Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k x86 licenční politika funguje jinak, aneb kupte si AMD, zablokujete Intel

Preco by v tom pripade Intel nezalozil naku spolocnost do ktorej by nalial peniaze (tajne samozrejme) ktora by AMD kupila a nechala v stavajucom stave. Pripadne by intel kupil celeho kupca amd este pred tym nez by sa tak stalo? Je to bohata firma, urcite si sposob najde.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

lebo taka kupa nieje v leveli: kupim nieco cez strankovu firmu na Cypre, taku kupu by presetrovali vsetky mozne tajne sluzby v USA

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

"Tajně" se v akciové společnosti obchodované na burze nedá dělat vůbec nic. :-) To by tě akcionáři sežrali zaživa.

A navíc by takové jednání bylo IMHO nelegální (skrytý monopol/oligopol/kartel), takže na tohle Intel asi nikdy nepřistoupí.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Hardwerova firma X, nezavisla na Inteli, operujuca uplne niekde inde v inom segmente trhu, sa dohodne s Intelom ze tato firma X kupi AMD. Intel jej ponukne vseliake zakazky a sluzby a vyhody a postuplne splatky ktore sa budu tvarit ako nieco uplne ine a nezavisle na kupe amd.

Na papieri firma X kupi AMD a pusti sa do konkurencneho boja s Intelom, coz sa aj naozaj stane, neni v zaujme nikoho aby AMD zaniklo, a tato firma X dostane od intelu vseliake peniaze postupom casu na vyrovnanie straty pri kupe AMD, ktore zas tak vela nestoji takze to nebude extra zataz.

Nato nepotrebujes cyprus.

Nehovorim o nelegalnosti, hovorim o dohode Intelu s niekym ktory bude vyzerat ako nezavisla tretia strana.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

jo peknej scenar pro hollywood, v realu to ale chodi krapet jinak, tohle si nikdo z Intelu nelajzne

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Idea je to pekna, ale nerealna. Na utajeni jde o moc velke penize a akciove trhy jsou vlastnicky pruhledne. Navic akvizice takoveho razu podlehaji jak monopolnim tak bezpecnostnim kontrolam.

Pokud by podobna vec povedla a prislo se na ni, tak by antimonopolni urady rozcupovaly Intel i firmu X na kusy, doslova.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Hezky sis to vymyslel. Ještě nám prozraď, kde nějaká neznámá firma X vezme desítky nebo stovky miliard, aby mohla AMD koupit.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Fígl je v tom že ani Intel nechce přijít o AMD. Protože kdyby AMD padlo na buben, rázem nemá konkurenci a tamní regulátor ho donutí rozdělit se na výrobní a vývojovou část a výrobní bude muset nabídnout kapacity i jiným. Proto dokud je AMD na světě, všichni jsou v pohodě.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Intel as za stak bohata firma neni, celkova trzni cena Intelu je sice nejakych $150-155 miliard, ale dulezite v takoveto situaci je spise to, zda a kolik ma volnych finacnich prostredku

kuprikladu takovej Apple, ma tu hodnotu cca $750 miliard z cehos udajne necelich $200 jsou volne financni prostredky

a pro zajimavost Samsung el. cca $225 miliard, Qualcom cca $113 miliard, Nvidia cca $12 miliard a AMD cca $2 miliardy (ve chvili kdy nekdo projevi zajem o koupi takove spolecnosti, pocitej ze cena muze stoupnout o 40-60%)

tebou zminovane tajne obchody prez jinou firmu by neprosli prez prvni urad kterej by to prosetroval a schvaloval, to neni prodej auta :)

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

- bavime sa o situaci ze nietko kupuje amd koli odstaveniu x86
- 150 vs 2, tam naozaj neni ocom rozmyslat.

