Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AGESA 1.2.0.2 snižuje latence Zen 5, má pozitivní dopad na výkon, zejména na hry

AMD CPU zrají jako AMD GPU. :)
Ja se snad nakonec necham premluvit na Zen 5.

BTW update AGESA u Asus mi nejdrive zneschopnil pouzivani dvou M2 NVME, po měsíci konečně vydali opravenou verzi BIOSu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akorat to se asi neprojevi u jednochipletovych reseni jako ma 9600x a 9700x, nebo jo?
Pokud ne, tak na hernim vnimani Zen5 stejne nic nezmeni. 9950x si asi moc lidi na hrani nekoupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na všech Ryzenech dochází k přesunu dat mezi čiplety po IF. V některých situacích ale mohou být teoreticky nárůsty poloviční (protože půjde jen o přesun mezi dvěma čiplety, ne mezi třemi).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade jsem zvedavy. Zen5 by urcite lespi herni vykon dost pomohl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co jsem četl, problém se týká hlavně dvou výpočetních čipletových procesorů tzn. 9900x a 9950x protože tam dochází k mezičipletové komunikaci, která měla velké latence, problém nebyl v komunikaci mezi řídícím čipletem a jedním výpočetním čipletem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CCD nejsou nijak vzájemně propojené. Komunikace mezi nimi nemůže probíhat jinak než CCD-IOD-CCD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale pokud se z nějakého důvodu plánovač procesoru rozhodne, že vlákno kódu převede na druhý ccd musí proběhnout komunikace jak píšeš CCD-IOD-CCD, ale pokud má pouze jedno ccd, tahle komunikace není žádná

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezdůvodné prohazování vláken mezi CCD je věcí scheduleru a bylo vyřešeno snad už někdy za éry Zen 2. V takovém případě se mimo jiné data z L3 jednoho CCD nepřesouvají do druhého, ale znovu se načtou z RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak už dávno se říkalo, že to bude nejspíš jen nějaká SW chyba, protože jiné CPU na té architektuře na to netrpěly, což se nyní potvrzuje, takže panika zas byla trochu zbytečná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strix point mal rovnaky problem. Latencia medzi CCX je vysoka.
https://www.anandtech.com/show/21485/the-amd-ryzen-ai-hx-370-review/3

Inak podobny problem mal i 1800X. https://www.reddit.com/r/Amd/comments/6idon1/intercore_latency_of_r71800...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

som zvedavy, ci opravia aj tieto notebooky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Recenzenti pomalu dotestovali Ryzeny po fixu Widlí, tak aby to otočili potřetí, že? Nechápu, proč AMD toto neodladila už dopředu. To vypadá, že vydání Zen 5 bylo uspěchané. Stejně zbastlili lednové vydání desktop APU R8xxxG, kdy to drželo TDP, místo PPT. Někdo by zasloužil pořádnou čočku, aby se to neopakovalo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty uz mas podobny narrativ, jako MLID :)
Ale jinak souhlasim, nechapu kam spechali, kdyz Intel vyjde nejdriv koncem rijna a prodeje Zen4 valcuji retail, jako nikdy pred tim. Jeste zbyva vyresit zahadu, proc aspon neohlasili X3D verze po tam nemastnem narustu hernim narustu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to měli dělat, když už nyní konkurují jen sami sobě?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak preci porad mas nejake vnimani mezi uzivateli, obzvlaste retail segmentu. V anglictine "mindshare". Zen5 mel doted vybornou dobrou reputaci, dokonce bych si dovolil tvrdit, ze za ty 4 generace se jim v retailu podarilo mit daleko lepsi vnimani pro Ryzeny, nez ma Intel (i bez toho posledniho pruseru). Coz je na tak "kratkou dobu", docela slusny uspech. Zen5 (desktopovy) tohle pohnojil. Reputace Zen5 dostala prvni vaznou trhlinu po letech. Muzes si polozit otazku, jestli se tomu nedalo zabranit (aspon castecne) daleko lepsim nacasovanim a uvedenim celeho produktu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Se Zen 5 má AMD nejrychlejší procesor na trhu, který nejen že má ~poloviční maximální spotřebu proti konkurenci, ale má i nižší spotřebu než Zen 4. Nemá problémy s oxidací, nemá problémy se stabilitou, nemá problémy s dostupností. Nepřijde mi, že by na tom bylo něco zásadně špatného.

