Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ohlásila: architektury CDNA (ještě letos), RDNA3 (2022) a více k RDNA2

Milý "překlep" :)
"..zmínil při jedené příležitosti.."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché. Nvidia se chystá vydat nové nanometry + novou architekturu a AMD není v pozici Intelu, že by mohlo nijak nereagovat.

Rory je typická manažerská pijavice, Erica je škoda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Rory je typická manažerská pijavice"
.. o Rorym se mluvilo pred jeho nastupem spis ve smyslu, ze je to "reznik" urceny "snizeni nakladu". Ono je ve skutecnosti malo Managoru, kteri jsou opravdu dobri, maji tah na branku, cit pro to, cemu sefuji, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že tak se o něm mluvilo až po nástupu a to teprve v době, kdy začal vyhazovat lidi a omezovat vývoj. Před jeho nástupem se o něm prakticky nemluvilo, protože nástup byl oznámený prakticky ve chvíli, kdy tam nastoupil. Přišlo mi, že tehdy od něj čekalo opravdu vyvedení firmy z krize. Byl to člověk dlouhodobě fungující v Lenovu a IBM (23 let).

Spíš to vidím tak, že první vlna čistek se ještě tolerovala. Druhá už ukazovala na nekompetenci (vyházel lidi bez ohledu na jejich schopnost a neschopnost, rozpustil technický marketing a PR oddělení těsně před vydáním nových produktů atd.). Poslední kapka byl jeho největší průšvih, kdy OEM partnerům a velkoobchodníkům nasliboval, že poroste poptávka po hardwaru, hardware nebude dostupný a oni v důsledku toho naobjednali neskutečné množství procesorů a grafik, které sice AMD vyrobila a dodala - ale reálně poptávka padla. OEM a obchodníkům leželo na skladě obrovské množství drahého hardwaru, které den ode dne klesalo na ceně. Read tím AMD znepřátelil velké množství partnerů a aby se to vyžehlilo a s AMD se nerozešli, proplácela jim ztráty v důsledku poklesu ceny toho hardwaru. Což AMD finančně úplně dorazilo.

Firma na tom byla před nástupem Reada mnohem líp než po jeho vyhození, přitom z těch peněz, které měl ušetřit svými opatřeními, nevzniklo nic - AMD jimi zamázla jeho průšvih. Došlo snad jen k záměru zahájení vývoje Zenu, který inicioval Papermaster (možná měla podíl i Su), ale to bylo všechno. Všechny projekty iniciované za Reada skončily fiaskem a prakticky vše, co je dnes na trhu a co AMD vytáhlo z problémů, se rozjelo až za „vlády“ Su.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja uz ty clanky nenajdu, abych to nejak dolozil. Vzpominam si ale, ze to mohlo byt nekdy v dobe jeho nastupu, kde se rikalo, ze ma "zastabilizovat" AMD. Coz v prekladu znamena vetsinou kraceni budgetu, vyhazovani lidi. Nakolik to zvoral/nezvoral, to by bylo asi na jinou diskusi. Osobne se priklanim k tomu co pises ty, ze to zvoral :)
Jinak jedna pozitivni vec se mu mozna podarila, i kdyz nevim, jetli to vzniklo ciste za jeho obdobi, byl to nastup AMD do konzoli, ktere castecne uchranili AMD pozdeji od mozneho krachu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Matně si vybavuju nějaký článek, který rozebíral, kdo za ty konzole mohl. Read to nebyl. Možná Papermaster, ale spíš ještě někdo jiný. Asi by se to ještě dalo dohledat. Ale to byl spíš logický důsledek faktu, že AMD mohla nabídnout kompletní řešení s CPU i GPU v jednom čipu, což nikdo jiný neuměl. Navíc už v konzolích byla (Nintendo, Xbox), byť ne takovou měrou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy spojení v APU podle mě nebylo tak požadované (do té doby nebylo). Hlavně se tuším šuškalo, že Nvidia a Intel odmítly jít s cenou dolů a po vítězství AMD se nechaly neoficiálně slyšet, že takové zakázky nejsou vůbec zajímavé. AMD to ale nejspíš opravdu jeden čas zachránilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ja jsem prakticky rozhodnutej letos vymeni i5 2500k a titana black za novej ryzen a novou grafiku od AMD, tak doufam ze me potesi protoze dalsi rok uz bych s tou sestavou byt nechtel :-D i kdyz je to porad vpodstate midendovej herni stroj

