Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vydala tiskovku, ve které netrefila počet FreeSync monitorů

Tak ono celosvětově to možné je. Například můj Microboard tu těžko koupíte a obsahuje elektroniku a panel který se dává do Samsungu C34F791. To samé se prodává ještě pod dalšími značkami. Nejblíže je tomu Philips 349X7FJEW který se oběvil teprve nedávno, paradoxně chvíly po tom co jsem koupil Microboard.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, celé dění kolem FreeSync vypadá jako jedna velká samotáž. Výrobci neudávají rozsah FreeSync (to nejzajímavější), clověk se musí podívat do ovladače monitoru pokud je dostupný a prodejci samotní tomu také nepomáhají a například u výše jmenovaného Philipse tvrdí že 60Hz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že to výrobci neudávají rozsahy je problém výrobce, nikoliv AMD. Ta se naopak snaží situaci zlepšit svou freesync certifikací - k tomu aby ji monitor získal musí zaslat kus na testování do AMD. AMD ho pak změří a umístí na své stránky, zde najdete informace o rozsazích i (ne)přítomnosti LFC -> tedy žádný problém

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ti nijak nerozporuju. Celkově to ale marketingově FreeSyncu nepřidává. Chtěl jsem jen poukázat na to, že pokud se už někdo rozhodne takový monitor koupit, narazí na zeď dezinformací. Což je špatně. Proč se to samé neděje u monitorů G-Sync...no to už nechám na fantazii...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude tim, ze monitoru s gsync je jen par, ve srovnani tech s freesync. Zpocatku ty rozsahy psane byly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne u monitorov s GSync máš pevne dané čo kupuješ. A teda vlastnosti GSync. U Freesync sa minimálne podporovaná frekvencia mení a preto by uvádzané rozsahy byť mali. Inak je iba samotná informácia o podpore FS zavádzajúca.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nie je zavadzajuca, akurat nekompletna. To je docela rozdiel. A vysvetlenie vid vyssie certifikacia od AMD so zoznamom na webe... Stale to nevidim ako nejaky problem, kedze sa jedna o funkciu zadarmo. Keby Gsync za +200 dolarov neudaval co prinasa, asi by to bolo docela komicke, nemyslis? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. Nekompletná je lepšie slovo. Uvádzanie informácií u GSync nie je o peniazoch, ale o tom, že sú jednotné. O tom je diskusia vyššie. Na akých frekvenciách je daný sync podporovaný je dôležitá informácia. Na tom sa hádam zhodneme. Preto ak sa u Freesync tento údaj líši monitor od monitora, mali by ju výrobcovia uvádzať. Vážne sa musíme o tomto dohadovať? Takže ešte raz. Toto nie je výtka samotnej technológie a ani jej zhadzovanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takhle funguji snad vsichni vyrobci nejen monitoru umime nejaky standard ale nereknou ze jen v polovicni rychlosti nebo zapominaji uvadet podporu HDMI 1.4 a napisou jen HDMI protoze vedi ze je to v dnesni dobe nedostatek (clovek si pak precte detailni specifikace kde vidi max 4k@30Hz a hned vi ktera bije) :)
podobne je s uvadenim kvalit panelu klidne si napisou ze je to treba 8bit a v realu je to 6bit+FRC atd. (tahle reklamstina by mela byt zakazana/sankciovana ...) >> jeste ze AMD proti tomu castecne bojuje a ty monitory certifikuje + ma list modelu s parametry na svem webu kde se da krasne docist rozsah frekvenci i podpora LFC :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja viem, že tak fungujú. Toto nebola výtka k Freesync ako takému a ani k AMD. Len ma štve tento prístup výrobcov monitorov a aj TV, že človek musí dôležité údaje dolovať. Každopádne je plus pre AMD, že na svojich stránkach potrebné informácie uvádzajú a robia tak prácu za iných.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adaptive sync monitorů tolik jistě bude - vzpomeňme některé korejské 4K televize o 40" a větších úhlopříčkách, které umí rozsahy alespoň 42-60. Tisková zpráva ale hovořila o "freesync" a těch tolik není. Nicméně za aktuální situace lze jednoznačně prohlásti, že Gsync prohrál. Bohužel trapná Nvidia odmítá Freesync podporovat

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono by stačilo, kdyby začala...třeba s řadou 11xx, podporovat AdaptiveSync. Jenže tím by řezala do větve na které mají marže jako "velký".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nicméně za aktuální situace lze jednoznačně prohlásti, že Gsync prohrál"

Nemyslím si, že to je to iba o kusoch. Otázny je aký cieľ s GSync NV má. Môžu to brať ako prémiovú feature a niečo navyše pre herné využitie. Možno predaje takých monitorov zodpovedajú očakávaniam. Ja neviem. Ale pochybujem, že by riešili ďalšiu GSync verziu, keby to brali tak, že prehrali. :-) Aktuálnu výhodu GSync som opísal nižšie. Keď o ňu NV príde príchodom Freesync 2, tak sa uvidí. Pokiaľ nebude mať GSync pridanú hodnotu oproti FS, tak podľa mňa skončí.

EDIT: Alebo NV momentálne GSync iba dotuje a dúfa, že splní nejaký dlhodobý cieľ. To tu asi nevyriešime.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Otázny je aký cieľ s GSync NV má."
Svinsky si namastit kapsu.

"Môžu to brať ako prémiovú feature a niečo navyše pre herné využitie."
Jasne, asi nieco ako premiovy napis na krabicke GPP. :D

"Pokiaľ nebude mať GSync pridanú hodnotu oproti FS, tak podľa mňa skončí."
Neskonci, pretoze jedinou pridanou hodnotou je marketing a extra peniazky do kapsy Nvidie. A jak je zname, hlupych, bohatych ale aj hlupych bohatych ludi, je stale dostatok.