Především mi není jasné, co by na tom mohl zlepšit paper launch produktu, který bude dostupný někdy za 4 měsíce. O vylepšování reputace paper launchema se pokouší jiná firma a výsledky to zatím moc nenese.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Si nejsem jisty, jak odpovedet No-X.. prijde mi bez urazky, ze se nedokazes nejak myslenkovite vcitit do bezneho uzivatele a jak ten vnima produkt/produkty.
Zkusim to jeste jednou.. retail segment je vniman koncaky. Podivej se na prodeje Zen5..jsou katastrofa a to doslova. To ze ty to nejak stale nejak plne neakceptujes, za to nemuzu. Stejne tak nejak asi uplne neakceptujes, ze Zen5, oproti jinym generacim se z pohledu koncaka zakaznika moc nepovedl. To ze to ma o 15% vyssi vykon, ok. To ze to ma trochu lepsi spotrebu..who cares.
Takze pokud ma neco ve vysledku katastrofalni prodeje (oproti predchozim generacim), asi bude vnimani daneho produktu u cilove skupiny zakazniku, ktera tyto produkty kupuje, spatne. V tom by jsme se mohli shodnout nebo ne?
Pokud je vnimani spatne, nabizi se otazka, co se mohlo/melo udelat lepe. Na tom bychom se mohli asi taky shondout nebo ne?

A k tomu paper launchi. Ja jsem nemluvil o paper launchi, ale o oznameni produktu jako takovem. Minimalne by si cast ldi rekla, ok, Zen5 je "vypocetni CPU", budu cekat na "herni CPU", protoze AMD rekla, ze "herni X3D CPU" budou. Talkhle AMD nedela nic, co by nejak jeji image vylepsovalo. Naopak, jak tady spravne pise John, na tom launchi posrali co snad jen slo.
Nastesti pro AMD je Intel v krizi a ARL nevypada, ze by ho z bryndy vytahl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Meleš blbosti.

"pokud ma neco ve vysledku katastrofalni prodeje (oproti predchozim generacim), asi bude vnimani daneho produktu u cilove skupiny zakazniku, ktera tyto produkty kupuje, spatne."

Zákazníci produkt vnímají dobře. Cena je odradila.
Přednost dali hernímu X3D a nebo levným Ryzen 5 7000.

Sundej si modré brýle a podívej se na ty prodeje ještě jednou.

Proč by měli oznamovat budoucí produkt když konkurence nemá nic a jejich Ryzen 7 7800X3D trhá rekordy???

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zkus se zamyslet jeste jednou. To ze neco ma spatnou cenu, znaci spatne vnimani. Toz e produkt pridava v klicovem aspenktu 2% vykonu navic je spatne vnimani produktu.

ted si to premel jak potrebujes ty blbosti jedna :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníci vnímají značku Mercedes špatně. Protože má špatnou cenu. Podíl na trhu je 4%.

Klíčový aspekt? Jako hry? Ano, pro hráče to je Klíčový aspekt. A proto kupují X3D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Podivej se na prodeje Zen5..jsou katastrofa a to doslova. To ze ty to nejak stale nejak plne neakceptujes, za to nemuzu.“

Zen 4 se taky jako novinka prodával hůř než Zen 3. To je vcelku běžný stav v situaci, kdy se čeká na to, zda nabídka konkurence, která má vydat svůj produkt nedlouho poté, nebude lepší. Nevím, proč z toho dělat nějaké katastrofické závěry. Sám vidíš, že z dlouhodobého hlediska to Zen 4 nijak neublížilo a dneska ho sám glorifikuješ. V případě Zen 5 se navíc čeká na nové desky. Takže je logické, že prodeje tvořené převážně zákazníky upgradujícími ze Zen 4 nebude mnoho.

