Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Advantage: Kvalitativní bonusy notebooků s hardwarem AMD

jo, o tom by se dalo uvazovat.. ne jak ty cestovni zehlicky od intelu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně, dalo by se říct. Zatím všechny tyto kvalitativní "standardy" notesů (jako "ultrabook" atd.) dělal jenom Wintel...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak.

Budu doufat, ze AMD bude pokracovat a vyda i podobny seznam pozadavku pro "ultraportable" bez samostatneho Radeonu. Kolem 5800U mohou vznikat moc pekne notebooky, jen by to chtelo dat trochu do kopy.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Drive v dobe centrina nebo prvnich ultrabookovych placek to melo celkem smysl. Dneska je napr. inteli Evo v principu na prd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Paráda, ak budem v budúcnosti vyberať notebook, tak viem, že mám hľadať tie s označením AMD Advantage. Tá výdrž na batériu je fakt úctyhodná!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Co presne je na 10h vydrze pri serfovani uctyhodne? Kdyz clovek udela i neco narocnejsiho na chvili, bude to na hrane aby to vydrzeo cely pracovni den.

Taky tam neni idle cas, resp kolik to vydrzi treeba uspane s instantnim probuzenim. Pro ty co laptop pouzivaji obsasne je to docela dulezity udaj. Je super nabijet notebook tak 1x za 10-14 dni. Je porad zapnuty (uspany), kdykoli se rozhodnu ho pouzit, tak staci otevrit viko, pocitac se probudi driv nez ho stihnu plne otevrit. Takze kdyz si dam rano kafe a chci si ho dat treba v kuchyni nebo na terase, muzu s sebou vzit na chvili laptop 10-15 minut to pouzivat, zaklapnout a takhle to delat kazdy den aniz bych musel porad myslet na nabijeni.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Proč sebou tahat takovou krávu, když to na to "občasné" použití zvládne i mobil?
Tohle fakt nechápu - k čemu "instantní otevření", když start windows je dnes otázka pár sekund, o obnově z hibernace ani nemluvě? To jsi přesedlal z leteckého simulátoru na tabletoidní jabko, coby hůl na psa? Really? OMG?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

> k čemu "instantní otevření"

Pokud pod "instantni otevreni" myslite uspani AKA suspend-to-ram, tak 1) nevim kdo s tim prisel ale je to debilni nazev 2) ja to obcas pouzivam. Start windows mozna je rychlej, start linuxu, kdyz tam mate zasifrovany disk, je pomalejsi protoze zadavate dve hesla (navic i muj BIOS je z nejakeho duvodu pomaly). Takze obcas to pouziju. Hibernace je dnes hloupost - zasere to SSD datami ktere se pouzijou presne jednou, pak zahodi, a proti cistemu startu to usetri par vterin. Jo a kolik to vydrzi v suspendu na baterii jsem nikdy netestoval - ale uz muj starej notas s DDR3 vydrzel temer tyden, pochybuji ze je to dnes problem s jakymkoliv laptopem.

Priznam se, ze nejcasteji nepouzivam vubec nic - ani hibernaci, suspend ani vypnuti. Proste laptop necham bezet pres noc. Mam ho pripojenej do zasuvky, v klidu pri zhasnutem displeji to zere 3-4 W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Občasné použit zvládne mobil, jistě, ale proč bych tmusel číst a skrolovat obsahem na malém displeji mobilu, když notebook je pohodlnější, má větší displej a nemusím ho držet v ruce.

Windows bootují rychle, ale otevřou se ti všechny aplikace přesně tam, kde si je zanechal? MacOS na Macbooku rozhodně tak rychle jak Win nebootuje. Ale boot vidíš reálně jen při updatu systému nebo když se ti podaří to vybít nebo to cíleně vypneš. Hibernaci MacOS snad ani nenabízí ale i na windows jsem to nikdy moc nepoužíval, možná 12-15 let zpět, jednou za uherák. Na cestu třeba mezi kanceláří a domovem mi stačilo to uspat. Na delší dobu jsem to vypínal. Mac ale nevypínám, nevypínal jsem Macbooka nedělám to ani s Minim. Mají nastavené automatické uspávání asi po hodině nečinnosti (macbook na baterce asi po půl hodině). Macbook startuje rychleji než otevřeš víko, už asi po 5cm pohybu ti svítí displej a je připraven. Je to sice maličkost, ale strašně návyková. A chápu že člověk který bere jako kritérium výkon a na user experience mu nesejde to bude chápat dost těžko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som na to použil tablet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co kdybys spolu s ASCIIm šel raději na jablíčkáře? Tam si tu svoji modlu můžeš neustále omílat jak chceš. A tam ti na to bude možná i dokonce někdo zvědavý.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A co kdyby sis to přečetl co jsem psal? Netuším proč sem taháš jabko, 10 hodin vydrží lecjaký Windows laptop, v sleepu už je to horší, ale ženy notebook s Atomem vydrží bez vypínání a nabíječky taky poměrně dloho, ale neprobudí se tak rychle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechválil bych před večerem mám lenovo s 4800 a na papíře je výdrž excelentní, v realitě dost katastrofální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako pěkné, ta výdrž na aku - to beru. Ještě se zaměřit na hlučnost chlazení (co bych jen dal za Noctua styl v notebooku), uživatelský vyměnitelný aku za 2 sekundy pomocí posunutí jednoho čudlíku jak to má moje staré HP, nepřipájené RAM, spojení lepších IPS panelů i s méně výkonným/drahým zbytkem......joj, to jsem se zase zasnil.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Noctua? Co je na Noctua tak zajímavého, tichý ventilátor umí být i 5x levnější než Noctua. Ono i šunt z číny za dolar bude tichý když bude točit 3-4 sta otáček, a když točí víc tak už u 12 cm velkého ventilátoru bude možné zaslechnout zvuk, buď motorku nebo proudění vzduchu.

