Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chystá 9 Radeonů RX 7000, na každém GPU tři

nějak mi to nedává smysl, proč by dělali 3 verze karet od každýho čipu, když tsmc s největší pravděpodobností bude mít zase dobrou výtěžnost, takže tohle drolení by bylo jenom umělé, pokud pominu spotřebu a frekvence méně kvalitních čipů

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cim vic modelu, tim jednoduse sirsi konkurence, AMD planuje proste generaci RDNA III:

->pokryt cely segment / tridy vykonu
->vyuzit jak cipy plne aktivni tak defektni(vyroba na 6, 5 a 4nm neni lacina)
->ukazat NVIDII jak se dela poradny low-end / ne na styl jiz 2x vojebu v roli RTX 3050( A / B)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale "problém" je ta výtěžnost, nvidia si může u ampere dovolit drolit nabídku protože samsung má asi výtěžnost mizernou, ale kde vezmeš ty defektní čipy u tsmc to nevím, nezapomeň, že je to velmi odladěný 2 roky starý výrobní proces, na kterém se vyrobilo statisíce waferů viz:

"Slajd plný pozitivních informací ukazuje, že ve stejné fázi (relativně k datu zahájení sériové výroby) má 5nm proces TSMC jak lepší výtěžnost než měl 7nm proces, tak vyšší výrobní kapacity."
https://diit.cz/clanek/objemy-7nm-vyroby-tsmc-letos-zvysi-o-14-vice-ukou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ktorý 5nm proces TSMC ?

TSMC pro AMD vyvíjí 5nm proces na míru
21. 4. 2020
Sice již loni bylo možné narazit na zprávy, že AMD bude využívat tzv. high-performance variantu procesu (což platilo i pro 7nm generaci), ale ta byla dostupná každému zákazníkovi, který si jí objednal. V případě 5nm procesu mluví ChainNews výslovně o „vylepšené verzi 5nm procesu speciálně pro AMD“.

https://diit.cz/clanek/tsmc-pro-amd-vyviji-5nm-proces-na-miru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť sis sám odpověděl svou tapetou ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno len som sa chcel opýtať, ktorý 5nm proces TSMC má 2 ročnú históriu a používa ho AMD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

děláš jak kdyby zahodili všechno na čem vyráběli čipy pro apple a amd stavěli novou linku na zelený louce s úplně jiným zařízením

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stroje sú identické, ale postup výroby je iným, Možno sa používajú aj iné chemikálie iný postup osvitu, iné nastavenie strojov a pod. A z toho vyplývajú iné parametre výrobkov

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a další věc navi31 bude mít 350 mm² jenom gcd takže zase výtěžnost bude lepší než u nvidie

možná by se to dalo pochopit ještě u high endu, kde budou chtít nabrat zisky a škálování je tam ve stovkách $
a nebo ceny budou tak vysoké, že jenom ty ořezané nejnižší modely daného čipu se podívají na msrp ceny současný generace

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme GCD a 6 ks vs ťks MCD to je tretí model z jedného jadra NAVI32 a NAVI 33

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Pajka
Proč? Aby pokryli větší spektrum trhu. 3 jádra, 9 variací. Podívej se na analogii s 5000 Ryzeny. Nejdřív vydali hlavní modely, později je doplnili o osekané/vadné, čímž pěkně rozšíříili nabídku a každý si podle své peněženky vybere.

@no-X: Škoda že nemáme i nástřely TDP. Ta Navi 34 ani nemusí vyjít, jestli časem vyjde RX 7500XT. Zdola potom bude hrát prim APU Phoenix (1792 SP), až vyjde pro desktop v 2023.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože výtěžnost jenom tipuju bude kolem 95% i víc a z toho dvě další vadný karty neuděláš, rozdíl oproti ryzenu je, že mají "jeden čip", kterej bouchaj do všeho jenom to u vyšší řady slepěj dohromady v podstatě pak na celou nabídku procesorů s plnýma jádrama jsou jenom 2 modely s vadnými čipy 5900 a 5600 a při téhle logice (3 varianty) by museli čipy schválně deaktivovat, jenom kvůli tomu, aby ten nejvyšší model mohli prodat o něco dráž než když by měli jenom modely dva, neříkám, že to tak nebude, jenom mi to přijde dost podezřelí kor navi32 a navi33 to se bavíme o 6ti kartách v rozmezí 250? - 650? $

bylo to tak i u rdna1 i 2 že dělali non xt verze, které nejsou tak výhodé, díky poměru zmetků vůči plným čipům tohle řešení dobře funguje, ale můžu se mýlit stejně jako red gaming tech není bůchví jaký leaker

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý článek je to tom, že grafiky RDNA3 jsou skládány po tisících. Ty pak napíšeš "APU Phoenix (1792 SP)", co tě k tomu vede?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiz v pripade Radeon-u RX 7600 XT = 5120 stream-procesorů / RX 6900 XT jde o brutalni generacni posun, zamrzi pritomnost jenom 8 GiB graficke pameti ale je evidentni ze AMD si prave timhle omezenim nechce proste sahat do stredni tridy.

