Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD čeká 25násobné zvýšení energetické efektivity do roku 2020

Jako vždy, oni mluví o "běžném" využití a my si představujeme maximální zátěž během 3d pařby :0)
V tom prvním případě tomu i věřím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak by se taky dalo rict "papir" snese vsechno, pane "mistr"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

-tenhle je sice uz starsi,a le stale pobavi:
"P4's NetBurst architecture has the ability to scale to 10 GHz in its lifetime."
- jo sranda musi bejt:-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To byl vtip od Intelu, že? Z doby, kdy AMD už vědělo, že cesta vpřed (K8) vede přes nižší frekvence, více jader a 64 bitů. A já furt přemýšlel, proč že to v předpovědích věřím víc AMD než Intelu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD nás ještě překvapí. Bylo to tak vždycky - jednou na vrcholu Intel, jindy AMD. U grafik to stejný. Je pravda, že ten vrchol intelu trvá již poměrně dlouho :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to vidím jako jednu velkou PR kachničku. Není to podložené žádnými rozumnými argumenty, jak toho chtějí dosáhnout. Krom toho spotřeba procesoru roste neúměrně s jeho frekvencí, takže je energeticky výhodnější dělat proces při co nejnižší voltáži, tj. frekvenci CPU, než se snažit jej byť i jen na chvilku vyhnat do neskutečných výšin. Pro opravdu energetickou revoluci by bylo třeba problém řešit od základu a to vazba HW/SW, tj. pro daný proces využít odpovídající HW. Pěkný příklad je enkódování videa na CPU a GPU, kde GPU to zvládá za "zlomek" času a tím i "zlomek" energie. Na druhé straně je i optimalizace programových kódů. Jedině tato symbióza může vést k výraznějšímu poklesu spotřeby energie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste taky Mesijáš co? Takových slintů, heků a prosebných nářků jak GPU něco urychlí tu bylo tolik že kdyby toho alespoň půlka byla pravda, tak máme napočítáno na půl roku dopředu. Už jsem to tu jednou napsal a klidně to zopakuji ... z AMD se stává druhá nVidia taky toho víc nažvaní než uvedou na trh.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nepsal jsem, že GPU je spásné pro všechno a už vůbec ne o AMD. Ono to HW enkódování přes GPU jde pěkně i na APU od Intelu. A kdyby nebylo malých speciálních čipů např. pro přehrávání videa, tak by ty rádoby smartphony uměli opravdu jen telefonovat a ne přehrávat filmy ve full HD. To je ukázka optimalizace a efektivního využití HW.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Takových slintů, heků a prosebných nářků jak GPU něco urychlí tu bylo tolik že kdyby toho alespoň půlka byla pravda, tak máme napočítáno na půl roku dopředu."

http://www.top500.org/list/2013/11/

Mno já nevím, ale vidím v tom seznamu nVidii hned na druhém místě. :-D Takže ano, máme napočítáno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oni už mají v roadmapě grafen?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych, kdyby AMD vysvětlilo, co je na té svislé ose "logaritmického", protože jinak asi nechápu, co slovo "logaritmický" znamená: http://diit.cz/sites/default/files/amd-timeline.png

"Ze slov Papermastera a Naffzigera vyplývá, že onen 25× lepší poměr spotřeba / výkon se spíš než situace, kdy čip běží permanentně naplno v zátěžovém testu, bude týkat reálného použití, kdy se míra zátěže neustále proměňuje a kdy je možné krátkodobým zvýšením výkonu urychlit dokončení úlohy a tím přímo prodloužit dobu, po kterou bude procesor (ale i GPU, čipset a paměťové rozhraní) v úsporné fázi."

Mno kvůli tomu je tu právě HSA - snižuje latence potřebné k provedení právě tohohle (zero-copy přístup GPU k datům CPU procesů + user-space queuing výpočtů z CPU do GPU). Jinak řečeno, mj. snižuje fixní náklady na akceleraci, což je zřejmě to, co popisujete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako to s tim rizenim spotreby snad musi byt totalni nesmysl a autor to nemuze myslet vazne. 25x je celkem exaktni cislo .... takze zcela jasne rika, ze dnesni i7ka bude mit za 6 let spotrebu 3-4W. Zvysit vykon a pak procesor na 96% casu vypnout, rozhodne neni uspora absolutne v nicem ..... nicmene by to bylo vskutku pekne ..... stacilo by 10 .... uz by se vubec spotreba techto zarizeni neresila ..... zustaly by takove ty etalony spotreby jako LCD, WIFI atd .... a CPU+GPU by byl jen zanedbatelny bezvyznamny susen .... na druhou stranu jsou dnes CPU tak rychle, ze uz mozna ani nema v dohledne dobe smysl zrychlovat, dnes jej prakticky nic smysluplneho (mineno ve spotrebitelskem segmentu) nevyuzije a nevidim zadnou technologii na pristich 10 let, ktera by mela HW naroky jakkoliv zvysit. Takze je mozne, ze se soustredi prave na tu efektivitu ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to snadne.