„A k tomu paper launchi. Ja jsem nemluvil o paper launchi, ale o oznameni produktu jako takovem. Minimalne by si cast ldi rekla, ok, Zen5 je "vypocetni CPU", budu cekat na "herni CPU", protoze AMD rekla, ze "herni X3D CPU" budou. Talkhle AMD nedela nic, co by nejak jeji image vylepsovalo.“

Já vlastně nevím, co po AMD chceš. Že Zen 5 X3D připravují, už uvedli. Z nějakého důvodu Ti to nestačí. Kdyby se teď začali ohánět produktem, který ještě 4 měsíce nebude na trhu, tak to prostě paper launch bude, ať se Ti to líbí nebo ne. Nevím, co by na ohánění se nevydaným produktem mohlo vylepšit AMD image. Zvlášť když k vylepšování není důvod. Uživateli se nelíbí Zen 5? Tak si koupí Zen 4 nebo počká na jiný produkt.

Možná by sis naopak ty mohl projít diskuze a přečíst si, jak situaci vidí ti, co si Zen 5 koupili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Zen 4 se taky jako novinka prodával hůř než Zen 3. "
..zen4 se prodaval stale podstatne lepe, nez Zen5. Je rozdil mezi "malymi" prodeji a temer nulovymi prodeji = katastrofalni prodeje. V tomto pripade to neni 'bezny stav'.

"Možná by sis naopak ty mohl projít diskuze a přečíst si, jak situaci vidí ti, co si Zen 5 koupili."
.. ty nekoho znas? :) myslis jednoho z tech "100 lidi", co si to koupili na mindfactory za mesic prodeju? ;)
Ale vazne. Jako jo, dokazi si predstavit, ze nekdo kdo si koupil 9950X je spokojeny, proc taky ne. Nekupuje podle pomery vykon/cnea, vyuzije asi kazde procento vykonu navic. Ja bych byl taky spokeny. Klidne si dokazu predstavit i usera 9700x, ktery preplatil produkt a je taky spokojeny. Ale to preci neresi obecne vnimani produktu s nekolika radami a vnimanim uzivatelu, kterych vetsina kupuje podle jineho klice.

Ja myslim, ze je zbytecne se v tom dal dohadovat. Ja mam diametralne jiny pohled na to. Asi by bylo zbytecne to opakovat dokola a dokola.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi se budu opakovat, ale ty zkrátka odmítáš přijmout fakt, že momentální prodeje mohou být ovlivněny čímkoli jiným než vnímáním produktu ze strany zákazníka. Zcela ignoruješ situaci, že:

1. Část zákazníků čeká na vydání a dostupnost nových desek.
2. Část zákazníků čeká na srovnání s Arrow Lake.
3. Část zákazníků čeká na Zen 5 X3D.

A ještě se snažíš naznačit, že by AMD současné nízké prodeje měla vylepšit mluvením o Zen 5 X3D. Takhle to ale opravdu nefunguje. Čím více by hypovala Zen 5 X3D, tím méně lidí bude kupovat základní Zen 5, takže důsledek bude přesně opačný, než tu naznačuješ.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

https://www.techspot.com/article/2893-amd-zen-5-cpu-pricing/

"1. Část zákazníků čeká na vydání a dostupnost nových desek."
.. no, kdyz myslis..kazdy duvod dobry :)
"2. Část zákazníků čeká na srovnání s Arrow Lake."
.. ano, coz nicmene dale posunuje AMD do kategorie "zklamani". Po dobrem produktu (v ocich zakaznika) by jsi skocil a nebo by se prodeje neblizili limitne NULE.
"3. Část zákazníků čeká na Zen 5 X3D"
.. no smazorejme, protoze jim Zen5 v jejich ocich vubec nic neda. Jinymi slovy, za tu cenu naprosty DOA, aspon v mainstreamu. Jen bych te rad v teto souvislosti upozornil, ze se prodavaji i "non X3D" varianty Zen4, ktere ty zakazniky, narozdil od Zen5 oslovuji.
Kdyby Zen5 prinesl 15% herniho vykonu v prumeru navic, tak i vic lidi si rekne, ok, neco preplatim, dostanu vyssi vykon. Takhle si to nereknou, protoze vykon maji stejny-->proc by to kupovali za vyssi cenu, nez Zen4. Neni v tom zadna kupni logika a podle toho jsou i prodeje.