"NV momentálne GSync iba dotuje a dúfa, že splní nejaký dlhodobý cieľ."
Tak tomu snad ani sam neveris.. Chudacik Nvidia, tak prodelecna technologia s tak levnou licenciou pre vyrobcov(zakaznikov).. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sám vidíš kolko typov monitorov s GSync sa predáva. Oproti AdaptiveSync je ich o dosť menej. Netušíme koľko kusov ide na odbyt a čo z toho NV má. Tvrdenia, že sa "svinsky nabaluje" (ktoré sa dá mimochodom použiť na akúkoľvek podobnú firmu) sú rovnaké ako moje o tom, že by túto vetvu mohla NV dotovať. Teda sú to iba naše domnienky. A tak to treba aj brať. NV môže kľudne mať dlhodobý plán ako na seba naviazať vyšší počet ludí a tým si zabezpečiť príjem. Okrem toho v poslednom období zarábajú dosť na tom, aby mohli niečo tlačiť aj bez aktuálneho "svinského" zárobku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nam chces tvrdit, ze ten modulek s par suciastkami, este k tomu neschopny zvladat rychle prenosy (najnovsie porty), HDR, opravdu stoji 5 tisic korun? Ze naklady nie su zlomok a vacsina ide za licenciu, cize = penizky do kapsy Nvidie? A ze tato politika, neni nicim inym, ako nahnat do kasicky extra prachy? Ved to potvrdzuje uz len fakt, ze zamerne zazdili podporu u konkurencie a zamerne nechcu podporovat FS. Je to okate ako facka, akurat ty to nevidis. Alebo skor, nechces vidiet..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja predsa netvdím, že NV nemá na jednom kuse peknú maržu. Otázne je koľko ich predajú a či im to stojí za tú námahu (teda nemusia na tom prerábať, ale ani nezarobiť toľko , aby to stálo za to). A o tomto netušíme nič. To je to čo hovorím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jde vidět jak je ten FreeSync. Jinak by se selským rozumem musely prodávat AMD grafiky po tunách a NVIDIA by musel trčet na krámech. Dle tržeb to ale vypadá trošku jinak.

Pro ty co pak chtějí max. výkon je FreeSync irelevantní zcela protože jim AMD s freesync nenabídne kvalitní, silný HW. A to zřejmě půjde ještě dál, pokud vyjde nová generace a AMD nebude mít nic nového, potom totiž vzhledem k výkonu vyjde levněji NVIDIA+Gsync

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu mas v tom, ze je FreeSync u vetsiny prodanych monitoru naprosto k nicemu. FreeSync v podstate nic nestoji a tak proste uzivatel koupi monitor a jestli ma nebo nema FreeSync je mu jedno.

Ale AMD za to nemuze, ze FreeSync podporuje jen ona. Je to open-source, takze by to konkurence mohla podporovat taky ale nepodporuje. Druha strana mince a to taky souhlasim, ze AMD nedokaze k FreeSync dodat herni grafickou kartu.

Na druhou stranu, ze by ze situace nejak tezila NVidia se svoji GSync technologii se take rici neda. GSync monitor si totiz koupi jen opravdovy 100% nadsenec. Zbytek lidi setrvava u klasiky NVidia + obycejny VSync.

Napriklad mohu jmenovat sebe, zrovna totiz kupuju monitor a pres to, ze u me existuji grafiky jen od NVidie (myslim v mych PC), tak monitor s GSync rozhodne nebude. Protoze monitor s GSYnc, ktery se mi libi stoji nejakych 24.000 Kc a ja si radeji koupim obycejny libivy monitor za 10.000Kc. Pomer vykon/cena tak jednoznacne mluvi ve prospech NVidia+obycejny monitor.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chapu, ze potrebujes nekde napsat, ze NV je zase lepsiiiiii :)) .. ono je to ale presne naopak Jiriku ;) Technologie typu FreeSync ti ma prave nabizet tu moznost, aby jsi pouzil slabsi HW, napr. grafickou kartu a i pres nizsi fps nemel 'problem' se subjektivnim vnimanim plynulosti na monitoru...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je síce pravda, ale u AdaptiveSync sú problém frekvencie - hlavne spodná hranica, ktorá je často 48Hz a vyššie. Dokonca to okno často nedosahuje ani maximálnych frekvencií monitora a pohybuje sa trebárs u 120Hz od 48 po 90. U GSync je vždy podpora od 30Hz po maximálnu hornú hranicu. To je rozdiel medzi teoretickým FreeSync, ktorý hlása podporu ako GSync, a jeho praktickou implementáciou vo forme AdaptiveSync. Samozrejme v prospech AdaptiveSync zasa hrá cena. Ja som ale za to, aby NV podporovala jedno aj druhé, pričom GSync by mal jasne danú pridanú hodnotu oproti free štandardu a tým by sa predával.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To, co říkáš je silně zavádějící a nefér. Mám freesync monitor, který má jak LFC, tak podporu rozsahu od 30, tak podporu syncu v celém svém rozsahu 30-75. Acer BX340, můžeš si to ověřit na stránkách AMD. Čili můj freesync monitor skutečně funguje úplně stejně jako Gsync monitor.

Samozřejmě to nebyl levný monitor za 5 tisíc. To je ale dáno povahou otevřeného standartu který umožňuje vyrobit jak levné, tak drahé monitory. Není tedy nic co má Gsync monitor, co by Freesync monitor nemohl mít!!! Velké rozsahy, LFC atd. samozřejmě vyžadují kvalitnější a dražší elektroniku, takže v monitoru za 5 tisíc tohle nemáte. Nemáte to ale ani v Gsync levném monitoru jednoduše proto, že levný Gsync monitor není. Chápeš? Díky AMD máš na výběr. Choice is good. Pokud chceš, tak si klidně za LFC freesync monitor s rozsahem od 30 připlatíš, pořád to bude ale levnější než srovnatelný Gsync monitor

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Toto ja chápem. Preto píšem, že vo väčšine prípadov to tak nie je. Samozrejme sú monitory s ekvivalentnou podporou GSync, tak ako píšeš, ale sú tiež drahé (čo tiež píšeš). Každopádne možnosť voľby je určite plus. Ale aj tak si nemyslím, že to čo som napísal je nefér. Treba mať na pamäti, že keď sa porovnáva GSync vs Freesync, tak ludia zvyknú strašne zovšeobecňovať a to tak, že GSync je len na zdieranie a najlepšie je Freesync, ktoré ponúka to isté ako GSync, ale zadarmo. Čo tiež nie je pravda. Zabúda sa na to, že lacné Freesync monitory majú svoje obmedzenia, ktoré sa nijak nespomínajú.

