Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Matt Skynner (AMD): Hawaii je efektivnější než Nvidia GK110

GK110 není primarne urcen pro herni grafiky, takze jeho vykonova efektivita v oblasti her není nijak velika, mensi GK104 je natom v tehle oblasti mnohem lepe, v tomto duchu by se mel srovnávat u těchto GPU spise vykon mimo hry, jenze to je dosti obtizne, důležitou roly tam hraje API a software

z toho plyne i jeho velikost, GK110 není malej plochou, a je docela jasne proc

to ze se dostal GK110 do prodeje jako Titan a nasledne jako GTX780 (s ni by se mělo srovnávat i cenove, a u tisícovky fakt neni) je spise stesti, ze se Nvidii, respektive TSMC podarilo vyrábět ten cip v takovem množství, aby mohl byt pouzit i v hernich kartách, typuju ze drtiva většina Titanu vůbec v hernich PC neskončila, stejne jako ten muj :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V prvních dvou odstavcích máš pravdu. Nicméně tohle platí i pro stávající generaci AMD (Tahiti vs. Pitcairn), platilo to pro minulou generaci Nvidie (GF110/GF114), předminulou generaci Nvidia (GF100/GF104), předpředminulou... (GT200 vs G92) a stejně tak i pro minulou a předminulou generaci AMD/ATi. High-endový čip měl u obou výrobců a všech tří předchozích generací výrazně rozsáhlejší výbavu pro GPGPU/HPC než čip o stupeň nižší. Je proto nelogické z této informace vyvozovat závěry, které by se měly týkat pouze aktuální generace Nvidie a ostatního hardwaru nikoli.

Ve třetím odstavci pravdu nemáš, i už před vydáním GK104 přiznala, že tento čip neměl být herním high-endem, ale měl stát o příčku níž. Původní plán vypadal zhruba tak, jak naznačuje až řada GTX 700.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

muzes dat odkaz na oficialni citaci kde to někdo z Nvidie priznal? odkazy na novinarske novinky a zpravy opravdu nepovazuju za verohodne :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Igor Staněk, oficiální akce pro novináře k příležitosti vydání GTX 680 v San Franciscu.

Byli při tom (a v nějaké podobě to ve článcích zmínili) téměř všichni zástupci tisku z ČR, co se akce účastnili. I když pomineme tohle, tak si lze v mnohých recenzích všimnout (pokud člověk není zaslepený), že na testovacích samplech i jejich krabicích je uvedeno "GeForce GTX", ale modelové číslo chybí, kdežto na GTX 780 i Titanu už konkrétní označení bylo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tu žárovičku nechal svítit. Kdy naposled AMD uvedlo produkt včas nebo uvedlo a šel koupit? :-D
Je to fuk, až bude tak bude. Jen mě mrzí když vlezu do obchodu maji tam 438 položek grafických karet, která je ta správná v cenové hladině už dnes nikdo není schopen říci :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na referenčních 7970 taky nebylo číslo. Samolepka je otázkou "brandera" stejně tak i krabice. http://diit.cz/clanek/cena-radeon-hd-7970-geforce-gtx-680-ceske-e-shopy nebo http://tbreak.com/tech/files/DSC02278.jpg V tomhle bych rozhodně nehledal žádné konspirační teorie páč se to týká víceméně VŠECH karet s prvních várek (typicky Asus a PNY). Stejně tak to bylo i u 570 a dalších viz. http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus (AMD to má v bledě modrym, akorát jim teď nejede sajt)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejede jim sajt - tipuji to na pretizeny objednavkovy system. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a mozno je problem medzi pc a stolickou, mne sajt ide :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jsem netusil, ze vsechny ty odkazy nejsou na domene amd.com :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jistě tedy budete mít i vysvětlení proč jejich global server ihned přesměruje na uk. Taktéž by mě zajímalo vaše vysvětlení poněkud sporadické funkčnosti po kliknutí na "News" a proč to zase přehazuje na jinop ip. Předem děkuji za erudovanou odpověď

