Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2014: AMD FreeSync - jednodušší alternativa k Nvidia G-Sync „zadarmo“

Tak na to dokážu říct jen jedno: hehehe...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jaka nova technologie AMD? o zadnou technologii AMD se nejedna, je to normalni VESA standard a AMD se na jeho vyvoji nikdy nijak nepodilelo ;) a nova ta technologie taky neni, je stara jiz nekolik let a pritomna kuprikladu v monitorech NEC ktery se na ni podilel ;)

AMD jen po letech lenoseni to oprasila v ovladach, nazvala to FreeSync a kdyby Nvidia nezacala s G-Sync tak si nato v AMD nikdo ani nevspomel

tak propriste prosim no-X pis pravdu a nevymesjlesj senzace o novinkach od AMD :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

<p>A japato, že má AMD patentovaný VESA standard?</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>http://www.google.com/patents/US20080055318</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>VESA standard = podpora var. VBLANK ze strany displeje. GPU schopné pracovat s variabilní snímkovou frekvencí jaksi součástí VESA standardu není. Ani deseti smajlíky na tom moc nezměníš.</p>

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kde se v tom patentu pise neco otom ze patri AMD? je tam jen ze patent si zakoupila Ati a cituje je v dalsich svich patentech a tedy to nasledne preslo pod AMD, stejne tak je to ale s Nvidii ktera si to zakoupila a pouzila do nekolika patentu ;)

AMD to patentpovane fakt nema

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Owner name: ATI TECHNOLOGIES ULC, CANADA

Owner asi neznamená někdo kdo má na něco jen zaplacenou licenci

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

...co to plácáš? ...no-X má pravdu, samozřejmě, že to JE patent AMD ...NVIDIA Gsync je mrtvý, za to doufám někoho vyhoděj:-)

http://patents.com/us-20080055318.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD má patentovaný celý VESA standard, nebo tuhle fíčuru, která je součástí VESA standardu? Zmateně napsané, prosím více přesnosti, pane redaktore.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

? "mike", nějaký problém z psaným textem? Nebo problém kliknout na ten odkaz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak potom proč NVIDIA ten standart nedodržuje, a nutí k využívání stejné funkce kupovat monitory s nějakou serepetičkou, která je určitě notně prodraží. Nejhorší je že tu zbytečnost začnou teď dávat do každého lepšího monitoru - tím se zvedne spotřeba, cena a ještě se budou určitě muset platit poplatky Nvidii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

aby vydělala prachy ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a samozrejme, je to i o prachach, to ze AMD neumi vydelavat je holt jejich problem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono totiz Nvidia jde nad ten standard, staci si poradne precist tu zpravu na Anandu ze ktere se zde vychazi a porovnat si obe ty "technologie" i Nvidia vychazi ze stejneho, jen navic pridava i dalsi

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

já bych to nazval spíše snahou obejít ten patent a dodat stejnou funkcionalitu..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

staci si precist ten odkazovany patent a ze ho Nvidia cituje v nekolika dalsich se tam taky doctes

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem uviděl poprvé úvodní obrázek k článku, tak jsem se podivil kde vzali dva notebooky s tak podobně prasklým displayem :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na nejake soudy je trochu brzo. Zatimco na gsync si uz muzeme sahnout a vime jak funguje, o funkcnosti freesync nevime prakticky nic. Bude jiste zajimave obe technologie v praxi porovnat. Jestli se jedna pouze o proste vyuziti vblank, vzbuzuje ve mne velkou neduveru, ze to amd davno neprezentuje na beznem monitoru ve 3D. Jestli se jedna jen o upravu ovladacu, mohlo to byt hotove 14dni po ohlaseni gsync. Jenze jak to uz u mad byva, veci nejsou tak ruzove, jako na slajdech.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Beta testing nové funkce implementované do ovladačů netrvá 14 dní, ale zpravidla zabere minimálně tři měsíce, než se dostane do oficiálních ovladačů. Zmapování komerčně dostupných panelů, které variabilní VBLANK podporují, zjištění jejich rozšířenosti v konkrétních modelech displejů a zajištění podpory tam, kde to hardwarově možné je, ale po stránce firmwaru nikoli, také není věcí dvou týdnů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

v ovladacich to jiz bylo a jejich HW to umi jiz nekolik generaci, vpodstate od doby co koupili Ati

tva novinka a nasledna diskuse vypada, jako by sis otom informace zjistoval az ted kdys otom diskutujes

