Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Richland je tu, aneb co AMD dokázala vyždímat ze 32nm procesu

Škoda jen, že ta procesorová část je stále slabší, než mobilní Ivy Bridge... A že to stále vlastně ještě není APU. APU by totiž nemělo mít rozdělené části - všechno by mělo dělat vše, a tak by mělo být schopno lineárně škálovat mezi grafickým a výpočetním výkonem, což prakticky není dost dobře možné, alespoň to není tak snadné, jako kdysi vertex&pixel shader -> unified shader..

Nicméně pro hráče je to skvělá volba, herní a multimediální výkon to má skvělý, a to i v kombinaci s výdrží na baterii, která nyní bude ještě lepší. Jen aby to zas nepřehnali s cenami..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A taky vždycky bude, intel je asi 10x větší firma než AMD a s takovým rozdílem zdrojů už nejde dosahovat stejných výsledků. Ale AMD se, řekl bych, drží dost dobře, jejich procesory rozhodně nejsou 10x horší.
Po nástupu haswellu se ten rozdíl (i ve spotřebě) ještě zvětší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona velikost firmy nijak nesouvisí s kvalitou - třeba takový Rolls Royce nemá konkurenci a přitom je to relativně malá firma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyrábí ovšem exkluzivní vozy za exkluzivní peníze, a není to totéž, jako zde - oni toho moc nevyvíjí. Pokud něco, tak nasazují známé technologie, vyvinuté jinými. AMD a Intel ovšem vedou technologický závod a hledají v neznámu.

Nevím, jak moc chceš měřit "kvalitu" procesoru. Piny jim běžně neodpadávají, nic nefunkčního se do prodeje nedostane (kromě nVidia GF9000M), a odpadky se prodávají jako nižší série, ty vlastně nekvalitní jsou. A mají je všichni výrobci, protože taková je technologie..

U aut jaksi nehrozí, že by tenhle motor uměl šlapat jen na 3 válce - tam se to dá pořešit, u procesoru by to znamenalo vyměnit celek. Takže vlastně, tvé srovnání je uplně mimo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o kvalitu, tady jde o finance na vyvoj. Jak moc se behem poslednich dvou let Rolls Royce zmenili?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je proč by měly něco měnit když to funguje. Kdysi bylo AMD konkurenceschopné v levnějším segmentu (ne-li lepší). Kdysi bylo ATI konkurenceschopné i v hi-endu. Pak se samozřejmě rozhodli všecko vylepšit tím, že zkurvili na co hrábli během 5-ti let...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Viz můj příspěvek výše. Bez vývoje není možné v oblasti takovýchto komponent konkurovat. Tohle není vysokotlaké potrubí, které "stačí dělat poctivě", a za 100 let se nezměnilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nejde o kvalitu? Mno, řekněme, že takový olámaný jádra jsem viděl většinou u AMDčka a že jsem za ty roky viděl hodně drsných věcí. Dalším ukazatelem kvality může být třeba overclock nebo schopnosti fungování v extrémních podmínkách (jak teplo tak zima - opět si můžeme připomenout nepřijemný cold bug u výrobku(ů) AMD). Samosebou neodmyslitelnou část plní také softwarová podpora (typicky ovladače) a z videí od Wifta víme, že to zrovna parketa AMD taky není ("óooo ono mě to odhlásilo" a to je ještě ten lepší případ :D)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita výroby je bohužel taková, jakou nabízí technologie. AMD dělá návrh toho procesoru, ale stejní inženýři ho nevyrábějí. Vyrábějí ho továrny, které mají stejnou kvalitu na obou stranách, aka stejnou výtěžnost. Ale nijak to nesouvisí s kvalitou ve významu třeba u Rolls Royce. Olámaná jádra myslíš fyzicky? Nižší modely má i Intel, a taky jich nemá málo..
Cold bug je super věc - stěžovat si, že výrobek nefunguje mimo své specifikované teplotní rozmezí.
Ovladače jsou jiná věc. Grafika Intelu toho moc neumí, nepotřebuje složitý ovladač.. nVidie na tom bývaly lépe, ale teď bych řekl, že jsou pomalu lepší ovladače AMD..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jj, fyzicky. Doba Athlonů/Duronů kdy současně stejnou patici a uchycení používal i Intel, leč těch bylo rozdrceno méně nebo alespoň ne tak, že by byl ko cpu.

