Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Polaris 10 je rychlejší GPU, Radeon Pro Duo vyjde na $1499 [a další detaily]

ten graf z hitmana.. r9-390 je rychlejsi nez 3x drazsi titan x.. :o kolikata dx12 hra to je, kde maxwell takhle propada? to se nVidie uplne vyflakla na drivery nebo je maxwel pod dx12 opravdu mrtvej? geforce-fx hadr

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

nVidia zmenila po problemech s Fermi pristup a svoje GPU navrhuje tak, ze jsou v nich jen veci, ktere jsou nutne pro beh toho co zakaznik aktualne ocekava. Co nedokaze SW vyuzit se do HW nedava. To je taky duvod, proc maji pri podobnem vykonu mensi spotrebu. Jenze to platilo pro DX11 a OpenGL4. S DX12 a Vulcanem se karta obraci a vsechny ty HW rezervy co v sobe mely GCN chipy ted zvysuji v novych hrach vykon u historickym kouskum jako je HD7950.

Nechci tim kritizovat nVidii, z pohledu vydelavani penez je jejich pristup velmi rozumny. Uz min se bude libit zakaznikovi co kupuje grafickou kartu jednou za 3 az 4 generace GPU.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych třeba očekával, že karta za dvacku mi vydrží podstatně déle než rok a ne že mně ji přejede za rok od koupě nižší mainstream od konkurence. ;-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

uz z toho zacinam mit dojem ze tohle neni parodie
http://www.youtube.com/watch?v=Dnn0rgDaSro

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To zní jako technologický bludný kruh smrti. Vývojáři nebudou mít na čem vyvíjet, nenasadí se nové technologie, nebude důvod udělat lepší kartu, vyvojáři nebudou mít na čem vyvíjet...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze tem lidem co mi davaji Radeony na reball GPU se podstatne mene libi ta zvysena produkce tepla, vedouci k poskozeni spoje pod GPU tesne po skonceni zaruky. A ze se jich reklamovalo i v zarucni dobe docela dost - jedna varka Radeonu 290X se znamemu zacala vracet snad po pul roce od prodeje. Porad stejny problem - artefakty v obraze,

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Iterace c. 124901248102943812031209... pokracujte s klidem dal, nenechte se rusit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

99% přehřátých karet je způsobeno celkovou hloupostí uživatelů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to referenční takt, pokud to bude taktované stejně jako Stix 980Ti, tak bude rychlejší. A že ten overclock dělá na té kartě 30% výkonu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kolik to při těch 30% navíc dělá navíc u spotřeby? ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak já na jednom foru četl že AMD je pro chudý a Nvidia pro bohatý tak Nvidiákům nevadí měnit GPU každej rok(usetřej za el.) , No já jako chudej koupil za 3400Kč skoro před rokem 7950

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vidíte jako bohatej jsem před třičtvrtě rokem koupil GTX980 a už se těším na nástupkyni... V době koupě to byla po drahém titanu nejvýkonnější karta na trhu.

Bohužel potřebuji víc grafického výkonu než mi v současné chvíli dokáže dodat přetaktované GTX980Ti/TitanX, proto jsem zůstal s kompromisy u 980 a neupgradoval na 980Ti.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Chlubit se 980kou chce fakt kuráž, koupit ji tak si teď rvu vlasy. Tomu kompromisu rozumím, tomu nejlíp ale odpovídá Fury Nano, oproti 980ce výkonější, technologicky pokročilejší, po těch slevách levnější, menší a taky má ok spotřebu. Nano poslalo 980ku do důchodu, kromě hdmi 2.0 nemá 980ka co nabídnout

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za 15 tisíc na thru nebyla lepší volba, v té době bylo Fury vlhkým snem červených. Mohl jsem počkat? Ano, ale čekat můžu pořád, kupuju věci když je co ptřebuji/chci, ne až se dočkám :)

Bylo na trhu single chip AMD lepší než 980? Ne (jen Nvidia s 2x vyšší cenovkou a 25% výkonu navíc)

Umí AMD shadowplay... resp. ekvivalent s nulovým dopadem? Ne. (vím, má něco podobného ale výkonnostní dopad je podstatně vyšší než u shadowplay)

Podporuje AMD v driverech Prepar3D? Ne.