"Nemáte to ale ani v Gsync levném monitoru jednoduše proto, že levný Gsync monitor není."

Keďže lacné GSync monitory nie sú a teda všetky majú uvádzanú podporu, tak je táto poznámka irelevantná. Nedá sa písať, že to v lacných GSync nie je, keďže nie je na trhu monitor s touto technológiou, ktorý podporu v danom rozsahu nemal. Beriem ale to čo si napísal a je určite plus u AMD, že máš na výber aj keď s touto možnosťou výberu prichádzajú obmedzenia, ktoré je treba spomenúť tiež.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Marku, mi neslo ani tak o porovnavani kvalit FreeSync vs Gsync a vubec ne o to, co je lepsi/horsi technologie. Konec koncu, na to ti tu odpovedel uz Machina :)
Mne slo spis o to, ze Jirka jako temer v kazdem svojem prispevku nutne potrebuje vyzdvihnout svoje zeleno-modre (v tomto pripade zelene) barvy i presto, ze svuj prispevek zalozi na chybne informaci. Jinymy slovy si vymysli, potazmo pouziva lehce demagogicke prispevky ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Každý z nás je tu určitým spôsobom v niečom zaujatý. Takže kým sa to odvíja v slušnej diskusii, je to v pohode. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy z nas je v urcitem smyslu 'letadlo', ale kdyz z 50 prispevku mas 49 neustale v tom stejnem duchu a jeste k tomu mylne...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem pouze podotkl to že na FreeSync většina uživatelů naprosto peče. Kdyby to bylo tak dokonalé, tak si lidi kupují k těm všem FreeSync monitorům karty. Což se moc neděje.

Stejně tak, když člověk bude chtít maximální výkon, tak musí jít do karty konkurence a když už dává 20-30 tisíc za monitor, tak ten monitor typicky G-sync má a jestli ten monitor mohl stát o trošku méně už na celkové ceně moc nezmění navíc takový monitor bude pohánět trošku rozumnější mašina takže, když k tomu připočteme periferie, pořádnou židli, tak celý náklad může být kolem 100 tisíc a nemyslím si že někdo už bude řešit prkotinu jako G-sync.

Pro mě osobně je mi ukradené AMD s FreeSync stejně jako NVIDIA s G-Sync. Vystačím si s vertikální synchronizací a výkon si nastavím (buď vhodným HW nebo na straně SW) tak abych měl svých 60FPS, ani méně, ani více.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takže přes všechno to tvoje pravidelné chlubení se ukázalo, že jsi nakonec jen socka, co ani nemá na Gsync lcd. :o))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A keby len to.. dokonca skrbli i na grafike a ma tam jenom 1080 :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nj bohužel 27. 5. 2016 nic lepšího na trhu neexistovalo a než vyšlo něco lepšího tak se změnily mé požadavky a 1080Ti ani Titany je nenaplní, takže nemá smysl kupovat něco co mi stejně nepomůže. Pokud nová generace bude mít o 50% vyšší výkon než současná tak 1180Ti bude koupě v první minutě prodeje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry Jiříku ale jsi fakt pitomec. A u monitorů v rozmezí 20-30 rozhodně není pravidlem že Gsync mají.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

+1 ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak pro herní monitor bych v této cenové relaci volil Acer Predator, ty ho kupodivu mají, al epro mě je to všechno malé, i ta 40" TV je malá, ale je to kompromis který se ještě vešel bez problémů na stůl místo monitoru. Mít trošku víc prostoru, tak 55 považuji za minimum.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jiriku nejde ti to :))
Pri letnem pohledu na czc... cena mezi 20-30k.. pocet monitoru 41, z toho disponujici GSync 13.. v mych kupeckych poctech jsou to jen o 3 vice, nez tam ma FreeSync (10) a celkove je to 30%...coz k tve vete "ten monitor typicky G-sync má" ma teda hoodne daleko ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vím co ty technologie přináší, ale když je to tak hyper super technologie, tak to přece musí být znát na rozšířenosti AMD karet, jenže opak je pravdou. Spousta lidí takovou věc naprosto neřeší. Přijde mi to jako fanouškovsý argument proč si obhájit koupi AMD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A kde mas v tom clanku Jirko "fanouskovsky argument"? Podle mne, jsi to prave ty, ktery tady fanouskovsky opdovida na neco, o cem ten clanek jednak neni a jednak v nem nic fanouskovskeho neni. Je to sdeleni o poctu free-sync monitoru. Nikdo v nem neresi FreeSync vs GSync..to jsi tady zatahl az ty a rozproudil na to tema diskusi.
Fanouskovske prispevky jsou akorat ty tvoje... ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná by stálo za to si přečíst článek, Gsync se tam řeší.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano je tam jedna veta rikajici ze Gsync zacinaji na 10k s dovetkem, pokud najdete levnejsi, dejte autorovy vedet :)
A tohle ti stalo za to, aby jsi napsal prispevek, ktery zalozis na fabulaci neceho, co neni pravda?
A pak kdo je tu fanousek ze.. :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že nevidíš, že kdyby nVidia nechtěla odírat "nadšence" na krev, tak by také mohla začít podporovat freesync a tím značně rozšířila dostupnost a hlavně variabilitu monitorů pro ty co nejsou jen zelené oddaní pařani. Protože verze s Gsync jsou většinou předražené hráčské šílenosti, kdo potřebuje kvalitní monitor se toho nedotkne ani násadou smetáku (třeba jen jeden jediný s GSync u MZáka má 10bit barvy).