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Úsměvné je, když tohle říká člověk, který do diskuse píše největší nesmysly. Pro úplnost tě požádám o zdroj informace, kterou píšeš v první větě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Anand? "AMD’s display engines have supported variable VBLANK for a couple of generations".

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hele ty o tom vyvoji nejak moc vis, ty u nich delas? Bez ohledu na to, ze ma saman pravdu, tri mesice jsou davno pryc i tak, uz to mohlo bejt aspon v bete. A to ze vvblank neumi vsechny panely je dost divny, kdyz je to ve vesa norme, aby to nedopadlo nakonec tak, ze to bude umet jeste min panelu nez gsync. Imho dalsi useless amd marketing bullshit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Saman tentokrát pravdu nemá, seknul se bohužel prakticky ve všem, co do téhle diskuse napsal.

Je ale krásné, jak určitá skupina lidí nedokáže zkousnout, pokud značka, která nepatří mezi jejich oblíbené, chce nabídnout zadarmo to, za co si jejich oblíbená účtuje nemalé částky. Stockholmský syndrom hadr :-) FreeSync je špatný, nepoužitelný, nerealizovatelný, bullshit etc. a to vše je naprosto jasné ještě předtím, než je technologie vydaná a zrecenzovaná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne hlavne bavi, ze "amd nabizi zadarmo alternativu ke gsync", ackoli to prakticky nikdo nevidel v chodu, nikdo nevi jak to funguje teoreticky ani prakticky, neni znam ani termin dokonceni, zatimco gsync je odrecenzovan a je na trhu :)
Vskutnocnosti amd nabizi akorad peknou pohadku, vypousti jako obvykle mlhu, zatimco nvidia se.e produkty :) Ale to je vsechno samanova mejlka a spiknuti urcite skupiny lidi :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale o tom byl snad tento článek - že to někdo viděl fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Videl fungovat" mas na mysli "nekdo od novin videl rozmazane video z youtube z metru na vystavisti"? Svata prostato.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

je to je pekne ze tentokrat :) takze predtim jsem ji teda vzdycky mel a jen jsi to nechtel priznat? :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak patrné, některé monitory to umí, některé ne a některých z těch co to neumí, bude stačit update firmware. Kdo ví ?
Ovšem ta nas..nost některých příznivců g-sync by se tu dala úspěšně krájet :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neco mi rika, ze treba CRTcka a i LCD pres VGA, to musi stopro umet. Ani by me neprekvapilo, kdyby to umely nejake uplne stare VGA karty ... a prijde mi dost divne, ze treba ty karty umi zajistit vertikalni synchronizaci, ale neumely by zmenit interval te synchronizace .... podle me je to cele habadura od nvidie:)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

CRT to naopak umět nebudou. LCD má fakticky snímkovou paměť, takže může čekat libovolně dlouho na další obrázek, u CRT se musí kreslit pořád a V generátor je pouze synchronizovaný.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim jestli je synchronizovany, podle me (jakoze) digitalni CRT, proste ceka na vsync ..... ale to, ze by to slo, neznamena, ze by to k necemu bylo ... aby treba kleslo vykreslovani k 10Hz, by bylo nekoukatelne:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

CRT maji striktne fixni snimkovou frekvenci, respektive normou dane hodnoty rozliseni a snimkovych frekvenci (56-60-72-85-100-...). Pokud bys nasilim nastavil treba 65Hz, nebo 48Hz, byl by obraz deformovany. LCD tyto sety zdedili kvuli komapitibilite. Cili analogove monitory prave tohle umet nikdy nebudou.
I LCD maji limity, kazdy panel ma minimalni a maximalni refresh interval, podobne jako u DRAM. My elektronici vime, ze LCD bunka se musi napajet stridavym napetim, jehoz stredni hodnota se rovna nule, jinak dojde k rozkladu elektrod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

celý fígl tkví v tom, že CRT zobrazuje to, co mu D/A převodník grafiky servíruje, tedy vše je v režii grafické karty, narozdíl od LCD, kde není zpětnovazební člen "informace" kdy nastává vblank..