Ad cold bug - no a proto se možná AMD nikdy nepodívalo do vesmíru :D No ne tak vážně - pokud jeden cpu cold bugem trpí a druhý ne tak je to jakési vodítko, které něco ukazuje. Vzpomeneme si třeba na doby, kdy cpu amd hořely plamenem a intel začal vkládat nulové instrukce. Teď momentálně to amd dotáhlo na úroveň, kdy se o vypnutí stará deska...

Jj, s těma ovladačema to tvrdí dost lidí. Bohužel každej z těch lidí dělá s grafikou kulový nebo je to pako, který nerozezná rozdíl...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to bych tedy chtěl vidět, jak to myslíš fyzicky olámané.. Tak není to titan, když chceš, olamovat se to dá.. Jinak si to neumím představit, pár jsem jich měl (Duronů i Sempronů) a olámané jsem je tedy neměl...

Cold bug - ano, architektury jsou různé, a pokud pro dané podmínky není vyvíjena, může v ní mít nečekané problémy.. Neobhajuji to, ale víšco.. Kdyby takovou achitekturu hledali....

Já třeba dělám 3D grafiku - blender, 3Dsmax, plus klasicky hry, filmy, více displejů = chci po grafice snad všechno, co umí..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Normálně vohryzaný rohy způsobené upínacím mechanismem kdy jsi chtě-nechtě jednu stranu čipu musel vystavt většímu tlaku než jsi zaháčkoval sponu.

Jestli děláš v maxu tak mi neřikej, že jsou AMD ovladače lepší - to fakt jako né (obzvláště pak pokud bych bral Nitrous). Nedej bože v Bentley nebo v něčem fakt profi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak nacházím různé verze ovladačů nVidie, na kterých Max a Nitro blbnou, nejdou vůbec... Možná že na Radeonu 5770 nemám akceleraci CUDY, ale na GTX660 mi při mnoha pokusech daná aplikace chcípne s errorem.... Můžeš říkat, že jsem lama, nebo to prostě jenom blbne.

Ad spona... Jsem celkem levoruký, ale s tímto jsem problém neměl...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ale v tej dobe `ohryzenych rohov` zacinali byt AMD zaroven neporovnatelne vykonovo lepsie ako intel!!!

A to ze intel lepsie znasal instalacie captavych amaterov???? Nemali sa toho chytat a bolo by.
Bohuzial niekde vtedy zaroven zacinala `internetova doba` ked zrazu masy `odbornikov` zacali mat pocit po precitani par clankov na nete ze `sa v tom vyznaju`

(priznavam ze pri nasadzovani duronov, thunderbirdov atd. to bol pekny adrenalin aj pre mna, pretoze som si uvedomoval ze jeden nesikovny pohyb a je to v kybli -> no napriek tomu moje skore je desiatky instalovanych CPU a ani jeden poskodeny - chcelo to len respekt a pevnu ruku ;o)

p.s.
ze o problematike vies ho.no je jasne uz z vety `Normálně vohryzaný rohy způsobené upínacím mechanismem kdy jsi chtě-nechtě jednu stranu čipu musel vystavt většímu tlaku než jsi zaháčkoval sponu.`
-> ak si neotocil chladic naopak tak miesto pritlaku zahybu spony vyslo presne doprostred CPU, t.j. zatlacanim spony si akurat zvysoval tlak na tento bod a ziadne namahanie hrany sa nekonalo!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prvniho Durona jsem mel kvuli OC / propojeni mustku tuha, pak vodivy lak / nekolikrat venku a nikdy nedoslo k olamani rohu, i pri vazarovem prodeji vypadal "jako novy", takze to bylo urcite o rukou a citu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tak ona velikost firmy nijak nesouvisí s kvalitou - třeba takový Rolls Royce nemá konkurenci a přitom je to relativně malá firma..."