Prototypy AMD procsoru maji spotrebu 600W (ekvivalent Intelu ktery ma jen 100W), AMD si licencuje od Intelu potrebne technologie a bude na 50-100W - a hle, snizeni spotreby minimalne 10x.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt ze poziadavky na vykon niesu kontinualne alebo konstatne. Casto sa uzvatel "flaka" v gui alebo celkovo vypocetne nenarocnych ulohach a tym aj CPU sa flaka, lenze ono aj to dymamicke pretaktovavanie je citit a casto krat sa potom taky system zda viac zalagovany ako pomalsi cpu ktory ale stale bezi nafull. Nehovoriac ze kopec uloh bezi na pozadi a tazko ich planovat s ohladom na aktualny vykon/frekvenciu cpu. A tento AMD plan, mam pocit, ze prave zalozeny cisto na analyze a riadeni vykonu/pretaktovania cpu v zavyslosti od vyuzitia. Nehovoriac ze taketo kolisanie je docela nechutne na bateriu a tak isto to moze byt neprijemne aj z hladiska tepelneho namahania. To uz sa mi viac paci cesta MS, kde nedavno niekde bol clanok ako skusaju predlzit zivotnost WP8 mobilov tym ze maju dve rozne baterie. Jedna na peak vykon a durha na standby a tie baterie maju preto rozne charakterisitky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Nehovoriac ze taketo kolisanie je docela nechutne na bateriu ... ... skusaju predlzit zivotnost WP8 mobilov tym ze maju dve rozne baterie. Jedna na peak vykon a durha na standby a tie baterie maju preto rozne charakterisitky."

Hm, použít vysokokapacitní kondenzátory je nenapadlo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ehm ? to ako poviete uzivatelovy ze peak pouzitia mobilu bude tak od 10-30min kym sa vybiju kondenzatory hej ? a to som este mozno prehnal. Chcem vidiet ako narvete do mobilu vysokokapacitny kondenzator v rozumnych rozmeroch. Nehovoriac ze kondenzator Vam nedokaze dodavat nejaky vysoky prud, takze mobil, respektive jeho SoC pri vytazeni, napriklad hrani 3d hry, by ten kondenzator asi scuclo okamzite.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pochopitelně jsem měl na mysli místo dvou baterií s různými charakteristikami použít jednu baterii plus kondenzátor. Ušetříte si tím životnost té jedné baterie, protože vysokokapacitní kondenzátory nedegradují podobným způsobem jako baterie. (A ohledně toho proudu si snad děláte srandu, ne?)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pred 6 lety taky spoustu uloh musel HW delat bez specializovanzch obvodu, takze ano, tomu ze za dalsich 6 let bude HW delat dalsi ulohy diky specializovanym obvodum se proste nevyhnou a tedy v tech "beznych" ulohach ktere budou bezne opravdu ten HW bude efektivnejsi a myslim ze nejen energeticky