Kazdy urad je podplatitelny, a intelu nepojde o zriadenie monopolu ale o zachranu x86 ako takeho, ze amd odkupi neznamena ze ho zrusi, dohody sa mozu vyrobit vseliake.
Tam kde sa naklada s mliardami sa da kupit kazdy, netvarme sa ze zijeme vo svete ke si je kazdy rovny.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Jenže nejsme v SK nebo ČR nebo jiném bananistánu. Po takovém to prodeji nebo fůzi by šlo tolik ouřadů a regulačních orgánů, že je to reálně nepokrytelné. Nepamatujete jaké měl problémy MS kvůli blbému IE distribuovaném v instalaci woken?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Intel má volných finančních prostředků na koupi AMD více než dost, vždyť uvažuje o koupi Altery za 10mld USD.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

myslel jsem odkup te firmy ktera by treba chtela AMD koupit (nektera z tech z oblasti ARM) tedy treba Samsung nebo Qualcom, na to Intel proste nema, ano na nakup AMD by mel, jenze tim by sel Intel sam proti sobe

nejlogictejsi zajemci o AMD by byli Apple a Samsung a ciste teoreticky o AMD by se klidne mohli poprat i Sony a Microsoft, moznosti je asi celkem velke mnozstvi, a firem co by z AMD mohli proti konkurenci tezit bude spousta

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No podle mě spíš současný stav Intelu vyhovuje, takže by spíš přes nějakou nastrčenou společnost koupil pár tun procesorů od AMD aby za 1. AMD nezanikla a za 2. aby vzrostla její hodnota a nikdo ji náhodou nekoupil ;-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Imho nejlogičtější zájmce je ATIC, který už je majetkově propojený s AMD a tu společnost vlastní Abu Dhabi, takže prachy na to má

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No a teraz si treba uvedomit ten paradox ze Markus Persson alebo Notch, tvorca Minecraftu, dostal za neho 2mld USD od MS. Inak povedane, hodnota Minecraftu je zhruba rovnaka ako AMD. Slusny paradox (samozrejme nejdeme do detailov ako ze hodnota patentov a technologii je predsa len ina).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

hodnota patentu je vzdy nekolikanasobna. viz treba Motorola. tam se o ten balik patentu pralo dost firem. myslim ze nejvic za ten balik patentu AMD by byl ochotnej zaplatit sam Intel, protoze by to bylo pro neho v podstate otazka dalsiho vyvoje. Takze desitky miliard dolaru by to bylo urcite

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

...protože ne vše, co se často dělo a děje v Česku, je možné v o něco civilizovanější části světa....

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Proč by Intel za AMD utrácel a pak řešil antimonopolní spory? Stačilo by tam poslat na rok Elopa. :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Chapem ze je tu AMD pupularne ale to je fakt tazka fikcia ze by niekto odkupil AMD z dovodu toho aby zablokoval Intel.Je dost nainve ze by sa urady a vlastne vsetci , okrem tej firmy co by kupila AMD, len sedli a divali zo zalozenymi rukami ako sa prestanu predavat CPU na asi najrozsirenejsej platfrome na desktope. V tom momente by isly vsetky patenty bokom a vlada v USA by hned riesila vynimku. V podstate asi skoro kazda vlada.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

tohle nema co delat s oblibu/neoblibou amd - jiste, ze by se to resilo - pokud by "novy majitel" obstruoval dohodu a nechtel se dohodnout, tak by zcela jiste soudne (ale mozna opravdu i exekutivne - pro US je intel dulezitou firmou) rozhodl - nechapu proc se tady zase vymysleji buhvijake cerne scenare - s timhle prece obchodni pravo i praxe pocita ( pokud treba za svuj patent budete prilis velkou sumu nebo ho obstavit sikanoznima podminkama, tak taky budete mit smulu a podminky/cena vam bude narizena)