V PC mi točí 12cm ventilátory 400 otáček konstantně, idle nebo plný výkon, Nejvýraznější projev toho počítače je cvaknutí ve zdroji!

Jinak laptop už jen pasivně chlazený. Cokoli jiného znamená risk že to bude vydávat zvuk kdy si to nepřeji.

Proč všichni chtějí nepřipájenou RAM? Je pro to nějaký důvod? Proč právě vadí pájená RAM ale pájený procesor, VRM a stovky či tisíce dalších součástek co v tom jsou napájené nevadí? Tomu nerozumím

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Třeba proto, že vadný cpu vidíš jednou za uherský rok, zatímco vadnou ram podstatně častěji?! Připájený čip jednoduše nevyměníš.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Vidím porouchané počítače, je irelevantní co v něm odejde, opravit to je potřeba vždy. Ano když umře RAM tak ji nevyměníš, procesor možná neumírá tak často, ale jiné součástky ano a umírají daleko více než RAM. Proč tedy nechceme VRM ve slotech, kondenzátory ve slotech a všechny ostatní součástky ve slotech. Proč právě RAM ano?

Tak jak tak, na počítač mám záruku, případně bezplatný servis, není problém mít servis klidně 5 let. A i kdyby, tak jaký problém je zrovna tu konkrétní pájenou RAM přepájet? Ano neopraví si to každý kdo má čas se v počítači hrabat, ale šikovní lidé to zvládnou, stejně jako umí vyměnit třeba kondíky, uražené odpory, VRM atd.

Fakt nevidím logiku že se to týká RAM a ne ničeho jiného a pak už je fakticky jedno co je a co není připájené na desce, vždy může umřít právě to pájené

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Za prohlášení na konci "Tomu nerozumím" jsem měl i chuť ti dát plus, jenom kvůli těmto dvou slovům. Ano, vůbec hodně věcem očividně nerozumíš. Ale bohužel ti to nebrání všechny neustále oblažovat nesmysly, polopravdami, a pokroucenými daty.

Ptát se, jaký je rozdíl mezi pájenou RAM a CPU může jen opravdu někdo, kdo o IT ví úplný ho...kolik CPU si jen tak odejde (jediný o kterým vím, je ten chcípák od Intelu, kde degraduje sběrnice, ale to je CPU spíš do NASek a podobných zařízení, a celkově výjimka)? Za to s vadnou RAM se ajťák setká celkem běžně. A srovnávat to s pasivními součástkami...tak to už opravdu víc mimo být nemůže.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jeho ignoranství plyne z toho, že se profiluje jako člověk, kterému nečiní problém vyhodit hodně peněz za cokoliv.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To není o RAM a CPU, ale o všech součástkách. Odchází jen RAM?

Nerozumím proč někdo stojí o nepájenou RAM ale všechny ostatní součástky pájené nevidí. Jasně, odejde RAMka, vyměním RAM. Když odejde VRM nebo odejde něco jiného na desce, tak udělám co? RAM ve slotu ničemu nepomůže.

Když už trvám na něcem ve slotu proč je to zrovna jedna konkrétní součástka a ne jiná a ne všechny?

No a i když to odejde tak mám záruku a případný bezplatný či zlevněný servis klidně po dobu 5 let od koupě, tak proč bych vůbec něco takového musel řešit, pokud se něco stane, jde to do servisu, servis to opraví, jestli vymění jen RAM ve slotu nebo vymění celý vnitřek je mě naprosto jedno, je to jejich starost, ne moje.

Co znamená pasivní součástka? Však kondíky, VRM apod odcházejí častěji než RAM a procesory… Tak jak tak, šikovný člověk si vymění pajenou RAM, procesor i ty VRM. Je spousta lidí co zkupují nefunkční zařízení za hubičku po paletách a pak je přesně tímhle způsobem opravuj a prodávají, někdo si lajzne opravit i propálenou desku kdy jsou ty vrstvy spojů zkratované

Jako uživatel nevidím žádnou výhodu v tom že právě RAM bude ve slotu. V případě závady to stejně skončí v servisu protože je to v záruce, ať zákonné nebo rozšířené a po ní už je to stejně obsolete zařízení

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„V případě závady to stejně skončí v servisu protože je to v záruce, ať zákonné nebo rozšířené a po ní už je to stejně obsolete zařízení."

