Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD bude větším odběratelem 5nm i 3nm čipů TSMC než Intel a Nvidia

Jelikož netušíme, kolik z těchto zmíněných kapacit je plánováno pro dodávky SONY/MS, těžko posoudit zda toto "více" bude dost. Třeba tito oživí program přenosných konzolí s tlakem na kapacity pokročilejších procesů. Výrobky x86(CPU/GPU) s realizovaným ~1US$/mm2 tak budou opět popelkami.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

je otázka jestli čipy do konzolí půjdou mezi prvníma z dílny AMD, spíš bych řekl, že ne. Ps4 slim i ps4 pro šli až po 3 letech od vydání původní verze ps4. Tzn. v roce 2023 bude 5nm spíš v pozici jako je nyní 7nm a 3nm nebudou mít takovou kapacitu stav produkce aby mohli na tom bouchat takové množství čipů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lazar uhodil hřebíček na hlavičku:
AMD díky obrovským dodávkám konzolových APU a herní GPU bude zdánlivě velký zákazník.

JENŽE

Amazon s Gravtionem2 má 73% podíl v serverech a totálně anihiluje x86 ..... ale ve statistikách to moc není vidět. Stejně tak 80-jádrová Ampere Altra dodávaná MS a Oraclu. Navíc MS a Google si budou vyrábět vlastní CPU. To je vícero firem, které samostatně budou hluboko pod AMD, ale celkově v součtu ovládnou trh a vytlačí AMD s Intelem ze serverů. Bacha na to, já jsem akcie AMD už prodal.

To jenom aby se no-x nedivil, že můžou a nejspíš i nastanou pro AMD krušné časy v serverech díky ARMu. V době Dozeru AMD taky měla obrovskou výrobu a čipů měla že nevěděla co s nima. Nikdo je nechtěl a museli je prodávat pod cenou s hrůzostrašnýma ztrátama. To se může opakovat po nasycení trhu třeba příští rok kdy poklesnou ceny.

x86 = Dozer mezi ISA

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi to nevychází - ročně se instaluje kolem 15milionů serverů. Amazon má roční instalace ve vyšších statisících - kde je těch 73%? (a Amazon má Graviton jenom pro sebe, neprodává ho). Jinak AWS má v cloud marketu k 04/21 32% takže ani z téhle strany to nevychází. Jako jo, ARM si své místečko najde, ale není to tak dramatické jak popisuješ.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTW, ambícia EK je, aby do roku 2030 výroba špičkových a udržateľných polovodičov v Európe vrátane procesorov predstavovala minimálne 20 % hodnoty svetovej výroby....
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?qid=1622661472198&uri=CE...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom chybí již jen deklarace, že zaostávání v polovodičích do roku 2030 proměníme v náskok v celovodičích.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby měli koule, tak by EU dala ban na vývoz EUV skenerů ASML ven z EU. To bys viděl jak by TSMC Samsung a Intel stavěli fabriky v Evropě jednu za druhou :)

Takto nám fakt zbydou jen ty celé vodiče :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jé, to by byla zajímavá obchodní válka - vy nám nedodáte skenery, tak my vám nedodáme čipy ze stávajících fabrik. Kdopak by to asi vydržel dýl ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se to přeloží do normálštniny, znamená to, že v roce 2030 se v EU nebudou vyrábět žádné polovodiče. Protože Gréta by plakala.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.