Jinak nesouhlasím ani s těmi frekvencemi, záleží na monitoru, jaké frekvence dokáže sesynchronizovat. Kdybys měl nějaký opravdu kvalitní multisynchronní monitor, který dokáže zvládat plynule velké rozsahy jako horizontálních, tak vertikálních frekvencí, tak není problém pro danou vertikální frekvenci nastavit odpovídající horizontální frekvenci tak, aby byl obraz v daném rozlišení nedeformovaný. My co jsme si hráli na Amize s Commodore C1942, který šlo donutit k zobrazování docela zajímavých rozlišení (stejně šlo donutit např. běžný levná 17" ADI CRT zobrazovat až 1600x1200, ovšem při tuším pouhých 43Hz a ještě interlaced), víme, že to jde. Akorát to ty monitory někdy nemají moc rády a použitelnost často trpí..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v podstate si napsal to co ja, akorat se mnou nesouhlasis :) Zadny bezny CRT monitor v poradku nezobrazi libovolne snimkovaci frekvence. Ano nektere monitory umely uchylne kombinace, ale ZADNY CRT ani LCD monitor neumi zobrazit LIBOVOLNOU snimkovaci frekvenci, i kdyz je v mezich jeho vychylovaich obvodu, aniz by byl vysledek koukatelny, a uz vubec ne reagovat na na jeji nahodnou zmenu v case. Nicmene narozdil od CRT je toto u LCD teoreticky mozne, pokud to umi radic LCD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

možná jsem to nepochopil, pokud jsi psal o časové změně frekvence. Ale musím trvat na tom, že šlo nastavit libovolnou (časově konstantní) obnovovací frekvenci (akorát se tomu pak přizpůsobovalo rozlišení a horizontální frekvence tak, aby pixely na obrazovce měly čtvercový tvar). Předpoklad byl ovšem multisync monitor a k tomu ne-PC grafika a OS (Viz ta Amiga).

Souhlasím, že LCD je samozřejmě úplně jinde, protože způsob zobrazování je naprosto rozdílný od CRT.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To, že je něco v normě, neznamená, že to nutně musí všechny produkty podporovat. Norma nebo standard obsahuje nějaký soubor podmínek a parametrů a je na výrobci, zda je použije, či nikoliv. Pochopitelně, pokud chce výrobce vůbec něco prodat, musí jeho produkt podporovat či splňovat ty podmínky a parametry, se kterými produkt poskytne aspoň základní funkčnost; ty ostatní podmínky a parametry pak použije protože chce, protože inovace, protože je to nařízeno, protože konkurenční tlak atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

JJ, stari pohadkari od AMD... :-)

Staci si vzpomenout treba na toto, jako super protivahu proti (na tomto serveru kritizovanem Thunderboltu):

http://diit.cz/clanek/amd-chysta-cosi-jako-konkurenci-thunderboltu-light...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hahahaha, dobrej ster :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uz existuje nejake podporovane zarizeni?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dock Port má Acer V5-122p (tuším je uvnitř řadič od TI). Akorát to Acer moc neinzeruje a uvidíme, jestli to nebylo jenom na zkoušku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak to ma tedy cistej thunderbolt tezkou prevahu :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

bye bye thunderbolt :o)