A co auto, oblaž mě dalším moudrem. Kdo má dvojkovou Octavii, tak by ji měl hodit ze skály, protože je obsolete? Seš na diit.cz, najdi si prosím články/testy o linuxu a zjistíš, že tento systém je svižný i na víc jak 10 let starém HW. Psali to lidé, kteří jsou proti tobě géniové.
https://diit.cz/blog/maly-skoro-retro-experiment
To není o tom, že by neměl peníze na lepší. Já sám tohle píšu z PC s 8 GB DDR2 (najdi si jak jsou staré) nepájené RAM přendané z porouchaného PC. Myslíš, že nemám peníze na 32 GB DDR4 v nové platformě? Svět je složitější než si myslíš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli někdo vyhodí dvojkovou oktávku nebo ne. Mám v okoí lidi co mění auto v intervalu 3-5 let, někteří auta nekupují a používají operativní leasing, za 2-3 roky to vrátí leasingovce a nafasují nové.

Stejně tak mám na operativni leasing Macbooka a nově i iPad. Mimochodem z něj právě píšu, má dokonce jen 4GB paměti, Macbook budu vracet po prázdninách, svou roli splnil, chtěl jsem zjistit zda MacOS zvládnu, kdyby ne a kupoval bych ho, ztratil bych na něm stejně jako mě stojí pronájem ve kterém mám jako bonus pojištění, teď jen dojíždím minimální délku pronájmu a používám ho vesměs jen ráno ke kafi. IPad mám v plánu používat cca 2 roky, za pronájem dám jen o cca 10% víc než by byla finanční ztráta při prodeji kdybych ho koupil ale bonus je opět to pojištění, naschvál jsem si bral Air, který mi aktuálně stačí a je kompatibilní s novou tužkou a klávesnicí, což původni iPad 2020 není.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro analyzování nějakého stavu je lepší statistika než „moje okolí". Průměrné stáří aut v ČR je 15 let. Statistiku dokazující, že si HW pronajímá jen nepodstatné množství lidí ani hledat nemusím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výborně a jaké stáří aut je třeba v US nebo vyspělešjích zemích? A jaké procento lidí kupuje nová auta?

A máš statistiku kolik lidí upgraduje RAM? Akolik z těch lidí v případě kdyby měli počítač kde upgrade možný není by buď:

1: koupili více RAM při pořízení zařízení
2: vymění zařízení za nové
3: zůstanou používat RAM kterou mají

Bohužel takovou statistiku nemám. Dává mi něco tušit že nejvíce lidí by volilo buď variantu 1 a když nebyli tak smart, tak by došlo na variantu 3. Varianta 2 by pak šla rozdělit ještě na to zda je skutečně nutný upgrade právě jen RAM nebo to chtělo víc.

Nejdříve by ale bylo fajn mít statistiku kolik lidí v počítači RAM upgradují a kolik upgraduje prostou výměnou počítače. Z obecně známých informací nejvíce lidé upgradují výměnou celého počítače, které v průměru slouží cca 7 let. Mění když už se jeho používání stává nepohodlné nebo se něco porouchá. Naproti tomu tu máme třeba Android telefony, kde je průměrný čas mezi výměnou cca 1,5 roku, tady to ale asi nebude úplně tím, že to má pájenou paměť ale spíše tím že výkon zařízení v jednotlivých cenových relacích stále zvyšuje a to poměrně výrazně každý rok.

V dnešní době rychlých disků není problém, když počítače swapují a i 8GB mašiny dokáží zvládnout hodně činností bez citelného dopadu na výkon. Takže ten bod 3 může být pro většinu uživatelů v pohodě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stáří vozů, je poloviční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte, ale tohle je snobství v nejryzejší podobě.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně? Že s někdo pořídá počítač který má 3-5 let záruk, nebo záruky kombinované s bezplatným servisem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, možná, že snobství není ten správný termín.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že tohle už je nějaká charakterová vada. To překračuje docela meze únosnosti. Dlouho jsem doufal že je to troll bohužel on to asi myslí vážně.
Je mi naprosto nepochopitelné že se ten člověk už roky drží naprostých IT bludů jako hovno košile a nelepší se to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...že by možnost záměny paměti v případě její závady i možnost jejího rozšíření (koupím levnější model, a pokud se ukáže potřeba větší kapacity, rozšířím... to často může být i o dost levnější, než nákup vyššího modelu)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

- Pokud se potřebuje více paměti, pak jsem byl trdlo že jsem koupil paměti méně. Nikdy jsem neměl potřebu rozšířovat paměť, a takovou potřebu nemá ani drtivá většina uživatelů. Co když se mé požadavky změní tak, že budu potřebovat vyměnit něco jiného než RAM? Třeba budu v laptopu potřebovat displej s lepší světelností, širším barevným rozsahem? Pokud mám pocit že se mé požadavky na RAM v době užívání zařízení zvýší, tak si holt pořídím rovnou více paměti, rozhodně mi ale nedělá problém zařízení vyměnit pokud se mé požadavky změní natolik že staré nevyhovuje.