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Si piš ;) Od doby kdy se AMD přeorientovalo na prodej her s přibalenou kartou se jim zákazníci jen hrnou ;) Však nám tu Ježek hodnotu karty samotné bez her několikrát přepočítal :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No já bych teda nechtěl předjímat, ale jakmile začnou výrobci dopředu prezentovat svá řešení a "oficiálně" prozrazovat nějaké výkony / specifikace, tak to smrdí průšvihem. Ne že bych tady na základě jednoho rozhovoru chtěl Hawai odsoudit, ale varovná žárovička už je v pohotovostním režimu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jaký typ průšvihu máš na mysli? Potenciální problém by se mohl týkat ceny, výkonu, spotřeby a dostupnosti. Cena má být nižší než u Titanu, takže ta problém nebude. Dostupnost by s ohledem na 28nm výrobu taky měla být OK. Výkon je otázkou - s ohledem na rozměry jádra by se dalo mluvit o 2560 SPs, což by odpovídalo až 25 % výkonu nad Tahiti. Tedy plus mínus jako u Titanu (možná trochu míň, pokud takty nepřesáhnou 1 GHz). Výkon Titanu za nižší cenu by taky průšvih nebyl. Zbývá spotřeba.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neměl jsem na mysli nic konkrétního, ale osobně bych tipnul něco mezi výkonem a spotřebou - třeba jako že tam těch 25% bude, ale žrát to bude dvojnásobně. Přece jenom Hawaii není žádná velká revoluce (ve smyslu něčeho jako GCN nebo Kepler) a navíc pořád pojede na 28mn, takže na tom není moc co pokazit.

Ale třeba se opravdu pletu a AMD jenom dohání kvótu na počet článků s "leaknutými" parametry před uvedením produktu, protože se o Havaji IMHO moc nepíše.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Ať už se tak stane nebo ne, neplánuje AMD sáhnout po „šílené“ tisícidolarové cenovce, jakou pro Titan zvolila Nvidia."

Skôr by som povedal, že na výkon GTX Titan nedosiahne. Keby hej, určite by si to nechali patrične zaplatiť. Vzhľadom na ich pravidelné kvartálové výsledky si asi nemôžu dovoliť byť charita.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ještě dodatek k te "silene" tisícovce za Titana, silena je jen pro toho, kdo nato tu tisícovku nemá nebo si potřebuje rejpnout, z pohledu prodeju se jim to povedlo a i dnes, po takove dobe se skladove kousky prilis neohreji, v horsim pripade tak 14 dni, z hlediska prodeju je to doslova zlatej dul a Aresy a Marsy a podobny karty muzou jen tise zavidet :)

prakticky Nvidia umi prodávat i drahe karty, AMD to jaksi neumi, tak si holt stouchli :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona i GeForce FX 5800 Ultra se vyprodala rychle ;-) Není to o tom, jestli člověk tisíc dolarů má nebo nemá - je to o tom, že užitná hodnota této ceně neodpovídá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kdo prosim definuje tu uzitnou hodnotu, ze delate takove soudy? Snad ne diit.cz? :-)))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

podle ceho posuzujes užitnou hodnotu? snad ne podle hernich testu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to bylo podle hernich testu, pak by nejefektivnejsi byla GK104. Tohle jsem ale tady nikdy necetl - ne ze by me to nejak prekvapovalo. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nezávisí úžitná hodnota od človeka, ktorý kartu kúpi? Pokiaľ mu taká karta ako Titan pomáha k zárobkovej činnosti je to iná situácia ako keď niekto dá 1000$ za kartu na hry. Pochybujem, že aj také karty s čipmi od AMD majú nižšie cely len preto, že sa pozerajú na úžitkovú hodnotu. Keby ich výrobcovia GPU dokázali predávať za viac, bola by ich cena vyššia.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To, ze je AMD obchodne ne prilis schopnou firmou, je evidentni jiz x let. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslim, ze pokud by byl Titan za stavajici cenu neprodejny, tak uz s tim za tu dobu neco udelali. Ale slovy klasika, vzdy resi cenu ten, ktery si to nikdy nekoupi. :-)