"V rozmezí poloviny října až listopadu" -> myslim ze jiz nema dnes velice smysl kupovat aktualne nejvyssi modely(RX 6900/6950) postavene na generaci RDNA II, nahradi jej totiz o 3/4 mesice uplna nova generace vybavena novymi technologiemi, o dost vyssim vykonem a vyrabena na novsich nm, AMD bude muset jednoduse presvedcit lidi ve stylu Ryzen-u 9 5900X(ktery je aktualne dostupny za supr cenu) aby to vykoupili...

NVIDII se nedivim ze ma v planu vydat 450, 600 a 800W kartu, ocekava hodne tvrdou konkurenci, jenze jestli top model AMD Radeon RX 7975 XT skutecne neprekroci 400W metu, nevidim velice smysl kupovat 2x tak zravejsiho a 2x tak drazsiho molocha s tim ze ma jenom 2x vetsi pamet(48GB), ona plazmova televize zrala mezi 250 az 370W a ted si prosim porovnejte ten objem plazmove televize s velikosti GPU Lovelace(a to jeste prosim na pokrocilem 4nm vyrobnim procesu TSMC) a pripravovanym monolitem Rocket Lake(kde se samozrejme jedna o 4/5 generaci nezvladnuteho procesu Intel 7 / ve skutecnosti 10nm) kde jiz stredni trida Core i5 zere 178W!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to ještě nevíme, jaké budou ceny energií. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když jsou lidi, co kupují nadále Intel, tak budou i takoví, co budou kupovat NVidii ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

u grafik je to ještě horší, u am4 se povedlo lidi přesvědčit že je to dobrá platforma, ale u VGA nikoliv, když se podíváš na market share 83:17 nebo prodeje (na alze nvidia prodala za hodinu to co amd za 20 hodin a ještě drazší karty) tak ač amd má mnohem lepší nabídku když vypustím RT tak v podstatě ve všem spotřeba, výkon, cena, velikost pamětí, tak stejně o rdna2 není zájem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže AMD má lepší nabídku jen pro lidi, co na GPU nepotřebují počítat. Pokud potřebuješ aspoň občas cokoli víc než jen hraní her, tak musíš jít ke konkurenci (i kdyby jsi jen chtěl streamovat ty hry).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Jenže AMD má lepší nabídku jen pro lidi, co na GPU nepotřebují počítat.“

Což ale není těch 83 % kupujících Nvidii, ale reálně tak 1-2 % uživatelů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu o Karkulce. I blbý filtry ve fotokrámu jedou přes GPU (OpenCL, který má AMD tak tragický, že se po letech dohodli s vývojáři Blender, ať podporu odstraní).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodnotíš ešte nepredstavené RDNA 3 karty, na základe skúsenosti s RDNA/RDNA2 kartami. Do RDNA3 naliali toľko peňazí ako od Polarisu po RDNA2. Čakám nielen obrovský výkonnostný, ale aj technologický posun.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co je špatného hodnotit nevydané karty podle předchozích? U Intelu mi to vyšlo - a samozřejmě přeju AMD, ať se tentokrát zadaří (bude větší konkurence).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No takto z "fleku" zhodnotiť ešte nevydaný produkt spoločnosti (AMD), ktorá v CPU oblasti spravila za posledných 5 rokov doslova revolúciu, a teraz sa to chystá zopakovať aj v GPU oblasti, to je veľmi nezodpovedné až šialené.

To, že ti to vyšlo u Intelu, ktorý sa po cca 24 rokoch rozhodol ísť do samostatných grafických kariet a ešte ktomu rovno do všetkých výkonnostných segmentov, tak to sa dalo očakávať, že to bude u prvých produktov zadrhávať (doslova).... to je ako keby sa teraz v Matrox-e rozhodli, že idú robiť špičkové herné karty pre e-sports hry, postavené na vlastných čipoch, tiež by som im to neuveril.