"At CES 2014 the Video Electronics Standards Association (VESA) is announcing that Lightning Bolt, now operating under the name DockPort, is being adopted as an official extension to DisplayPort. This move effectively promotes DockPort from a 3rd party standard riding on top of DisplayPort to a 1st party standard that although not required for DisplayPort compliance, now has the backing of the entire VESA rather than just AMD and Texas Instruments. Equally important, like DisplayPort itself DockPort is going to be royalty free, opening the door for device makers and chip makers alike to implement it at-cost, without paying additional fees."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 roky po prvnich informacich o tetp technologii uz to budou mit hotove? Jednim slovem basen... :-)))

Tak to se opravdu Thunderbolt musi trast strachy... :-)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

zaslepenost některých uživatelů zřejmě nezná mezí :o)))

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zaslepenost? Pouhe konstatovani faktu. :-)

AMD je firma, kde halvni vize zni "Nikdo pro vas nemuze udelat to, co my vam muzeme slibit"...

Jestli tobe pripadaji 2 roky od prezentace na slidech k ohlaseni technologie (ne dostupnosti) v IT branzi normalni, tak me urcite ne...a pokud je to normalni u AMD, tak se vubec nedivim, ze ta firma je v takove situaci, v jake je...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě že mi 2 roky připadají normální, ne každá nová technologie se prosadí hned , protože záleží také na tom, kolik dalších firem přijme takové řešení za své a někdy je ta doba i delší než dva roky :o)

Rozhodně je tohle (teď už standartizované) řešení lepší variantou než předražený Thunderbolt. Holt Apple musí mít výdycky něco extra a za extra příplatky ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja prece neresil, jestli je toto reseni lepsi nez Thunderbolt nebo neni... Jde mi o ten cas, je to dva roky, co to bylo prezentovano, letos na CES opet, realne produkty budou kdovi kdy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to zaslepenost. Lebo s Thunderboltom to bolo este horsie. Intel nas dlho masiroval rozpravkami o optike. Potom z neho vypadlo, ze optika bude az niekedy v buducnosti. Nalsedujuci krok bola exkluzivita pre Apple, lebo pre mainstream to bolo prilis drahe. A je to stale drahe a este aj potrebujes aktivne kable.
V porovnani s tym je nastup „Lightning Boltu“ az ukazkovo transparentny. Radice od TI uz su na trhu davno na trhu. K vacsiemu rozsireniu chyba len politicka sila, ktoru AMD na rozdiel od Intelu nema.
Tak isto akoze uz realne dostupny G-Sync. Kde kupim monitor? Zatial sa flaka len par kusov po recenziach. Ale ide o cisty paper launch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty budes taky dobrej fanatik... :-) O G-Syncu vime 2 roky? Vzbud se...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Medzi nami su dva zasadne rozdiely.
1) Nie som fanatik
2) Viem citat
Pre teba je uvedenie inej technologie ako bola slubena po 17 mesiacoch uspech samozrejme len ak ide o Intel alebo NV. Uvedenie po 19 mesiacoch technologie tak ako bola slubena od AMD je velke fiasko. Uz v auguste zacal DI dodavat Lightning Bolt chipy, ktore splnaju sucasny Vesa standard. A na trhu su bezne dostupne NB, ktore ho integruju.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Muzes mi prosim vyjmenovat:

1./ Ty bezne dostupne notebooky? A prosim ne jen jednoho vyrobce a par jeho modelu...
2./ Zarizeni, ktera pres Lightning Bolt napojim k tem notebookum

A jeste k tomu G-Syncu - kdy ho poprve NV oficialne prezentovala? V Q4 2013, tzn. ze i kdyby prisly prvni monitory na trh az v Q3 2014, jak pises ty (coz si nemyslim), je to necely rok...opravdu srovnatelne, ale maximalne tak u tebe.

Fanatik mozna nejsi, ale cist neumis, a pocitat uz vubec ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidis a preto nerad diskutujem s ludmi co nevedia citat, alebo nechapu pisany text. Kde presne som pisal o dvoch rokoch v spojeni s G-sync? Si tak fanaticky zaslepeny, ze vobec nereagujes na prispevok len kopes okolo seba.

