stejný názor. Za tu cenu je to doslova zadarmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si právě oba koupil :-) Díky moc za tip!
2x 90 videotutoriálů na Vimeu je fakt mazec. Zatím jsem to jen oťukal, ale vypadá to více než lákavě. V životě by mě nenapadlo, že půjde PS válcovat neotřelým přístupem k věci a elegantní jednoduchostí postupů.
Ovšem ještě více mne nadchnul Designer. Na návrhy UI to bude geniální. Díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to koupil už jen z principu (nejdříve Designer, hned jak vyšel, Photo taky hned po vydání) a jsem nadmíru spokojen. Kvalita a kompatibilita s datovými formáty Adobe je velmi dobrá, Photo dokonce umí používat pluginy photoshopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

také tak, koupil jsem obé za 40 při uvedení

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se musím přidat k těm co rádi zaplatí i každý rok (pravda cs6 by mi stačilo) konkrétně za Lightroom a Photoshop. Je to o tom že už člověk ví kde co má hledat jak co použít kompatibilitu s dalším vybavením (foťáky, stylus).
Co se týče technické kvality Adobe je známo i v technické vision sféře právě kvůli kvalitě algoritmů jejich filtrů a prakticky skrznaskrz nástroji.
A my ostatní už jsme si zvykli na to jak se to používá a že když něco nevíme je kolem nás vždy dost dalších "znalců" (a ano někdy vás ten člověk jenom nakopne správným směrem).
Za 3 měsíce po mně budou zase chtít ty 4k a já jim je dám...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.