- pokud bude závada paměti tak ji nevyměním, ale co když bude závada na jakékoli jiné součástce která je k desce připájení, proč POUZE RAM a ne všechno ostatní?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud se potřebuje více paměti, pak jsem byl trdlo že jsem koupil paměti méně."

S časem se potřeby mění a 100x atd. - máš zoufale malou představivost a přemíru ignorantství. Žij si ve svojí spotřební apple bublině a nevnucuj svoje pokroucené vidění světa ostatním.

„takovou potřebu nemá ani drtivá většina uživatelů"
Drtivá většina uživatelů si musí nechat poradit a nebo pomalý PC vyhodí jako celek a utratí tak zbytečně peníze navíc, vznikne víc odpadu, firmy poskytující půjčky zajásají a jede se dál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, mě se potřeba změnila za více jak 20 let jen 1x a výměna paměti by nic neřešila, nároky se změnily kompletně a tak jak tak to chtělo vyměnit celý počítač.

Když koukám na široké spektrum uživatelů se kterými se setkávám, od absolutních neznalců, přes power userpy po profesionály, tak se málokdy stane něco kdy by najednou na jeho HW musel dělat něco co by znamenalo nutnost upgradu a pokud ano tak ten upgrade potřebuje zásadní.

Příklad, student má základní laptop na školu, office, net. Najednou chce hrát AAA tituly, RAM mu fakt nepomůže, potřebuje herní mašinu.

Může se změnit pracovní náplň ze sekretářky se stane třeba SW vývojář a z počítače na email a kalendář potřebuje nějakou mašinu na které poběží 10 virtuálů, budou kopilovat velké projekty. Zase, naco upgradovat ten hezky vypadající all in one z recepce, prostě se ji dá nový počtač. Já v práci po nástupu nafasoval postarší mašinu s 4GB paměti, ano je to pár let zpět, řekl jsem že to je fakt málo že by bylo fajn přidat, řekli mi ok, sice to trvalo pár měsíců ale upgradovali mi počítač na 8 GB, dokonce při tom vyměnili, case, desku, procesor, disk…. Bylo to pro ně snazší vyměnit kus za kus než tam přidat jeden stick paměti.

Navíc když mám notebook co umí jen 16GB paměti, tu tam mám, jak ji rozšířím když ta mašina víc nepodporuje? Poslední můj notebook podporoval dokonce maximálně jen 8GB paměti, měl super slot, ale jen jeden a větší moduly nezvládal řadič.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

...patrně jsi v nějaké bublině, neboť update nejen ve firmách je docela častý (samozřejmě mimo oblast uživatelů používajícího ke konzumaci obsahu a jeho jednodušší tvorby, tedy např. sekretářka, účetní, student netechnických oborů, apod.)

PS: docela často se však stává, že i ta sekretářka nebo účetní dostane nějakou novou verzi programu nebo začne potřebovat jiný náročnější software, a pak je na zvážení HW update nebo nový stroj... to už ale musí být většinou pořádně odůvodnitelné, aby to prošlo přes vedení

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, upgrade RAM je asi nejčastější servisní zásah co děláme na strojích našich zákazníků. Prostě nároky na RAM rostou nejrychleji, zvláště pro kancl práci. Vemeš 5 let starý noťas s I5 CPU, vyměníš HDD za SSD a přidáš RAM na 8,.případně 16 GB, někdy vyměníš baterii, to vše dohromady za cca 5000 a máš skoro nový noťas na další cca 2-3 roky a nemusíš kupovat nový stroj za 25000+ ...
Jinak na pracovním noťasu mám 16 GB RAM, a někdy už cítím, že by to chtělo o něco více, pžitom I5-8250U mi naprosto stačí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že je to jeden z nejběžnějších úkonů, ale proč? Protože někdo šetří a nekoupí počítač s dostatkem paměti, nebo výrobce nenabízí model osazený maximální kapacitou paměti apod.

Samozřejm že postarší i5 pořád může sloužit, ale proč si to někdo před těmi pár lety nekoupil s více paměti a SSDčkem? Já něco podobného kupoval, šel jsem do bazaru a vzal si repas, měl SSDčko a maximum paměti co v tom šlo provozovat, jestli to poskládal bazar nebo to bylo z výroby je irelevantní, já si koupil maximální možnou ram.