Nehovoriac o tom, ze AMD lightning bolt oficialne odhalila v maji 2013 a v auguste bol dostupny radic. Tam kde tam ubehli tie tvoje dva roky?

Co sa tyka bodov jedna a dva tak napriklad Acer V5-122P sa dal kupit uz v auguste. Paradoxne vacsina predajcov ani neuvadza, ze tam lightning bolt je, ale na nete su videa kde sa lightning bolt vyuziva. Takze zariadenia su na trhu uz skoro pol roka. Ze je ich malo nie je vec AMD, ale vyrobcov. Specifikacia bola dokoncone a TI dodava radice za 1.65$.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsi jen blabolista, fanatik a jeste k tomu mimo...ktery sam lze nebo neumi cist:

"Nehovoriac o tom, ze AMD lightning bolt oficialne odhalila v maji 2013 a v auguste bol dostupny radic. Tam kde tam ubehli tie tvoje dva roky?"

Na ten tvuj nesmysl je jednoducha odpoved:
http://diit.cz/clanek/amd-chysta-cosi-jako-konkurenci-thunderboltu-light...

Ale mozna je u tebe leden 2012 to same jako kveten 2013...

AMD je bajecna v tom, ze umi prezentovat a mluvit o vecech, ktere uvede na trh az za nekolik let pote-pokud vubec...ty jsi nazval G-Sync papirovym drakem a pritom byl prezentovan v Q4/2013...a dal jsi to do rovnitka s diskutovanym resenim od AMD...

"Co sa tyka bodov jedna a dva tak napriklad Acer V5-122P sa dal kupit uz v auguste. Paradoxne vacsina predajcov ani neuvadza, ze tam lightning bolt je, ale na nete su videa kde sa lightning bolt vyuziva. Takze zariadenia su na trhu uz skoro pol roka. Ze je ich malo nie je vec AMD, ale vyrobcov."

Vyse uvedeny odstavec je opravdu perla, takze mame jeden notebook a zarizeni, vyuzivajici port zadne...to je obrovsky uspech. Navic nesmyslne vse hazis na vyrobce HW, protoze bajecne zarizeni od AMD nikdo moc nechce...vis, mozna o tom nevis, ale obchod konci penezma na uctu, tomu predchazi uvedeni produktu na trh a HLAVNE OBCHODNI DOTAZENI K JEHO PRODEJI - tzn. v tomto pripade obchodni (ne)dovednost AMD presvedcit vyrobce NTB, aby jeho zarizeni do sveho HW umistovali. Pokud ovsem nezastavas nazor, ze dobre zbozi se prodava samo, ale to uz bys byl uplne zoufaly... :-)

Podtrzeno-secteno, nema smysl se o tom s tebou vubec bavit, tim koncim veskere reakce na tebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jeste jedna vec - s Thunderboltem lzes nebo nevis o cem pises (coz je podle me pravdepodobnejsi)...