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to teda fakt není, ověřil jsem si to sám na sobě. Skok z i7-2600K@5G na 3800X byl více než znatelný, prakticky všude - virtualizace, grafika, gamesky. A to při zachování stávající grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo o tom ze bude skok velkej nepochybuju, rad bych sel do 4800x, pocitam ze to bude porad 8/16

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skok z i7-6700 na 3800X mi ohledne her neprinesl nic, nebezi to ani o 1FPS rychleji na GTX1070. Samozrejme skok u enkodovani a dalsich veci je obrovsky a hry budu resit az s RTX3000.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Inteli 2500k nema ani HT...dneska je to uz silny "susak" na urovni lowendu a nezachrani to ani OC :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vetsine her porad staci 4c i kdyz u 8c byva uz casto +20% fps ale na 4.5ghz co ho mam ja a s OC titanem black rozjizdi vsechno na slusny nastaveni, vykon toho titana je vpodstate na urovni 1060

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nemyslel tak, ze to nemuze "stacit". Z pohledu CPU je to dneska opravdu ale uz low-end.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zahrej si na tom Battlefield 5 v multiplayeru v 64 lidech.. Nebo Crysis 3...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

crysis 3 jsem na tom dohral cekolikrat :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to bych ani neřekl - ono to "stačí" k dosažení poměrně dobrého průměru FPS, ale hry lagují a FPS se propadá.
U toho AMD možná nejsou tak dobré/vysoké průměry, ale taky nejsou propady jak u Intelů. A než mít 215 FPS top při čumění do nebe a při výbuchu dýmovnice/granátu mi to padne na 25, tak raději beru 210 FPS top a stabilních 60FPS minimum (aneb život (dnes už občasného) hráče BF1/BF5) - stejně mám FPS lock na 60Hz.... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

netvrdim ze to tak neni, rikam ze je to porad prumernej PC protoze spousta lidi je na tom s HW jeste o dost lip a to co je midend atd se nepocita z toho vo si lidi kupijou dneska ale z toho co se aktualne nejvic vyuziva, tady mas statistiky ze steamu z tohodle roku
https://store.steampowered.com/hwsurvey/cpus/
https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

20% 2C 40% 4C a u GPU je prumer 1060

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Statistiky Steamu jsou zkreslené čínskými hernami. Takže ukazují slabší HW než používáme v ČR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vestine her staci 4c, ale problem je, ze malokdo ma vicesoketovou masinu, kde by mohl systemu a aplikacim na pozadi priradit jeden soket 4C a pak te nektere aplikaci (zde hre) priradit druhe CPU.