predstava je asi takova ze dnesni HW bude mit proste problem s novejsima kodekama, a v te dobe aktualni HW proste bude ty kodeky zvladat lip, asi jako bysme na HW starem 6 let pustili prehravani videa ve 4K v kodeku H.265, ten 6 let starej HW by s tim mel problemy zrejme i v pripade highendu a proste by se rozvasnil a bastil vic nez kdejakej dnesni prtavej cipecek co to zvladne levou zadni pri minimalni spotrebe :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to berou taky jako specialni instrukce pro enkodovani h.265, tak to mozna jeste podstrelili. Pocitam, ze bude obvudek, co zvladne enkodovat 8k h.265 120fps v realnem case se spotrebou pul wattu. Takze to bude i daleko vic jak 25x. Ja si ale slova AMD vylozil tak, ze bude prave ta 3wattova i7ka:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je skor koli posunu v zmysle alebo filozofii pouzivania PC beznym uzivatelom. Zo zaciatku bolo PC a celkovo pocitac domenou odbornikou a riesili sa na nom rozne specificke ulohy z roznym zadanim. Univerzalnost bola potrebna a vyznamna. Dnes vela pocitacov uz vlastne ani nemaju formu pocitacu, napriklad tablety, a su zamerane na konzum dat/informacii pre masy. Tam staci aj slabsie SoC na pisanie mailov a podobnych veci a tie narocnejsie ulohy sa vyspecifikovali ako je pozrenanie filmov/multimedii, 3d hry a podobne. No a na to sa oplati zasa specificky kus kremiku optimalizovany prave na taku ulohu pri nizkej spotrebe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, pohledem na to, jak u mobilů (smartphonů) výdrž baterie klesá úměrně toho, co víc a v jak hezčím GUI ten krám umí, mně trošičku kazí dojem z jejich jistě chvályhodných prognóz a nápadů.

Zatím to bylo vždy tak, že cím více funkcí výrobek měl, tím dříve byla baterie umrtvena. Pokus o změnu tohoto trendu vítám, ale mám za to, že se jen tak brzy nepodaří ho zrealizovat :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jen sezonni zalezitost a uz jsou videt prvni naznaky toho, jak to chcipa, samsung uz neprodava skoro zadne tablety, v dobe jejich "chytreho" obdobi se zbavili PC divize, kdy ted prodeje raketove rostou ... ty nesmyslne 25xx displeje, ktere zerou 3x vic vseho nez uplne stejny HD displej .... to je jak s W8 ... taky to dneska bezi na 5 let starem HW lip nez XPcka. V mobilech se staci zbavit nesmyslu jako samsung, arm, android a za 5 let s udivem zjisti, ze jim bohate staci dnesni mid-end HW .....
A ono uz to ani dnes neni moc o tech CPU .... sice se najde par deti, ktere hrajou na smartphonech/tabletech hry, ale to je zcela zanedbatelna cast, zbytek je brouzdani po webu a prehravani akcelerovaneho videa, coz CPU uz vlastne nezatezuje ... spis jde o displej a vsechny ty 3G, wifi atd ..... no a na konvertibilni tablet/notebook se da nacpat libovolna baterka, tak tam to uz dnes muze davat v klidu 24 hodin.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si zasa myslim, ze to je celkom realne.
1.) Uz z historie sa firmam podarilo na tej istej xx nm technologii zefektivnit tranzistory a operacie tak, ze stupol vykon o nejake desiatky percent. Nikto z nas, co nenavrhujeme obvody s tranzistormi v procesore, nemoze povedat, ze tento navrh je idealny a uz sa neda vylepsit. Vsetci sme citali, ze AMD pracuje uz nejaky ten rok na novej architekture. Pri tomto vyvoji mohli zistit, ze mozu dvihnut vykon len lepsim navrhom obvodov napriklad az 1.8x oproti poslednej architekture.

2.) Ako tu tiez niekto spominal, ze vylepsenim, dodanim a upravenim specialnych obvodov (video kodeky, true audio + mozno audio kodeky, HSA, ...), dokazu tiez ulahcit spotrebe. Nie som z AMD tak odhadnem 2x

3.) Pridanim novej technologie napriklad vacsou rychlejsou a trvalou pamatou priamo v procesore, by tiez mohli ziskat na spotrebe. Vid clanky o HP a ich memristorovej pamati. Nech sa im podarilo implementovat 256 MB memristorovej pamati ako L3 cache a do 6 rokov ju planuju nasadit. Uspora odhadom 2x

4.) Zmena technologie z pohladu spotreby. AMD odhaduje 5x zlepsenie spotreby. Nebudeme tak nenazrany a odhadneme, ze spotrebu znizia do 6 rokov 3x

Niekde som mozno prehnal, a mozno som este nejake uspory vynechal, ale takto mi "marketingovo" vychadza 32x lepsia efektivita. Oni maju ine cisla/odhady a im vyslo 25x - co je celkom realne.

EDIT:
Bod cislo 1) som asi prehnal a znizil by som 1.3x, ale doplnil by som este bod cislo 5) A to mensi vyrobny proces, co tiez moze zlepsit efektivitu. Odhadom 1.3x

Ale o presne cisla mi neslo - len, ze je realne sa k takemu zlepseniu dopracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.