Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AGP i PCI Express 16 i s i915P!

Proč se musí osazovat v párech? Intel Pentium 4 má přece 64-bitovou sběrnici. Nebo že by řadič paměti v northbridge uměl už jenom Dual Channel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DavesMan: Možná, že jsem měl napsat, že při zachování optimálního výkonu se musí osazovat po párech, nebo tak něco. Ostatně, ono by dost postrádalo smysl kupovat si nejnovější/nejrychlejší chipset/procesor, ale neosadit to dvoukanálově. To už si člověk rovnou může koupit desku se starším chipsetem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Petr: To jsi asi měl:-) Takhle jsem to pochopil doopravdy tak, že je to NUTNÉ! Stejně jako u třeba Pentií, kde musely být SIMM moduly taky v párech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se na to tak dívám, připadá mi to jako šílená slátanina (ty desky, novinka je OK). Sice dobrý z hlediska kompatibility, ale... Není to dořešený. Vezměte si nějakou novou grafiku. Vložíte jí AGP slotu a rázem jsou PCI nepoužitelný. Proč taky desku osazovat slotem AGP8x "1,5V only"? Grafických karet, které dokážou AGP8x využít tak, že se to na výkonu projeví alespoň jedním dvěma procenty je velice málo. Pokud jde o hi-end grafiku, tak pro tu má sloužit právě PCI express. Nebylo by vhodnější použít místo AGP8x raději AGP universal? (s podporou přenosu AGP 4x, ale komaptibilní se všemi AGP kartami?). Další nepříjemností je, že oba PCI expres sloty (asi PEG1x?) jsou hned pod PEG 16x, takže použije-li se nová grafika (s velkým chladičem), tak zas nelze osadit PEG1x sloty. Možná by nebylo od věci, kdyby byly PEG16x a AGP hend u sebe (oba zároveň se nepoužívají), nebo kdyby výrobce prohodil pozici jednoho PCI s jedním PEG1x (bylo by složitější PCB, ale uživatel by nepřišel automaticky o oboje)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsude ne. Existovaly i desky pro P5, ktere slapaly s jednim 4 MB SIMMem, to znamena dokonce jednostrannym. Chipset byl SiS a mel ho myslim treba Abit PH5(?)
A Abit PG5 z tech 4MB dokonce umel 2MB sdilet pro specialni VGA kartu ve zvlastnim sloty (mela na sobe chip, ale ne RAMky).
Jo, Pentium s 2MB RAM, to bylo peklo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X: Naprosto se stotožňuji s tvým názorem, i když mi není jasné, proč by po osazení AGP slotu nebylo možné použít PCI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsou nalepený hned u sebe. Jen blázen by dal něco do PCI hned pod AGP kartu, aby se větráček "dusil".....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DavesMan: Ne všechny AGP karty potřebují tak mohutné chlazení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a co ze je to za desky ( viz foto) - model ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bude fungovat jako všechny super hybrydní desky ( mě stačily ty hrůzy, co na nich byly současně SDR a DDR ), tak se má šťastný majitel na co těšit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Petr: to sice ne, ale já mam třeba Radeona 9500 Pro a i když je chladič v podstatě strašně nízký, že tam pod to kartu v pohodě strčíš a ještě zbyde místo, tak by to dělal doopravdy jenom magor - vždyť tim úplně odřízneš pořádný přístup vzduchu - a na to ty karty podle mě (třeba se mýlim?) stavěný nejsou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trosku mi to pripomina moji starickou 486ku, kde mam uzasnou desku s PCI, VLB i ISA slotama. Kdyz jsem to tehda kupoval, libila se mi moznost tam davat jak "tradicni" VLB karty, tak "novinkove" PCI. ... Hmm a nakonec to dopadlo tak, ze jsem si uz i grafiku koupil supernovou na PCI a zadna VLB karta tam nikdy zastrcena nebyla... :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>DavesMan
Zda se musi pameti osazovat v parech ci ne, je zalezitost cipsetu, ne procesoru. I na stara Pentia (Pentium 1, chces-li) byli cipsety, ktere umeli obsluhovat lichy pocet SIMMu, mel jsem takovou desku. Avsak ty liche nejeli v paru a tudiz jejich propustnost byla pouze polovicni oproti tem co jely v paru. Takze treba pri osazeni 3x16M jely prvni dva v paru (64 bitu naraz), kdezto ten treti, lichy, dodaval data jen polovicni rychlosti (32 bitu).