ja nevim, jestli je to pokracujici snaha udelat z diitu IT obdobu Blesku (tim nemyslim info o vyjadreni financniho reditele, ale cerny ceskotakykapitalisticky scenar) - podle clanku v posledni dobe to tak vypada cim dal vic, nebo proste a jen neznalost - je treba si uvedomit, ze na zapad od nas zakony plati a obvykle je jejich dodrzovani vymahano - tam se nehraje na "doslovnost" zakonu, ale ducha a ochcankovstvi tam neni povazovano za nejakou obdivuhodnou vlastnost jako tady...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"je treba si uvedomit, ze na zapad od nas zakony plati a obvykle je jejich dodrzovani vymahano - tam se nehraje na "doslovnost" zakonu, ale ducha a ochcankovstvi tam neni povazovano za nejakou obdivuhodnou vlastnost jako tady..."

Proboha proberte se!
Hraje se na to, co se zrovna hodi! Pro US typicky v mezinarodnim pravu, kde americke korporace bezne zaluji staty u americkych soudu (a ty casto nemohou ani pri prohre vyhovet kvuli zase svym zakonum, viz. Argentina a dalsi). O duchu bych v techto a mnohych dalsich pripadech nemluvil, a nebo v uplne jinem smyslu, nez ten ktery jste myslel.

Pokud se bavime o intelu a US, tak tam prece intel nebyl nejak zvlast popotahovan kvuli svym nekalym obchodnim praktikam, rozhodne ne jako ve zbytku sveta. I pres maximalni pokuty slo pritom porad o drobne, v porovnani s tim, kolik na tom vydelal.
Ja bych tedy justici a spravedlnost bral s rezervou nezavisle na state! Koneckoncu je slepa a vsichni to jasne uznavaji.

O naproste absurdnosti a vyvojove kontradikci patentoveho prava se radsi ani rozepisovat nebudu.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

tak samozrejeme , US mezinarodni pravo nerespektuji (z podobne oblasti viz samsung a apple a "obamuv podpis") - to neni zadna novinka a vubec se to netyka pripadu AMD - samozrejeme, ze je tam lobby - ale tim spis tam nehrozi, ze by to mohlo dopadnout tak, jak se pise v clanku - bud by se to resilo, jak by melo - soudne (a pak to nehrozi); nebo, vzhledem k dulezitosti intelu pro us, by se to resilo narizenim - tak jako tak nehrozi, ze by se nekomu mohlo podarit zablokovat intel...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna pro vládu USA platí pouze ty zákony, které se jim zrovna hodí, viz. třeba aféry s plošným odposloucháváním, je to sice nezákonné, všichni o tom ví, ale protože není jak před soudem prokázat, že k odposlouchávání skutečně dochází, nemají občané USA možnost svou vládu za toto nezákonné počínání pohnat k odpovědnosti. Telekomunikační společnosti v USA taky není možné zažalovat, že v rozporu s platnými zákony poskytují vládě, resp. policii informace nezákonně, bez rozhodnutí soudu, protože retroaktivně (se zpětnou platností !!!) dostaly imunitu.

http://arstechnica.com/security/2008/02/democrats-fail-to-block-telecom-...

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Něco novějšího než z r.2008 Kongres zakázal masivní špionáž NSA :
http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/nadeje-pro-snowdena-kongres-zak...

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Kongres nic nezakázal, protože senát ten zákon zablokoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I tak stále platí :
"federální odvolací soud označil masový sběr dat o telefonní komunikaci občanů ze strany NSA za nelegální"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se dokonce jednalo o prodloužení zákona o sběru dat. Předchozímu zákonu vypršela platnost a na novém znění se neshodli. Takže senát nic zakazovat nemusel.
http://zahranicni.ihned.cz/amerika-usa/c1-64096360-nsa-ma-vypadek-kvuli-...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A ještě tečka o reformě špehování NSA na závěr
http://www.blisty.cz/art/77634.html

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co tady pořád blábolíte o USA? Nebo si snad někdo myslí, že v Rusku, Číně (a s největší pravděpodobností i v Německu, Francii atd.) je to jiné?? Soráč, ale je to všude stejné, jen je módní plivat na USA (komupak to asi tak vyhovuje), takže se zařadíme do stáda.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