Takže kdo potřebuje lepší monitor (ne jen na hraní) koupí něco třeba už s freesync (nebo bez), ale s nvidia grafikou má tak jako tak jen pevný refresh rate. To se vyplatí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To o čom píšeš nemá s Gsync či Freesync nič spoločné. 10bit farebné spektrum s týmto nesúvisí. GSync, ako píšem vyššie, má pridanú hodnotu v podpore 30Hz po maximálnu hranicu monitora. Čo je na druhej strane zriedkavé. Takže len porovnanie na základe jednej vlastnosti sa robiť nedá. Ja si inak tiež myslím, že by NV mala podporovať aj Freesync, ale k tomu asi len tak nepríde. Nejde podľa mňa iba o obyčajné zdieranie, ako píšeš, ale skôr o naviazanosť na jej GPU. Keď už bude mať niekto GSync monitor, kúpi si s najväčšou pravdepodobnosťou aj v budúcnosti kartu od NV. Príplatok za lepšiu podporu synchronizácie je u nich len ďalšie plus. Pochybujem, že na tom zarábajú väčšie peniaze. Ludia ale majú predsa na výber a nikto ich do ničoho nenúti, takže je všetko v poriadku.
Napríklad ja som si kúpil 60Hz 4K monitor s GSync ku GTX 1080. Keby som si kúpil nejaký Freesync, k čomu by mi to bolo? A aj keby som mal GPU od AMD (v tomto prípade by to musela byť Vega), tak aj tak by som mal s veľkou pravdepodobnosťou podporu synchronizácie od nejakých 40Hz alebo nebodaj 48Hz vyššie. Pričom aj teraz s 1080tkou sa často pohybujem pod 40FPS. Takže aj v takom prípade by mi bol taký sync na nič. Všetko má svoje výhody a nevýhody. Nepozeral by som sa na to tak jednostranne, že ide iba o zdieranie. Keby aspoň alternatíva ponúkala rovnaké možnosti. A ak ich aj ponúka, tak opäť iba u drahších monitoroch (aj keď stále o niečo lacnejších ako GSync).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

4K@60Hz momentalne ve vsech pripadech bez problemu nedava ani 1080ti a co se tyka nizsich rozliseni tak tam neni problem s tim ze by AMD nemela dostatecne vykonne karty.
G-Sync momentalne ma limitace v tom ze nepodporuje HDR a ma omezeni co se refresh rate tyka kvuli limitaci na HDMI 1.4 a DP 1.2 coz ma zmenit az novejsi G-Sync modul ktery se ma objevit v novych monitorech vychazejicich vpristim kvartalu.
Take by to chtelo rozlisovat Freesync a Freesync 2 kdyz se porovnava s G-Sync protoze ano Freesync v puvodni verzi byl horsi ale s Freesync 2 uz je srovnatelny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podporu HDR nemá ani aktuálny Freesync, takže v tomto ohľade je to za jedno. Freesync 2 vyzerá na papiere naozaj zaujímavo. Počkal by som si ale až keď tu bude a tiež aj na GSync 2, aby sme ich mohli všetky navzájom porovnať.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Freesync 2 má podporu HDR a to že takovou, že na vyžádání může HDR řídit GPU, čímž nezanedbatelně klesne inputlag monitoru. Máš tam něco dalšího?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hovoril som aktuálny Freesync. Teda ten čo sa momentálne používa v monitoroch. Nie druhp verziu, ktorá je zatiaľ iba na papiery rovnako ako GSync 2. Myslím, že to bolo z môjho príspevku úplne jasné.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom že freesync 2 už není jen na papíře ale je aktuální to jsi zaspal dobu chlapče.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V tom prípade beriem späť čo som písal o Freesync 2 a papieri. Myslel som, že prvé monitory s jeho podporou prídu až v lete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální FreeSync je FreeSync 2. Specifikace/standard je s věkem neměnná, proto je to specifikace/standard. FreeSync 2 není na papíře. Podporuje ho VEGA i pár monitorů s HDR. Např.: https://www.alza.cz/32-samsung-c32hg70-d5088175.htm?o=1
https://www.samsung.com/us/computing/monitors/gaming/32--chg70-gaming-mo...

Něco dalšího?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to vis cely svet tlaci na FS/AS/VRR(uz to ofiko adoptovalo i HDMI) ale NV porad bude tlacit drazsi proprietarni reseni svazane s jejich grafikami :) kdyby to nechali otevrene a dodavali jen potrebne moduly udelali by lepe ....preci jen nejsou apple a funguji na otevrenych platformach ale maji podobnou skupinu fanatickyc obhajcu :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Všetko závisí od toho dokedy sa im to vyplatí. Keď budú všetci naokolo používať iné, tak sa budú musieť prispôsobiť.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na to se neda spolehnout (ale verim ze az to bude rozsireny standard i pres HDMI tak budou muset ..ale to bude buh vi kdy ) :) btw Apple se taky neprizpusobuje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale Apple sa hrá na svojej vlastnej proprietárnej platforme na rozdiel od NV, ktorá funguje v úplne inom prostredí. Nepodpora rozšírenej technológie ich môže postaviť do zjavnej nevýhody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://lcd-monitory.heureka.cz/lg-27uk850/# je HDR, napriklad. Vyrobca ten monitor prezentuje inymi vlastnostami ako Freesync, ten tam je spominany len ako bonus.

Freesync vyrobcovia mnohokrat davaju len ako policko na zaskrtnutie v specifikaciach. Nedavno som kupovala monitor k PC rodicom, 27'' full HD s nizkym PPI (stare oci, velke ikony a pismenka ... a nie, skalovanie v starych Foxpro databazovych programoch nefunguje). Ten monitor ma Freesync, nevyberala som podla toho, rodicia to asi v zivote nevyuziju, ale ked to vyrobcu vela nestoji tak preco to tam nedat a mat extra nalepku na krabici. Proste sa to stava komoditou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ide o Freesync či Freesync 2?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Freesync 2 jsou tři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Freesync je na pouziti HDR vicemene nezavisly, problem u nvidie je ze jejich G-Sync modul nahrazuje elektroniku ktera normlane ridi monitor takze pokud modul samotny HDR neumi (a jakoze zadna soucasne prodavana revize HDR neumi) tak mas proste smulu.

