Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Brazos 2.0 přichází s technologií Quick Stream

AMD FAD Fusion APU
Společně s platformou Comal (mobilní Trinity) odhalila AMD i novinky, které přinese ultramobilní platforma Brazos 2.0. Inovovaný dvoujádrový Bobcat zastoupil pozici loni zrušené čtyřjádrové Krishny…

Dodnes není zcela jasné, co přesně stálo za zrušením 28nm čtyřjádrové ultramobilní platformy Krishna, která podle původních plánů měla vyjít společně s Trinity. Jednou z teorií byla dostupnost 28nm procesu GlobalFoundries, ale ve světle současných událostí, kdy naopak někteří výrobci ke GlobalFoundries přecházejí, se tato teorie jeví jako chybná.

Ať už ke zrušení (či výraznému odkladu) došlo z jakéhokoli důvodu, nezůstala po Krishně jen prázdná díra v roadmapě, ale zaplnila ji druhá generace platformy Brazos. Ta sice oproti původnímu ambicióznějšímu plánu působí trošku jako cena útěchy - přesto si přízvisko „2.0“ zaslouží.

AMD Brazos 2.0 slide

Radeon HD 7000

Pokud si výše uvedenou tabulku probereme shora, hned v prvním řádku narazíme na jednu záhadu: Čím se liší zmíněný Radeon „HD 7000“ oproti předešlé generaci? Prokazatelně totiž nejde o novou architekturu GCN (jako u desktopových HD 7700 - 7900), rovněž nejde o generaci VLIW-4, kterou používá Trinity. Přehled neuvádí ani přítomnost procesoru VCE pro kompresi videa, který bývá právě s generací HD 7000 spojován. Můžeme sice diskutovat a hypotetizovat na téma, jaké konkrétní změny na úrovni hardwaru proběhly (nějaké jistě ano), ale přesto se zdá, že si integrované GPU název 7000 nezaslouží.

U grafické části ještě na chvíli zůstaneme: Co se změnilo prokazatelně, je výkon. Taktovací frekvence byla zvýšena z 508 / 600 MHz (Turbo) na 523 / 680 MHz, což se může projevit jako 3-13% nárůstem FPS. To není mnoho, ale ohledem na stejný výrobní proces a zachování TDP není reálné čekat nárůst výkonu o desítky procent.

Steady Video 1.5

Steady Video je ona dodatečná stabilizace roztřesených videozáznamů, kterých je plný YouTube. Víme i, co nového přinesla verze Steady Video 2.0…

GCN novinky Steady Video 2.0

…, ale už nemáme tušení, co má znamenat Steady Video 1.5. AMD tím zřejmě nazančuje, že Brazos 1.5 podporuje něco z toho, co přinesla verze 2.0, ale ne vše. Zkrátka takový malý zajíček v pytli :-).

Quick Stream

Druhou novinku podporuje i Trinity a opět jde o drobnost, která může zpříjemnit přehrávání streamovaného videa. Nejde o nic jiného, než řízení priority: APU s podporou Quick Stream jsou schopna přiřadit vyšší prioritu datovému proudu streamovaného videa oproti dalším (např. stahování na pozadí, instalace aktualizací a podobně) a zajistit v rámci možností nerušené sledování příslušného videa.

Asi není třeba zdůrazňovat, že situaci, kdy se video zastavuje z důvodu nedostatečného připojení, pomalého serveru, zarušené Wi-Fi a podobně, Quick Stream nevyřeší.

Procesor a čipset

Jádra Bobcat dostala do vínku pouze symbolické frekvenční navýšení o 50-100 MHz (na 1400 / 1700 MHz). Zajímavější je inovace čipsetu. Jeho spotřeba klesla v klidu z 920 na 750 mW, inovuje však rozhraní SATA zrychlením na 6 Gbit/s, rovněž verze USB povýšila na 3.0 a přibylo i nativní rozhraní pro čtečku paměťových karet, které má umožnit rychlejší přenos dat.

Podobně jako na Trinity, tak i na Brazos 2.0 můžeme nahlížet ze dvou stran. Pro majitele stávající platformy jistě není verze 2.0 důvodem k upgradu. Faktem ovšem je, že drtivou většinu z nich by ani původní čtyřjádrová Krishna k upgradu nepřiměla: pokud je cílem platformy zpřístupnit internet, přehrávání obsahu YouTube a HD videí z foťáku, pak uživatel nemá rozumný důvod dostačující sestavu nahradit jinou sestavou, která tyto požadavky splňuje rovněž. Pro nového zákazníka je ale Brazos 2.0 přeci jen zajímavější než jeho předchůdce a jako takový svoje místo na trhu rozhodně má.

Zdroje: 

Tisková zpráva AMD

Diskuse ke článku AMD Brazos 2.0 přichází s technologií Quick Stream

Čtvrtek, 17 Květen 2012 - 10:22 | no-X | Oficiální prezentace zatím žádný přehled neuvádí...
Čtvrtek, 17 Květen 2012 - 10:11 | Libor Bauer | Pro muj lepsi prehled, jedna se tedy o nastupce...
Čtvrtek, 17 Květen 2012 - 09:21 | TyNyT | vidím podle posledních dvou článků, že redakce...

Zobrazit diskusi