P4 ma sice 64 bitovou datovou sbernici, ale prenasi po ni data 4x rychleji nez je tato sbernice taktovana. Zatimco DDR pameti prenasej data 2x rychleji nez jsou taktovany. Proto, aby byli pokryty pametove naroky procesoru generace P4, je potreba osazovat je do dualchannel desek a pameti osazovat v paru. Jinak tyto procesory nemaj pokryty sve naroky na sirku prenosoveho pasma do pameti, coz je zejmena kriticke u Celeronu, nebot ty maj citelne mene L2 cache nez-li P4-ky.
Dalsi dotazy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Jak je utvořeno AGP na i9x5 chipsetech?.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Klenot: No tak to je pekny nesmysl, s temi lichymi SIMMy pro pentia 1, neslo o rychlost (nebyl to dual channel), ale o sirku pametove sbernice,ktera byla 32bitu a SIIMy byly jen 16-bitove, takze jich rozhodne MUSELO byt sudy pocet, jinak to vubec nemohlo fungovat. Je to asi jako kdybych chtel dat do socketu jen pulku procesoru :-))). Lzes tady na foru umyslne,nebo to proste jen nevis?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petrik: No, já taky měl desku, do které stačil pouze jeden SIMM. Ale asi taky lžu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Petrik:  šířka SIMMů byla 32-bitů kdežto Pentia 64-bitová......tak asi tolik:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Parove SIMMy se musely osazovat do desek s Intel chipsety, VIA unesla klidne i 1ks. Mel jsem to doma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"že zde výrobci nepoužily "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to -gt- @ 62.209.226.98 - dnes, 8. června 2004, 11:41"že zde výrobci nepoužily " ----> dyť to má v tom článku správně...nauč se česky.....na konci má být měkké i.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorbox: To proto, že jsem to tam opravil :)
-gt-: Tobě patří dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mainboard makers use two PCI slots from ICH6 to emulate the presence of AGP. Since two PCI slots only provide 266MB/s bandwidth, performance when using AGP graphics cards drops tremendously. Typical AGP 8x pump up to 2.1GB/s and also sports numerous speed-boosting technologies, such as sideband addressing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr:
s jednim SIMMem behaly nektere pentia se SiS chipsetem. Z desek napriklad Abit PG5...
Nicmene byl strasnej jako vetsina abitu co jsem videl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petriku,
tak predne: SIMMy (tedy ty 72 pinove pro desky generace P1 a 486-ky) byli 32-bitove a ne 16-bitove. To za prve.
Za druhe: Takove cipsety existovali, nebot jsem takovou desku mel, a jakoze se jmenuji Roman Golis, tak jsem v ni provozoval jeden SIMM a ta deska opravdu s jednim SIMMem fungovala. Ale to se uz opakuji, coz bezne nedelam, ale pro ty, mene chapave z casu na cas udelam vyjimku.
Za treti: Vetsina cipsetu vyzadovala SIMMy v paru, nebot datova sbernice Pentii je 64-bitova, a osazene moduly opravdu provozovala v rezimu, jemuz se dnes rika dual channel (teda dual channel v pojeti Intelskych chipsetu, kdy osazene moduly opravdu fachaj paralelne - prokladane - neco jako kdyz das dva disky do RAID 1). Proste v zajmu pokryti potrebne sirky prenosoveho pasma do pameti, tyto (uz tenkrat) byli razeni jako dualchannel, na cemz samozrejme nic nemeni ani to, ze se tomu tenkrat tak nerikalo, a dokonce ani to, ze ty tomu neveris.
S prichodem DIMMu (Dual In-line Memory Module) pak jiz stacilo pameti osazovat po jedne, nebot DIMM ma dvounasobnou sirku datove sbernice oproti SIMMu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to fungovalo bez problemu, tak je to presne reseni pro me a myslim, ze nejsem sam. Do AGP strcim Matrox P650 (skvely obraz, zadne hry) na praci a do PCI Express dam X800 (nebo neco podobnyho) na hry. Pokud by to fakt fungovalo dobre, tak je to bomba. P.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>klenot Spiish RAID 0 ne? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Klenot
Co tady pises za historii?? Dyt to je uplne jasny.... Jinak ja bych to taky radsi udelal prez RAIDy a proste bych to jel uplne normalne prez PCIe a ne jak >PAVEL... Ale jeste uvidime... Treba nas necim prekvapi...
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.