Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Údajné specifikace GPU Hawaii jsou jen špatně opsanými spekulacemi

Imho asi nejdůležitější spekulací z 3D Centrer bylo GCN2 a 4 rasterizační jednotky. Nějaké info by nebylo?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

neumí už tohle Sea Islands ? Např Bonaire má 4 ACE (místo dvou), 2 command procesory (namísto jednoho), nevím jestli rasterizační jednotky zůstaly nezměněny nebo jsou také zdvojeny ? Custom APU v PS4 má snad údajně až 8 ACE ? http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=515746

Existuje vůbec v AMD hantýrce ofociální název GCN 2.0 ?

z Ananda o Bonaire a GCN1.1 ( nevím jestli to je oficiální AMD termín, nebo si to tak nazval Anand pro odlišení ) :

"So where does Bonaire fit in? Bonaire is of course a GCN part; it’s a new microarchitecture that’s technically different from Southern Islands, but on the whole it’s a microarchitecture that’s extremely close in design to Southern Islands. In this new microarchitecture there are some changes – among other things the new microarchitecture implements some new instructions that will be useful for HSA, support for a larger number of compute work queues (also good for HSA) and it also implements a new version of AMD’s PowerTune technology (which we’ll get to in a bit) – but otherwise the differences from Southern Islands are very few. "

jo teď koukám, že si termnín Anand vymyslel sám:

"Anyhow, for the sake of our sanity and for our discussions, in lieu of an official name from AMD we’re going to be retroactively renaming AMD’s GCN microarchitectures in order to quickly tell them apart. For the rest of this article and in future articles we will be referring to Southern Islands as GCN 1.0, while Bonaire’s microarchitecture will be GCN 1.1, to reflect the small changes between it and the first rendition of GCN."

http://www.anandtech.com/show/6837/amd-radeon-7790-review-feat-sapphire-...

Proč to sem píšu ? protože by Hawaii mohla v podstatě stát na "architektuře Sea Islands" případně její další "evoluci". Už Sea Island přinesla změny, které se ve velké míře týkají hlavně HSA a GPGPU, pro jejihž využití asi nebude čip jakým je Bonaire to pravé ořechové... Tyhle změny by slušely nějakému velkému GPU jako Tahiti a výše.

"Differences Between Southern Islands and Sea Islands Devices
Important differences between S.I. and C.I. GPUs:

•Multi queue compute
Lets multiple user-level queues of compute workloads be bound to the device and processed simultaneous. Hardware supports up to eight compute pipelines with up to eight queues bound to each pipeline.
•System unified addressing
Allows GPU access to process coherent address space.
•Device unified addressing
Lets a kernel view LDS and video memory as a single addressable memory. It also adds shader instructions, which provide access to “flat” memory space.
•Memory address watch
Lets a shader determine if a region of memory has been accessed.
•Conditional debug
Adds the ability to execute or skip a section of code based on state bits under control of debugger software. This feature adds two bits of state to each wavefront; these bits are initialized by the state register values set by the debugger, and they can be used in conditional branch instructions to skip or execute debug-only code in the kernel.
•Support for unaligned memory accesses
•Detection and reporting of violations in memory accesses "

http://developer.amd.com/wordpress/media/2013/07/AMD_Sea_Islands_Instruc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se sice pořád mluví o "GCN 2.0", ale zatím nikdo nikde neuvedl, co si pod tím představuje. Třeba Bonaire je víc než "GCN 1.0", prakticky je to čip, který patří do další generace oproti HD 7000 (i podle starších roadmap), je i měřitelné, že má například při stejném taktu mírně vyšší teselační výkon než Pitcairn, ale AMD to nijak nepropagovala. Takže ano, určitě tam nějaká zlepšení budou, ale nečekal bych nějaké architekturální orgie, k tomu není důvod, když už GCN 1.0 umí víc, než je od ní v současnosti vyžadováno. Viděl bych to na nějaké vyčištění od nadbytečných redundancí, pokračování v optimalizacích power-tune/boost a asi mírné zlepšení efektivity na watt. Co se rasterizačních jednotek týká, tak vzhledem k tomu, že mainstreamový Bonaire má dvě, je myslím docela rozumné očekávat, že high-endová Hawaii bude mít čtyři.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

přesně to si myslím i já, a navíc si myslím, že Hawaii bude pořád spadat pod Sea Islands a to přesto že bude představena na Hawaji. Jestli někdy bude nějaké GCN 2.0 tak nejspíše až na 20nm výrobním procesu spolu s představením Maxwellu od NV. Je možné, že na Hawaji bude uveden velký čip spadající stále pod Sea Islands se jménem Hawaii a zároveň budou papírově představeny 20nm produkty z rodiny Volcanic Islands.
Viz diskuze na pctuning: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=8524956&sid=bd147ffc307253119aa...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dneska je jeden rasterizér přiřazen k jednomu Geometry Engine. Znamenalo by to buďto přiřazení dvou rasterizérů k jednomu GE, nebo by se navýšil i počet GE, podobně jako je předpokládáno u zdvojnásobení počtu ACE?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle ohledu bych to viděl jako Bonaire ×2, ale je to samozřejmě jen domněnka, u nikoho jsem nic nezjišťoval... http://diit.cz/sites/default/files/amd_bonaire_-_rradeon_hd_7790_press_0...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.