Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Advantage 2022: 3× více notebooků, přísnější kritéria, lepší vychytávky

Nelibí se mi tam to "new thin and light designs". Hlavně to "thin". To jde většinou na úkor chlazení. Ale asi to bude zase model od modelu. Některý se povede, jiný ne. Takže musíme spoléhat na Karášovy recenze.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale u modelu s Učkovým CPU bez dGPU je to IMHO OK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na to zvědavej. Ale nedivil bych se, kdyby to výrobci nějak "očůrali" aby si tolik nenasrali intel a nV...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí o****t cokoliv co není ve spec. Displeje nevím, ale co nějaké laciné TN panely s dostatečnou svítivostí, nenašly by se? Co baterky, nějaké úplně malé s nízkou kapacitou, ještě více popřeházené klávesnice, woblepad (celoklikací touchpad)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes se dělají IPS s malým jasem a pokrytím jen 60 % sRGB, ale na papíře IPS (proti TN) vypadá hezky ;-) Moderní CPU máj nízkou spotřebu v idle a HW akceleraci kodeků, takže i s malou baterií se pochlubí vydrží např koukání na YouTube - ale pustíš na tom výpočet nebo hru a za hodinu je mrtvý. No klávesnici často nedokážou výrobci udělat pořádně ani u drahých modelů - tady je skoro lepší, když se na vymýšlení nových věcí u levných modelů vyse*ou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Minuly rok 7 vyrobcu. AMD zprisnila pozadavky (at uz opravnene nebo ne), takze tenhle rok budou vyrobci tak 3.
No jiste, to je "vyhoda" jako svine, AMD zaklada standardy, aniz by mela nejakou podstatnou cast trhu. To se snad dela opacne neee?
Advantage.... Pfffff

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

sprísnením bola cesta zo 7 na 20+ modelov

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na papiru ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro minuskare,u nas je dostupna msi alpha a delta 15" a asus rog 15". Vidite jich tam 7?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A píše/hovorí AMD o Českej republike? Oni píšu o celosvetovom trhu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ty samé řady nebyly dostupné v konfiguraci s nvidií v ČR, tak bych s Vámi souhlasil. Ale hp omen, legion 5 a rog 17 jsou dostupné v čr bez amd gpu.

PS: Vyrazil jsem na amazon podívat se, jak jsou dostupné "ve světě" a na dotaz "amd 6700m laptop" mi to nenašlo ani jeden amd+amd. Našel jsem asus rog s 6800m. Ale amazon nepoužívám často, tak se nechám poučit, co jste našel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen takhle od stolu - loni 7 modelů, letos 20+, Alienware se loni Advantage programu neúčastnil a letos už ano, všude vidím jen nárůsty. Můžeme se pobavit zase v prosinci, jak se to AMD vymstilo nebo nevymstilo.

EDIT: i kdyby to bylo stejně modelů jako loni, jen míň ošizené, zákazník stejně může slavit (upřímně, stejně si zas BFU půjde koupit notes do 15k a Advantage nevyužije)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Každopádně já jsem za podobné snahy AMD rád. Jestli bude příležitost v práci pořídit nový notebook, rozhodně budu vybírat z AMD Advantage 2022 řady. Nebudu muset zkoumat, je-li MUX čip a paměti v dualkanálu (akorát tedy aby šli buď vyměnit oba moduly, nebo rovnou 32 GB).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano su/boli osizene.
v tomto duchu som poslal tweet na zodpovedne osoby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slušný pasivně chlazený notebook je stále s x86 procesorem nevyrobitelný? Slušný znamená, min. 2 velká moderní jádra a fullhd LCD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi jakykoliv 15W APU by to melo dokazat.Jde jen o to co potom bude clovek chtit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chci notebook s pasivním chlazením tzn. že tam nebude přítomný větrák. Nechci jen to klasické, že při nízké zátěži se větrák netočí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

15W už aktivní chlazení vyžaduje, pokud nechceš aby ntb vážil o dost navíc. Navíc takový ntb by nebyl módně tenky a lehký (jak se od těchhle vysoce přenosných ntb očekává). Kup si ntb s čipem konfigurováným na 6W nebo si kup co chceš a zbastli si vlastní pasivní chlazení - jen potom ale nechtěj po výrobci uplatnit záruku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na váze mi skoro vůbec nezáleží a kdyby 15W fakt nešlo, tak je z hlediska výpočetního výkonu použitelných i těch 10W (na 7nm).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

By ses divil, jak hučí některé 15W notebooky s CPU Intel, když je připojíš k adaptéru. Windows zjistí, že se může utrhnout ze řetězu a pustí si svoje aktualizace a udržovací úlohy. Tady má Apple výhodu i v tom, že si dělá i OS.