Já mám pracovní desktop s i7-6700, je tam 8GB RAM a cítím že bych potřeboval více paměti, sloty na další RAM to má, ale nikdo mi ji nedá. Jestli je to připájené nebo ve slotu můj problém nevyřeší. A já do cizího počítače bez svolení nepolezu. Přitom procesor je naprosto overkill protože by bohatě stačilo Pentium nebo i3 z té doby.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

DOPRDELE, on si koupí PC s dostatkem paměti pro dané období, ale situace se po 6 a více letech změní a on chce místo 4GB dvoj nebo čtyřnásobek. Stejně tak existují upgrady, kdy jsem oživil starý PC pomocí SSD, protože v době kdy se PC kupoval, tak HDD stačil a hlavně byly SSD cenově příliš vysoko.

Myslíš, že před 10 lety bylo 8GB DDR3 normálních? Ne, měl to jen highend, který si každý nekupuje. Dnes do něj můžeš narvat 16GB za hubičku a prodloužit mu tak život. Se 4GB by ten PC byl nesnesitelný, po upgradu RAM a SSD viditelně ožil a uživatel je spokojen. Zastaralý procesor není podstatný.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, někdo si koupí PC s dostatkem všeho a po 6 letech bude jediný nedostatek paměť a nikoli celkový výkon a zastaralost toho zařízení. Silně pochybuju, že pokud se nezměnil jeho use case, že se změnila nějak výrazně potřeba paměti. A ano SSDčka skutečně počítače nakoply, první SSD jsem měl v roce 2013 a od té doby jsem až na jednu výjimku jsem od té doby neměl v počítači plotnový disk ani na bordel data. Plotnový disk máme aktuálně v rodině jediný a slouží jako offline backup. Jednou za čas tam odzálohuju systémové disky PCček a odliju přírustky z cloudu. Apple na externí SSDčko (time machine chce apple filesystém). Důležitá data jsou průběžně online zálohované na cloud.

A před 10 lety bylo 8GB normálních, kdo chtěl je měl, já měl 8GB v notebooku v roce 2009. V roce 2004 jsem měl noťas se 4GB RAM resp, omezené na 3.2GB kvůli 32bit systému, Noťas měl v té době dokonce FullHD 16:10. Paměti byly ve slotech, ale ugradovat jsem nemohl protože to víc neumělo, takže jestli pájené nebo ve slotu, irelevantní.

Kupodivu od toho roku 2009 se nic zásadního nezměnilo. To co jsem tehdy dělal na těch 8GB RAM můžu dnes dělat zase na 8GB RAM. Ano asi to bude swapovat, dnes ale máme rychlé ssdčka, takže swapování reálně uživatel nepocítí, kdežto na plotnách před těmi 10 lety to bylo utrpení.

A to je právě ono, před 10 lety 8GB bylo dost paměti, ale high end? Ne. Když ale vezmeme to co se na počítačích dělám tak drtivá většina uživatelů si s 8GB vystačí bez problémů dnes, nemalá část dokonce se 4GB. Náročnější uživatelé ocení - tzn. Že to není vyložená nutnost - 16GB paměti a těch co by potřebovali více, tak to už bude extrémně malá skupinka a takoví uživatelé moc dobře ví že tu paměť potřebují a proč ji potřebují.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Asi ses moc nedíval jak bídně je na tom trh s notebooky již cca rok. Totální ignorantství. Já bych bral rád osvědčený model s 16 gigama paměti, problém je ten že za poslední rok se objevily v republice 4 kusy. Zbytek je napevno s osmi. K tomu ještě navařené malé ssd a procák s velkou výkonovou rezervou těch je dost protože by si to koupil jenom debil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud se potřebuje více paměti, pak jsem byl trdlo že jsem koupil paměti méně.“

LOL, dočkal jsem se.
Když jsem začal číst tohle vlákno, čekal jsem, kdy někdo přijde s rozšířením RAM a JirkaK mu vysvětlí, že:
1. nemá být idiot a má kupovat notebooky už osazené maximální možnou velikostí RAM a
2. když mu notebook nevyhovuje, prostě ho vyhodí a koupí si jiný.

No, a je to tady :-)

„proč POUZE RAM a ne všechno ostatní?“

Přesněji RAM, disk a baterie.
A důvod: Protože jejich výměna se hodí řádově častěji než u těch ostatních komponent.

U staršího notebooku se typicky právě rozšířením RAM a případně výměnou disku může podstatně zlepšit jeho použitelnost.
Pomíjím to, že ta úvaha „když není vyměnitelný procesor atd., nemá smysl vyměnitelná RAM“ je padlá na hlavu.
Bylo by fajn mít možnost vyměnit víc věcí, ale v první řadě alespoň ty, co se mění nejčastěji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...pro rychlení daného stroje jsou klíčové dva prvky (mimo procesoru, který je dnes prakticky vždy u mobilních zařízení fixní) - operační paměť a disk (dnes již většinou SSD).
Výkonnostní update se dělá ze dvou důvodů:
a) optimalizace nákupní ceny (vyšší modely jsou obvykle výrazně dražší)
b) optimalizace časová (cca po dvou letech jsou na trhu výkonnější komponenty za stejnou nebo nižší cenu než v době nákupu ...celé zařízení po této době mění většinou jen uživatelé, kteří si tím vydělají na nové, nebo ho dostanou); nemalý vliv také může mít bobtnání software nebo potřeba použití náročnějšího

PS: nejčastější závadou u mobilních zařízení (mimo telefonů) jsou stále vadné konektory (někteří výrobci je proto dávají na samostatné moduly, aby byly snáze zaměnitelné)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Noctua? Co je na Noctua tak zajímavého, tichý ventilátor
> umí být i 5x levnější než Noctua.