Ale firme ktorá posledných 5 rokov maká a a v poslednom období v GPU oblasti evidentne odstraňuje jednu konkurenčnú výhodu nVidie za druhou (Hairworks, G-sync, DLSS, Raytracing, výkon v DX11, výkon v OpenGL, RTX voice,) a dokonca prináša vlastné inovácie (Mantle/Vulkan, Smart Access Memory, a hlavne vytvára voľne implementovateľné štandardy...Freesync, FSR, TressFX, už spomínaný Mantle/Vulkan)...prečo by som im neuveril, že sa zlepšia aj vo video enkódery, či akcelerácii výpočtov, keď už toľko práce za nimi je vidieť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože sleduju vývoj jejich software stacku. A je to furt velký špatný (už vůbec to i jen nainstalovat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To myslíš ako Radeon software?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Na „blbý filtry ve fotokrámu“ používám sestavu s 15 let starým mainstreamovým GPU a nepozoruji, že by mě to jakkoli brzdilo. Nejen, že si za předchozím tvrzením stojí, ale ještě k němu dodám, že z těch 83 % minimálně 80 procentních bodů ani netuší, na které aplikace má výpočetní výkon GPU vliv a na které ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby všem stačil 15 let starý HW, tak pro zpracování fotek a videa tolik lidí neběží koupit M1/M2 Mac.

EDIT: Oni to tušit ani nepotřebují. Stačí jim vědět konkrétní výkon v konkrétních aplikacích na konkrétním HW. A je jedno, co dělá CPU, GPU a co nějaký doplňující akcelerační obvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesouvisí to trochu s tím současným HD fetišem? 10 Mpix obrázek je dostatečný na A3 ve velmi dobré kvalitě. Ale ta představa, že musíme mít vysoké rozlišení, i když nemá většinou význam... to žere zdroje navíc. Reálná kvalita obrazu na pidisnímači za pidičočkou už je další věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, já ani GPU nepotřebuju. Mně stačí linear framebuffer (přehrát FullHD video softwarově v pohodě zvládne i starý CPU). Ale jsou lidi, co se tím živí - a pro 4K (dnes standardní rozlišení TV) potřebuješ pracovat v 8K, abys měl rezervu (např. klíčování? moc se v těch termínech nevyznám, nedělám to).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„top model AMD Radeon RX 7975 XT skutecne neprekroci 400W metu“

Tím bych si nebyl zas tak jistý... to 375W TDP mohlo možná být třeba jen pro tu referenční RX 7900 XT, ale ta RX 7970 XT už může mít klidně třeba i 450 a víc... a o OC nereferencích už ani nemluvím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavej na ceny. Tipl bych si, že i ta 7600 bude startovat minimálně na 15 000 Kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Papírově 9 grafik, slovy DEVĚT grafik!!!
V reálu, když bude v obchodě od každé řady jedna, budem ještě hodně rádi. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, tohle není o Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To fakt neni, kdyby to bylo o Intelu, tak papírově oznámí 9 grafik a potom jich poctivě 9 odloží o nějaký ten měsíc opakovaně na vždy.
AMD je rozhodně lepší, oznámí jich 9, reálně vydá 3. (Klidně mínuskujte, sám bych byl rád, kdybych se mýlil, ale spíš si myslim, že zas budu mít pravdu.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím jsi právě definoval intel pomocí těch devítek.
Pat je člověk, který si myslí, že devět žen odnosí společně dítě za jeden měsíc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už vím, proč furt píšeš takové sračky, to bude ten Diit premium, jak nasbíráš určitý počet -, tak dostaneš za odměnu to roční předplatné zdarma že, na to je teď vlastně ta nová akce, taky mi už přišel ten e-mail, aspoň už tady všichni víme, že je sbíráš.

Nenechávej se tak zneužívat, přestaň s tím, oni vědí, že tady lidi chodí kvůli tobě jen aby se pobavili, dělají si tímto z tebe takového místního klauna a jen tě zneužívají, jsi jediný důvod proč tu lidi chodí a vyděláváš jim, protože jakmile někdo rozklikne tvůj hlubokomyslný příspěvek, automaticky tím otevírají všechny ty reklamy a chechtáky se pak už jen sypou. Pokusím se tě od toho odradit a dám ti na ten příspěvek +, protože jsem proti těmto škaredým praktikám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypínání vadných funkčních bloků bude možná částečně závislé na pěti místo šesti MCD. Nemusí tam být k dispozici libovolné kombinace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som zvedavý na ich spotrebu. Ideálne chcem GPU so spotrebou max 200-300W. Na nové GPU čakám už roky, momentálne fičím na GTX 970 :) PC a TV som si už obmenil v priebehu minulých 2 rokov, ale GPU boli astronomicky drahé skrz krypto špekulantov, ktorý dúfam že zaplavia trh zhumpľovanými GPUčkami za pár euro :) To by mohlo znížiť aj cenu nový GPUčiek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesníží. Pokud chceš levnou GPU, máš si koupit tu, co těžila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.