Tohle je jeden z hlavnich duvodu proc nemam rad G-Sync (i kdyz sem nucenej ho pouzit) protoze jeho moznosti sou velice limitovane a casto zprzni jinak dobre vlastnosti monitoru.

Kdyby Nvidia mela normalni pristup tak by nebyl problem pridat gsync k profi monitorum od DELL Eizo ci NEC jejichz funkce a kvalita jsou o nekolik trid jinde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ak GSync takto obmedzuje iné vlastnosti monitoru, je to naozaj mínus. Takto som to doteraz nevnímal, ale dobre vedieť. Dík za info. Každopádne ak ho NV chce využívať iba u hráčskych monitorov, tak im to je asi jedno. Tým ale otvárajú priestor pre konkurenciu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kdyz uz se tady zminuje ten freesync 2...
jak to vlastne je ? nepsalo se kdysi neco o tom, ze to bude proprietarni ? a ze to potrebuje HW podporu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano i Ne
Jde zde o to zda vyrobce monitoru bude podpovorat nektere nepovinne funkce z adaptive sync (resp DP) a dost casto je to zalezitost pouze zmeny FW.

Co je podle tebe definice proprietarni ?
Freesync je otevreny standart postaveny na existujicich funkcich v adaptive syncu ktery je zase soucasti DP standartu. Muze ho podporovat jakykoliv vyrobce grafickeho rozhrani pokud se k tomu rozhodne, narozdil od nvidie jejiz G-sync je uzavreny a Nvidia samotna ani neumozni jeho pouziti jinym vyrobcum.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tu HW podporu sem myslel na strane graficke karty
si prave nejak matne vzpominam, ze to bylo cosi s barvama
a pak tam snad mela byt i naka certicikace pro freesync 2 od amd ???
ale jestli je to porad jeste na papire tak je to celkem jedno :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Certifikace pro Freesync 2 je jen o tom ze monitor splnuje urcite pozadavky, prevazne co se rozsirene skaly barev (wide gamut), moznosti dat vedet GPU sve schopnosti a frekvencniho rozsahu tyka.

Neco podobneho je potreba pro splneni prislusne HDR specifikace.

Tak zrovna podporu na strane grafike karty co se HW tyka bych moc neresil, podle meho je tohle jen a pouze vec SW, cili driveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"4K@60Hz momentalne ve vsech pripadech bez problemu nedava ani 1080ti"

To jsem fakt sám kdo paří starší hry nebo i současné jako Dota 2 na plné detaily ve 4k, plynule na GTX 1070?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm tak si na tom zkus poslední farcry a pak mudruj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to říká, ale víceméně se jen papouškuje to co bylo jinde psáno. Hraju na Vega64 ve 3440x1440 (4,95Mpx) i FarCry5 na Ultra detaily a FPS mám kolem 70-90. A to na Vega64, tý rudý, nenažraný, pomalý jebce, co 1080Ti nešahá ani po kolena. Pravda, do 8,3Mpx do má ještě daleko, ale těch FreeSyncových 42+ by to dávat mohlo (na ULTRA).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to davat 42+ pretoze i s 1080Ti padam bezne pod 40. Inak ale suhlas..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím nastavit render resolution na 1,67. By mělo odpovídat UHD. (4,95*1,67=8,266Mpx).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nepíšu, že by nějak 10 bit verze souvisela s Gsync. Gsync se jen do takových monitorů neosazuje. Čili se tento parametr neprotíná (velmi kvalitní obraz vs hráčské potřeby). Jednoduše jsem zatrhal parametry monitoru přes které u mě nejde vlak a když k tomu zatrhnu Gsync - výsledek je, že takové kombinace se nedělají (tedy MZák měl jeden ne zcela vyhovující).

Dále pokud vás baví se vázat na jednoho výrobce a omezit si silně výběr, proč ne, je to každého věc, ale výhody v tom nespatřuji žádné.

Je hezké, že se dostanete s refreshem pod 30 Hz, ještě by mě zajímalo, jaký to má reálný efekt kromě toho, že to je zajímavé, zejména s výkonými grafikami.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Dále pokud vás baví se vázat na jednoho výrobce a omezit si silně výběr, proč ne, je to každého věc, ale výhody v tom nespatřuji žádné."

Výberom Freesync sa aktuálne zaväzuješ tiež. Akurát na AMD. Takže v tom nie je rozdiel. Môže sa opnovať, že Freesync je na rozdiel od GSyn otvorený štandard, ale to nič nemení na tom, že kým ho NV nebude podorovať, jeho výberom sa obmedzíš rovnako ako keď si kúpiš GSync. Akurát na druhú stranu.

"Je hezké, že se dostanete s refreshem pod 30 Hz, ještě by mě zajímalo, jaký to má reálný efekt kromě toho, že to je zajímavé, zejména s výkonými grafikami."

Mám 4K monitor s GTX 1080, čo sa považuje za výkonnú GPU. A často som rád, že som nad 30FPS a nieto ešte 40 či 48 a viac. Takže nejde iba o grafiku, ale aj cielové rozlíšenie. Samozrejme v 2K je to už iná vec. Takto ale môžem používať 4K v drvivej väčšine prípadov a naozaj nevidím pre mňa žiadnu pridanú hodnotu v tom, že by som kúpil Freesync monitor len preto, že je lacnejší (tým nehovorím, že pre niekoho iného tam pridaná hodnota byť nemôže). To by som obmedzil iba sám seba.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nj konzole a Intel ci NTB s AMD grafikou kde vykonu neni nazbyt (to jsou produkty ktere uz jsou na trhu) :) a to ze s tim v budoucnu muze prijit kdokoliv i NV bez toho aniz byl nejak omezen (treba i nejaka armova krabicka).....narozdil od drazsiho G-SYNC (i v momente co porovname stejnou tridu monitoru s FS vyjdou levneji) ....
hadam ze i vyrobcum TV casem dojde ze kvuli zachovani prodeju budou muset myslet i na lepsi provazanost s PC (DP/HDMI + FS2) a k tomu aspon 1 Gbps lan lepsi filmy uz musim poustet lokalne protoze ty 100 Mbps sitovky v televizich to uz nedavaji :)
takze ne nejsem omezen stejne jako s GSync >>> je to sakra rozdil