Apple? Co je na Apple tak zajímavého, počítač na tuhle práci umí být i 5x levnější než Apple?

> Proč právě vadí pájená RAM ale pájený procesor (...) nevadí?

Protože si kvůli triviálnímu rozšíření RAM navíc, které stojí pár korun a pár minut, nechci kupovat celé nové jabko... teda, počítač.

A ten pájený procesor mi taky vadí. Jak už taky napsali ostatní diskutující, není to sice tak častá věc, ale už jsem taky ve svojem starším notesu upgradoval CPU na lepší model a zbytek stroje jsem si mohl nechat...

Když už jsem v tom rantu, zrovna přidám i nechuť nad ořezáváním milimetrů tloušťky zařízení za každou cenu, místo aby se tam dalo efektivnější chlazení, lepší možnosti upgradu nebo víc baterky. A taky když se do notesů montujou displeje s absurdním rozlišením, které běžně překonává to u hlavních monitorů na stole. Tak takhle, snad už jsem na nic nezapomněl :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za příspěvek, který už tedy nemusím psát... :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pod to se mohu podepsat. Taky jsem proti pájeným komponentům. CPU se ale dá snést a běžně neodchází. RAM je jiný případ, tam je šance na selhání mnohem vyšší. A to jsem nezmínil dobrou přípomínku, kterou jste měl - snadný upgrade. Doplnění RAM je častá záležitost - opět znemožněna pájenou pamětí (teda pokud počítač kromě pájené nemá i slot - nicméně to pořád máme riziko poruchy té nevyměnitelné). Pájené úložiště je to samé v bledě modrém.

Ideální status samozřejmě je CPU ve slotu, slotové paměti, SSD na M2 a vyměnitelná grafika (už jen proto, že dedikovaná je velmi častou příčinnou poruchy) a jedním tahem vyndavatelná baterie. A přesně to je proti dnešnímu trendu. Takový počítač se dá totiž snadno vylepšit či opravit, čímž přežívá svůj předpoklad odpadu. Navíc se s takovým nedá pokrájet salám.

A to jste nezmínil ještě jeden nešvar, a to odstranění veškerých kontrolek. O to víc si vážím starších ThinkPadů, krásně s lištou kontrolek všech funkcí pod monitorem. Dnešní TP má diodu v zapínacím tlačítku a na boku vedle kabelu schovanou kontrolku nabíjení. Toť vše.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

PC užívám/stavím od prvního Pentia. Nikdy jsem neviděl vadnou RAM. Jen jednou, z výroby.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem videl jednou vadnou RAMku ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Štěstí nebo malý počet PC/notebooků. Někdo staví PC od Pentia a za tu dobu postavil 30 PC, jiný dělal ve firmě co mu za půl roku prošlo rukama třeba 600 problémových PC/notebooků. Samozřejmě, že VRAM jsou porouchané mnohem častěji a SSD o něco taky, ale porouchané RAM nejsou žádný „úder blesku" a pokud kvůli tomu musíš vyhodit desku s dobrým, ale bohužel připájeným CPU, tak to naštve i jednou za 5 let. A znovu opakuji - o pájených SSD nehodlám diskutovat, je to prasárna tolerovatelná max. u mobilů/tabletů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

J, budou to desítky PC, nikoli stovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J, budou to desítky PC, nikoli stovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tys toho uni neviděl opravdu dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bezesporu.
Nicméně v reálu RAM není problém, protože se v laptopu prostě dřív upeče naletovaný CPU, než RAM....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak víc mimo trolíčku už být nemůžeš. Viděl jsi toho fakt málo ale to ti vůbec nebrání k tomu neustále okolo sebe rozhazovat hovna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Triviální rozšíření RAM k čemu přesně? Mám RAM tolik kolik potřebuji ve chvíli kdy počítač koupím. Pokud se mi zvýší požadavky na paměť že by nestačila, tak se obávám že by nestačil ani zbytek počítače a stejně bych to měnil celé.

A rozměry zařízení. Však tě nikdo nenutí kupovat něco co je ořezané do krve rozměry. Neskutečná vlnost na trhu v tom že si můžeš koupit co ti vyhovuje nejlépe. Mě třeba vyhovjí menší rozměry a pasivní chlazení. Problém je že kvalitní chlazení na x86 platformě znamená nízký výkon. Na konzumování obsahu ok… Stejně tak to obvykle nejsou stroje, které by byly kvalitou na nějaké lepší úrovni. Levné plasťáky typicky.