V pripade ruska, ciny, severni koree a podobnych to nikoho se zdravym rozumem neprekvapuje. V pripade USA to je pro nektere stale cerstva novinka.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz tu bylo receno, predstaveny scenar je naprosto nerealny ba vylozene pohadkovy. Jiste je mozne, ze Samsung koupi AMD, ale v tom pripade bude ve vyvoji, vyrobe a prodeji x86 procesoru pokracovat, rozhodne to neodepise kvuli nejakemu trucu Intelu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 budú stále aj vo verzii x86, ktoré do kancelárií s 4GB RAM bohato stačia. Intel by AMD64 inštrukčnú sadu vyhodil rýchlo a stále by predával dosť x86 procesorov, ktoré by mu generovali dosť bubákov. Tak ma napadla konšpirácia, že ponechanie Windows 10 x86 bol možno Intelov lobing :-)

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Na úvod k reálnosti koupit AMD nějakým utajeným kupcem.
Jistě že by to šlo a nebyl by to takový problém. Popravě mě docela pobavily hlášky typu akciové trhy jsou transparentní, USA není český banánistán, odhalil by to první kontrolní úřad atd.
K transparentnost akciových trhů snad jen jediné, předseda burzy NASDAQ Bernard Leon Madoff se svými hedgeovými fondy celá desetiletí dosti primitivně provozoval největší podvod v dějinách USA, způsobená škoda přesáhla 50 miliard $ a to vše v srdci oněch transparentních trhů.
Nebo Lehman Brothers, 26000 zaměstnanců, banka v které 2 miliardy stačili tak na odměny nejvyššího managementu. Tito hoši než zkrachovali a přes všechny kontrolní orgány, transparentnost CIA, NSA, FBI , způsobily největší bankrot v americké historii prováděli operace v kterých tekli biliony $.
Mezi pětici největších držitelů amerického dluhu patří Belgie (nebo Holandsko ted si nejsme jist ty země se mi pletou). Mohla by si tak malá země něco takového dovolit, jasně že nemohla, kdosi (nejspíše ruskové a saudové) přes tuto zemi nakoupili obrovité části amerického dluhu a získali tak klacek, kterým mohou USA trochu zatřást, kdyby bylo třeba. Nejspíše Rusové to i loni použili a 150 miliar, které předložili FEDu k proplacení s FED i USA docela zatřáslo.
Závěr, USA i se všemi ográny a úřady něco zjistí jen pokud to někdo zevnitř napráská a nebo se o tom kecá po telefonu, jinak mají spíše starosti jak zkrýt své vlastní podvody.
I Intel by si mohl AMD tajně koupit, ale nemá k tomu moc důvodů. Spekulace uvedená v článku jsou holé nesmysly a byly by možné snad jedině pokud by právníci Intelu pocházeli z plzeňských práv a firmu vedli absolventi UJAKU. Smlouvy zcela jsitě obsahují blokační ustanovení, které Intelu ale ii AMD umožnují používat patenty druhého i když bude smlouvu dodržovat jen druhá strana a novy vlastník AMD ne. Prostě, Intel by nové AMD oznámil, že i bez smlouvy muže používat jejich patenty a naopak Intel patenty AMD. Intel by neohrozil svůj hlavní business nějakou smlouvou , která by mu mohla zablokovat cokoliv.
Pokud by tomu tak bylo měla by AMD řádově větší hodnotu jen díky této možnosti. $ není co býval, Microsoft zaplatil za nic jménem Skype 8,5miliardy, 2miliardy je cca cena 4 letadel A380 nebo 4 denní přebytek ruského státního rozpočtu. Nebo jinak, USA navýší svůj dluh o 2 miliardy $ každé 2,5 dne.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Trosku "sverazny" pravopis, ale s tim koncem souhlasim ... Intel je jedna z nejvetsich technologickych spolecnosti a da se predpokladat, ze nezamestnava vyhradne laureaty plzenskych prav:o) Co se tyce tech penez, tak to nevim .... vsechny tyhle firmy jsou akciovky, ktere musi zverejnovat sve zisky a vydaje akcionarum, takze odliti par desitek miliard (AMD by jiste nebylo za hubicku), by se nekde projevilo .... takze leda zbyva nejaky ten rusky car:o) A ano samozrejme, priklady jako lehman jsou do oci bijici, ale tak nedeje se to asi bezne a asi ne u techto zjevne profitujicich spolecnosti .... ne nejake pochybne hypotecni banky:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to melo uplne jiny scenar .... kdyby rekneme nejaky srandarm koupil AMD, tak by v prve rade zacal vyrabet jak chory x86, protoze s prichodem W10 je to bezpecne ta jedina architektura ktera prezije pristi dekadu a to jak na desktopech, tak mobilnich zarizenich ...... ale hlavne kdyby doslo k nejakemu smesnemu sporu, ze by treba ta nova firma chtela po intelu 1000USD za kazdy procesor za licence, tak by se intel okamzite vzeprel a soud by castku umravnil nekde na 50ti centech az jednom dolaru, coz jsou tak realne ceny za licence. Navic by to neznamenalo ani zadny propad prodeju .... intel je americka firma, takze kdyby to koupili nejaci smesni korejci nebo jeste lip cinani (to by byla sranda, kdyby ti si stezovali na patenty:o), tak to nikoho nezajima, ani denni vypadek by nebyl v USA a evrope, cili na nejvetsich trzich. Jinak zajimalo by me, na co ty patenty jsou .... jiste to neni na nejake obecne nesmysly, jakoze MOV ma cislo instrukce 20 a dela to a to, takovy procesor si samozrejme muze vyrobit kazdy i bez patentu ...... spis to bude primo na fuzickou implementaci tech algoritmu atd .... otazka je, do jake miry by byl treba intel zavisly na implementaci x64 .... nejspis (urcite) ma svoji, ale neni tak optimalizovana, tak pouzili tu od AMD, proc ne, kdyz to meli zadarmo ..... pri prodeji AMD by pouzili svoji, ktera by byla treba o pul procenta pomalejsi ... no, furt by byli 2x rychlejsi nez AMD a o tri titaniky pred vsema ARMama .....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to s prezitim jedine architektury pristi dekadu je rekl bych vtip roku :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Asi ako 9 z 10 prispevkov od BJT

