Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Carrizo, nástupce Kaveri, bude SoC, ale zůstane na 28nm procesu

co je na tom všem zajímavé je ta skutečnost, že zdroje z LinkedIn mluví už o Trinity jako o SoC. :o)

http://semiaccurate.com/forums/showthread.php?t=7626&page=38

zdá se že informace pocházející z neoficiálních zdrojů nerozlišují mezi skutečným SoC a mezi čipem s integrovaným severním můstkem (Llano/Trinity/Richland/Kaveri)

z tohoto důvodu je i zvláštní ona serverová roadmapa, která prezentuje Torronto APU jako SoC s podporu DDR3/DDR4. Zatímco v desktopu má Carrizo APU pasovat do socketu FM2+ s podporou Bolton FCH , v serverech má jít o SoC s integrovaným severním i jižním můstkem bez socketu letovaným přímo na desku a s podporou DDR4.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já tu strategii stále nechápu, proč se pořád řeší DDR4 když vlastně neexistují. Prostě by bylo mnohem snazší udělat nové APU jako SOC BGA, lepit to přímo na desku prodrátovat k tomu rovnou DDR5 dejme tomu 8GB a prodávat to jako celek. (A heleme se tu podobnost s PS4) Stejnak už dnes nikdo procesor nemění. A nebo udělat alespoň 3 kanálový paměťový řadič.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Problem s vic kanalama je v desce. DDR3 ma hodne pinu a je potreba drzet u nich shodnou delku, takze uz 3 kanal docela slusne zdrazuje desku a to je to posledni co si muze AMD dovolit se zaostavajicim CPU vykonem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano a proto je lepší BGA aby paměti mohly být nalepeny ze všech stran kolem CPU :-) A to že bude CPU o kouda dražší, no proč ne když to bude vyváženo nárůstem výkonu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tam by pak stal za uvahu navrat k necemu jako slot 1/A na placato. CPU + RAM na jednom PCB s konektorem pro hromadu PCIe a napajeni. Deska by se zbavila narocny paralelni sbernice pro RAM a AMD by mohlo menit sbernici pameti jak by chtelo.

Jen se pri integraci pameti k CPU bojim pomyslet kolik by mi vyrobci nauctovali za 32GB a jak strasne zbytecne vykonej procesor bych si k ni musel poridit :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

There are other reasons for the narrower memory bus, not the least being cost – both in terms of package cost and die real estate. A 64-bit memory channel uses about 118 pins for data, address, control, and clocks, he told us, and 0.8mm2 per byte is a good rule of thumb for additional die size. So if you wanted to add another 64-bit memory channel, you'd need to add about 6.5 to 7 mm2 of die real estate and more than 100 extra pins to the package, driving up both cost and size.

http://www.theregister.co.uk/2014/01/14/amd_unveils_kaveri_hsa_enabled_a...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt se psalo, ze uz i Kaveri obsahuje v procesoru 4 kanaly pametoveho radice pricemz se pouzivaji jen 2. Takze lepsi desky by treba slo resit jako LGA2011, kdy jsou 2 a 2 patice RAM na kazde strane procesoru a jely by vsechny 4 kanaly (to by ale znamenalo, ze bych potreboval dalsich 118 pinu do socketu?)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty další dva kanály pravděpodobně souvisí s nepoužitým standartem GDDR5M, který se kvůli krachu Elpidy nakonec neprosadil, takže quad channel je předem vyloučen. Teoreticky by ale byla možnost v nějakém ultrabooku přiletovat GDDR5 čipy přímo na desku. Bůh ví jestli jsou ty další dva kanály vůbec funkční....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.