Light Peak byl predstaven na Intel Developer Forum (IDF) 22 - 24 zari v roce 2009. V unoru roku 2011 byly uvedeny Mac Book Pro. Takze za 1 rok a 5 mesicu... Mas pravdu v jedine veci, nejdriv to mela byt kombinace med+optika, nakonec zustalo (zatim) jen u medi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V rámci Early Access Programu nVidie se daly upravené monitory koupit u některých menších prodejců (PC vendor). G-Sync desky se budou snad nabízet i jako kity pro DIY úpravu vybraných monitorů. Viz např. http://overlordcomputer.com/collections/nvidia-gsync/products/asus-vg248...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Este pred tym ako som pisal moj predosli prispevok som sa samozrejme poradil s Googlom. A navstivil som aj tebou uvedenu stranku. Tych monitorov bolo par kusov a tak to presne zapada do kategorie paper launch. Este pol roka bude mat Asus na G-sync monopol, takze aspon aky taky vyber a dostupnost G-sync monitorov nebude skor ako Q3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozřejmě... Reaguji na tuto část tvého příspěvku: "Tak isto akoze uz realne dostupny G-Sync. Kde kupim monitor? Zatial sa flaka len par kusov po recenziach. Ale ide o cisty paper launch."
Já dal odkaz na jednoho z PC vendorů. Dalšími jsou např. Falcon Northwest (s omezením na komplet sestavy a stávající zákazníky) a pár dalších by se asi našlo.
Dohromady se již prodalo víc než pár kusů (u Overlordu někde v diskuzi proběhlo snad 30 ks, další na cestě), takže v současné době se tyto monitory reálně flákají u svých majitelů a nejde tedy o nějaké papírové čerty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale mnozstva v desiatkach kusov sa dostanu na trh aj pri inych paper launchoch to je normalne. Vyroby sa napriklad tisic kusova seria. Nieco sa rozda na recenzie a ten zvysok sa preda. Problem je, ze potom dlho trva kym sa objavia dalsie. Len v tomto pripade moc nechapem dovod. Ked ide na trh nova High end grafika, tak moze byt problem vytazenost. Ale tu to nehrozi. Tak ma napada bud umela exkluzivita, ale to by bol az extremny pripad. Lebo je dobre aspon nieco predat ked chcem zarobit. Alebo sa to este doladuje a tak je lepsie ked maju tie monitory ma len par ludi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně ale nejde o opravdu "čistý" paper launch a monitor koupit šlo, když se chtělo. Nyní nejsou samotné monitory Asus VG248QE dostupné, takže Overlord momentálně nabízí modding zákazníkem zaslaného monitoru.
Problémy samozřejmě jsou. Člověk z Overlordu (nick ScribbyDaGreat) má některé zajímavé poznámky ohledně G-Syncu i exkluzivitě - http://overlordforum.com/topic/603-nvidia-g-sync.
"Nvidia asked me to build a G-Sync monitor to try and compete with ASUS. I told them I would get crushed since ASUS pushes 8000 units a month (and we simply could not compete on cost). There is no exclusivity deal in place. The author is confusing the fact Nvidia decided to work G-Sync into the most popular (well, highest selling) gaming display on the planet to maximize Nvidia's returns with an exclusive deal. What Nvidia is doing is very smart as we can all agree. You bring the tech to the largest market possible then slowly saturate other areas. Just because Nvidia chose one monitor to rework does not automatically mean this is an exclusive arrangement."
"It will take some time to get G-Sync expanded out even beyond the ASUS unit.
There are several issues here - one is that each G-Sync module must be tuned to the specific panel and PCBs used for that panel. As of now, the OEM makers - ASUS, BENQ, etc have the tech from Nvidia and are implementing them the best way they see fit (read: in whatever way makes them the most money). This goes to my point that people claiming exclusivity have no idea what they are talking about. The tech has been released to OEM makers already. The second issue is that of development. Since the tech must be tuned for each application it means it will take time for the modules to make their way into a bunch of different panel formats since R&D and production is pricey.
We here at Overlord are small potatoes and have not been given such worldly access to the OEM specs for G-Sync. We couldn't do much with it anyway since we don't have a large R&D department to make custom PCBs with the modules properly tuned to our panel (IPS) and TCONs.
After a conversation with Nvidia last week the whole expansion to IPS - and more importantly as far as we here at Overlord are concerned - to IPS/1440 panels is in the works. I am waiting to hear back on where in the R&D timeline the 1440/IPS G-Sync module is. Until then I continue to hammer home with Nvidia that the holy grail, short of a real 4k at 60hz or above, not the hybrids out now, is a 1440/120Hz selectable/G-Sync model. TN at 1080 is ok if you run 3 panels, but a single panel? Please. With GPUs ramping up each quarter it seems, soon 3 x 1440/120/GSYNC will be attainable and price effective compared to the upcoming 4K models.
Bottom line I think people don't understand that you cannot take the module and just plug it into a different setup. The module must be engineered to each specific application making it more time consuming and ultimately more expensive."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opravte me, ale z toho videa je videt uplne hovno:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ve clanku se o tom pise. Ja, co tam jedine vidim, jsou rozdilne FPS...
Ale verim tomu, ze se nikdo nebude chtit ztrapnit tim, ze ukaze vedle sebe 2 ruzne vystupy, ktere vypadaji stejne. Problem je imho v nahravce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak by to IMHO chtelo pohledat na yotrubce nejake lepsi video, tohle je absolutne k nicemu .....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nepomuze. Logicky, bez video prehravace s podporou tehle technologie proste rozdil na videu videt nemuzete.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Každé bude k ničemu, pokud nebude natočené mnohem vyšší snímkovou frekvencí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A o tom snad mluvim ne?:o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že i kdyby někdo sehnal kameru s vyšší fps, tak Youtube žádnou vyšší snímkovou frekvenci neumí přehrát.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A cemu to vadi? Tak se to zpomali ne?:o) Kazdopadne, kdyz to nejde zachytit na kameru, tak urcite nejaka vserikajici animacka nekde bude ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Imho je problém i v tom, že rozdíl mezi 30 fps a 50 fps je u takhle pomale se točící vrtule hůře postřehnutelný. Nicméně když se to zpomalí na polovic, jak je to ostatně uděláno v tom videu v článku, tak se to postřehnout dá. Stačí vědět, na co se v tom videu zaměřit.