Taaakze, i kdyz vetsine her staci 4C, faktem je ze potrebuje rozumne 6C, 8C, aby se system svizne reagoval PRI hrani te hry ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RDNA 2x vypada hodne slibne a pokud to AMD nejak nezvore, tak by mohla mit podobne dobrou efektivitu jako NV Amper s tim, ze mozna NV udrzi absolutni vykonostni prvenstvi, ale na zbytek pod "3080Ti" bude mit AMD odpoved.
Cekal bych, ze tim padem pristi rok prijde "AMD graficka ofenziva" v noteboocich proti NV, stejne jako letos maji "CPU ofenzivu" v mobilnim proti Intelu. To se NV asi moc libit nebude..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze se AMD jiz tenhle rok neuspokoji jenom s druhym mistem, naopak bude chtit NVIDII predbehnout jak to udelala v pripade Intel-u konkretne na poli desktopu, HEDT/WS a serveru, tenhle rok dale vycisti mobilni chlivecek a hned na to najede na pole grafickeho chlivecku kde je to dnes prodrazene jak prase a stagnace je tam jasne viditelna, navic kdyz se podari zprovoznit AI/ML/HPC na procesorech tak ze budou vykonnejsi nez GPU coz je psano v clanku dole, bude mit NVIDIA v kalhotach dost nasrano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem takový optimista - Nvidii by předběhli, kdyby využili náskoku s využitím 7nm procesu a vydali větší čip na RDNA. Klidně 275-300 W. Pokud by to bylo o 20 % rychlejší než RTX 2080 Ti, nikdo by to neřešil. Pokud budou mít novinky až po Ampere, tak dost pochybuju, že si odnesou výkonnostní korunu. K tomu by potřebovali lepší poměr spotřeba / výkon než Ampere na 7 nm a to nepovažuju za pravděpodobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon by se z toho možná dal dopočítat: 2 x Navi 5700 XT je 450 W lomeno 1,5 je 300 W... Pak je to těch 20 % nad 2080ti či?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RDNA jiz resit nebudou, prijde prave o hodne vylepsena RDNA II na jeste vylepsenem 7nm(+) EUV procesu, co se tyka velikosti samotneho jadra o te maximalni se jeste nic nevi a navic kdyz se AMD sama rozhodla rozdelit jednotne vyvijenou vetvi na samostatne vetve a to herni RDNA a vypocetni CDNA, je dost mozne ze jiz herni RDNA II bude konkretnich specialne uzitelnych obvodu pro AI, ML, HPC zcela zbavena a tak nebude nutne muset dosahovat nebo prekrocit velikost jadra Ampere, vzdyt uz dnes sou ty WGP obvody docela malinke, ja AMD drzim palce, necht se zadari!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je možné že efektivita výkon na tranzistor bude podobná jako u Ampere, ale výkon na watt podle mě AMD nedotáhne. Nvidia s kombinací přechodu na 7nm + novou architekturou může ušetřit více než AMD pouze s novou architekturou. Pokud by Ampere nepřinesl zhruba 2× lepší poměr spotřeba / výkon, tak by s tou architekturou muselo být něco enormně špatně, protože už samotný proces by je k tomu měl přiblížit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mne trosku mate, kdyz se mluvi o 2x lepsim pomeru vykon/watt. Znamena to, ze pri hypoteticke spotrebe 200W starsi generace, bude mit nova generace spotrebu 100W pri zachovani stejneho vykonu?
A pokud se mluvi v souvislost s AMD o 50% navyseni pomeru vykon/watt..tak u stejneho prikladu, kdy starsi generace ma 200W, bude mit nova cca 130W?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano 2x lepší poměr výkon/watt znamená že 100% výkonu při 100% spotřebě bude mít nově spotřebu 50% nebo že 200% výkonu při 100% spotřeby. Pokud něoc navyšuji, navyšuji to proti něčemu, to něco je pak základ.

Tady je také třeba myslet na to "up to", třeba přinesou double bios či něco takového, kde bude nějaký perfromance mode a pak nějaký effeciency mode, kdy to bude mít nižší výkon.

Nechce se mi věřit že by dosáhli tak dobrého výsledku, proces jim už moc nepřinese. Posun v architektuře by musel být mílový.

Ale třeba do toho hraje něco jiného. Příklad DLSS, když vezmeme poslední DLSS titul a jeho kvalitu, tak generuje lepší obraz než nativní s TAA. Ještě to přidává výkon, takže není důvod to na RTX kartě nezapnout, najednou ta karta podává výrazně vyšší výkon při podobné spotřebě a roste efetivita.

nevím zda něco podobného plánuje AMD, ale strašně tam zdůrazňují VRS, který také přidá výkon, takže ta zvýšená efektivita může pramenit i z využití tohohle. Ve slidu je že se jedná o předpoklad a existuje k tomu poznámka v endnotes, takže tam bude popsáno přesně pro jaký scénář to platí, nebo má platit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RDNA 2x by mela byt vlastne prvni opravdu nova architektura od doby GCN. V principu by se dotahli na to, co ma NV. Z toho mi vychazi, ze aspon teoreticky to "nerealne" neni.
DLSS "2" a spol bych zatim do toho moc netahal. Zatim to funguje tak jak o tom pises v jednom nebo snad dvou titulech z plejady 1000her..takze na tenhle druh optimismu a zaveru je zatim pomerne brzy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano je možné, ale nevidím to pravděpodobné, to "UP TO" je vždy něco specifického, chtělo by to znát obsah té poznámky zmíněné ve slidu.

