Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čipset AMD A68 vyjde v září, přinese USB 3.0 pro low-end FM2+

Čipset A58, který AMD připravila pro druhou vlnu procesorů Kaveri, v řádu týdnů nahradí nástupce. Reálně jej na pultech hned tak nenajdete, ale trápit vás to patrně nemusí…

Už poněkolikáté mě letos napadlo, zda AMD po personálních čistkách nezapomněla předat marketingové záležitosti ohledně čipsetů novému pracovníkovi. Nejen, že o vydání čipsetů zapomíná informovat, ale jejich parametry nenajdete ani na oficiálním webu, ani v materiálech pro novináře. Patrně nejefektivnější (a přesto krkolomný) způsob, jak zjistit, zda čipset nějakou konkrétní vlastnost má, nebo nemá, je hledat ve specifikacích základní desky jím osazené a dále porovnávat, jestli onen parametr skutečně zajišťuje čipset, nebo nějaký výrobcem desky přidaný šváb. Jaké to má dopady v praxi, vidíte kupříkladu na anglické Wikipedii, kde v tabulce najdete například zmínku o čipsetu A58 (tzn. že existuje), ale uvedený není jediný parametr, protože by jej zkrátka nebylo čím doložit.

Prezentace z ledna 2014 (vydání Kaveri) uvádí mezi doporučenými čipsety ještě A55

 Právě čipset A58 vyšel v tichosti v první polovině letošního roku. Ještě při vydání Kaveri k dispozici nebyl - ve slajdu výše si můžete všimnout, že pro nižší cenový segment doporučuje AMD A55 (z roku 2011, specifikace najdete zde). V prezentacích se objevil až v souvislosti s druhou vlnou procesorů Kaveri před dvěma týdny:

Kaveri Q 3 2014 05

V seznamu doporučených čipsetů nahradil A55 novější A58 - bez dalších detailů

Nyní přichází zvěst, že čipset A58 brzy nahradí neohlášený a nečekaný nástupce A68. Jediná informace, která je známá, souvisí s podporou USB 3.0. A68 oproti A58 jej podporuje nativně (není třeba přídavný řadič). Zda s sebou nový model přinese i další inovace a jaké budou, není jisté. Jeho cílem je zlepšit pozici platformy pro nižší cenový segment - stávající A58 se podle zdrojů webu DigiTimes příliš dobře neprodává. Jak by mohl, když si uživatel nemůže jednoduše zjistit, co podporuje a proč by ho vlastně měl kupovat.

S tím souvisí fakt, že mnozí výrobci mají na skladě příliš velké zásoby modelu A58 na to, aby jej do záříjového uvedení nástupce mohli vyprodat a přejít rovnou na A68. Je třeba počítat s tím, že pokud se na podzim nějaké modely základních desek s touto novinkou objeví, nebude jich mnoho a cenově je pravděpodobně výrobci oddělí (výrazněji než o nákupní $2 rozdílu), aby zákazníky motivovali prvořadě ke koupi desek se starším A58, který potřebují vyprodat.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Čipset AMD A68 vyjde v září, přinese USB 3.0 pro low-end FM2+

Středa, 13 Srpen 2014 - 13:10 | Dizz | "Stávající A58 se podle zdrojů webu...

Zobrazit diskusi