Dal uz odopovidat asi nebudu. Nebavi mne mlit pantem zbytecne dokola. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jojo, ja vim :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro toho, kdo stavi novy pocitac se klidne muze vyplatit Zen5. Uz jenom tim, ze usetri za elektrinu, bude mu stacit lacinejsi chladic, lacinejsi zdroj, ..... Nacpe to do mensi skrine. Nakonec, jde to uchladit i pasivne. Pro nekoho je dulezity absolutne tichy pocitac, ktery je vsak zaroven vykonny....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nope. Ten narust efektivity neni zdaleka takovy, aby se ti to kdy zaplatilo. 7700x, se kterym vetsina recenzi merila, byl oproti 7700 (se kterym etsina recenzi nemerila) 'extremne' neefektivni. Proto jim vychazela efektivita tak dobre. Ve skutecnosti te to jako normalniho majitele v principu vubec nemusi zajimat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krátká paměť?

No one wants to buy AMD’s Zen 4 chips — what’s going on?
https://www.digitaltrends.com/computing/amd-zen-4-chips-low-sales-mindfa...

No One Is Buying AMD Zen 4, Post Launch Update
https://www.youtube.com/watch?v=GNypS8DgFoY

AMD Ryzen 7000 is off to a slow start, Zen 4 sales are not good
https://www.techspot.com/news/96289-amd-ryzen-7000-off-slow-start-zen-4....

Unexpectedly lousy Zen 4 sales could hit AMD hard as the company is projected to lose millions in Q4 2022
https://www.notebookcheck.net/Unexpectedly-lousy-Zen-4-sales-could-hit-A...

AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU sales are tiny compared to Zen 3
https://www.techspot.com/news/97142-amd-ryzen-7000-zen-4-cpus-sales-tiny...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hele, mne to uz nebavi. Bud bud ferovy a nebo nema smysl s tebou ztracet cas. Pak se chovas uplne stejne jak nejaky fanaticky fanousek. Kdyz se ti to hodi, tak tady postujes statistiky z mindfactory a kdyz se ti to nehodi, tak najednou neexistuji. Ohybas si realitu presne tak, jak akorat potrebujes. K zen5 si neodpublikoval jedine info, ve kterem by byly videt realne vysledky ve hrach. Vsechny clanky co tu mas, vyznivaji aspon trochu optimisticky i presto, ze redaktori, kteri ty veci testuji bud maji daleko pragmatictejsi pristup a nebo to hodnoti naopak. HWU, techpot a dalsi ignorujes uplne i presto, ze udelali na hernim vykon Zen5 nejvetsi praci. Misto toho tady cpes testy CB, kde je zrejme, ze maji chybnou metodiku, ktera ukazuje Zen5 v lepsim svetle nez je. To stejne vymyslis s THW, ktery je jeden z mala serveru, kde jim skladba her umoznuje ukazovat vyssi narusty, nez v prumeru jsou.
A nez napises dalsi zbytecny komentar, zkus se zamyslet jestli je 0=rovna nizkym prodejum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kde tvrdím, že se mi to nehodí? Ukazuju, jak krátkozraké je dělání závěrů z počátečních prodejů. Pokud se chceš vézt na hysterické vlně, která je úplně stejná jako se Zen 4, nebudu Ti bránit. Jen mi přijde normální, že když už tu jednou podobná situace byla, je lepší variantou se z ní poučit namísto opětovného malování katastrofických scénářů, které už se jednou nepotvrdily.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On mel Zen4 2% narust herniho vykonu oproti Zen3?
Zen4 neprinasel 20-30% vykonu navic oproti Zen3?
Tohle jsi zapomel?
"Ukazuju, jak krátkozraké je dělání závěrů z počátečních prodejů. "
..To ze najdes clanky, ktere pisi, ze Zen4 mel pomaly start neznamena,ze je to stejna situace jako je dnes. Dokonce i v tom clanku, co jsem linkoval na techspotu je to uvedeno. Rovnez to nezmanena, ze ty prodeje byly stejne spatne.
"jen mi přijde normální, že když už tu jednou podobná situace byla, je lepší variantou se z ní poučit namísto opětovného malování katastrofických scénářů"
.. neni pravda. Situace je jina,.
"Pokud se chceš vézt na hysterické vlně, která je úplně stejná jako se Zen 4, nebudu Ti bránit."
..Sorry ale vytvaris si nejakou svoji realitu.

