Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD 4800S: Další konzolové APU s vypnutým GPU pro PC

Dnes je možné všetko viď.

1.
Resurrected Opterons, Xeons, BGA CPUs Used for Gaming Desktops

16 hours ago
Companies from China found a new way to equip their PCs by re-using Intel's Xeon CPUs, mobile BGA CPUs, and even decade-old AMD Opteron processors for new desktop PCs

. So, select PC makers from China equip special desktop motherboards with a G34 socket to build new desktops. These motherboards are readily available from Aliexpress for $100 ~ $200.

Apparently, there are also loads of Intel's Xeon E5 processors (Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, and Broadwell architectures) with up to 22 cores lying around, so some PC makers build desktop motherboards for these chips
https://www.tomshardware.com/news/resurrected-opterons-xeons-bga-cpus-us...

2.AMD Might Use Samsung's 4nm Node for Chromebook CPUs: J.P. Morgan
1 day ago
https://www.tomshardware.com/news/amd-may-adopt-samsung-4lpp-for-chromeb...

3.BMW inks deal with GF, Inova to secure supply
Thursday 9 December 2021
https://www.digitimes.com/news/a20211209PR200.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bojovat s kurvítkovským kapitalismem je bez větších systémových změn marné. Když si člověk uvědomí ten potenciál všech bezchybně fungujících GPU (na kartě odejde většinou - téměř vždy něco úplně jiného než čistě GPU křemík), které se v posledních 6 letech vyhodily....
Mít všechny trochu dražší karty (ne lowend) socket, možnosti undervoltu, existující náhradní desky, lépe standardizované chladiče, tak je dnes všeho dostatek. U CPU by stačilo mít lepší dostupnost desek od Ivy Bridge výše nebo prostě neměnit sockety tak často jako šmejd Intel.

Je to naprosto stejná zhovadilost jako začínat válku, protože díky ničení se může něco vyrobit a tím pomoci ekonomice. Ale prý to nejde jinak...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Udělat politické školení mužstva nad deskou postavenou na vadných čipech, to zvládneš akorát ty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi top inak nepôjde

On stačí si pozrieť predpoveď o (ne)dostupnosti komponentov pre PC ďalších 5 rokov a to, že už 3 roky trvá.

Intel Core nejsou, případně o třetinu zdražily
25. 9. 2018
https://diit.cz/clanek/ceny-intel-core-stouply-v-zahranici-temer-o-tretinu

Compal: Intel dostupnost procesorů nejspíš nevyřeší před druhým pololetím 2019
3. 10. 2018
https://diit.cz/clanek/intel-nevyresi-dostupnost-procesoru-pred-druhym-p...

Intel: Omezená dostupnost procesorů pokračuje
25. 11. 2019
https://diit.cz/clanek/nedostupnost-procesoru-intel-pokracuje

PC Market Will Grow for 5 Years, but Shortages Will Also Persist: IDC
published 17 minutes ago
PC shipments are at a decade high as individuals and businesses buy new systems for working and learning remotely, but according to market research firm IDC, PC sales will continue to grow over the next five years, albeit at a slower rate. However, according to analysts, supply constraints will continue for the foreseeable future.
https://www.tomshardware.com/news/idc-expects-shortages-to-affect-pc-mar...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale on ma pravdu - nejde o VADNE cipy, jenom o STARE.

Taky jsem videl jednoduche X79 a X99 based desky pro desktop use.. maj omezeny pocet kanalu, a vyreseno nejakym zpusobem normalni rozhrani (hlavne M2 a USB3 se tam doplnuje).

Jako problem bych osobne videl, ze podpora biosu bude marna - v podstate maj odladenou uzavrenou platformu - musis tomu dat specificke pameti se kteryma to jede. Nastavit tam neco obsirneji je nemozne.. az ma clovek pocit, ze ten bios vznikl jako binarni copy paste a vyrobce nema vubec podporu Intelu (coz je jasny ze na stare veci ji neziska uz dnes).