A DLSS jsem uvedl z důvodu, že to přidává výkon, tudíž to zvyšuje i efektivitu, tedy poměr výkon/watt, že to je jen jeden konkrétní titul? No, ale kdyby to byl graf NV a říká "up to" tak nelže. Jeden titul má 2x vyšší výkon při stejné spotřebě, marketingově by to působilo WOW...

Pokud AMD ten pokrok uvádí pro specifický příklad, kde třeba bylo použité to VSR nebo ckoli jiného pro co je to optimalizované, tak to samozřejmě může zamávat s výsledným poměrem. To že je to někde v poznámkách k té prezentaci je nepodstatné, jde o první reakci na graf. Je to jen marketingový materiál a má pomoc prodeji.

Ale jak říkám není možné soudit, chtělo by to znát co se v té poznámce píše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak jeste k te efektivite na watt. Pokud bychom vysli z toho co pises, ze Amper prinese 2x lepsi efektivitu, nez ma Turing, tak RDNA 2x by opravdu mohla byt, kdyz ne stejna, tak hodne blizko. Uz dneska maji nektere karty prvni generace RDNA o neco lepsi pomer perf/watt nez Turing, kdyz se k tomu pripocte treba 10% navyseni IPC u RDNA2, dostavame se nekde do intervalu treba 10-20% horsimu nez by byl Amper, coz je obrovsky posun a v ramci treba hypotetickych 10% by to byl dokonce zanedbatelny rozdil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IPC se nepřičte, to už je v tom výkonu na watt...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@tombo: Doufám, že se objeví nějaká 6500XT se spotřebou 75-80 W (místo stávající 120-130W 5500XT). Ještě by mohli zaktualizovat video obvod o akceleraci/dekódování AV1.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to na 7. října 2020 Zen 3 a 7. prosince 2020 Navi II.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka mimo ale nejako sa strácam, kedy majú byť na trhu nástupcovia Ryzen2 3700X a dosky s čisetom B550?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Q1 2020 - čipset B550
Q4 2020 - Ryzen řady 4xxx (ZEN3)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad B550 - Q1 pro chipset, desky s ním H1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozde, lidstvo bude mit letos jine starosti nez jsou graficke karty. :-/

Ovsem ikdyby se spatne prognozy nenaplnily, tak prilis neverim tomu, ze by AMD dokazalo letos NVidii pokorit v grafickem hernim highendu. To uz bych spis veril v CDNA, ze tam pojedou, ale RDNA2 tezko. NVidia tvrdi, ze chysta vysoke navyseni vykonu a proto se nechce verit tomu, ze by AMD mohlo udelat takovy skok skoro ze dne na den. Kdyz to u NVidie bude mozna az 100%, mohlo by to u AMD byt az 150%? Tomu neverim. Ale at se snazi, nema cenu stahovat kalhoty, kdyz brod je jeste daleko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Pozde, lidstvo bude mit letos jine starosti nez jsou graficke karty. :-/“

Tak to rozhodně, stejně jako všechny roky předtím.
Rok, kdy by grafické karty patřily mezi významné problémy lidstva, ještě nenastal :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

časem se architektura CDNA umění na CUDNA a nakonec na CUDA .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně aby z toho nevzešla CUNDA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zrovna mě to napadlo :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se mi vybavila dávná diskuse na PCTfóru, jejímž předmětem bylo, zda se při hardwarové akceleraci Nvidia PissX používá CUNDA. Moderátoři to tehdy nějak zatrhli, takže se to myslím nerozlousklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.