Tady se muzes podivat na prodeje v rozmezi listopadu a prosince 2022, po uvedeni Zen4
https://imgur.com/a/mindfactory-stats-dec-2022-IWkDrk3
v Listopadu 22 odhadem prodali cca 15+% Zen4, pokud zde najdes "stejne" prodeje jako Zen5 v soucasnosti, tak jsi u mne trida. A to byly v te dobe jeste drahe desky a pameti, ktere celou AM5 platformu prodrazovali. Situace, ktera je dneska uplne jina.:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

'' On mel Zen4 2% narust herniho vykonu oproti Zen3? ''

hele, jdi uz s tim cherrypickingem do hajzlu.. vyberes si jeden vysledek nejmin povedenyho modelu z jedny recenze namerenyho pod jednou verzi jednoho OS, co navic davno neni aktualni a uz mesic to tu trepes furt dokola..

'' ..Sorry ale vytvaris si nejakou svoji realitu. ''
to rika clovek co si vynasel jedno mizerny cislo z jedny recenze a zuby nehty se ho drzi i kdyz vi ze je davno mimo.. zaplata na win11 neexistuje, prepinac tdp neexistuje, novej bios neexistuje.. sorry, sam sis vyrobil svou realitu a jeste ji nechces opustit.. ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak tomiku, nerozciluj se ty cervena hlavicko..
Ano test 43 her je preci jasny "cherry pick", kde vyjde rozdil 3% a pak subset mnoziny na upgradovanem prostredi, vyjde 2%. To bude nova definice slova "chery pick" :)
.. aneb nova definice pro cerveneho fanouska tomika burryho, kteremu se ty vysledky nelibi a proto se mu libi vysledky daleko mensiho poctu her v testu, ktere samozrejme jsou daleko vice nachylne na opravdovy "cherry pick" her a jejich vysledku, Ale hlavni je, ze to vychazi vice podle jeho predstav...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

'' Ale tak tomiku, nerozciluj se ty cervena hlavicko.. ''

ted si mi to fakt drsne nandal.. uznavam ze mas pravdu a jdu se z toho zhroutit.. ((:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

udelej si co potrebujes :)
Myslm, ze pro zacatek by ale stacilo, kdyz by si nepsal nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důvod je jednoduchý. Zen4 je prostě až moc dobrý, ještě pokud to srovnáváš s X3D, jak už bylo řečeno, AMD si konkuruje už spíš jen samo sobě a nastává pak tento typický problém, že začínáš mít problém překonávat své vlastní produkty a pak to celé trpí. Teď už mají všichni Zen4 a pro ty asi Zen5 zatím nedává moc smysl, zvlášť když je pro někoho ještě pomalejší. Nejspíš i pokud máš třeba Zen3D, ten rozdíl je tam ještě dost malý na upgrade, aby to lidi nutilo upgradovat nějak ve velkém. Uvidí se, jak dopadne ještě Zen5X3D, protože tyto modely vždy dělaly největší prodeje, když v retailu „každého“ zajímají hlavně hry a záleží, jak moc se mu povede odskočit od Zen4X3D, ale myslím si, že jak přijde 9800X3D, tak to prodeje zas dost nakopne a na nějaký Zen4 si pak už nikdo ani nevzpomene a každý veme rovnou Zen5.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@tombomino

Je Zen 5 vnímám koncovými uživateli negativně? Nebo je vnímán negativně novinářema?