A vadí ti i ostatní pájené součástky? Proč RAM a CPU? Proč ne VRM, kondíky, odpor, další švábi,.. Co když zrovna odejde něco z toho a že to často může být sučástka doslova za jednotky korun a přestane kvůli tomu fungovat 50 tisícový stroj?

A ad Apple. Naschvál, sežeň mi stejně neb lépe výkonné PC které bude v balení MacMini a bude stát méně, prosím započti i poctivou licenci OS z obchodu. Nezapomeň že by to mělo mít 2x thunderbolt

Najdi mi laptop který bude velikosti MacbookAir, bude mít podobně kvalitní kovovou konstrukci, bude mít podobně kvalitní klávesnici bude mít pořádný touchpad (ten v macu je best in class = přesný, reaguje na tlak, fyzicky se nehýbe ale má haptickou odezvu simulující “klik”), ať to má stejně kvalitní displej, hlavně co do barevnosti a aspˇň stejnou svítivost. Stejnou výdrž na baterku, hlavně v idle a sleep módu ze kterého se to probudí rychleji než otevřu víko displeje a vydrží to v tom stavu i dva týdny nabité. Nezapomeň na thunderbolt.

Najdi mi stejně kvalitní AllInOne jako iMac. Klávesnice a myš samostatně vyjdou na 5,5 tisíce, trošku rozumná webka na 2, trošku rozumný mikrofon na tisíc, repráčky aspoň 500 ale spíše výrazně více, jen tohle dělá 9 tisíc, teď sežeň stejně kvalitní monitor. Nejblíže je jedno 4k 24” LG, není to 4,5k ale co už, stojí minimálně 21 tisíc po přepočtu. To jsi na 30 tisících, no a za těch zbylých 8 tisíc sežeň mainstreamové 6 jádro s pamětí, diskem… a opět thunderbolt sloty.

Nenajdeš…

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud se mi zvýší požadavky na paměť že by nestačila, tak se obávám že by nestačil ani zbytek počítače a stejně bych to měnil celé."

To je ale jenom tvoje domněnka/obava - ostatní to mají jinak.

Kvalitní kovová konstrukce ti je na houby, když tam máš připájené i SSD, ale to bys musel vědět co je to kvalita a ne jen pozérsky machrovat. Spotřební člověk jako ty kvalitou opovrhuje, tak si nehraj na opak.

Osobně nemám potřebu zvedat si ego tím, že mám pracovní notebook za vyšší desítky tisíc a když se podělá, tak se kupuje nový a nemusím nic řešit. Doma se chovám jinak a svůj „workstation" svět nevnucuji ani svému okolí, které má úplně jiné potřeby.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

“Ostatní” většina “ostatních” vůbec neřeší RAM, koupí počítač který používají dokud stačí, přidání RAM leckdy není možné, ne snad proto že by to nemělo sloty ale protože to víc paměti neumí. A pak i s více paměti půjde o zastaralou mašinu, kterou je lepší celou vyměnit.

Další fakt je že drtivé většině uživatelů počítače vystačí 4-8GB, což už nějakou dobu mívají i ty nejlevnější počítače běžně. Třeba žena má počítač už 2,5 roku. 4GB, poctivě pájených. Koukne na web, koukne na fotky, koukne na film. Na ty činnosti to bohatě stačí, ano možná to má někdy trošku horší odezvu, ale jestli se ji film spustí o 5 sekund později a pak na něj kouká 2 hodiny, není potřeba silnější HW ani více paměti.

Já tu mám třeba Macbook Air s 8GB paměti a MacMini s 16GB paměti, oboje funguje naprosto stejně i když MacMini využije třeba při střihu v Davinci celých 16GB RAM a formálně si swápne pár desítek až stovek MB a Air si při tom swápne i pár GB. Ale jako uživatel mám stejně svižný program i odpovědi systému, žádný zádrhel. Takže by mi stčilo mít Maca s 8GB i dlouhodobě protože Davinci zatím zatížil pamět absolutně nejvíce a dělám v něm jednou za uherák, takže když to občas trošku swapuje disk nezničí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je neuvěřitelné. Není tady nějaký psychiatr, který by to dokázal diagnostikovat?
SVĚT NENÍ JEN TY A TVOJE ŽENA!!! Ani se započítáním tvých kolegů, které upřímně lituju a zároveň obdivuju, že ještě neskončili ve vězení za vraždu, se nepřiblížíš celé veřejnosti.

Těm lidem co dnes stačí 4-8GB RAM to nemusí stačit za rok nebo dva. Pak upgradují. Smiř se s tím, že upgrady RAM se dělají, s RAM se obchoduje i jako second hand a když je připájená, tak se znehodnotí a navždy vyřadí z oběhu. Je to neekologické kapitalistické kurvítko. Kvůli poruše RAM můžeš vyhodit celý stroj. Připájené SSD/NAND FLASH je ještě horší a pro notebooky by se to mělo zakázat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jiricek je sebestredny blb. Tohle by jak diagnosa mohlo stacit :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že jim nemusí stačit, ale bude jim stači po upgradu RAM zbytek počítače?