Tak teď jste mě pobavil a ukázal jste svoji nevědomost o automobilovém průmyslu. RR totiž využívá techniku BMW. A další prémiová značka Bentley pro změnu techniku koncernu VW.
Kdyby je nekoupili velcí hráči, tak by dávno zkrachovali, protože špičkový vývoj byl pro tyto značky finančně neudržitelný.

A AMD i přes svoji velikost a poměrech na trhu je na tom s vývojem relativně velmi dobře (když berete v úvahu, že Intel dává na vývoj víc než je obrat firmy AMD).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že VW je proti mnohem menší a je čistokrevně soukromý. A mezi náma Bentley fakt RR nekonkuruje, to leda malé letadlo nebo loďka

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Bentley jsem tam uvedl jako další značku, která by samostatně nemohla financovat vývoj (ne ve smyslu konkurence k RR). Zaměřuje se na trochu jiný segment luxusního trhu (je více sportovně zaměřena).

Nějak jsem nepochopil v čem je koncern VW mnohem menší, když je to druhý největší automobilový koncern na světě hned po GM. Narozdíl od výrobců x86 procesorů nejsou mezi výrobci tak diametrální rozdíly ve velikosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bentley, RR ani Maybach nic nevyvíjí, to vyvíjí ty rodinné firmy, oni to jen poskytují, a jsou vlastně luxusní odnoží, která má luxusní jméno a vyráží luxusní = předražené ale ihned prodané zboží...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co myslíš těmi přehnanými cenami? Nejdražší Trinity stála při vydání totéž co nejlevnější i3, procesorový výkon byl podobný a grafický několikanásobně vyšší. Pokud v takové situaci nemá zákazník zájem, je chyba někde jinde než v cenotvorbě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obecně jsou na trhu notebooky s dedikovanou nVidií a Intelem, výkonnějšími jak APU ve stejně drahém notebooku, nebo mi to tak alespoň připadá.
Například. Nějaké i3-2348M dovede 1,6 bodů v Cinebenchi, A10-4600M 2,1 bodů. A máme tu grafiky. nVidia GT635M 1150 bodů v 3D marku (gpu only), AMD 7660G 1050 bodů.

A teď mi ukaž notebook s AMD A10, když je tu http://www.czc.cz/lenovo-ideapad-g580metal-15-6-i3-2348m-4gb-1tb-gt635-w... za směšných 13K. Protože jsou tady noteboky s A6 (které by dostalo na zadek) za 18K, A8 dokonce za 23K, a pak je tu Thinkpad E535 s A8+HD7670M (smrteně dobrá kombinace) bez OS za 11,5K, takže mi naprosto neleze do hlavy, jak se ty notebooky dostávají dohromady, a nechápu ty ceny...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A problém je také, že existuje vůbec, kromě toho paskvilu od MSI notebook s FHD displejem a APU? Ne. A vůbec notebooky s AMD grafikou, kde jsou HD7770M, HD7870M, 7970M, když je svět potřebuje? Špičkou notebooků s prznícím rozlišením 1366x768 je A8+7670M, konkurence proti GT650M; u FHD kousků je to HD7730M sama o sobě, konkurence tak možná ke GT635M...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jeden s 7970M dělal Eurocom a druhej Samsung (bez cz klávesnice) takže máš na výběr hele jen co hrdlo ráčí :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Onen Samsung (Series 7 Gaming tuším) byl oznámen jenom pro Koreu a u nás jsem ho neviděl. A Eurocom je zas trochu cenovka Rolls Royce, přitom když se koukneš do konfigurátoru, vychází HD7970M Jen o 3 000 korun dráž, jak GTX660M. Má dvojnásobný výkon a ne o moc vyšší TDP. Logicky HD7870M o výkonu lehce nad GTX660M, spotřebou a cenou drasticky pod... Proč ji tu nemáme, v kombinaci s i7 IB???? Protože se nám tu někdo s někym paktuje, jako kdysi HP+Intel... Jinak si to neumím vysvělit. Ale doufám,ž e HD8000M to napraví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme za měsíc (a ne dneska kdy tu no-X prakticky rozepsal ofíko zprávu).