Podle mého názoru je spousta koncových zájemců, kteří uvítají drobné navýšení výkonu a snížení spotřeby.
Navíc si nemyslím, že uživatelé Zen 4 jsou cílovka pro upgrade na Zen 5, ale spíš uživatelé Zen 2 a Zen 3.

Pokud bych něco hodnotil jako přehmat a nezvládnutý marketing od AMD, tak za mě je to vydání procesoru bez vydání nových desek.
Takhle recenzenti hodnotí opravdu jen ten procesor a ještě bez některých jeho vychytávek, které budou fungovat jen na nových deskách.
Ano, stále platí, že k novému procesoru je nová deska ideál, což někteří AMD fans odmítají, ale tohle platilo vždy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nie mindshare ale mindset, ale dobre.

A čo ak chce AMD zmeniť to vnímanie tak, že sa AMD bude o zákazníka starať(česky pečovat) aj po kúpe produktu a nie je len o tom, že od Vás zinkasujú peniaze. V tom prípade je to riadené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mindshare
/ˈmʌɪn(d)ʃɛː/
noun
noun: mindshare; plural noun: mindshares; noun: mind-share; plural noun: mind-shares

consumer awareness of a product or brand, typically as opposed to market share.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

říká se mindshare, pokud chceš vyjádřit náklonost ke značce vůči zastoupení na trhu, nvidia má obrovský mindshare ač, prodává dražší výrobky s menší vram stejně ji lidi kupujou, amd trvalo roky než u ryzenů změnila pohled na ryzeny, že jsou vžycky lepší volba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nvidia konkuruje už roky sama sobě a nevypadá to, že by zpomalila ve vývoji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tos trochu zaspal..

Nvidia Delays Next-Gen Blackwell GPUs Due To Design Issues: Reports
https://www.crn.com/news/components-peripherals/2024/nvidia-delays-next-...

Nvidia RTX 5080 GPU rumored to be 10% faster than RTX 4090 – but it might guzzle nearly as much power as the Lovelace flagship
https://www.techradar.com/computing/gpu/nvidia-rtx-5080-gpu-rumored-to-b...

NVIDIA GeForce RTX 50 Blackwell rumors hint at higher power consumption
https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-50-blackwell-rumors-hint-...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslel jsem zrovna na 1080ti, 3090 a 4090, intel schválně nevydával nic lepšího celou jeho dominantní eru, kdežto nvidia vydává, ale nechá si to taky zaplatit, to je velký rozdíl z pohledu technologické firmy, jestli se dokáže posouvat stále dál

to že blackwell má nějakou chybu v návrhu a musí se to opravit jenom vypovídá o tom, že nvidii není jedno v jakém stavu vydaj novou generaci grafik, kdeždo amd klidně vydala rdna3 i s bugem, který dělá problémy frekvencím a spotřebě