Podporuje AMD Prepar3D v Crossfire? Ne. (kdyby náhodou nová generace nebyla dostatečně výkonná, tak 2x980Ti to jistí, chci ale single card řešení)

Umí AMD transparentní antialiasing nazvaný Sparse Grid Super Sampling? Ne. (shimmering je něco co v obraze nestrpím a to je taky důvod vysokého výkonu, 8xMSAA+8xSGSS sežere s vhodnou scénou výkon celé 980Ti)

Žere AMD stejně nebo méně jako nVidia? Ne.

Je levnější než nVidia? Ano

No... z těhle pár vlastností tak nějak netuším proč bych si měl rvát vlasy kvůli koupi 980tky. Naopak.. jediné co chybí je výkon, ale AMD není výkonnější, nemá podporu pro můj SW, nemá podporu technologií, nemá výkon. Kdybych kupoval dnes tak 980Ti, netuším jak by se ji ušmudlané Nano mohlo vyrovnaty - viz body výše.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz Vas tak tady ctu, tak jsem rad, ze hraji jen obcas ;-)
a tudiz takove veci neresim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

občasné hraní vylučuje něco z výše napsaného? Jsem casual hráč, o to víc mě jsou ukradené nějaké války značek, zajímá mě jen to, zda na tom hw poběží co chci a poběží to dobře. Nemůžu za to že ty kritéria splňuije jen jeden výrobce grafických karet navíc ten který má o něco málo vyšší cenovky.

Naštěstí patřím mezi ty, kteří si mohou dovolit optimalizovat výkon hardwarem, nikoli snížením nastavení. Problém je že na trhu nejsou dostatečně výkonné grafiky a ani CPU haswell na 4.6GHz je pro mě málo... a nejde o jádra ale o IPC, tedy single thread.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ne nevylucuje, jen mne fascinuje ta Vase libustka to mit na MAX ;-)
..mne staci, kdyz to ma 40+fps, neseka se to a hezky to vypada. Max uz nemusim..pro mne skoda penez.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No taková věc jako shadowplay, nebo nízká spotřeba nesouvisí s nastavením na MAX, že...

Prepar3D je 40FPS dost těžké dosáhnout... a není to o tom že si člověk zapne nějaké extra věci... tady není nic jako HBAO+, žádné postprocesingy atd...

Jasně v ideálním stavu to běží 60FPS loklých VSyncem i na nějaké GTX970... ale..

Lítání nad hustě zabydlenými oblastmi s nějakou rozumně vypadající scenérií... FPS klidně pod 20! Brzdou je CPU... 4.6GHz na i7 je MÁLO. Dost by to začalo být někde kolem 6GHz... Počet jader bohužel nemá téměř žádný vliv - i7-5960X na 4.6GHz sice není od věci, ale rozdíl je max pár %, což neobhájí trojnásobnou cenovku.

Lítání v husté oblačnosti díky tranpsarency SGSSAA zabíjí výkon grafiky... ve volumetrické oblačnosti je výsledek na OC 980 lehce nad 20... na OC 980Ti blízko 30FPS. Tady je brzda grafická karta. Pro SGSS se doporučuje dual SLI s GTX980Ti nebo TitanX.

SGSS je nutnost, díky velkému shimmeringu a je to nejúčinnější možnost jak s ním zatočit, alternativa je vysoký DSR faktor, to je méně náročné, ale výsledek také není tak dobrý a pořád je to hodně rušivé.

Zdroj problému je v chybějících mipmapách u mnoha textur, člověk je může manuálně upravit a dodat, ale může to způsobovat problémy, například že jsou pro zobrazení zvolené nevhodné mipmapy, pak může být obraz dost blurry a také fakt, že dochází k rekomprimaci originálních textur snižuje celkovou kvalitu. Navíc když toho máte v P3D hodně, tak je docela náročné ty tisíce až desetitisíce textur takto transformovat. Pak už stačí k dobrému výsledku obyč 8xMSAA

Mimochodem, pokud vám něco přijde jako škoda peněz, tak je to samozřejmě váš postoj, ale ten s vámi nemusí každý sdílet. Můžete například preferovat jinou značku aut než já, ale abych tvrdil že koupit si auto vaší oblíbené značky je škoda peněz bych si nedovolil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja napsal jen "pro mne je to skoda penez" ;-) Ale jinak se mi libi Vas enthusiasmus :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

