Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD potvrzuje i ARM embedded „APU“ se spotřebou pod 3 watty

AMD G-Series x86
AMD má zřejmě zjara nějakou hravou náladu a byť je po Velikonocích, nechala si na dnešní vydání APU G-series a jádrem Kabini jedno velikonoční vajíčko…

Když se podíváte pozorně na úvodní obrázek, který znázorňuje oficiální logo dnes uvedených embedded APU, můžete si povšimnout písmene „X“ v jeho rohu. V tomto případě nejde o součást názvu ani modelové řady, aby nám sdělovalo, že verze s „X“ je lepší a čím více „X“, tím lépe (viz legendární Radeony X1950 XTX ;-), ale stojí tu zcela samostatně.

„X“ může znamenat x86, ale vzhledem k tomu, že všechna APU od AMD jsou postavená na architektuře x86, nemá takové značení smysl, zdánlivě. Serveru Engadget to nedalo a zeptala se přímo výrobce. Zástupce AMD Arun Iyengar redakci domněnku potvrdil, společnost skutečně chystá i ARM varianty, které rozšíří nabídku embedded APU - ty pak budou značeny písmenem „A“.

Podle Engadgetu budou tyto čipy doplněné grafickým jádrem Radeon a jejich spotřeba se (dříve či později) vměstná pod 3 watty. Připomeňme, že aktuální x86 APU začínají na TDP 4,5 wattu a dnes uvedená řada nabízí rozpětí 9 - 25 wattů. ARM varianty by mohly rozšířit nabídku především v nižších cenových relacích a nabídnout řešení pro systémy, kde se více než na výkon hledí na cenu a spotřebu. Kdy dojde k uvedení těchto produktů, však výrobce neprozradil, zatím si pouze „pěstuje podhoubí“.

AMD ImageonATi Imageon Samsung SPH-V7800
Návrat ke kořenům? Logo AMD Imageon a (ještě) ATi Imageon v tele-kompaktu Samsung SPH-V7800

Ve světle těchto zpráv si říkáme - nelituje AMD, že před lety prodalo svoji mobilní grafickou divizi Imageon dnes de facto konkurenčnímu Qualcommu?

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD potvrzuje i ARM embedded „APU“ se spotřebou pod 3 watty

Úterý, 23 Duben 2013 - 12:34 | no-X | Těžko říct, ale je fakt, že AMD má 64bit ARMv8...
Úterý, 23 Duben 2013 - 12:04 | webwalker | To už asi bude založené na 64bit ARMv8. Nebo se...

Zobrazit diskusi