S 7970M dostupností víceméně souhlas, v reálu totál fiasko, ale to prostě no-X nepřizná...

Jo a málem bych zapomněl na Alienwary takže vlastně tři výrobci ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ona to není dostupnost - ta by věřím byla, ale oni to výrobci asi ani nechtějí. Proč taky, když mohou prodat horší a dražší GTX680M, pokud se bavíme o herních výkladních skříních. Do toho jim samozřejmě HD7970M nepasuje, protože jim asi boří aktuální smlouvy s nVidií, a přináší tak výkon nejvyššího hiendu do cenových vod vyššího mainstreamu..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Alienware jsem měl na jazyku už předtim, ale vykouřil se mi - stejná pohádka, jako Goldmax/Eurocom, je to prostě ultradrahé, a HD7870M v nabídce nemají. 7970M pak osazují už jen do cihel, přitom GTX660M, a tim spíš HD7870M jsou ideální grafiky do "normálních notebooků".

Samsung naštěstí chystá, doufáme, Chronos 14, ultrabook s HD8750 nebo tak něco, a vedle něj nabušenou patnáctku s HD8970 v 22 milimetrů tenkém těle.. Nemůžu se dočkat, ale mám strach o cenovku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm tak napřesrok si povíme :) BTW jakou smlouvu mezi výrobci a nVidií máš na mysli?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu spekulativní, o které nejspíš nevíme.. Znáš to, nejlepší špion je ten, kterého nikdy nikdo neviděl..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že i3 už byly dávno x-měsíců venku takže tvrzení o ceně je na tom trochu jinak. V podstatě jde řádově o pětistovky, ovšem opět čirou náhodičkou v prospěch AMD kde cena Trinity (5800k) v podstatě klesla pod 3k jen sporadicky po 5-ti měsících na trhu, i3 (322x) naproti tomu šlo pod 3k po měsíci. V tu chvíli se právě z i3 stal "trhák" kdy nabídl právě ten nejlepší poměr cena/výkon - samozřejmě mám na mysli většnový pc segment kdy si člověk kupuje cpu a k tomu neintegrovanou vga, nemyslím tím zákazníky, kteří trvají na integrované vga a zároveň vyžadují výkon cpu kolem Gčkových intelů za tisícovku. Zrovna tak je tomu u toho cpu výkonu - on totiž jaksi nebyl podobný, ale Trinity prostě zaostávalo. Jediné s čím se dá bez debat souhlasit je grafický výkon případně spotřeba v idlu pokud bych bral v úvahu i3 + dedikovanou vga ;). Mimochodem dá se to i zpětně prokázat...

http://www.hardwaresecrets.com/article/A10-5800K-vs-Core-i3-3220-CPU-Rev...

AMD trinity říjen 2012
http://procesory.heureka.cz/amd-a10-x4-5800k/

Intel i3 3220 říjen 2012
http://procesory.heureka.cz/intel-core-i3-3220/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně.. Tolik stojí samotný procesor, ale teď se koukni, kolik s nim stojí notebooky - pokud máš vůbec to štěstí, a na nějaký s A10 narazíš... Jsou prostě nesmyslně drahé, respektive jejich konkurence je nesmyslně levná, a teprve tohle mi nejde do hlavy..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Počkej počkej, jaká konkurence?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vezmu ceny desek tak jsou defacto stejné (což taky nebývalo, amd bylo vždy levnější a leckdy vybavenější - jenomže to né, to mělo amd plnou tlamu keců a stůj co stůj se chtělo zbavit nForcek stejně jako VIi. Tak jo, teď to máte za stejný prachy jedno a to samý, ale o to horší)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

