Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD navýšila rozpočet na výzkum a vývoj na úroveň doby vydání GCN

Zajímavé a poučné shrnutí. Díky za takový článek.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak penize by byly, ted uz jen zafinisovat. Vypada to, ze by mohlo byt i to stesticko, kdyz NVidia momentalne trosku tape a RTX 2000 serie zustala za ocekavanim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tou nvidií opatrně. RTX karty jsou podle mě jen vycpávka, kterou nV uvedla prostě proto, že má peněz jako šlupek a čeká na použitelný 7nm proces. Nic je netlačí, kavkám a nvidiotům prodají předražené karty, které budou s příchodem 7nm na odpis, a spojitost s další řadou tu není vůbec žádná.
Když to řeknu jinak, tak nebýt zpackaného "marketingového" RT, je jediný problém RTX karet jejich cena, respektive poměr cena/výkon. A cena je nastavena tak, protože nvidia "může."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to otazka. Turing jednoznacne navazuje na Voltu a muj nazor, ze Ampera bude jen Turing otoceny na 7nm. Nicmene ono to muze stacit, protoze Volta urcity potencial ma a se 7nm tam muzou pridat vic RT a Tensor Cores tak, aby to bylo pouzitelny. Ovsem neni to zadna revoluce a pokud by se AMD neco vyslovene povedlo, tak muze zabodovat. Samozrejme na druhou stranu, muze AMD provest v kratke dobe dalsi zarez jako byl Zen?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD potřebuje aby se kompletně přešlo na DX12, tam je krásně vidět jak tam VEGA chytá druhý dech a značně předhání nVidii, pak už by stačilo VEGU odrbat od zbytečností, přidat herní výkon a hodit to na 7nm a máme tu parádní konkurenci.

Krom toho z DX12 těží i Polaris.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz ne, Turing umi DX12 velmi dobre a je to v testech videt, v DX11 kolikrat stezi +25%, v DX12 az +50%.

Navic prechod na DX12 to je furt beh na dlouhou trat, protoze mnoho mensich projektu to proste nepotrebuje, rozdily videt nejsou. Tady jde spis o AAA projekty a implementaci tech nejpokrocilejsich technik.
V tuhle chvili i kdyby se preslo na DX12 nejak vic, tak uz Vega i optimalizovana stacit proti Turingu respektive budouci Ampere nemuze. AMD musi mit a taky urcite maji dlouhodoby plan. Vubec bych se nedivil, kdyby Navi byl smerovany pro mainstream a az nasledujici Arcturus prinesl opet highendove grafiky se vsim vsudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VEGA ma ale opravdu slusny potencial vzhledem k vyrazne nizsim taktum by opravdu stacily drobne optimalitace a zvednout takty :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musím oponovat, výroba na 7nm bude dražší a tak tu budeme mít možné 2 scénáře. První bude jen převedení stávajícího na menší ale dražší plochu. Zvednou se frekvence a i výkon tak o 20% , ale i cena. Ten poměr cena a výkon se vylepší více méně jen o pár procent. druhý scénář bude, že přidají RT jednotky, aby zvedli výkon a RT bylo ve hrách více vidět. To bude znamenat o proti první variantě větší plochu čipu na drahém procesu, což bude znamenat markantně navýšený výkon (počítám tak 50%-60%, ale cena bude taková, že si budete muset brát na koupi hypotéku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marze NVidie jsou tak vysoke, ze v pripade nastupu relevantni konkurence neni problem z nich podstatne ubrat. Cena se zvysovat nemusi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U prvního scénáře by to mohlo být jak píšete, ale u druhého ani omylem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neverim tomu, ak by v 2019/2020 mala amd konkurencieschopne gpus k highendu nvidie, tak sa trh posunie len o par percent(percentualnych bodov) v prospech amd. uz sme to zazili.
ziadne zlacnovanie nehrozi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cisla R&D pro AMD jako celek jsou sice zajimava, ale dost nevypovidajici - portfolio AMD nejsou jen grafiky. CPU/APU/chipsety/desky/dGPU/semi-custom R&D to vsechno je agregovane v tom jednom grafu?

Jestli to tak je, tak muzeme rict, ze propad za Reada je dany zrusenim prakticky vseho zalozeneho na 15h/Bulldozer. Kombinovana CPU/APU PCIe3 platforma pro 10c Piledrivery? 10+c Steamroller, nova platforma pro 10+c Excavator? PCIe3 generace serverovych desek a chpisetu? GDDR5 APUs? atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Read uz pri jeho ohlaseni na post CEO byl povazovan za "chirurga" (nebo spis reznika), jehoz hlavni cil je snizeni nakladu. Tihle "financni' tipci stejne nic jineho neumi, co jsem zazil financniky/obchodniky tak jsou to i spatni manazeri jako takovy. Nicmene on toho nejspis orezal o hodne vic, protoze v te dobe se presunuli penize na vyvoj konzolovych chipu ala PS4 napriklad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas není nic horšího, než když firmě velí obchodník či finančník odtržený od reality a problematiky výroby. Což je i v České kotlině velice častý jev. Ti lidé když nastoupí, tak jdou nejdřív zisky nahoru a však v delším horizontu přivedou firmu cugrunt. Projevuje se to tak, že je firma investičně, ale často i údržbou stávajícího majetku podfinancovaná, nakupují se čím dál více nekvalitní materiály atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nakupují se čím dál více nekvalitní materiály atd."
U nás se tomu říkalo projekt Silver :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne musi AMD uvest neco co bude konkurovat nejen vykonem RTX 2080 ,ale i cena takoveho reseni bude polovicni, jinak nam zacne graficka divize stagnovat jak nam stagnovala ta procesorova umele minimalne 3 leta na prodrazenych ctyrjadrech, AMD musi proste nakopnout plyn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

snad to rozjedou dřív než podíl spadne jako předtím u procesorů, čas se krátí.
Nicméně bych podotkl že zrovna HD 7000 byly přijaty dost rozpačitě, hlavně kvůli nízkým frekvencím což pak žehlily R9 280X. Už tam bylo vidět ořezávání výdajů i kvalita konstrukce těch karet byla nevalná a u některý se šplhala reklamovatelnost bezmála ke třetině. NV byla tak překvapená že přejmenovala GTX 670 na 680 a celou řadu posunula když jí na grafiky konkurence stačila mainstream konstrukce s 256bit sběrnicí. Nyní NV se vrací ke staré posloupnosti a AMD končí s GCN (nebo minimálně velká rekonstrukce) takže se soutěž může vrátit do starých kolejí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že je vysoká reklamovatelnost ale není chyba AMD ale výrobců. Za to přece AMD nemůže. Bylo by ale zajímavé sledovat reklamovatelnost GK u výrobců co vyrábí jak GK NV i GK AMD. Zajímá mě to i z důvodu jak se navrhují notebooky kdy klidně u notebooku s AMD APU výrobce uřízne jeden jeden paměťový kanál atd. Což u Intelu neudělá ač jeho GPU by si s tím jedním kanálem vystačilo. Někdy mi to připadá jak diverzní akce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.