ty s JirkouK jste jen banda demagogu co si dlouhodobe ohybaji fakta dle svych potreb :D chapu ty tu potrebu nemas ale tvrdit takove veci je trochu mimo misu :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Čo výrobcom TV dôjde alebo nedôjde my ešte nevieme. To nie je argument. Vysvetli mi na čo by som si kupoval Freesync monitor ku NV grafike? Alebo naopak GSync k AMD grafike. Tá sync by mi bola na nič. O tom sa tu celý čas bavím. Z tohto pohľadu obmedzený si. Vôbec neriešim konzole a ani Intel, kde máš samozrejme pravdu, že sa im Freesync hodí. Prejdi si tú diskusiu ešte raz kým zasa budeš písať o demagógii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"aj keby som mal GPU od AMD (v tomto prípade by to musela byť Vega), tak aj tak by som mal s veľkou pravdepodobnosťou podporu synchronizácie od nejakých 40Hz alebo nebodaj 48Hz vyššie"

Mohl sis koupit například 32" 4K Acer BX320HK za 18-19tis s rozsahem od 35 např. Pochybuju, že byl tvůj Gsync monitor levnější, odhaduju tak 25+ tj 7 tisíc za modulek co dělá nic. Tvůj argument byl vyvrácen

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě je upřímně u zadele oboje, nepoužívám ani jedno a netoužím po tom.

Pokud chci monitor na hraní, koupím si monitor na hraní, budu li chtít monitor na práci, kde je barevné podání co nejvěrohodnější, koupím si monitor na práci. Konec konců pracovat na jednom monitoru si nedokážu představit, stejně jako hrát a nemít aspoň jeden další monotor k dispozici, tady je krásná kombinace herní + pracovní monitor dohromady. případně ještě další, pokud nestačí dva.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, naštěstí nehraju, ale už takhle mám na stole 3 monitory, nedovedu si představit, že bych kvůli hraní pořízoval nějaké další extrabuřty a kam bych to dal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

záleží na velikosti pracoviště. Já měl také problém s místem, proto mám 22" FHD monitor a jen 40" 4k TV. 55 nebo 65" by byla naprsoto jiný herní zážitek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož si pamatuju na tu křečovitou předváděčku na notebooku, jakožto rychlou reakci na Nvidií představený G-sync, tak to (nyní) hodnotím velice kladně. Myslím, že tohle v tom okamžiku nikdo nečekal a nakonec se z toho ukázal životaschopný koncept...

P.S. Kde jsou výkřiky ekonomů amatérů o tom, jak nebýt G-syncu není Freesync? :-O

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Křečovitá předváděčka"... :-)
Mně to přišlo spíše jako "Aha, zelení si vymysleli nějakou Kapitální-Békovinu (TM)(C)(R), no tak se podíváme do svých patentových zásuvek, jestli tam nemáme taky něco podobného a pojmenujeme to jako Free-Békovina"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Len tam bol markantný rozdieľ v tom, že NV tú svoju békovinu predviedla na monitore pre desktopy. A AMD rýchlo priklusalo s tým, že aj oni také majú a predviedli to na NTB. Kým svoju free-békovinu priviedli na desktopy, tak to tuším trvalo rok a pol. V tom čase sa teda snažilo AMD navodiť dojem, že predvádza to isté, ale vtedy to tak nebolo. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Marek to popsal naprosto přesně. Neměli nic, notebook bylo jediné na čem to mohlo narychlo(proto ta křeč) fungovat díky přímému připojení panelu.

To s tím patentem je taky docela vtipný:
AMD (spíše její fanoušci) se chlubí jak je free a bez poplatků a zachránce před neplynulým hraním, ale vlastně AMD držela(blokovala) patent a nic nepodnikala, takže Nvidia musela vymyslet jiné krkolomější řešení, pokud chtěla v tomto směru někam pokročit:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kde je jaký patent. Nebo kde byl? Je to otevřený bezlicenční formát, o žádném patentu se nepíše.

Psát o tom pozitivně je snadné a vůbec to nesovisí s AMD. Otevřenost a zadarmovost způsobí, že to do pár let bude všude (i v Intelech a ARM GPU). Jediné co to bude oddalovat jsou staré součástky řídicí elektroniky, které to ještě nepodporují, ale i ty v průběhu času vymizí, resp omezí se jen na nejlevnější typy sestavené “z výprodejů”.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Koduri zmínil, že AMD chtěla svoji technologii používat pouze úsporu energie. To ovšem Nvidia nemohla vědět a v okamžiku, když byl (v roce 2008) zveřejněn patent ATi na variabilní snímkovou frekvenci, si Nvidia mohla odvodit, že tento postup bude používat pro plynulejší zobrazování a jala se připravit vlastní alternativu i bez hardwarové podpory na straně GPU."

https://diit.cz/clanek/amd-freesync-uvedeni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, vida, tak jsem to našel a ten patent je stále platný...
https://patents.justia.com/patent/9911397

I tak mi není jasné co brání nvidii začít ke Gsync (když je tak cool) používat i freesync, když je open? Jen pro dobro jejich uživatelů, mohli by si dokonce vybrat monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V současnosti asi nic, zřejmě si myslí, že je pro ně marketingově výhodnější držet si vlastní řešení. Ony obecně firmy mají rády vlastní uzavřené řešení, které mají pod kontrolou a pomáhá jim to udržet zákazníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže to, že nvidia prodávala DIY (DoDo) G-Sync modul, který natěšený zákoš musel ručně dohackovat do "vybraného" monitoru (a tím přišel o funkce i vstupy monitoru) je super profi přístup nvidie, zatím co předváděčka technologie na LVDS panelu byla křeč AMD.