EDIT: Navíc Microsoft schoval řízení výkonu CPU, takže už nestačí jen 2 kliky v traybaru. Teď musíš do detailu výkonnostního profilu a nastavit omezení % max frekvence zvlášť pro adaptér a baterii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

........ ivybridge 35w netopil tak jako novy 15w intel.... no joke
to turbo je poradne vyjebane

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čtu teď ze staršího ultrabooku s Intel 4200U. Je to pořád celkem použitelné i na dnešní prasowebové aplikace a ani nevím, že to má větráčky. Úplně by stačilo, kdyby přestali lidi nakupovat ty vyj**ané mobilní přímotopy s Intelem a hned by Intel i AMD přišli se slušným <10W CPU bez boostu, co by šel chladit i pasivně. Ale to by nesměli ty největší objemy odebírat kreténi z korporátů, takže to vypadá, že současný přístup vyhovuje všem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft Surface?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To moc slušné není.
12.4" LCD, 4GB RAM + 64GB SSD za 15 tisíc apod. zvěrstva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Surface Pro 7 vím, že měl i5 a i3 řady fanless, dané podmínky splňuje:
https://www.alza.cz/microsoft-surface-pro-7?dq=6221712

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel fanless u x86 znamená taky performanceless. Bráchův kamarád má Surface Pro X - tam je sice ARM, ale dokud ti běží aspoň jedna x86 aplikace, tak jsi výdrží na baterii na polovině, a tedy úrovni podobného modelu s x86 (pak to nemá proti x86 smysl, když na x86 máš aspoň kompatibilitu s legacy aplikacemi). Je to způsobeno tím, že jen Apple Rosetta 2 je AoT (Ahead of Time - při prvním spuštění aplikaci přeloží z instrukcí pro jednu architekturu do druhé). Ve Windows je nekonečná smyčka vytěžují jádro na 100 % (to není nutně chyba Windows - Apple si přidal do CPU emulaci strong memory modelu x86 a bez ní to asi líp nejde - opět výhoda, že Apple si navrhuje CPU sám).

EDIT: Ten kamarád se nakonec dočkal - když Microsoft vydal .NET Core SDK i pro ARM (předtím byl jen runtime), tak teď už má všechny běžné běžící aplikace nativní (ale furt možnost pustit i nějakou x86 v emulaci).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Bohužel fanless u x86 znamená taky performanceless."

Tady je to samej extrémista, jeden si myslí, že je slušný notebook vybaven 12,3" LCD (stačila by mu hodina složitější práce na 14" i v tom pitomým excelu nebo wordu aby pochopil...) a druhý si zase myslí, že slušný notebook musí mít nejmíň šestijádro jinak je bez výkonu. To jako 2 až 4 jádra na nízké frekvenci 1,8-2,2GHz musí žrát víc jak 10W a být považovány za nevýkonné? OMG, prodávají se i somrácký Atomy s 2-4 jádry s frekvenci pod 1,5GHz, takže těch 10W s velkými jádry by bylo v pohodě. Ryzen má 8 jader na 1,8GHz při 15W, tak snad...

Např. Dvoujádro AMD 3020e na 14nm je příkladem takové šunky. Žere 6 W při 1.2 až 2.6 GHz. Nové nanometry dokážou mnohem víc, i když teda 7nm dávno nejsou nové.

https://www.czc.cz/acer-aspire-5-a515-44-stribrna/313684/produkt
Odeberu 2 jádra, upravím frekvence a chlazení. Kolik si musím připlatit? Tak max. 2000 Kč, tudíž výsledná cena je 18k za slušný, pasivně chlazený notebook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak každý má asi zkušenost s 2jádrovým CPU (dokud AMD nezachránilo PC market vydáním prvních Ryzenů, tak bylo 2jadro v notebookách standard a občas se k takovému stroji člověk dostane i dnes, kdy už to proste nestíhá). Tady jde o to, že teď už víme, že jde udělat fanless výkonný procesor. A vím to nejen já a ty - ví to i miliony lidí, co si koupili macbook s M1. A tito lidé ukázali svůj stroj i lidem okolo sebe, kteří dřív nebo později nahradí svůj stávající počítač.