bavíme se o noteboocích, což mi mohlo dojít už při zmínění 5800K... V desktopu je naštěstí situace jiná, tam jsou ty APU ve své kategorii opravdu best buy..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já vycházel z no-Xova článku http://diit.cz/clanek/amd-vydava-trinity kde nebýt zprůměrování zohledňující int. vga tak je to fiasko římská dvě po bagru...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, Trinnity má lepší grafiku, ale pokud se koukneš na její "cíl", tak to dělá naprosto správně. Trinnity neni základ kancelářského počítače...
Jen je škoda, že 4K na W7 zatím není. Ale věřím, že bude dřív, než bude ve 4K na torrentech alespoň Hobbit....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se bohuzel setkal s velkymi problemy pri hrani starsich her na platforme Bulldozer. Padani, sekani, obecne vysoka nestabilita, spolecne potvrzeno s dlasimi lidmi ze toto nastava pri pouziti AMD FX procesoru, to same plati pro APU. Tudiz pro me je tato platforma jakoby neexistujici (i kdyz vykon trinity se mi velmi zamlouval), na intelu vse funguje jak ma, na AMD Athlon II take vse funkni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš to specifikovat nebo dát odkaz na nějakou diskusi, kde se to rozebírá? Žádnou se mi najít nepodařilo. Sám jsem na Piledriveru vyzkoušel dost starších titulů a nepozoroval jsem problém ani s 13 let starým UT. Nebo má jít ještě o starší hry?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě zajímalo nejvíc - poslední příspěvek (bohužel v němčině).

http://board.metin2.de/board183-metin2-community/board185-technische-pro...äufigsten-technischen-probleme/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo, není nad to, když moderátor herního portálu vysvětluje hráčům uarch cpu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

At vysvetluje co chce jak chce ohledne architektury procesoru, zde dulezita informace je o necem jinem - nespravna funkcnost SW na urcitem kusu HW. Nekteri stastlivci problem vyresili po case updatem BIOSu (dle dopstupnych informaci to byli ti co meli FX a desky od GB).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak biosy se týkali nejen GB, ale to byl problém spíše throttlingu cpu a horší stability.

Jinak, když ti někdo napíše že příčinou chyby je špatné rozložení fpu v modulu (8 jádrové cpu má pouze 4 fpu), tak si myslím, že je to trochu na zamyšlení.
Naštěstí problém reportoval do Korei (jen doufám že do jižní) :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co já vím, tak s kamarádem jsme na FX-6200 + HD7850 @Win7 rozvalili Warcraft III, AoE II, Knights and Merchants, Rise of Nations, Tzar i Diablo II..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím já, pak problémy nebyly ani tak s procesory, ale s MoBo (resp. biosy) u Bulldozerů. FM a APU se to však netýkalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by mě někdo prosím vysvětlit co je a jak funguje ten asymetrický crossfire v notebookách prosím? Díky za polopatické vysvětlení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na rozdíl od řešení Intel + nVidia(nebo AMD), kde se je aktivní vždy jen jedno gpu (integrované nebo dedikované), mohou být u asymetrického CF aktivní obě gpu a jejich výpočetní výkony se sčítají.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by to fungovalo tak skvěle, aby se sčítaly... ale spolupracují spolu a výsledek je více než skvělý, navíc za ty peníze, za které je to sehnatelné..

V případě nVidia Optimusu s Intelem je grafika Intelu aktivní stále, jelikož obrazové výstupy obhospodařuje ona. Při chodu na integrovanou grafiku se zdá, že se nVidie vypne uplně - znatelně přestane topit oproti "idle", pravděpodobně stále ale něco málo papá.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.