Děkuji za objektivní vysvětlení, vůbec mi to nebylo jasný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdiel je predsa v tom, že AMD prezentovala niečo čo vydávala ako alternatívu k riešeniu od NV, pričom to tak v tej dobe nebolo. Urobili to na rýchlo a jediným možným spôsobom - na NTB. NV ale prezentovala riešenie pre desktop. AMD proste potrebovala dať najavo, že nie sú pozadu aj keď v skutočnosti boli, pretože NV v tom čase mala, na rozdiel od patentu v šuflíku, hotové riešenie. Okrem tohona tej predvádzačke bolo úplne vidieť, že je zbúchaná na rýchlo. Len aby niečo bolo. A tak to aj vyzeralo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"hotové řešení NV v té době" = DYI kit. Pokud TOTO považuješ za "řešení," tak i pro tebe platí můj neskonalý obdiv jako pro Simika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už si presne nepamätám ako tá prezentácia vyzerala od NV. Nemali pripravený desktop monitor s modulom GSync, na ktorom predvádzali synchronizáciu frekvencie obrazkovky s frekvenciou obrázkou vyprodukovaných GPU? Či vtedy to bol ešte prototyp zmontovaný na kolene? Sa mi zdá, že do pár mesiacov vyšli prvé GSync monitory, takže mohlo ísť o prototyp. Ale ruku do ohňa za to nedám.
Stále sa ale bavíme o tom, že NV prezentovala riešenie pre desktop, čo AMD zaskočilo a vyprovokovalo k vlastnej prezentácii, ktorá ale nebola to, za čo sa tvárila. A zbúchaná bola narýchlo s tým, že musia niečo ukázať. Kŕčovité to naozaj bolo ako píše simík a nie je sa čomu čudovať. Nezávidím tým, čo to vtedy museli narýchlo vymyslieť a predviesť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oni nejenže předváděli prototyp (to mi naprosto nevadí), oni prodávali Gsync kity, tj. samotnou desku, kterou si uživatel měl "nějak" integrovat do stávajícího monitoru, což ve výsledku vedlo k "zrušení" všech ostatních vstupů vyjma toho G-požehnaného a zároveň k nedostupnosti menu monitoru.

A co se AMD týká, tehdejší demo bylo prohlášeno taky za prototyp s tím, že teoreticky jsou toho schopny některé monitory i jen změnou firmware (což následně i ukázali), protože principiálně je úplně jedno, zda je počítač notes nebo desktop, jde pouze o přímý přístup k řízení obnovovací frekvence. Zda je to dosaženo přes LVDS, nebo v rámci rozšíření standardního přenosového protokolu je téměř jedno.

Jestli bylo něco křečovitého, tak snaha NV prodávat polofunkční blikající polotovar, který zkriplí funkční monitor.. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si niekto ten kit aj kúpil? Pokiaľ to bol človek, ktorý vie čo robí (a je si vedomý spomínaných nevýhod), tak problém nevidím. By ma zaujímalo, či a ako boli odprezentované nevýhody kúpy a montáže kitu na vlastnú päsť. Predpokladám, že to aspoň fungovalo aj keď s popísanými nevýhodami. Ja by som teda do toho takto nešiel.
Čo sa týka AMD, tak oni predsa narýchlo zbúchali odpoveď k NV GSync, ktorá ani skutočná odpoveď nebola. FW monitoru je vôbec možné aktualizovať bez servisu? A to ani nehovorím, že v tej dobe nemalo AMD v tomto smere ani podporu v ovládačoch. To, čo predviedli na prezentácii bol vtedy čistý experiment. Keď sa na to pozerám spätne, NVIDIA ich proste zaskočila. A to, že to nie je principiálne jedno na čom sa prezentovali dokazuje aj fakt, že im celkom dlho trvalo kým sa Freesync objavil v desktopových monitoroch a začal sa používať. Sa to podľa mňa nedá porovnávať. Určite by som nenazýval pripravenú prezentáciu určitého riešenia ako kŕčovitú na rozdiel od narýchlo zbúchanej odpovede, aby sme ukázali že aj my niečo máme, aj keď to reálne ešte nie je ono.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na notebookoch to bolo predvadzane ako prve, pretoze tam bolo lahsie dat inu riadiacu elektroniku ovladanu priamo kartou, nez v monitore cez kabel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie kvôli tomu. Na monitoroch to nemali ako predvádzať. NVIDIA to mohla iba preto, lebo mali vyrobený modul, ktorý to umožňoval. V tom čase to bez toho modulu nešlo. A nešlo to až dovtedy, kým neprišli prvé monitory s podporou AdaptiveSync.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO AMD do notebooků žádnou řídící elektroniku nadávala, ale právě naopak. V ntb je panel přímo napojen/řízen z GPU, čehož monli využít ke změně frekvence.

https://diit.cz/clanek/nvidia-kritizuje-amd-freesync
"AMD podle jeho názoru demo prezentovala na notebooku z toho důvodu, že displej notebooku je se zbytkem systému propojen trochu užším způsobem, který umožňuje FreeSync realizovat. V desktopu je to podle Petersena složitější. I když displeje samy o sobě podporují variabilní VBLANK, zádrhel je na úrovni elektroniky - scaleru - který prý s variabilní snímkovou frekvencí pracovat neumí."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gsync:
https://www.czc.cz/acer-predator-xb321hkbmiphz-led-monitor-32/185516/pro...