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

x86? Jake konkretne? Kdo je bude kupovat tak aby to AMD uzivilo?

Vzdyt AMD procesory az na par vyjimek nikdo nekupuje - herni pocitace, stovly tisic kancelarskych pc - vsecko na intelech.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To by Intel musel mit v pravnim oddeleni same vyse zminene absolventy z plzne kdyby tu smlouvu uzavrel zbytecne. Nejspis by se to dalo dohledat, ale netreba se namahat: odbornici z Intelu si ty patenty prostudovali a vyslo jim, ze to bez nich nejde.

A ne, urcite to neni jen o optimalizaci, tu ma Intel samozrejme vlastni. Je to o vecech ktere kdyby Intel vyhodil tak 64bitove windows proste nenabootuji. Nejblizsi alternativa co Intel ma je IA64 a ta byla tak "kvalitni" ze po ni nestekne pes.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Intel je na vrcholu, před zlomem, kdy dochází k poklesu prodejů. Ideální okamžik k prodeji firmy. Já bych tuto myšlenku zcela nezavrhoval. Nikdy v budoucnu již Intel neutrží takovou částku, jako právě teď. ☺

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Poziciate mi Vasu krystalovu gulu aspon na vikend? Rad by som si kupil 390X len stale neviem, kolko si mam pripravit penazi. :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.