Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD o Fusion a GPGPU

AMD Smarter Choice logo

Kolegové z italského Hardware Upgrade vyzpovídali Giuseppeho Amata, technického šéfa prodeje a marketingu pro EMEA trh u AMD, a vzešly z toho celkem zajímavé informace. Hovořilo se o ambiciózním projektu Fusion. Ten v době vzniku nebude nezbytně nutně realizován jen jako jednočipové řešení, ale také známou formou více čipů v jednom pouzdře, tedy svým způsobem půjde o variaci na stávající procesory ukrávající pod čepičkou dva čipy, přičemž u budoucích verzí se počítá s realizací interního propojení CPU a GPU částí na bázi stávající CrossFire technologie. Výsledné TDP se má vejít do 120 W, což nezní špatně. Architektura Fusion je přitom velmi flexibilní a počítá se i s produkcí specifických řešení, kdy bude v procesoru možno kombinovat různá množství CPU a GPU jader dle přání zákazníka.

Projekt Fusion bude také úzce propojen s GPGPU. Současně si poradí i s rozdělováním úloh, kdy výpočty vhodné pro CPU budou svěřeny jemu, zatímco úlohy vhodné pro počítání shader jednotkami bude obstarávat GPU (což je ostatně zcela logické, nicméně zhruba po roce 2010 by toto dle AMD měl automaticky rozhodovat kompilátor na základě detekovaných výpočetních schopností PC).

Jinak co se týče stávající GPGPU řady, tak ta zatím stále setrvává u R580. nVidia je v tomto ohledu s CUDA mnohem dále, nicméně v AMD pilně pracují na GPGPU kartách R600 generace. Novinky o GPGPU u AMD bychom se v tomto ohledu měli dozvědět zanedlouho. Obecně snazší, efektivnější a masovější GPGPU programování AMD očekává po uvedení DirectX 11, tedy někdy v průběhu roku 2009.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD o Fusion a GPGPU

Středa, 18 Červenec 2007 - 15:24 | Derryk | Asi tak usilovně jako na ovladačích grafiky řady...
Středa, 18 Červenec 2007 - 09:57 | rman | Nevim co to znamena "usilovne pracuji...

Zobrazit diskusi