Navic je naprosto v poradku, jak ma ty cenovky nVidia nastavene - pak tomu odpovida i % hrube marze, potrebne pro dalsi vyvoj. Staci si srovnat hrube marze obou vyrobcu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

okrem Samana, ktory si tu obhajil nakup titana tu vidim samych nerdích nvidiakov, od lepparda, richmonda a marekanr som ani raz necital amd pozitivnu spravu. ak mate nvidiu, ako ste kompetentni sa vyjadrovat k radeonom, ked ich nemate odskusane? honite si ega, nic viac :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám počítačů několik, jak s ATI/AMD, nVidií (opět několik), tak s VIA a i pár notesů s Intelem (dokonce i Duronem v Compaqu 1456).

No a co se týče kompetentnosti tak je to jako kárat dirigenta za to, že neumí hrát na všechny nástroje přestože je zná...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTW když už tak toužíš po chvále na AMD tak jo - na Mackovi jim ovladače makaj a nemůžu na ně říct jediné křivé slovo (gtx260 mě tam ovšem maká taky ikdyž je to grafika vytáhlá z normálního pcčka a nikdy se s ní macek ani neprodával, to jsou mi paradoxy, co?)

Z pohledu prodejce klas. komponent a sestav mám ovšem názor jiný. Samozřejmě jde o úhel pohledu a plně chápu, že ne každý prodá dražší zboží. Někomu vyhovuje prodat AMD s tím, že má větší šanci argumentovat cenou, já preferuji co nejnižší riziko problémů. Ovšem pokud po mě někdo požaduje AMD kartu tak mě vážně nedělá problém mu ji prodat ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

aha, takze ty si predajca, takze chapem tvoju preferenciu v nvidii(vyssia marza?)
..btw ake riziko problemov? chces mi cestne povedat ze radeony su kazivejsie? :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Marže se odvíjí od množštví kusů a ceny (dejme tomu 10% marže na nVidii 780 za 16k je větší než 10% na AMD 7970GE za 10k), samozřejmě nebereme od výrobce samotného, ale z velkoskladů (šance na smlouvání je malá, resp. rozhodně to není o pětitisícovkách jak si to drtivá většina lidí představuje na nvidii a dvě koruny na AMD).

Jeden čas byly AMD podstatně horší (dead hi-end karty ihned po vybalení z krabice), teď momentálně je to primárně otázka ovladačů plus karty, které stačí sice jen přemáznout/vyčistit nebo přitáhnout, ale i tak je to reklamace. Letitej problém jsou Gigabajtí (globálně) a PowerColor karty a to i teď když se rapidně snížila spotřeba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ok, druhy odstavec: a)dead hi - end karty: kolko % z mnozstva kariet predstavuju? + ako vies ze to nebola zalezitost posty? ..btw spominas ze to je minulost
b)ovladace ..trochen si podpichnem, ale stalo sa na radeonoch ze ti ovladace odpiekli kartu? :)
tj mam pocit ze "zle amd ovladace" a "dobre nvidia ovladace" je len urban legend, v zasade ovladace obidvoch vyrobcov cipov su +- rovnake, casom sa doladuju, zvysuju vykon kariet etc. jedine kde je problem, je pri dualoch, ale to je minimalny trh
c)"karty, které stačí sice jen přemáznout/vyčistit nebo přitáhnout"
toto nespada skor pod vyrobcov kariet? asus, gigabajt... so samotnym cipom to ma asi malo spolocneho, nie?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a) tehdá enormní - zaprvé nVidie tenkrát nic nevyráběla takže se AMD karet bralo o poznání víc a zadruhé se takhle mrtvé karty posílaly přímo výrobci (problém měl právě i ten velkoobchod, který běžně za vadné kusy vracel peníze ihned, v dané situaci pak 3 týdny). Pošta nevím, nevím - ono je dost těžké mechanicky rozbít kartu bez toho aby se to na ní nepoznalo ;)

b) Úplně ne, ale změny teplot jsem zaznamenal (jak u nV tak AMD). Mimochodem takhle odpálenou nV jsem v životě neviděl a to ani v dobách NF200, kterou jsem ve svém pc měl v poměrně hojném počtu (9800GX2 + M3N-HT, asi štěstí či co :)