PS: Já jako programátor a minimalista věřím, že není pomalý procesor, ale program (viz co za aplikace, hry a webové stránky běželo na 10x pomalejších CPU a GPU). Ale pak člověk narazí na dnešní realitu, kdy většina aplikací po spuštění v traybaru je v Electronu - Teams, Skype, Messenger, Steam, Epic Store, GOG, ... Každá samostatný webový prohlížeč, v základu půl giga RAM (a emulovaný kód) - při "práci" např Teams i 3x tolik.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je to takova marginalie, ze se to zadnymu vyrobci nevyplati.. microsoft na tom delal, ale Panay to zrusil..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple na tom postaví část svojí image, ale u normálních x86 se to nevyplatí. Sbírejte plechovky od piva a konzervy, hliník je drahý kov a nebudete tak muset pracovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kup Apple a neskuhrej ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co lidem zbývá. I na ten OS se dá zvyknout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně v klidu, měli jsme ho doma už někdy před 5 rokama, ale pak se potkal s podlahou a byl konec :D

https://www.electroworld.cz/asus-zenbook-flip-notebook

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, pred 5 lety se neco najit dalo: https://www.serversdirect.co.uk/p/1190994/toshiba-portege-z20t-c-144-cor...

Specs: 2-cores Skylake, TDP okolo 5W, 16GB RAM, M2SATA slot na SSD. Neni to trhac asfaltu, ale spolehlive a funkcne mi tu bezi jako "domaci laptop" dodnes (firefox, teams, zoom, oldschool/indie gamesy). Krom stari bych za nejvetsi vytku mel k te konkretni implementaci vytrhavaciho displeje - ta Toshibacka konstrukce opravdu neni symbolem pevnosti (Thinkpad Helix byl pevnejsi, byt to taky nebylo idealni). PS: musim vyzdvyhnout jak je velmi fajn, ze to netopi do klina :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň, že zvedli z 8x 3.0 na 8x 4.0 konektivitu k dGPU. V některých use case (GPGPU) je to zbytečnou brzdou (intel-based ntb snad mají 16x 4.0).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepřipojují se všechny mobilní grafiky přes 4-8 linek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemělo by jít asi o omezení ze strany dGPU. I o mojí RTX3070M GPU-z tvrdí, že by mohla jít až 16x4.0 (díky 5800H v mém L5Pro logicky jede max. na 8x 3.0).
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-3080-mobile.c3684

Zde je screenshot GPU-z naznačující u 10gen Intel použití 16ti linek k připojení RTX3080M.
https://p.xfastest.com/~sinchen/MSI-GS66-Stealth/MSI-GS66-Stealth-37.jpg

Prezentace při uvedení platformy TigerLake Mobile naznačovaly, že by to také mělo být možné díky 20x 4.0 z CPU.
https://images.idgesg.net/images/article/2021/05/whats-new-100887950-ori...

Také ARK hovoří o 20ti linkách (např. v konfiguraci 16x+4x což by byl ideál pro dGPU + M.2 NVMe).
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/213800/intel-core-i...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"takové, u nichž mnohy AMD nenapadlo, že by nich výrobce v této cenové kategorii mohl šetřit. Šlo hlavně o absenci tzv. mux-čipu,"
Je tedy v programu Advantage 2022 jednou z podmínek užití mux-čipu, nebo ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„SmartAccess Graphics je jen květnatější označení pro povinnou přítomnost mux-čipu, tedy obvodu, díky kterému nemusí jít herní obraz se samostatného GPU na displej přes APU (a přetlačovat se s daty, která jdou z procesoru do grafiky). S tímto požadavkem tak nemůže dojít k situaci, kdy SmartShift přidá 10 % FPS a absence mux-čipu následně 15 % FPS sebere.“

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem to ale tatar, děkuju.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nás tatarů je tady vícero, taky jsem se chytil :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Edit: smazáno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.