Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD „Bulldozer“ přinese socket AM3+, „Llano“ FM1

AMD Fusion logo
AMD chystá další patici a jak bývá dobrým zvykem, bude kompatibilní s paticí předchozí. AM3+ bude určena primárně pro nové procesory s jádry „Bulldozer“ bez integrované grafiky. Naproti tomu procesory „Llano“ s integrovanou grafikou dostanou pochopitelně paticí úplně novou (což je logické)…
AMD „Zambezi“ Roadmap

Jak napovídá první obrázek z uniknuvší prezentace AMD, měli bychom se v první polovině druhého kvartálu příštího roku (řekněme na přelomu dubna/května 2011) setkat s procesory „Zambezi“, což budou osmijádrové „Bulldozery“ určené právě pro socket AM3+. A protože ani v té době nebude zdaleka každá aplikace schopná využít tolika jader, budou mít tyto procesory technologii AMD Turbo Core, která přetaktovává některá jádra, pokud nejsou všechna zaměstnána. Později ještě v témže kvartálu přijdou i šestijádrové a čtyřjádrové „Bulldozery“ (tedy se třemi a dvěma „Bulldozer“ moduly, jak jistě víte, každý „Bulldozer“ modul obsahuje dvě jádra, která sdílejí jednotku pro práci v plovoucí řádové čárce).

AMD APU („Llano“, „Zacate“) Roadmap

O něco zajímavější to bude ve třetím kvartálu. To totiž přijde patice úplně nová, provedení procesorů „Llano“ s integrovanou grafikou zatím nese označení „FM1“ a bude také „FT1“ („F“ bude jistě značit „Fusion“, o písmenkách „M“ a „T“ zatím nemáme jasno, co budou vyjadřovat). Čtyřjádrový model „Llano“ nese krycí jméno „Beavercreek“, pravděpodobně „defektní“ (možná však jen „marketingová“) variace na toto téma ponese jen tři funkční jádra. „Winterpark“ neboli dvoujádrové „Llano“ už bude nejspíše „nativně dvoujádrové“. „FM1“ bude provedení pro desktopy, naproti tomu „FT1“ bude značit BGA pouzdro a tedy přímé pájení na desku (to jsou procesory „Zacate“, které už továrny TSMC chrlí ve velkém, aby byly produkty připraveny na uvedení na lednovém CES 2011 v Las Vegas, finální pojmenování nám stále ještě není známo).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD „Bulldozer“ přinese socket AM3+, „Llano“ FM1

Čtvrtek, 18 Listopad 2010 - 12:43 | Mumak | Presnejsie - AM3r2 Taktiez budu FM2, FP2, FS1r2

Zobrazit diskusi