Nejlépe je to vidět na špičkách lopatek té vrtule. Na těch na notebooku vlevo je zřetelná cukatura (15 fps jde rozlišit fakt dost snadno), na těch na notebooku vpravo je to plynulejší. Notebook vpravo kreslí zhruba 50 fps a ta technologie zajišťuje, že to může kreslit právě těch 50 fps, tak jak to stíhá generovat. Jinak by to musel kreslit buďto taky 30 fps (protože 60 by nestihl), anebo by byl obraz zpřetrhaný (měl by tearing artefakty).

Efektu podobného realitě se dá docílit stažením videa z YouTube na lokál a přehráním dvojnásobnou rychlostí (tedy ve skutečnosti tou rychlostí, jakou to bylo natočeno, tedy 60 fps). I když těch reálných 50 fps na těch natočených 60 fps nesedí, je to na pohled v podstatě plynulé v porovnáním s tím 30fpskovým kouskem vlevo, kde to je „rychle trhané“.

Rozdíl do určité míry smazává i ten videozáznam, protože jak není těch 60 fps, kterými je to točeno, synchronizovaných s 30 fps, tak je navíc v každém druhém snímku vidět setrvačnost LCD toho monitoru, což též přidává na dojmu plynulosti. Paradoxně to pak o to víc pomáhá tomu 50fps notebooku v tom, aby záznam na videu vypadal skutečně plynule (jinak by se to jednou za čas cuklo taky).

Zkrátka do hry vstupuje moc faktorů na to, aby to bylo odprezentováno tak, jak je to vidět in natura. Musíte vědět, co chcete vidět, abyste to viděli. Pro toho, to vidět neumí, je tato technologie nepodstatná. Zjednodušeně řečeno její hlavní význam je tam, kde by se fps hry pohybovalo nejčastěji mezi 30 a 60 fps.