No to teda nejsou. Dlouho jsem u nV neviděl problikávat textury, u AMD ano včetně notesů. Časem se dolaďují je taky hezké, jenomže ne každý si koupí kartu s předstihem na hru vydanou za půl roku a ještě bude čekat další měsíc na opravené ovladače... Zvyšování výkonu je u obou výrobců, nV má trochu navrch v tom, že nepošle dva roky starou kartu do legacy...
Ad dual: no tak třeba posledně AMD vydá po letech 7990, potom vyladí ovladače (framepacing) a v zápětí 7990 končí s výrobou. Se na to mohli rovnou vytento a investovat čas do ovladačů pro single gpu...

c) Připadá, ale při přijímání karty na reklamaci se karta otestuje, z toho se dá poměrně dobře vybrat kus, který ještě není KO a totál KO. Totál KO je pak případ kdy musíš sepisovat RMA a to se zaměstnancům kolikrát ani psát nechce pokud je to otázka šesti šroubků.

Asus a Gigabyte má opravdu málo společného. Třeba GB (nebo Gainward, ať mě tu zase neosočuješ, že křivdím AMD) má problémy už s takovou ptákovinou jako je reglace otáček. Tohle s čipem nijak nesouvisí, přesto je to důvod k reklamaci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mam treba AMD GPU v jednom PC doma - pro deti, nic narocneho...ale nejak nechapu tu tvoji "myslenku"... :-)

Co ma totiz kritika psaneho textu subjektivniho hodnoceni jednoho nejmenovaneho redaktora (z ne moc zajimaveho trhu pro jakohokoliv IT vyrobce) spolecneho se zkusenosti s konkretnim vyrobcem GPU?

Navic, pokud mam byt uprimny, me zajimaji tito vyrobci v profi sfere (pracovni stanice) - a tam je ta volba dost jednoducha...bohuzel... ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

@skaven: Oni totiž chlapci neberou a zřejmě ani nechtějí brát v potaz jednu veledůležitou věc.
Z pohledu uarch čipů a výkonu AMD s GCN překonala najednou hned dvě generace nVidie (Femi i Kepler). Je pravda, že v kvalitě ovladačů jim to stále drhne, ale u áčkových herních titulů si jí celkem umějí pohlídat. A pokud se už bavíme o hrách, tak nákup Titana pro hry je opravdu cenový overkill. Ale co, když si to nějaký blázínek na hry koupí, proč ne?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Čo negatívne som na AMD napísal? Iba to, že neverím, že za avizovanú cenu 500-600$ by sa predávali karty s ich čipmi, ktoré by mali výkon titána a vyšší? Že to nie je firma, ktorá robí charitu (ako každá iná)? Čo je na tom negatívne voči AMD?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

prave mne sa to zda ako skvely marketingovy tah,"predavame vam grafiku s vykonom titana za polovicu ceny"
a to z toho hladiska, pretoze hoci si titan nasiel svojich zakaznikov, je v pomere cena/vykon neskutocne predrazeny

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takže za 13k dostanu amd kartu, která bude mít výkon titana. Mno hele když jsem si včera hodil do excelu výsledky a přičetl k nim těch noxem avizovaných 25% tak to stejně titana překonávalo zhruba ve 4 případech z 8mi (čerpal jsem z techreportu, žádnýho přiblblýho computerbasu)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

uvidime, mozno za tych 13k budeme mat grafiku dosahujucu 95% vykonu titana..je to zle?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.