Jak jsem psal výše. Pokud mám sloty můřu vzít klidně méně a časem přidat - pokud už při koupi nepotřebuji tolik kolik tam jde maximálně. Pokud sloty nemám, tak zvážím při koupi jestli chci víc nebo méně nebo zda koupím zařízení které takové omezení nemá.

Většině lidí je reálně u zadele jestli to má možnost upgradu nebo ne protože to za celou dobu co ten počítač budou mít upgradovat nebudou a pak vymění celý počítač. Smiř se s tím že drtivá většina počítačů se prostě neupgraduje.

Krásný příklad zákazník který má jen na centrále řádově kolem 1000 počítačů, upgrade komponent, i když to umožňuje nedělají, pokud, tak dostaneš nový počítač a starý dostane někdo komu bude stačit nebo se dá recyklovat. Stejně to fungovalo snad ve všech firmách za mých více než 20 let praxe.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, velké firmy se s tím nepářou a mění, vyhazujou a neupgradujou. Je to známý korporátní zlozvyk mít plnou hubu ekologie/šetření a zároveň se chovat neekologicky/vyhazovat prachy. Mít všude na nástěnkách „people first" a srát na lidi víc než firmy co tuhle propagandu neprovozují.

Pak jsou tady lidé pro které má obsolete 16GB DDR3 RAM stále cenu a je jim jedno, že jsou obsolete. Výroba čipů je náročná, je jich nedostatek, tak co takhle zabít dvě mouchy jednou ranou a pochopit, že někdo nerad vyhazuje funkční a užitečné věci jenom proto, že marketing tvrdí, že jsou obsolete. Na internet stačí 45nm Core 2 Duo a programu je prakticky jedno jestli je v DDR2/DDR3/DDR4 - jde mu zejména o velikost. Velké swapování SSD nezachrání.

„Pokud sloty nemám, tak zvážím při koupi jestli chci víc nebo méně nebo zda koupím zařízení které takové omezení nemá."
Jenže dnes je ten výběr čím dál víc omezenější a za chvíli budou notebooky s nepřipájenou RAM asi jen highend. BFU při koupi nerozlišuje připájenou/nepřipájenou RAM a brečí až když je pozdě a musí zbytečně vypláznout 20 litrů, které měl na něco jiného. S připájenými SSD bude ještě větší sranda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak bude? Už je... :) Zrovna tady dumám co mám dělat s chcíplým Lenovo ideapad 120S. Jediný co se dá dělat, je objednat celou desku z Číny. Jenomže na té už je napájeno jen 2GB. A 32GB eMMC snad nebudu ani komentovat. Tak na Linux to stačí, ale jakej to má smysl, to nevím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takze vlastne, mal by stacit 1 jediny priklad, ked by stacil upgrade ram a nebolo by treba upgradeovat nic ine, aby si zavrel tu svoju obmedzenu papulku. No tu ho mas - pre zmenu moja manzelka, upgrade z 8GB na 16+GB by bol velmi vytany a "obstarozny" 13" dell xps 9350 by sluzil omnoho lepsie ako sluzi dneska. Takze cus, zavri klapacku.
Tak isto som do rodiny posuval dalsie ntb kde sa tusim robil upgrade ram/bol by ziadany, a tie ntb dalej ficali. Tak isto, som si ja kupoval ntb z druhej ruky kde som si ram rozsiroval pri kupe.
To tvoje 2.5 denne posobenie ako autor na tomto portali malo jediny benefit - netrepal si sem tolko tvojich sprostosti.

o magorinach, akoze porovnavat "kvalitu" apple klavesnice a mysky k standarnym zariadeniam za cenu 5.5k ani nema zmysel sa vyjadrovat :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už by ses mohl Jiříku smířit s tím že zbytek světa funguje trochu jinak než ty a tvoje fantaskní bublina. Jestli tě baví nesmyslně rozhazovat prachy je to tvůj boj. Já mám třeba budget takovej jakej potřebuju ale prostě nebudu pro firmu kupovat nesmysly s extrémně limitovanou životností. Rozhazovat jako kníže Rohan umí každej. Myslet hlavou už asi trochu bolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš Jirko vůbec nějakou soudnost?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa tohto článku to vyzerá na celkom solídne sklamanie https://videocardz.com/newz/asus-rog-strix-g15-laptop-with-radeon-rx-680...
Defaultne osadená RAM je šmejd a výkon grafiky priškrtený neschopnosťou zvoliť preferovný výstup. Video signál sa ženie cez integrované GPU. Dúfam, že aspoň tie displaye budú lepšie. Zbytočné pôrodné problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ano, úplně zbytečně zkriplený výkon, hlavně že to má certifikaci "AMD Advantage" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.