Bez GSync:
https://www.czc.cz/aoc-q3277pqu-led-monitor-32/186431/produkt

FreeSync:
https://www.czc.cz/aoc-ag322qcx-led-monitor-31-5/219661/produkt

Ja beru ten nejlevnejsi, protoze myslim, ze NVidia FreeSync podporovat nebude a AMD zas jen tak NVidii nedozene v grafikach, tak mi staci ten bez niceho. Ale jinak myslim, ze v monitorech vyhrava jasne AMD, bohuzel jak uz psal JirkaK chybi jim ta vykonna grafika.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Problem freesyncu je hlavne ta minimalni frekvence, pac pod ni jsou hry... nehratelne. Respektive hejbe se to, ale bolej z toho oci.
Treba muj MG279Q podporuje 35-90Hz a jeste v dobe, kdy jsem mel R9 Fury, jsem to prestal pouzivat. Pod ~45fps jsem to stejne poznal, nad 90fps byl znat "vsync" (reseno v ovladacich oriznutim na 89(!) fps), pod 35fps se nedalo hrat.
Posledni rana byl screen flickering pri pustenem youtube, ktery se objevil s nejakou novou verzi ovladacu a to jsem to uz bez milosti vypnul. Tusim, ze to nedavno opravili, ale uz nemam na cem to vyzkouset.
Ve 144Hz modu ten monitor funguje podstatne lepe. Respektive jsem ve "freesync range" od freesync nepoznal rozdil, zmizely veskere neduhy nad a pod a bonus byla snimkova frekvence nad, kterou jsem jeste schopnej poznat. Jakoze rozdil 90 a 144 poznat jde i v prostredi windows...
U g-sync by me odrazovalo orezane osd.
Momentalne pouzivam u nvidie v ovladacich fast sync, ani vlastne nevim, co to dela, ale hraje se na tom skvele.
Btw. ten freesync range jsem musel googlit, protoze jsem si nemohl zasatana vzpomenout na tu spodni hranici a google na me vyblil i info, ze se da ten range pozmenit a mit treba range 57-144Hz, coz je hukot, ale uhlidejte amd grafiku, aby nesla pod 57fps... to lze jen u nejakych nenarocnych her a ty narocnejsi to chce orezat. Ono i ta 1080Ti v wqhd rozliseni jde mistama pod tuhle hranici, kdyz hrac blbe otoci kameru...
Nerikam, ze freesync je spatny, mozna za moje problemy mohla omezena pamet Fury a prikladal jsem to nepravem fs, treba by to s polaris bylo lepsi... ale me to proste nepresvedcilo.
FS2 v kombinaci s HDR vypada na papire dobre a chtel bych to jednou vyzkouset. Treba nejaky budouci playstation a nejaka budouci hdr tv to budou umet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

''Posledni rana byl screen flickering pri pustenem youtube''
Asi pouzivas prehliadac chrome musis ist do nadstavenia/system a vypnut ''Používať hardvérovú akceleráciu (keď je dostupná)''
Freesync je skvela vec hlavny prinos ma pre mna hlavne ked nemam vela fps cize ten range 35-90 je idealny. Samozrejme ked mam v hre 144fps tak si zapnem vsync tam je freesync zbytocny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Asi pouzivas prehliadac chrome musis ist do nadstavenia/system a vypnut ''Používať hardvérovú akceleráciu (keď je dostupná)'' " - díky, to jsem nevěděl. Zajímavé je, že to zpočátku nedělalo... takže ne ovladače, ale nějaká verze chromu to zprasila... no to už je teď jedno.

Vsync je z principu nesmysl, i když teda na 144Hz IPS panelu se 4ms latencí ne až zas tak moc, jako u 60Hz panelu s 1ms, ale stejně je to nesmysl. To snad radši tearing, než gumovou kameru. Nejlepší je ale omezit snímkovou frekvenci v ovladačích. Zbavim se tearingu a nemám zpožděný snímek.

"Freesync je skvela vec hlavny prinos ma pre mna hlavne ked nemam vela fps cize ten range 35-90 je idealny." - no a to je právě kámen úrazu. Jak zaručíš, že se budeš držet v mezích? Ta horní mez jde ošetřit v pohodě, ale ta dolní pouze ořezáním detailů, protože pod ní se hrát s freesync-em nedá. Respektive občasné propady pod hodně kazí dojem při hraní a nějaký delší sekvence jsou o oči. Problém bývají i cutsceny - je to horor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou nízkou obnovovačkou souhlasím. Mám možnost přepnout z 60Hz na 30Hz a s Vsync budu konstantně tu rychlost držet ve většině titulů i v nativním 4k, ale krom Witchera 3 jsem zatím nenarazil na hru kde mě z toho vyloženě nebolely oči a neboherní zážitek rapidně nespadl dolů než na 60Hz. U Witchera mi to kupodivu nevadí, není to nijak akční hra, byť jde vidět, že to není smooth jak při 60Hz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě třeba nevadí u pomalejších her ani 20-30fps, což je třeba na mém notebooku v KC:D realita, ale klasický vsync, bez nějakého triple bufferingu, nebo reduced bufferingu, je celkem sebemrskačství ergo u pomalejších panelů, kde může být snímek v bufferu třeba ~17ms (1/60). Proto pravě vznikly tyhlety adaptive syncy, ale pokud se monitor neumí synchronizovat s grafikou i při takhle malém frameratu, jaký je pak smysl?
Já vim, že vypnutí freesyncu je zaležitost několika kliknutí v osd monitoru, ale to při hraní donekonečna praktikovat nejde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Freesync už jde zapnout/vypnout za běhu hry přes OSD ovladačů. Jinak moc nechápu to s nízkým framerate. Osobně mám v ovladačích nastaveno "bez synchronizace", zapnutý freesync. Pak už jenom řešíš, jestli chceš/nechceš rendrovat přes max frekvenci monitoru (kvuli latenci myši). Když se FrameRate dostane pod min FreeSyncu, nastoupí tearing NEBO začne úřadovat LFC (tedy bez tearingu) pokud ho monitor umí. Pokud se dostanou FPS nad max monitoru, nastoupí tearing a funkčně je to stejné jako s VSYNC off.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted nevim, jak ty novejsi fs displaje, ale u toho meho snimkova frekvence pod minimem freesyncu se rovnala prisernemu stutteringu a co bylo nad uz nevim, orezaval jsem to v ovladacich. Je mozne, ze ted uz to funguje lepe, ale jak ted procitam doporuceni zapnout k tomu vsync... bleh. V nekterych hrach, nebo spise enginech, to nevadi, ale jinde je to zas hrozne. Ja jsem asi zmlsanej, me proste nevyhovuje ani jedno, potrebuju neco blbuvzdorneho. Nastesti vysoka obnovovaci frekvence displeje resi celkem tearing a do jiste miry i mirny stuttering.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.