<i>Umí AMD shadowplay... resp. ekvivalent s nulovým dopadem? Ne. (vím, má něco podobného ale výkonnostní dopad je podstatně vyšší než u shadowplay)</i>

R 290X vs 780Ti (tj v době uvedení jednotlivých technologíí; už předtím šlo nahrávat např. přes OBS)
http://images.anandtech.com/graphs/graph8224/64878.png
http://images.anandtech.com/graphs/graph7492/59717.png

Tak nevím, kde jste vzal to, že nvidia s jejím ShadowPlay je na tom lépe než AMD s Game DVR (a byla to v době testu ještě beta verze).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč tady dáváte nějakou 780Ti, když v době kdy jsem kupoval GTX980 v OC verzi a ještě dodal jednou tolik s vlastním OC, ta karta je výkonnější než 780Ti i žravý R290X.

Navíc v těch obrázcích chybí klíčová věc, nikdo neměřil Prepar3D a to je to co mě zajímá. Je mi zcela ukradené jak se to chová jinde. Koukněte se pak na majitele Preparu a co mají za počítače... grafiku AMD tam potkáte naprosto výjimečně a o CPU stejné značky mají snad jen ti, kteří chtěli šetřit a prodejce neznajíc potřeby jim proto vlepil nevýkonné AMD.

Možná ti všichni uživatelé s nVidiema (a Intely) zřejmě mají důvod k tomu kupovat to co kupují... Jednoduše je to osvědčená kombinace a cokoli mimo tento vzorec znamená problémy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

<i>Proč tady dáváte nějakou 780Ti, když ....</i>

Ještě jsem vám to v minulém příspěvku napsal:
"tj v době uvedení jednotlivých technologií"

Nvidia uvedla poprvé ShadowPlay pravě na podzim 2013 (proto ta 780Ti) a AMD oficiálně začalo s Game DVR v létě 2014. Už řada 7000 měla VCE1.0, GCN1.1 (tedy i R 290X) má již VCE2.0, novější Tonga a Fiji (APU Carrizo) mají už třetí verzi VCE3.0. Už před těmito daty šlo nahrávat pomocí SW třetích stran (jak jsem také v předešlém příspěvku zmiňoval).

https://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_NVENC
https://en.wikipedia.org/wiki/Video_Coding_Engine

<i>Navíc v těch obrázcích chybí klíčová věc, nikdo neměřil Prepar3D a to je to co mě zajímá.....</i>

Nahrávání a konverze do h.264 probíhá realtime u obou výrobců pomocí speciálního obvodu (viz odkazy) a proto to taky skoro nesnižuje framerate. Nahrávání využívá část šířky PCIe linky a zatěžuje diskový subsystém, proto je dopad u obou výrobců velice podobný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano presne tak bludny kruh kde zakrnieme ako ddr na trabante .
dalej si zapametajte toto.-- že pro AMD nemá smysl tuto technologii nasadit, dokud nebude připravená na mainstream (tzn. dokud výrobní náklady nebudou takové, aby výsledný poměr cena / výkon nebyl horší než u GDDR5)--
Cim dalej budu technologie mensie tym sa bude musiet spomalovat aby sa to oproti poslednej serii nejakej technologie vyplatilo. a ceny Top Hw budu stupat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja som bol z tejto dualky nadseny. ale je to stale 2x4 gb . a skalovanie je take ake je ze..-))
takze cakam dalej . na fury 2, nvidia hbm 2 velky cip

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro VR ta pamet nebude problem, kazdy cip na karte bude delat jen pro jedno oko ve FullHD. Naproti tomu ve 4K ty 4GB budou v budoucnu limitovat :-( .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kua tak to je trosku draha sranda zas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Drahá? POřád tady čtu jak je AMD výhodná koupě...

Možná proto že když nemá co nabídnout, dává to pod cenou a když má co nabídnout, tak si to nechá zaplatit... Už se těším jestli ZEN přinese skutečně 40% výkonu navíc... počítám že cena těch CPU rozhodně nebude taková jako dnes, alespoň v poměru k Intelu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.