Pokud se hra umí držet nad 40 fps, pak je určitým řešením i použití 120Hz zobrazovadla, neb se bude rychlost s Vsyncem držet na 40 fps a ojediněle může spadnout na 30 fps, nebo i 24 či 20 fps a nemusí padat až na 15 fps. Pokud se hra umí držet nad 50 fps, pak je řešením přepnout na 50 či 100 Hz (umí-li to monitor) a je to :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo, na tech koncich lopatek je to opravdu videt nejlepe..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nejak furt nechapu ... je to o tom, ze se muze poslat novy snimek kdykoliv a ne jen v presne danem intervalu? Nebo treba jen urcit cast obrazovky?
Pokud to prvni, tak to bych cekal, ze umi snad uplne kazdy monitor .... urcite pres analogovy vstup, pres digitalni bych cekal taky ... a hlavne mi na tom neprijde nic moc zvlastniho. Kdyz je neco 55Hz, tak by mozna pomohlo mit refresh rate presne 55Hz .... otazka, jestli to pak bude fungovat zcela univerzalne vsude. Teda myslim visty a vys, ktere maji DWM. Cekal bych, ze pri spojeni s driverem by to nebyl vubec zadny problem, aby to fungovalo na vse. Otazka, proc to jeste nikoho nenapadlo. A dost pochybuju, ze by to nvidia neumela, pocitam, ze ten DAC nebude snad nejak natvrdo, ikdyz u nvidie asi jo no ... pokud to nedokazou pomoci FW, tak pocitam, ze implementace v novych kartach byla zahrnuta uz v dobe vydani gsyncu ... mozna si jeste rikali, ze neco zkusi pozdimat na tech g-sync modulech (ikdyz to bude jen nejaky stupidni dolarovy cip integorvany v HDMI/DP kabelu, co bude posilat vsync podle nejakeho klice z karty nebo karta to bude do toho cpat 240Hz a on zmeni monitor jen kdyz dojde ke skutecne zmene), ale kdyz vidi, jak to je jednoduche, urcite to nenechali nahode a vsechny nove karty tu moznost budou mit bez nejake hovadiny navic ....
Muj osobni nazor je ale ten, ze to i nvidia umi. Ja mam na karte moznost menit hromadu parametru sirky synchronizacnich pixelu, polarity a podobne nesmysly, cimz se mi podarilo z monitoru vytriskat daleko vyssi refreshrate mimochodem, takze neverim, ze by neumel softwarove zaridit posilani synchronizace ve vlastnich intervalech. Vubec, ale vubec by me neprekvapilo, kdyby prisli s g-syncem jako takovym kurvitkem, aby zadarmo z lidi vytahli nejake prachy:o) Otazka, jestli se chytnou za nos a podporu zavedou i u starych karet nebo budou hrat na to, ze to budou podporovat jen u novych karet ..... tak jako tak, g-syncu prodaji uz asi jenom desitky kusu:o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to přesně o tom, že se může poslat nový snímek kdykoliv a ne jen v přesně daném intervalu (intervalu daném obnovovací frekvencí neboli refresh rate). A to opravdu úplně každý monitor neumí a jestli ano, tak určitě ne přes analogový vstup, protože tam to jinak než přes refresh rate nejde, je to dané historickým způsobem vykreslování obrazu, který má počátky v televizní technice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsou tu jini experti (ten co prudi furt se zdrojema:), kteri by vysvetlili, jak to tam bylo. Ja bych si tipl, ze v analogovem CRT to delo cekalo na synchronizacni signal, nez zacalo palit prvni radek .... to, ze mezi tim uz luminofor vyhasl, to je jina. Ale fakt nevim, mozna by to neslo .....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

a dokonce existují i případi, kteří to vidět nechtějí..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejen že nechtějí, ale ještě mají naivní představy o tom, jak to fungovalo doteď, když byl klasický refreshrate, což přispívá k jejich nepochopení toho, proč se najednou objevuje FreeSync a G-sync ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

měl jsem ale dojem, že BTJ psal o tom, že když to umí procpat konstantně VGA na různých frekvencích (což předpokládá sesynchronizování se s celým VGA signálem), tak by měl existovat způsob, jak tento synchronizační puls (který říká, že právě začínáme překreslovat obraz - původně z VGA) by mohl jít dynamicky "implantovat" odjinud, např. z DDC2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://www.fudzilla.com/home/item/33603-nvidia-not-impressed-by-amd-free...

Takze zda se ze jen pro notebooky, hosi :)) I lold.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem to cetl, ale co vime, treba odted budou vsichni hrat hry jen na NTB, k tomu jsou prece primarne urcene. :-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Amd "standard" "zadarmo" "pro vsechny", to je zase s amdde legrace.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.