to že blackwell bude žrát je jasný, protože se nezlepšuje výrobní proces a většina výkonnostního zisku u gpu jde na vrub výrobnímu procesu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja zase nechapem, preco recenzenti tak s lahkostou skocili na W11..zatlacil na nich Intel kvoli zmene paradigmy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze je to uplne normalni. Proste vetsina z nich testuje na tom, co dostane uzivatel jako nove zelezo. Nic vic, bych v tom nehledal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ved ide o skladackovy system...v ntb a v tesco zostavach prosim, tam je W11 predinstalovana, ale bezne si ludia tahaju OS so sebou od zostavy k zostave...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako ze s novym buildem (ne upgradem CPU), potahnou stary OS?
..unlikely :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ak predaju stary, cely, tak nijak (hoci vies si odregistrovat na M$ licenciu, a zaregistrovat na novy hw) :)
ja mam prave skusenost bud s tym, ze postupne si menis komponenty, tj licenciou nieje problem, alebo nakup celej zostavy v case, ked uz je OS expirovane (z WXP na W8 a pod)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem přešel na win11 s upgradem na zen4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a nelutujes?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hele vůbec, z OS se dělá něco víc než co je, prostě spouštěč programů, které tě zajímají
už od windows vista jsem vzdal jakoukoliv customizaci, takže jediné co jsem nastavil ve windows je start nabídka na levo a vypnutí řízení uživateslkých účtu, ale to dělám všude vždycky už od té doby co to tam je
jinak používám pravé tlačítko na start abych se někam dostal, a vyhledávání nastavení už taky celkem funguje
co jsem zpozoroval jako plus oproti desítkám tak discord je hlasitější, takže nemusím u každé hry snižovat tak volume a výstřižky jsou mnohem propracovanější a automaticky ukládají snímky a když dáš pravý tlačítko tak ikony pro kopírování vkládání jsou fajn, udělal jsem upgrade i doma, abych to nemusel řešit příští rok, protože to bude slušná panika si myslím, až všichni zjistěj, že intelí 4jádra se můžou jít klouzat

ale taky mi je jedno jestli jedu na iOS nebo androidu, spíš mi jde o politiku firmy, takže dělat iovci ze sebe dělat nechci, ale to neznamená, že bych byl denní uživatel linuxu a cítil se kvůli tomu svobodný, tolik času zase nemám

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze je to proto, aby Intel a AMD testovali na shodne verzi OS. A nekolik poslednich generaci intelu sice na Win10 bezi, ale lepsi scheduler pro big-little je ve Win11. Pokud to tedy zpetne nedobastlili i do Win10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen mezi chiplety.
Horší latence má také L2 cache.
https://www.hwcooling.net/amd-ryzen-9-9900x-v-megateste-40-procesorov/34/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zas úplné překroucení faktů
1. tohle snížení latencí je oprava chyby ne vylepšení, jelikož zen4 má 80ns latence normálně
2. si o tom tady vůbec nepsal, že amd má problémy s latencema, ale když přijde zlepšení je to fine wine, ne není, je to od amd snaha resuscitovat posranej release, kterej vůbec nebyl připravenej a neustálé opravování nečeho, co mělo být už od začátku funkční není fine wine

čím sem tady dýl tím víc my přijde, že už to je tady jak prezentace intelu nebo nvidie, zrovna u herního testingu se dá naměřit skoro cokoliv pokud se správně vybere, ale tady se začínaj vybírat úplný best edge case, které s širší realitou nemaj nic společného

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' tohle snížení latencí je oprava chyby ne vylepšení ''

sorry, placas blbiny.. si o tom aspon neco zjisti..

'' That was faster than I thought. I guess I can say this now that it has happened. One of the lead architects told me that the latency regression was because they changed a bunch of tuning parameters for Zen5. It helped whatever workloads they were testing against, which is why they did it. But now that the reviews are out, they realized that the change looked really bad for synthetics. So they were going to roll it back. But they said "it would take a while" due to validation. ''

https://www.overclock.net/threads/official-zen-5-owners-club-9600x-9700x...

tak nak mam pocit ze autor y-cruncheru co ma podporu primo od amd bude mit lepsi info nez ty..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale tohle nic neříká přece, to že změnili spoustu parametrů bez ohledu na výsledky tak to nechali je blbost, když ty rozdíly jsou měřitelný ve prospěch stavu před "změnou spousty parametrů", pokud je tohle pravda
mohli říct, že tyhle vysoký lantence jsou v pohodě, herní výkon to nezlepší a server věci jsou díky tomu lepší, nikdo by neřekl ani popel, ale tohle se nestalo, zas vydali nějakej patch, které latence vrací zpátky na zen4 standard a evidentně s měřitelným rozdílem ve prospěch nižších latencí a je v tom zase nakydanýho hnoje kvůli neschopnosti amd marketingu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.