Sam jsem takovy srotar, ale tady "na zapade" si muzem poridit poctive serverove zakladovky, kde je precejenom ta after-sales podpora lepsi, a i na Haswell generaci (moje minimum) desek existuji napr. BMC upgrady, takze po 10 letech se muzu na iKVM divat skrze html5 namisto java klienta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jde o vadné čipy. Ta grafika je deaktivovaná z důvodu defektu při výrobě. Kdyby fungovala, tak půjdou do PS5, vždyť ta se stále dobře prodává. Staré ty čipy nijak zvlášť nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS5 v GPU používá 36 jednotek (CU) ze 40, aby měl rezervu pro málo vadné kusy. Protože ale ta GPU odpovídá AMD RX 5700, tak by lidi z PC utrhali ruce i za čipy s více vadnými jednotkami. Místo toho se čip prodává s vypnutou celou GPU, přestože GPU je většina čipu. Tady máš obrázek, jak malinká část je CPU v tom SoC: https://www.hardwaretimes.com/comparing-the-ps5-and-xbox-series-x-socs-c...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je tím, že externí grafiku z toho neuděláš, sběrnici ven to vytaženou nemá. Takže buď CPU nebo do koše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych právě chtěl CPU s ne-deaktivovanou iGPU (která je většina plochy toho SoC). Koneckonců takjakotak jsou na to připojené GDDR paměti, protože jen na ně obsahuje řadič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není problém něco takového vyrábět, ale není poptávka.
Nakonec třeba Asrock docela široce kompatibilní desky dělal (pamatuju třeba Core 2 a AGP).
On sovket je docela drahá součástka a když se zamysíte nad nějakou vyměnitelností, koilk problémů by se muselo řešit.....prostě pro takovou věc není trh. Ještě si třeba umím představit HMB GPU v socketu...
Ale hlavní problém je ta cena, cokoliv rozumějšího je, pokud bych to vyráběl zde, je bude na spotřebním trhu úplně nekonkurenceschopné (mimo jiné výrábíme vlastní průmyslové počítače a zřejmě budeme dělat i vlastní motherboardy pro mě).
I ve velkých seriích bude cena min. dvojnásobná....
Technické problém u GK je tepelné cyklování - buď se utrhají BGA pady (resp intermetal mezi padem a kuličkou) nebo flipchip mezi čipem a substrátem. Hodně toto poškodilo bezolovo, což můžete vidět sám, 20-30 let straré věci často žijí bez problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pche. Kdyby to byla místo CPU s dekativovanou GPU raději grafická karta s deaktivovanou CPU částí, to by byla jiná tlačenka. :-)

(To je vtip, že to nejde mi nemusíte psát.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli to jde nebo nejde - ale Intel něco takového prodává jako grafickou kartu. Tuším DG1? Je to grafická část procesoru (verze Iris) a motherboard musí mít speciální čipset.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je hlavní problém v tom, že ta grafika není posazená na ven vytažených PCIe linkách, takže je problém ji vůbec nějak do normálního PC připojit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podobně byl matematický koprocesor pro 486. Ten koprocesor byl celý procesor a původní CPU se deaktivoval.

EDIT: Jinak výhoda DG1 byla, žes měl 2 chlazení místo jednoho. Tedy dGPU neměla sdílené TDP s CPU - i když to bylo stejné GPU jako iGPU v CPU, akorát asi o 1/3 víc nataktovaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V bundle s RX 6600 za rozumnou cenu by to aktuálně jistě uspělo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně má mít plny PCIe 4.0 ne jen x2 jako 4700..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo, to by ale čistě teoreticky mělo jít dělat i opačně, ne? Z APU s defektním procesorem udělat grafiky, to by se docela hodilo. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokial sa im toho nazbiera dostatocna hromada, tak verim ze nieco vymyslia ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že se něčeho takového dočkáme. GPU v konzolích jsou semi-custom a potřebovala by speciální ovladače pro Windows a Linux. Financovat jejich vývoj kvůli prodeji defektních čipů se nevyplatí a kdyby vývoj ovladačů skončil třeba za rok, tak by z toho uživatelé nebyli zrovna nadšení.

Smysl by dávalo prodat ty čipy na těžbu. Žádná práce s ovladači, široká sběrnice (nepoužívá se Infinity Cache) a nulové riziko kanibalizace prodejů nové hardwaru, pokud by se jich po skončení těžby kryptobaroni rozhodli zbavit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V PS4 bylo GPU taky semi-custom a driver pro Linux byl razdva. Oproti PC akorát měla 8 command queues místo 2 (pro každé Jaguar jádro jednu, aby nebyla potřeba výkonného centrálního jádra). Koneckonců semi-custom akorát znamená to, že si naklikáš, kolik jakých CPU a GPU jader a omáčky okolo jako I/O a koprocesory chceš v tom SoC. Ty samotný jádra nikdo znovu nevymýšlí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A dočkáme se i opaku? Tedy grafiky s vypnutým CPU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě maj Sony a MS ve smlouvě, že AMD ty čipy nesmí prodat jako herní (s GPU), protože to by byla konkurence pro jejich konzole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nerozumiem prispevatelom, ktory necitaju diskusiu a daju tu istu otazku, ktora tu uz je 2x.. .. to sa tu zbiera nejaky pocet prispevkov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.